За подрастващото поколение

• 16 456
  • 214
  •   1
Отговори
# 75
Вие тука пишете и давате акъл, но си нямате и на представа децата ви какво правят като са навън.
Духат по пейките в късните часове.

# 76
Май си имаме нов кандидат за бан и  вечна слава:)

# 77
Вие тука пишете и давате акъл, но си нямате и на представа децата ви какво правят като са навън.
Духат по пейките в късните часове.

Тука си прав. Наште деца не са такива. Но много обичаме да обобщаваме . А пък иначе сме ССФ, а децата ни - де да знам, всички тук са майки на принцове и принцеси.  Пък те не са най-сговорчивите.

# 78
От къде на къде бан ? това което го казвам са си чисти факти... кой твърди обратното ?

# 79
Само че ние сега днес можем само да цъкаме укорително, липсва ни дистанцията от време, която би позволила да оценим както постигнатото от нас самите, така и от децата ни.

Защо да ни липсва? Като казвам поколение, аз имам предвид всички между '70 и '80 набор. Първите вече са кажи-речи на 40 години. Постигнатото от тях, ако не оценено, то поне би могло да бъде леко намекнато. Все някаква посока би трябвало да е очертана и с времето да изкристализира, та да се впише в книгите. Само че нищо няма да се впише. И поколението на нашите родители, и то нищо няма да впише. Градивно, имам предвид. Виж, тези преди тях, бабите ни и дядовците ни, те нещо са оставили - идеали, книги, паметници, заводи, култура... Друг е въпросът дали струват нещо и дали ни се харесват, но ги има, това е техният продукт. Та, връщам се на темата, изобщо не става дума за отписване на поколения и прочее. Коментирам само потенциала - хипотетичната възможност нещо да остане след нас и след децата ни. Тъй като погледна - да не се приемат тези мои думи за пророчество, нали - не виждам откъде ще се роди целокупно душевно възрождение. Трудно е някак да очакваш, че младежи, що две думи на кръст не могат да напишат, ще затворят един през друг. Или пък такива, за които возило 4х4 е върхът на алгебричните способности, ще развият страната инфраструктурно /макар около Сл.бряг и това да е възможно/. Има и други, естествено, но те от 1-ви клас са с поглед, насочен навън.

Не знам, дано не бъда разбрана погрешно. Не цъкам ядно кат бабка на селската пейка, но и определено не смятам, че настоящото положение е в реда на нещата, и че "винаги е било така".

# 80
Супер податливи на манипулация... гледат американски тийн комедиики със купончета и гадни кучки и се филмират тотално "аз съм ГаднЪ КучкЪ". Телевизията влияе зле на учениците и на закърнялите им мозъци. Чета в някакъв форум на някаква и смеели приятелките че е девстевна и решила да се изчука и тя, че да не и се подиграват вече (на 13) много умно.

# 81
  • София
Моето убеждение е, че важните за развитието на света хора, които реално оставят следа след себе си не винаги са на първа линия пред светлините на прожекторите.

Бояна, какъв свят, темата не е ли за България? И после, не говорим за индивидуален принос някакъв, а за колективен. От цяло поколение един ще остане скрит от прожекторите, двама да са, ама баш пък всичките ли ще потънат вдън земя?  Mr. Green
Казвам, че прожекторите осветяват шоуто не събитията, които наистина оставят следа. Има много хора, които работят, например, върху откриването на лекарства срещу смъртоносни болести, изобретяват неща, които ползваме без да се замисляме, но подобряват живота ни; участват в създаването на нови принципи в икономиката, правото, медицината, космонавтиката и какво ли още не. Тези хора най- често не са ни известни. Те са тези, които движат света, а не участниците в новините- така е и в България, и по света. Имала съм късмета да срещна много хора, които тихичко, вглъбени в онова, което ги прави щастливи променят света. Не, че са скромни, но не биха могли да използват популярността в работата си и нямат никакъв мотив да я търсят.

За чувствителността темата е дълга. У нас и млади, и стари са станали циници, а цинизма е бягство от чувства. Когато един човек е преживял прекалено много болка става така. Не е еволюция, а психопатология. Нормално е децата отгледани от такива хора също  да не са с нормални емоции. патриархалното общество у нас произвежда предимно емоционално осакатени хора, жалко, но факт.

# 82
Рядко намираме работа на децата си.

Именно. Това е ключът за палатката. На днешните деца им липсва запълване на времето с нещо полезно. Сещам се сега за "Майка Парашкева" на Дора Габе...някои от вас сигурно ще се сетят. Та там се разказваше как Георги димитров като малък бил много буен, палав, все по белите: я стъкло ще счупи, я нещо друго...и майка му, за да не му остава време за бели, след като си научел уроците го карала да плете чорапи, да наглежда сесетра си, да полива цветята...
В една друга тема писах на скоро, че искам да върнат кръжоците. По мое време имаше много безплатни мероприятия и децата бяха заети с нещо. А сега занимания бол, само дето много от нас не могат да си ги позволят финансово. Едно време в часовете по трудово наистина се "трудехме": шиехме, готвехме, на електричество ни учеха...а часовете в опитното поле бяха цяло приключение. А сега, вместо да изживяват собствения си живот децата, че и ние, живеем живота на героите от сериалите.

Децата ни имат нужда от няколко неща: от строг и твърд контрол, но и от разбиране, не трябва да имат чувство за безнаказаност, имат нужда от повече истинска ангажираност - и умствена и физическа, имат нужда да бъдат научени на самостоятелност, а не на 5 да не може да се облече само, а на 15 то да пърди пред телевизора, а майка му да му подгъзува...

Против съм срещу прекаления деспотизъм спрямо децата и срещу прекалената либералност, която понякога е просто липса на време от наша страна.

# 83
Тази тема, както е вечна ( т.е винаги по-възрастните мислят, че младите не са като 'нас едно време"), така мисля, че е много актуална, защото времената в последния век се променяха мн. динамично.
Проблемът не е само български, децата са 'секси твърде рано" и на запад, голям проблем е това и там, ценностната система също не е за хвалба. Докато тукашните деца ме възмущават обаче,  българските направо ме плашат. За съжаление на главите им е струпана много по-голяма тежест - родителите вече 20 години абсолютно ги няма, което е разбираемо, защото борбата за оцеляване сякаш край няма.
Държавата ( и образованието) и тя не знае какви хора иска да отглежда, старото се разпадна, преди да е ясно какво ще е новото.
А това удря право в ценностната система на децата. Четох едно изследване , публикувано в Капитал, 'българския' младеж като цяло няма идея за бъдещето, за него образованието не е ценност, култура и духовен живот са непознати думи, агресивността ( скрита, открита) е извън петолинието, да не говорим за облъчването на които са подложени от поп фолка,  който има само едно единствено послание, че видът продава и че парите са най-важното нещо в живота. Формулата за това е още по-проста  - жените ги получават чрез секс, а мъжете чрез далавери. Точка. Няма друго.
В към това влияние после се наслагват куп външни влияния , от които разбира се най-лесно полепва най-лошото ..
И така, аз мисля, че нещата са непоправимо скъсани за много време напред, дори вярвам, че е толкова последователен този разпад, че не може да е плод на случайност.

# 84
Оня ден правя забележка на 6 годишно хлапе да не бърка в раницата на дъщеря ми и да не и рови в нещата. То се обърна и нахално ми се изсмя в лицето. Кряснах и замахнах, уж, че ще го ударя...подви си опашката страхливо, но ме изгледа злобно...а родителите са свестни хора, дъщеря им е по-голяма, кротко момиче.
Казват, че днешните деца били свръх активни и няма къде да си изразходват енергията. Сърдим им се, че висят пред ТВ-то или компа, а не виждаме, че самите ние правим същото...вместо да ги изведем на разходка, да поритаме с тях...

# 85

Напълно съм съгласна с това. Проблемът е много дълбок, и няма лесно или бързо да се изкорени, за съжаление. Мисля, че нещо което би помогнало и ускорило "оправянето" е опит отвън. Вярно е, че покрай медиите младежта навсякъде робува на външния вид и парите, и "става секси" все по-рано и по-рано, но много от проблемите на българските деца ги няма или биват разрешавани овреме в други страни. Например тук има детски съд и изправителни учреждения, много внимание се отделя на възпитанието на децата, има всякакви извънкласни програми, клубове, спорт и какво ли не. Не казвам, че е идеално - навсякъде има проблеми - но поне наистина се стараят хората, и резултат има. Ако израснеш с очакванията за такъв стандарт, започваш да го изискваш от останалите и да не подминаваш изцепки като "дърта курво" просто ей така. Според мен хора, живяли в друга среда където проблемите се разрешават, биха били много полезен ресурс когато се завърнат в България - било то временно или за постоянно. Въпреки "упадъка" си, младежите в България имат едно предимство - не са живяли под комунизъм, и овчедушието не им е така дълбоко вкоренено. Заедно с хората с опит от чужбина, заедно те биха могли да обърнат нещата. Закоравелите, подкупни управници от старите поколения трябва да паднат в известен момент (рано или късно от старост, ако не от друго) и тогава страната остава в ръцете на днешните млади. Тяхното разочарование от "помията" и желание за по-добър живот, комбинирано с опита отвън, би могло да даде голям тласък на България към подобряване на стандарта за живот. Така си мечтая аз...

# 86
# 87
Не са криви децата. Живеят в изкривения свят, създаден от възрастните, гледат  и подражават на герой от детски филми - като започнеш от яките сумисти, с не знам какви дупета и свършиш с онези жълтичките грозноватите симпсън, които общо взето водят безумни разговори. Ние възрастните сме осигурили на децата си свят на цинизъм. Децата растат пред телевизори и компютри, гледат сериали и клипове, в които ако има облечени, ще се пребиват. Живот в бедност, крайна бедност, на прага на бедността или лукс, с цената на всичко.
Как оцеляват е чудо.

# 88
Сега гледах едно клипче и мисля, че е много подходящо за темата-60 секунди е  Peacehttp://vbox7.com/play:9cef4a23

# 89
 "Гледахте ли в Ърли Шоу преди няколко дни интервюто на дъщерята на Били Греъм за терористичната атака на 11 септември, когато Джейн Клейсън я попита: “Как можа Бог да допусне да се случи такова нещо?”. Ани Греъм даде изключително дълбок и проницателен отговор. Тя каза: “Вярвам, че Бог е дълбоко наскърбен от това, което стана, както самите ние сме, но дълги години ние казвахме на Бог да се махне от училищата ни, да се махне от правителството ни, да се махне от живота ни. И като джентълмен, какъвто е Той, мисля, че Той тихо си отиде. Как можем да очакваме Бог да ни даде благословението Си и защитата Си, ако искаме от Него да ни остави намира?”

Нека помислим. Мисля, че се започна, когато Маделин Мърей О’Хеър (тя загина, тялото й беше намерено наскоро) протестираше, че не иска никой да се моли из нашите училища. И ние казахме “Добре”.

След това, някой каза, че не е нужно да четем Библията в училищата... Библията, която казва “не убивай, не кради, обичай ближния си както себе си”. И ние казахме “Добре.”

След това Д-р Бенджамин Спок каза, че не бива да наказваме децата си, когато грешат, защото чувството им за човешко достойнство ще се накърни и можем да им създадем комплекс за малоценност. (Синът на Д-р Спок се самоуби.) И ние си казахме “Един специалист знае какво говори.” И казахме: “Добре!”

След това някой умен член да директорски борд на някакво училище каза "Понеже момчетата са си момчета, дайте да им дадем достатъчно презервативи, че да могат да си правят кефа както им се иска, но да не умират от СПИН. И няма да сме длъжни да казваме за това на родителите." Ние казахме – "Добре."

След това някой каза "нека дъщерите ни ако искат, да си махат бебетата като забременеят, и нека са свободни да не казват за това на родителите си." И ние казахме "Добре."

След това някой каза, че е по-добре учителите и възпитателите да не наказват учениците в училищата и колежите, и директорите на учебни заведения им забраниха да докосват който и да е ученик, независимо от поведението му, защото “не искаме да си създаваме лошо име и да ни дават под съд”. И ние казахме “Добре!” (Има голяма разлика между възпитание и побой!)

След това някой от управляващите по върховете каза, че няма значение какво правиш насаме, стига на работа да правиш това, за което ти плащат. И съгласявайки се с него, ние казахме, че няма значение за никого (вкл. за президента) какво върши скришно, стига иначе да си върши работата, и икономиката да е добре.

След това някой каза “хайде да печатаме списания със снимки на голи жени, и да ги наречем благотворно и разумно оценяване на красотата на женското тяло. И не казахме “Добре!”

