За подрастващото поколение

• 16 430
  • 214
  •   1
Отговори
# 105
Е чак сега взе да ми се изяснява защо не се разбираме, а уж пишем едно и също. Дълбоко вярвам, че обществото се движи с темпа на най бавните, но всички те върват по пътя, който се посочва от титаните. Май не го написах много читаво, но....
ЛЕонардо, Нютон, МАрия Кюри- всички те са едновременно продукт и отричане на времето си. Всичко останали, онази маса, за чиито влошени качества тъжим, върви бавничко по тяхната пътека. Малко вляво, малко вдясно, от време на време почива, но следва пътя им.
В този ред на мисли не ми е чак толкова мъчно за глупаците, от тях нищо не зависи. Те винаги ще ходят натам, накъдето ги пратят онези другите.

# 106
Ами децата са проекция на родителите си и тяхното възпитание.Затова като пишем такива теми,нека видим дали ние сме добри родители.Моите деца никога не биха се държали така и ако ей сега се появи някой с 0 мнения и се изкаже цветущо,мога само да му кажа да види себе си и после да говори за чуждите деца.Каквото посееш,това ще жънеш,са казали хората,не може да се говори обобщително за цяло едно поколение.И изобщо не разчитам обществото да възпитава децата ми,аз и баща им ги възпитаваме и смятам,че сме се справили и се гордеем с тях.

# 107
Не мисля, че който и да е паметник трабва до се събаря. Мавзолеи, альошовци. Трябва да се знае.

В Унгария и Литва са направили специални резервати и са прибрали там тези паметници. Всеки, който желае може да ги види. Мисля, че този е правилният подход. Но мавзолея къде да го приберат? И за какво можеше да ни послужи той-гробница на центъра на София? За музей, художествена галерия, концертна зала, дискотека, хотел, ресторант или може би пък за друго?

А в Берлин и до днес централната градска библиотека се казва"Карл Маркс".

Аз ходих като студентка на Бузлуджа,малко след "демократичния" преврат. Беше ужасно,изпочупени стъкла на сградата,нашарени стените с всякакви цинизми,срамна гледка.  А там е загинал Хаджи Димитър,егати признателността на поколенията...И тези,които се бяха поругали с паметника на Бузлуджа, днес са към 40-50-60 годишни,мисля. Ето го примерът за подрастващите. Може би и vl е оставил автографа си на това свято място,воден не от признателност,а от сляпа омраза.

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 14:07 от maraidara

# 108
vl, просто се замисли какво щеше да бъде ако през 1944 бяха съборили къшата на Яблански ей така, просто защото е строена при друг обществен строй. Мисля че нищо не трябва да се унищова, изкуството не трябва да се отъждествява с имена на дикататори. Изкуството винаги  е било и "придворно". А и щом толкоа искаш мъст, какво по сладко отмъщение от това да превърнеш мавзолея в музей на жертвите на комунизма ( например)? Ако имаш ирония можеш и фабрика за Кока Кола да го направиш. Само дето на куп идиоти им е по лесно да натиснат копчето "унищожи" отколкото "помисли".
ИЗвинявам се за офтопика.

ПП. За писаното по долу- питай ме след 200 години, crazy:))

# 109
ЛЕонардо, Нютон, МАрия Кюри- всички те са едновременно продукт и отричане на времето си. Всичко останали, онази маса, за чиито влошени качества тъжим, върви бавничко по тяхната пътека.

Рокси, не е така. Повечето лидери и пътеводни за поколението си светлини са били признати и оценени приживе. Мария Кюри е преподавала в Сорбоната и удостоена с Нобелова награда приживе. Нютон също е бил добре известен с постиженията и теориите си, които е и преподавал, а Леонардо се е радвал на прилагателното "божествения" пред името си. Плюс това тези хора са допринесли предимно за научното развитие на човечеството, а сега говорим за по-обикновени неща. Но дори и да подхванем този уклон на твоята мисъл - кои са тези българи, които евентуално ще повлекат в положителните си действия и други след себе си? Кои са моделите за подражание и кои полагат основите на някакъв социален, културен, научен прогрес? Аз имам някои отговори наум, ама даже не ми се изписват...

