Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 48 157
  • 722
  •   1
Отговори
# 570
а като казахте за този филм и аз като дърта свекърва да се намеся. е не е истина, че някой най-сетне направи нещо, макар и в рамките на художествената измислица, според някои, да покаже времето от задържането в Гетсиманската градина и разпятието. не, че съм любител на побоищата... всъщност и представа си нямате като го пуснах на една голяма група иракчани, които бяха у дома - от всички етноси и религии, които се сещате да има в Ирак. нямате представа тези големи мъже как плачеха.

другото, което беше интересно в този филм е, че на фона на превода откривахме страшно много арамейски и еврейски думи, общи с арабския, но с малко различно произношение...

и не заради прекомерна омраза към евреите или прекомерна обич към християните или прекомерно затъване в собствената ми религия, но ми се стори изключителна наглост да се изисква от папата да "припомни" на християните, че евреите са оневинени от църквата за разпването на Христа. за каква вина говорим - за какво опрощение... може ли така безобразно да се подиграваш на религиозните ценности и разбирания на хората.... като у нас - в името на исляма тъпчат земи не по-малко свети от Ерусалим, Мекка или Медина, ама все ни пишат неверници... аз май загрях доста ....  Embarassed

# 571
Вижте,човечеството в край на сметка е наказано за Исусовите издевателства и смърт.Ние носим не само греха на Адам,явно хората сме такива,че не си даваме сметка за някой неща.
В един филм гледах за Ерусалим,там даваха за вратата на Милосърдието.Според евреите когато истинския Месия дойде,тази врата трябва да си отвори.Как не знам като е зазидана.
И все пак едно нещо разбрах,че човек,който твърди отговорно,че разбира от религия,особено в тази,в която вярва,трябва наистина да е много,много широкоскроен.Тук не става въпрос само за интелект,но затова да приемаш другия,различния от теб.
Затова ми е трудно да приема факта,не го и приемам,че аз носейки кръст(не нося)ще бъда едва ли не линчувана макар и негласно в някоя арабска страна или в Израел най вероятно.Тогава за какъв толеранс говорим?След като не можем да надскочим собствените си предразсъдъци.
Или дошла на Запад мюсюлманка с хиджаб и някой решава,че е задръстена,ами аз имам приятелка от Египет с такъв,невероятно умна и възпитана жена.Излизаме с нея и пет пари не давам кой какво мисли.
Така,че кой прав и кой крив не е въпроса в това,а какво се крие зад понятието християнин,юдей,мюсюлманин.Ние наистина ли сме вярващи или просто слушаме и четем без да мислим и сляпо вярваме,без да се съмняваме.
Признавам предпочитам да се съмнявам и подходя с доза предпазливост,особено в такива деликатни и дълбоки води.Зависи кой каква кауза гони и защо.

# 572
Криси, хората трудно надскачат собствената ограниченост на мозъка си. У дома никой няма да те линчува за носенето на кръст, но наистина се мръщят на кръста... макар, че в моето семейство се мръщят и на полумесеца и на носенето на името Божие и на името на Пророка (асс) или на малки златни имитации на Корана - така че по-скоро е недолюбване на парадирането с религията. иначе уважаваме всички. но си права, че хората трудно възприемат различните....

# 573
Hadil - Значи топката е в моeто поле Mr. Green - 3a Karamanoğlu u Candaroğlu  ще пусна инфо до утре (**днес изпращам майчеTо и татко ... бяха ни на гости за малко  Cry Confused ...и сто дена да бяха стояли, пак щеше да е малко .. sorry 3a лирическоTo отклонение ...).

За кръста - аз малко ще играя ролята на "the devil's advocate", но аз мисля, че точно това е идеята - да не се забравя този позор и срам на човечеството; тази гавра с един от най-велuкuте личности на вcички времена да е като обеца на ухото за идните поколения.

Филмът на М.Gibson "The Passion of the Christ" 2004  го гледахме със съпруга ми в NY ... дъщеря ни беше около 8-9 месеца ... НИКОГА няма да забравя един конкретен кадър ... Исус носи кръста и под неговата тежест той пада на земята; в момента, в к/о окървавеният Исус пада, показват как Дева Мария си спомня една случка от детските години на малкия Исус .. той cе затичва , спъва се B един камък и пада. Maйка му u3Buква "Синeeе" ... следродилни чувства ли ме бяха обзели какво ли , тресях се от емоции... А да не споменавам, че нямаше сухо око в целия огромен салон (сигурно имаше 1000 зрители ...).

редактирам : Криси - напълно съм съглaсна с теб !

Религия и вяра са две различни неща.
В ТР няма проблем да носиш и кръст, и звезда, и коран, и синьo оче ... навсякъде има черкви, синагоги, джамии (**Била съм ocвeH B Istanbul u B Antalya, Iznik (a.k.a.Nicaea), Bursa, Sinop, Konya, Aksaray, Cappadocia, Çanakkale etc.). Конкретни групи, индивиди(повтарям се, но зависи най вече от образованието и природната интелигентност на човека) се мусят на всичко и всеки, но като цяло аз не с.м останала с впечатлението, че има омраза, неприязън.н или др. негативни емоции к.м различните религии в ТР. (**не говоря за политически отношения и зависимости в.тре в страната или за семейни вр.зки : булка/зет)

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 17:12 от bz

# 574
  • София
...а за кръста - първо, поради причината, която ви изтъкнах - ислямът не приема разпъването на Христос, второ - това се счита за символ на позора на човечеството - да разпне един от най-свидните на Бога пророци, трето - как да носиш символ на мъчението ?! ...

В християнството кръстът е символ на победата над смърта и за това не се приема за символ на позор на човечеството. Що се отнася до кръстът като символ на мъчението, християните винаги са се стремяли да бъдат съпричастни към христовите мъки. Християните се молят на Господ, а не на кръстът и иконите които са поставени в църквите за образност и припомняне на събитията. Целуването на кръстът е знак на преклонение и съпричастност към делото на Исус Христос.

В днешно време носенето на кръст стана нещо като снобска мода и изгуби онзи смисъл, който е имал във времената. Лично аз имам хаджийски кръст, който нося само и единствено в особено важни религиозни случаи, а в останалото време не нося кръст.

Няколко думи и за омразата към евреите. Тя никога не е идвала от религиозните среди, а от фашизоизирани лумпени от населението. За съжаление всеки народ си има и пяна, която трябва по някакъв начин да изолира, но тя пък се гледа да ни напомни за себе си.

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 17:06 от дядо хаджия

# 575

Филмът на М.Gibson "The Passion of the Christ"  го гледахме със съпруга ми в NY ... дъщеря ни беше около 8-9 месеца ... НИКОГА няма да забравя един конкретен кадър ... Исус носи кръста и под неговата тежест той пада на земята; в момента, в к/о окървавеният Исус пада, показват как Дева Мария си спомня една случка от детските години на малкия Исус .. той cе затичва , спъва се B един камък и пада. Maйка му u3Buква "Синeeе" ... следродилни чувства ли ме бяха обзели какво ли , тресях се от емоции... А да не споменавам, че нямаше сухо око в целия огромен салон (сигурно имаше 1000 зрители ...).

По принцип никога не запомням детайлно сцени от филми, дори и когато много ми харесват. Точно тази сцена обаче толкова ярко се е запечатила в съзнанието ми, че веднага ми изплува пред очите. Не помня кога гледах филма и дали мога и аз да го отдам на следродилна лабилност, но много ме разтрои.

# 576
Дядо хаджи,не е вярно,че омразата към християните не идва от религиозните еврейски среди.
1.Виж Талмуда, ако го има свободно на бг.ще разбереш за какво говоря
2.Наскоро имаше статия на български как религиозни евреи са плюли по улиците на Ерусалим православни свещеници и то в днешно време.
Това на какво ти прилича?На любов и разбиране и толеранс? На мен не.

# 577
  • София
Дядо хаджи,не е вярно,че омразата към християните не идва от религиозните еврейски среди.
1.Виж Талмуда, ако го има свободно на бг.ще разбереш за какво говоря
2.Наскоро имаше статия на български как религиозни евреи са плюли по улиците на Ерусалим православни свещеници и то в днешно време.
Това на какво ти прилича?На любов и разбиране и толеранс? На мен не.

Значи аз коментирах проблема с "омразата" на християните към евреите. Що се касае до обратното, сред евейската общност имат определени ултрарелигиозни къргове, с които и самите евреи си имат проблеми. Хайде да не напомням, че и сред християните и мюсюлманите има също ултраси, които едва ли олицетворяват цялото религиодно общество.

# 578
предполагам, че на всички в тази тема им е ясно на какво е или може да бъде символ кръста. аз ви дадох отговор защо при нас не се възприема.. аз лично винаги съм мятала,че победата над смъртта не може да се символизира от кръста - този символ е прекалено нагнетен с кръв и издевателства над народите. същото важи и за полумесеца, а в последните 60 години и звездата на Давид също вече трудно се отмива от кръвта.

предполагам, че на всеки от нас му е ясно, че политиката отдавна моделира образа на религията (спомнете си периодите на папоцезаризъм и цезаропапизъм и папите от Авиньон). другото, което не трябва да забравяте е, че както сега ал-каида и уахабитите или войнстващите шиити или колещите сунити са символ на исляма, така и кръстоносните походи са символ на погром и разруха за арабите (оттук и една своеобразна историческа омраза към кръста).

аз лично смятам, че са малко хората, които могат да бъдат изцяло толерантни и съм сигурна, че дори и атеистите, ако ги настъпиш повечко ще скочат да си защитят религията, с която са родени, дори да са се отказали от нея. аз лично мога много да критикувам мюсюлманите, но ако някой малограмотник тръгне да ми обяснява колко сме изостанали, мислите ли, че ще му простя подобна гавра ?! както и в мюсюлманска среда не позволявам пред мен да се нападат неоснователно и злобарски останалите религии, така и не позволявам някой да скача срещу моята религия само, защото не си е дочел колонката с новините.

липсва ми Нероли в такива спорове  Grinning !

бз - ще те изчакаме да изпратиш мама и татко, а и наистина нямам време да пиша за Караманолу.... а пък и знам, че има кой да ме отмени.

дядо хаджия.... омразата към евреите не е само заради "фашизираните лумпени" .... политиката на Израел минава всякакви граници в безнаказаността си и безочието си, а това няма да доведе до изблик на обич от ничия страна. и за да не ми каже някой нещо за палестинските "терористи" да уточня, че може и да е неправилно, но "каквото почукало, такова се обадило", а и да попитам след като цял свят трябва да се чувства виновен за Холокоста, защо еврейската държава не се посвени да ползва подобни методи, за да си осигури съществуването.  тези неща не касаят нито етноса, нито религията, нито символите, а само и единствено политиката и надмощието... темата е безкрайно грозна и едва ли ние сме хората, които ще я оправим.

мюсюлманите винаги ни обвиняват, че обявяваме християните и евреите за неверници и поощряваме убийството им - смешна теория, но наистина се пропускат директните текстове на талмудистите... дали обаче това е юдеизма... да ви кажа имам много приятели евреи, които органически не понасят т.нар. "ортодоксални евреи". няма да влизам в подробности за еврейската история, за хазарите, за ешкеназите и т.н. но когато претендираш да си етнос, а държавата ти да е светска, защо всичко около теб прилича на някаква религиозна пародия. така е и при нас...

а дали има или няма омраза срещу и от евреите насаждана от религиите - има и още как - евреите отровили Мохамед (Ас), евреите покрусили всички пророци послани им от Бог, евреите разпънали Христос, Скитника евреин.... и това добре се използва от тях, за да играят ролята на жертви... трудно е хората да се възприемат само като хора, все има някое магаре да се запъне за религията си и етноса си и т.н. и да пречи на другите да дишат.

трудно се излиза от исторически натоварената среда на Близкия изток... при нас се помнят стари грехове и на евреите и на турците и на колониалистите и на самите араби един срещу друг. това отдавна не е проблем на народите... народът отдавна няма глас.

# 579
от разпаления ми пост се разбира само, че съм против евреите - е не съм, ама съм против израелското управление, а за да не останете с погрешно впечатление - никак не уважавам и не одобрявам 99% от палестинската политика също... а и от арабската. та да сме наясно защо щедро раздавам критики... имам нещастието все да искам хората да се надскочат.... ама не става.

# 580
На едно място бях чела,че колкото повече Израел се стреми да бъде свтеска държава,толкова повече се доближава до религията си.И си мисля,че има много истина в това,но смятам,че е редно някое от момичета от Израелската тема да обясни,така де за малко повече достоверност и определено коректност.
Хадил,аз няма да навлизам в подробности,но светът отдавна живее по закона на джунглата—по силния изяжда по слабия.Точно това се случва във вашия регион—Близък Изток,не визирам само палестино—израелския конфликт.
Вие сте регион исторически много обременен и едновременно много ценен,нормално е да има към вас повишен интерес,да прибавим и петрола като капак.
Това,което смятам лично аз и че по някаква причина не сте в състояние да надмогнете някой неща във вътрешен план и не само.То е като да ти дадат много пари и да не знаеш какво да правиш с тях и някой друг да дърпа конците вместо теб.Моля те да не сърдиш.Малко по различна гледна точка

# 581
  • София
от разпаления ми пост се разбира само, че съм против евреите - е не съм, ама съм против израелското управление, а за да не останете с погрешно впечатление - никак не уважавам и не одобрявам 99% от палестинската политика също... а и от арабската. та да сме наясно защо щедро раздавам критики... имам нещастието все да искам хората да се надскочат.... ама не става.

Ами Хадил сама си си отговорила и на въпросите. Докато религията не се изчисти от политиката, корпоративните и користни цели ще бъде използвана за всички нечисти цели. Впрочем в съществото на проблемите не само в близкия изток никога не е стояла релегията, а политиката. Дори и финансовия свят изгърмя преди две години именно заради нескончаемата алчност на капиталистите.

...
Хадил,аз няма да навлизам в подробности,но светът отдавна живее по закона на джунглата—по силния изяжда по слабия.Точно това се случва във вашия регион—Близък Изток,не визирам само палестино—израелския конфликт.
Вие сте регион исторически много обременен и едновременно много ценен,нормално е да има към вас повишен интерес,да прибавим и петрола като капак.
Това,което смятам лично аз и че по някаква причина не сте в състояние да надмогнете някой неща във вътрешен план и не само.То е като да ти дадат много пари и да не знаеш какво да правиш с тях и някой друг да дърпа конците вместо теб.Моля те да не сърдиш.Малко по различна гледна точка

Светът не живее по законите на джунглата, защото пък в самата джунгла се живее в хармония по законите на природата. Светът живее по законите на капитала и се управлява от него. А повярвайте ми капиталът винаги управлява по най безкрупулния, вулгарен и циничен начин.

Дали само аз си мисля, че малко се разгорещихме. Дали пък да не сменим темата и да си поговорим за нещо по-земно и човешко.

Какво ще кажете за това например, как успявате да приготвите едно семейно меню. У нас тоя това не яде, другия онова и жена ми буквално се изприщва като дойде време да реши какво да сготви за ядене.

# 582
 Laughing Криси не разбрах с какво ти е по-различна гледната точка. откакто влязох в бг-мамма това се опитвам да обясня, че в момента народите ни са на такова интелектуално ниво, че не знаят какво да правят с това, което имат, а пък имаме държавни глави, които оставят друг да дърпа не само техните конци, ами на всички ни.

и на мен би ми било интересно да чуем някой от израелската тема, макар че не съм сигурна дали няма да си отнесем модераторска метла и особено аз... та затова исках да е в блога това....

Криси.... арабите никога няма да надмогнат омразата си един към друг, докато не се научат да живеят един с друг. иракчаните бяхме от последните (изключвам сирийците - политика на народа и на държавата им е да се понасят с всеки - хората са достигнали добро ниво в развитието на обществото си. да не реши някой, че хваля баас - те нямат заслуга за това  Mr. Green ), които приемаха всичките си етноси и религии, като неразривна част от иракската националност - ето виж докъде ни докараха, само и само да покажат, че нашият модел е погрешен... саддам ни насади онова, което най-много мразехме у останалите... а останалите араби не виждат, че те имат същия проблем, само че скрит и контролиран от диктатурите - бомба с часовников механизъм. няма арабска държава, в която да няма етническо или религиозно напрежение и това "няма" в началото на изречението е много по-категорично, отколкото ни се иска.

# 583
у нас хаджи е диктатура - няма "аз не ям такова...."  Mr. Green да си кажа честно като сме двете с мама няма проблем - ние ядем еднакви неща в общи линии... ама като дойдат племенниците става мазало... няма "аз не искам това", а има "аз това го ям, ама искам още, а и искам и друго"... да ви разкажа нещо да се посмеете и да видите колко ужасни възпитателни методи имам.

един ден едно от термитчетата беше още на има няма 4г. и бях сготвила спанак с ориз. мъничето каза, че няма да яде такова и аз й дигнах чинията... поседя, поседя малката и каза: "а може ли сандвич с кашкавал."... "не може" - казах аз - "яде се, каквото е сготвено за всички.". свършихме обяда и след около час мъничето казва: "добре де, ще си изям яденето."... аз обаче нали съм си гад: "ааааа, не може. времето за обяд мина, ще чакаш до вечерта.". та седя гладно детето, ама сега всичко яде. това го направих, защото един от големите племенници досега е толкова труден, че ме хваща нервата като започне да се оплаква, че не яде онова, та другото, та третото... добре, че поне моите манджи в 70% ги яде.

# 584
На всяка манджa нали съм и аз мерудия  hahaha Joy Mr. Green(това във връзка с ежедневното меню), сещам се за следния Тафсир(нали вече е тотално объркано, имах предвид ясно Crazy, що е то Mr. Green Laughing):

"О, Пратенико, обвиненият в съдружие или обвиняващият е по-близо до съдружие?"
Пратеникът казал: "Този, който обвинява”
Ismail Ibn Kathir(1301–1373), Тafisr of Quran, 3, 509)

** тe3u изречения могaT да се използваT за всички дейности и отношения в днешно време

Hug Peace

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 18:29 от bz

Общи условия

Активация на акаунт