След това някой друг взе това благотворно начинание и направи още една крачка, като започна да публикува снимки на голи деца, и още една – като ги пусна в Интернет. И ние казахме “Добре, човекът си има право на свобода на словото.”

След това развлекателната индустрия каза “нека правим телевизионни шоута и филми, пълни с простащина, насилие и извратен секс. И хайде да записваме песни и да пишем текстове, които говорят за изнасилвания, наркотици, убийства, самоубийства и сатанизъм.” И ние казахме “...ми това си е само развлекателен бизнес, шоу, нищо повече. Със сигурност няма странични ефекти и никой не го взима насериозно, така че – карайте нататък!"

Днес се питаме защо децата ни нямат съвест, защо не различават добро от зло, защо не им "пука" като убиват случайни хора, собствените си съученици, самите себе си. Може би ако помислим достатъчно дълго и достатъчно дълбоко, ще се досетим защо. Мисля, че това има нещо общо с "ЖЪНЕМ ТОВА, КОЕТО СМЕ ПОСЕЛИ".

След това се появи ученикът, който написа "Мили Боже, защо не запази малкото момиче, което се самоуби в класната стая? Искрено твой – загрижен съученик" И отговорът: "Скъпи ученико, Мен не ме пускат в училище. Искрено твой – Бог."

Интересно е как лесно хората изхвърлят Бог в боклука и после се чудят защо светът отива към пъкъла. Интересно е как вярваме на всяка дума във вестниците, но не вярваме на това, което пише в Библията.

Интересно е как всеки иска да отиде в рая, стига само да няма нужда да вярва, мисли, говори и върши каквото и да е, което Библията казва.

Интересно е как казваме "Аз вярвам в Бога", но правим, това, което прави Сатана, който, между другото, също "вярва" в Бога!

Интересно е колко лесно съдим, но никога не се оставяме ние да бъдем съдени.

Интересно е как пускаме мръсни картинки по електронната поща и те се разпространяват за секунди като огън сред сухи тръни, но ако вземеш да изпратиш нещо, което говори за Бога, хората не се и замислят да го разпространят.

Интересно е как похотливото, просташкото, вулгарното и неприличното минават свободно през киберпространството, а обществени дискусии на тема Бог всячески се потискат и в училище, и на работното място.

Интересно как някой е така "изпълнен с Христос" в неделя, но е абсолютно "невидим християнин" през цялото останало време."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Това писмо се появи и в кат. печат преди 4 години, т. е. кат. църква го подкрепя.(въпреки, че е протестантско)
Вярно, че малко прилича на религ. фанатизъм, но все пак описва нещата, каквито са. А на дъното на всичко това стои МАФИЯТА с нейната безгранична ЛАКОМИЯ.
НАРКОТИЦИ+ЦИГАРИ+АЛКОХОЛ=КОЛОСАЛНИ ПЕЧАЛБИ!
Пари, пари и пак пари!!!  
Такива са интересите на мафията и всичко се определя от тях!
Когато 1младеж е посредствен или направо слаб ученик, той много по-лесно ще посегне към наркотици, цигари и алкохол. А тези 3 неща носят огромни печалби! Затова се насърчава(чрез списания, телевизия, радио) арогантността, егоизма, липсата на всякакво уважение към околните и още и още....печеленето на пари без труд-най-различни игри....
Тоест създават се посредствени и проблемни хора, на които освен това се предлагат и модерни играчки-GSM, MP-3, компютри и др. Заедно с това оръфани и окъсани дрешки, които са обявени много, много модерни!!! А никой не се пита ЗАЩО??? Ясна е тяхната себестойност, както и тяхната цена! Тези млади хора са насърчавани да не четат, а само да се забавляват. Така модерно обзаведени и с ниска степен на грамотност те губят всякаква реална представа за себе си. Това улеснява и тяхното манипулиране и евентуално ограбване.(както духовно, така и материално) Обедняването на техния речник никак не е случайно.(напр. много яко! жестоко! страхотно!) Предполагам, че повечето родители не правят такива анализи. Доста от тях също са увлечени от този вихър на посредствеността... Тоест погубващото влияние е върху цялото общество. А религията пречи на всичко това. Поради което виждаме стремежи за нейното омаловажаване и даже унищожаване! И понякога всички се питат защо стана така??? Наистина защо???
И така успехът на мафията е пълен!

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 03:37 от vl

Общи условия

Активация на акаунт