# 110
vl, просто се замисли какво щеше да бъде ако през 1944 бяха съборили къшата на Яблански ей така, просто защото е строена при друг обществен строй. Мисля че нищо не трябва да се унищова, изкуството не трябва да се отъждествява с имена на дикататори. Изкуството винаги  е било и "придворно". А и щом толкоа искаш мъст, какво по сладко отмъщение от това да превърнеш мавзолея в музей на жертвите на комунизма ( например)? Ако имаш ирония можеш и фабрика за Кока Кола да го направиш. Само дето на куп идиоти им е по лесно да натиснат копчето "унищожи" отколкото "помисли".
ИЗвинявам се за офтопика.

ПП. За писаното по долу- питай ме след 200 години, crazy:))

Много изкривени разбирания! Когато бяхме в малките класове,  учителките ни обясняваха на кого и защо се строят паметниците-на най-заслужилите към родината! Дали Георги Димитров може да се причисли към тях? Не зная каква е тази къща, къде е и кой е този Яблански. Кой говори тук за отмъщение??? Това си е чиста злоупотреба и спекулация! Около мен няма засегнати нито от режима преди 9.09.1944г., нито след това! Мисля, че го споменах в темата за 9.09.1944г. Оттам идват и моите претенции за обективност и безпристрастност!

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 14:21 от vl

# 111
  • София
crazy chick Знаеш ли имената на поне двама изтъкнати учени, наши или чужди от по- популярните науки? Такива, които са живи, разбира се /Клод Леви- Строс почина преди седмица Wink/.

Аз признавам, че не мога да изброя по толкова от всяка наука. Или трябва сериозно да се замисля, разровя. Но наука се прави, има много стойностни учени и у нас и по света, но медиите ни занимават с кога пръднал Берлускони и кой е набит от ББ. На децата им остават романите и някои смислени филмови герои, на които да подражават. Ако ги оставим да гледат много телевизия ще подражават на тези, които се показват по нея. Но да не забравяме, че щем не щем, винаги ще подражават първо на нас. Дори и човек да иска да спре да подражава на родителите си това е много трудно и отнема много време. Такава ни е схемата за оцеляване. та няма смисъл да виним обществото или когото и да е друг освен себе си, ако в лицето на децата си видим неща, които не одобряваме.

# 112
Не мисля, че който и да е паметник трабва до се събаря. Мавзолеи, альошовци. Трябва да се знае.

В Унгария и Литва са направили специални резервати и са прибрали там тези паметници. Всеки, който желае може да ги види. Мисля, че този е правилният подход. Но мавзолея къде да го приберат? И за какво можеше да ни послужи той-гробница на центъра на София? За музей, художествена галерия, концертна зала, дискотека, хотел, ресторант или може би пък за друго?

А в Берлин и до днес централната градска библиотека се казва"Карл Маркс".

Аз ходих като студентка на Бузлуджа,малко след "демократичния" преврат. Беше ужасно,изпочупени стъкла на сградата,нашарени стените с всякакви цинизми,срамна гледка.  А там е загинал Хаджи Димитър,егати признателността на поколенията...И тези,които се бяха поругали с паметника на Бузлуджа, днес са към 40-50-60 годишни,мисля. Ето го примерът за подрастващите. Може би и vl е оставил автографа си на това свято място,воден не от признателност,а от сляпа омраза.

Отчайващи глупости! За какво беше построен паметникът на Бузлуджа??? В памет на Хаджи Димитър ли? На кого ги разправяш тия? Интересни хипотези за мен! Нямам думи! Когато ходихме през 1975г. там на екскурзия от у-ще, още беше в строеж, така че не позна!

