За подрастващото поколение

• 16 465
  • 214
  •   1
Отговори
# 60
Като стана въпрос за чалгата и родителското влияние ето нещо по показателно темата:
http://www.vbox7.com/play:9c4fd0f5

В клипа майката на преждевременно остарялата 15-т год. тинейджерка се държи като че онова което се случва в онзи момент, не я касае или може би дава безгласното си съгласие! А после се питаме защо подрастващото поколение е било еди какво си!

# 61
Спомнете си  прочетеното за порядките във Версай да кажем, образец на висок морал и християнски добродетели ли са били?

Рокси, не, не са били, но пред творенията на тези покварени и недобродетелни люде и до днес се тълпим с фотоапаратите. Моята лична теория е, че от морална гледна точка хората не са мръднали ни на йота, от ден първи досега. Един и същи филм, само героите се менят. Пак според тази моя дълбокомислена теория, всяко следващо поколение губи емоционален заряд, за сметка на по-добра мозъчна дейност. Предполагам, има връзка с техническия прогрес, но не съм се вглъбявала в причините. Просто така ми се струва. Не съм против промените в нрав, език и порядки - те няма как да се еднакви завинаги - но намирам за много важно една генерация да успее да остави нещо положително след себе си - изкуство, културни революции, социално усъвършенстване, технически постижения, каквото и да е, в зависимост от подобренията в ДНК-то си. На родно ниво ме отчайва точно това, че не нищо не остава.

# 62
  • най-шареното място
Подрастващото поколение обикновено не е нещо различно от копие на родителите си. Понякога подобрено в арогантно отношение издание.

Има много родители, които се грижат основно за телата на децата си. Или и те самите просто толкова могат да им дадат.

Какви да са младите тогава?.... Ако майката пуши до количката с бебето си, мъжа й хвърля билети и фасове по улицата, качват детето в колата, карат като джигити и псуват наред... и т.н... какво да прави детето на свой ред... И от къде да го види... За торбата с боклук захвърлена през прозореца да споменавам ли... или сами се сетихте...

# 63
  • София
crazy chick Според мен медиите допринасят за грешната представа, че нищо не остава днес, защото дават път за изява на повърхностното, лесно смилаемото и често на пошлото. Моето убеждение е, че важните за развитието на света хора, които реално оставят следа след себе си не винаги са на първа линия пред светлините на прожекторите. Затова и много хора смятат, че успява само посредствеността, реално не е така. Просто, посредствеността много обича да се пъчи и изявява и оставя по- трайно впечатление.
В моята гимназия преди 15-тина години имаше изключителни ученици, които не се забелязваха от далеч. Едната направи уникални резултати на американските зрелостни изпити и изпити за език, като се класира седма на единия и десета на другия, това от всички явили се в целият свят. Вероятно не всички я помнят като правещата най- силно впечатление в какъвто и да е план, но тя оставя следа след себе си, реално в работата, която върши днес.

Виж за емоциите не мога да не съглася. Децата днес биват въвеждани в света на възрастните прекалено рано и емоционално блокират от това. Подобно сравнение, обаче не е в наша полза само ако гледаме близкото минало. в по- далечното нещата са били много по- жестоки- хората са били постоянно във война, децата са работели от много малки ...

# 64
Моето убеждение е, че важните за развитието на света хора, които реално оставят следа след себе си не винаги са на първа линия пред светлините на прожекторите.

Бояна, какъв свят, темата не е ли за България? И после, не говорим за индивидуален принос някакъв, а за колективен. От цяло поколение един ще остане скрит от прожекторите, двама да са, ама баш пък всичките ли ще потънат вдън земя?  Mr. Green

Войните и жестокостите в миналото нямат връзка с това, за което говоря. Преди хората са чувствали доста по-интензивно от нас. Доказателствата са и в книгите, и в картините, и в музиката. И в начина, по който са били поставени междуполовите отношения, ако щеш. Не коментирам категориите добро/лошо, красиво/некрасиво, отбелязвам само и единствено тази характерна черта. Днес мигар някой ще чака, ще се трогне и ще преживява дни наред писмо, написано с мастило и накапано със сълзи?  Grinning

# 65
...... но намирам за много важно една генерация да успее да остави нещо положително след себе си - изкуство, културни революции, социално усъвършенстване, технически постижения, каквото и да е, в зависимост от подобренията в ДНК-то си. На родно ниво ме отчайва точно това, че не нищо не остава.

Тук съм съгласна. Ето нещо,което прочетох по този повод,май Петър Волгин е авторът,но не съм сигурна:

" Каква е разликата между българската съвременна култура и българското кисело мляко? Ами в млякото  има поне една жива активно действаща субстанция ..."

Не е така,разбира се. Просълзих се от това изпълнение:

http://www.youtube.com/watch?v=hYWTvxpscf8

Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 19:02 от maraidara

# 66
Как' Сийка, цитатът без коментар означава ли, че нещата, които са възмутили авторката са нормални и ще отминат? Simple Smile

И не смятам, че това е единичен случай. Най-малкото криминалните хроники за тинейджърски изцепки, зачестили в послдно време го доказват. А и бас ловя, че всяка втора  е чула къде случайно, къде не подобни думи от хлапетии.
Все повече ме сърбят ръцете да шляпна "възпитателно"някой 12 годишен "мъж" или "жена", чувайки такива долни гнусотии и вулгарности.
И всъщност хич не ми дреме как точно е било преди петстотин милиона години по времето на динозаврите или преди 5 000.

Нино, побързай със шляпането, ако си сериозна, защото вчера във вестника има огромно заглавие относно новия закон за домашното насилие, което гласеше "марш в стоята-също е домашно насилие" и ще има телефон, на който децата ще могат да се оплакват.....Та мисалта ми е, че ми писва да следваме някакви чужди американски (разбирай тъпанарски) идеи за отношенията деца-родители, защото и това допринася за хаоса, а колко са допринесли за ограничаване на насилието-то се вижда и зад океана-стрелят се на месо в училищата всяка седмица. Иначе-цитираният разговор от авторката е гнусен, но като цяло съм съгласна изцяло и с Кака Сийка-за нас говореха същото, за поколението на авторката-също са говорели и още говорят, защото не е престаряла...

# 67
Не е така,разбира се. Просълзих се от това изпълнение...

maraidara, разбира се, че е имало и ще има талантливи деца. Те обаче не са представителна извадка за което и да е общество. Темата - доколкото аз я разбирам - третира проблеми не с подрастващите надарени певци и математици, а с "обикновените", средностатистическите тийнове. И за реалната опасност сред тях и сред изкривените им ценности да се изгуби не един певец и математик. За нас били говорили същото... ми прави са били да говорят. Нашето поколение не успя да реализира и половината си потенциал /в България/, съвсем нелош при други обстоятелства.

# 68
  • най-шареното място
Поздрав за всички в темата :
http://www.youtube.com/watch?v=wyVWj2ulSeg&feature=related

# 69
  • София
Нищо ново.
Хората имат склонността да забравят, че са били млади.
А невъзпитани деца винаги е имало и винаги ще има, и за това не са виновни те.
Нито са станали повече, нито по-малко.
И склонноста да забравят ,че имат деца.Липса на внимание,според мен.И порядъчна порция плясове.

# 70
казабланка, то че няма да нашамаря, няма, но действително ми се е случвало да ме разтреперят. Ясно е, че с бой не става. То сигурно и забележките ми потъват в небитието, но се чувствам длъжна. Последно ходих на кино да гледам "Походът на императорите". Салонът празен, само аз и още двама близки и по едно време се дотътриха четирима младежи. Две девойки и две момчета, на около 14-15 години. Викам си - я, младежта на научнопопулярен филм, напредък има. Първо вдигнаха патардия за 50 човека, лигавщини подобни на цитираните от авторката, едновременно с това си качиха калните крака на седалките, поизбърсаха си ги и тогава дойде моето време. Авторитетно се изправих и по команда си свалиха краката, млъкнаха и ги предупредих, че ако чуя гък - ще повикам да ги изхвърлят от киното. О, изненада, изведнъж филмът им затъпя. Изнесоха се меки като памук на 10 минута от филма. Ееее, някак в такъв момент не ми мина през ум обяснението - ами винаги е било така, и преди 200 години, и преди 50. И в бъдеще ако чуя непосредствено до мен мъжкари на по 13 години да ми говорят за свирки и чекии, пак няма да си затрая. Нека пък да стане различно, що трябва да е същото като някога си?

# 71
Днес мигар някой ще чака, ще се трогне и ще преживява дни наред писмо, написано с мастило и накапано със сълзи?  Grinning

Не, но ще страда или ще хвърчи от някой смс.  

Нино Тино, избягвам да ходя на кино  откак се въведе прекрасната американска мода да се ядат пуканки, да се пие кола и какво ли още не.

# 72
Крейзи, кефиш ме в тая тема. Да, определено от дистанцията на времето поколението се оценява по това,което са оставили след себе си. Само че ние сега днес можем само да цъкаме укорително, липсва ни дистанцията от време, която би позволила да оценим както постигнатото от нас самите, така и от децата ни.
Факт е, че няма как да искаме хомогенно поколение. Никое досега не е било такова, вярвам че  няма и да дойде. Има единици,които дърпат останалите, има напредничави, има и назадничави, има умни и успели, има глупави и мързеливи. Нормално е мисля. Важното е в кои се вглеждаме.

Това не значи разбира се,че трябва да вдигнем ръце и да оставим младите  Mr. Green на самотек. Но хайде и да не ги отписваме цяло поколение, защото някой някога се е държал невъзпитано ( имам дежавю).

# 73
Много бързат да пораснат, голямо впечетление ми правят момичетата, много курвеят  Sad някакви мърли на по 14 като че ли се състезават в изкурвяването. Да не говоря за чалгата, чалгата подтиква девойките към мощно изкурвяване и деградация. Аз съм на 21 и мога да кажа, че 80% от съществата на моята възраст са изклучително безмозъчни, говорят едноствено за курви и за пиене. Момичетата са толкова кухи и тъпи че чак мъчно ми става, достатъчно е да кажеш че си ФУТБОЛИСТ + 2-3 мили думи от твоя страна и са твои.

# 74
тъй тя....момичетата към изкурвяване, момчетата към изпедерастяване...

Общи условия

Активация на акаунт