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 14:30 от vl

# 113
Бояна Ламбер,просто не мога да повярвам на очите си!Ние с теб сме на едно мнение!Ето,сега напълно съм съгласна с теб.И стига сме обръщали темата във философски напън,че току родила някоя изцепка.Децата са такива,каквито ги възпитаме и каквито ценности им предадем.Естествено средата и приятелите също имат решаващо значение за поведението на младия човек,затова и трябва да знаем какво са приятелите на нашето дете.

# 114
  Бузлуджа е светиня за българите,както Шипка,както Батак...Да,паметник имаше с образите на Маркс,Енгелс и Ленин. И какво,да го нашарим с псувни,много ясно!
  Всеки българин трябва да си събуе калните обувки,стъпвайки на Бузлуджа,независимо син ли е по политически убеждения  или червен...
   Но какво да ти говоря,vl,ти не виждаш по-далеч от омразата си към комунизма. За теб светът се разделя на две групи хора-сини и червени....

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 14:28 от maraidara

# 115
 Бузлуджа е светиня за българите,както Шипка,както Батак...Да,паметник имаше с образите на Маркс,Енгелс и Ленин. И какво,да го нашарим с псувни,много ясно!
Но какво да ти говоря,vl,ти не виждаш по-далеч от омразата си към комунизма. За теб светът се разделя на две групи хора-сини и червени....
Толкова пари за него, хвърлени на вятъра! Щяха да правят там конгресите си! Това помниш ли го?
Да, има всякакви хора-сини, червени, оранжеви-земеделци, зелени-еколози и още и още....Казах вече къде е мястото на тези паметници!

# 116
  • София
Бояна Ламбер,просто не мога да повярвам на очите си!Ние с теб сме на едно мнение!Ето,сега напълно съм съгласна с теб.
Често съм била съгласна с твоето мнение, но вероятно не е ставало дума.  От хора на различно от моето мнение, обикновено научавам най- много. Hug Пълна противоположност ми е само Лурдес. /Има и няколко други, с които нямам нищо общо, но те не са противоположни, а са в някаква друга ос, направо/.

Извинете за отклонението. Embarassed Ако мога да го използвам, за да се върнем на темата това, което напоследък липсва и на млади и стари е толерантност към различните позиции и мнения. Някак, повечето хора остават с чувство на пълно отчуждение от съвсем малки различия помежду си. Така желанието да се слеем в една еднородна маса става много по- силно, а при децата може да бъде пагубно, ако са в негативна среда. Ако ги отгледаме независими няма хептен да имаме право да прехвърлим топката на друг.

# 117
Политическият уклон в темата взе да взема връх над съществено,а то беше,за тези,които са забравили-младото поколение и има ли то почва у нас.Относно толерантността,коята Бояна споменава,мога да кажа,че тя липсва много и на хората от моето поколение.

# 118
Бояна, стига с тази наука по света. Да говорим конкретно - кой български учен ще остане емблема за настоящото поколение? Кой български творец? След 20 години чии трудове ще влязат в учебник? Не ми допадат тези теории за конспирациите, според които, видиш ли, светът се тресе от напън за напредък, пък медии, талибани и намкой още му пречат. Всяка революционна идея, ново откритие или прогресивно течение са успявали да намерят път към масите, без изключение.

Колкото до това, че децата са такива, каквито ги направим, съгласна съм. Винаги съм смятала, че родителят е отговорен. Стигне ли се дотук обаче, всяка тема зацикля. "Аз съм си много доволна от моите си деца", ей това се чува през ред. Подобна самоувереност ме изумява... Извод като горния евентуално бих излъчила след 20 и повече години, и пак няма да съм така сигурна. Затова, струва ми се, псуват и рушат и гаменстват днешните, щото няма недоволни от тях.

# 119
Политическият уклон в темата взе да взема връх над съществено,а то беше,за тези,които са забравили-младото поколение и има ли то почва у нас.
Именно, някои просто прекалиха с носталгията си по ония години и изкривиха темата! Намесиха паметниците и мавзолея, а те нямат нищо общо с тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт