За подрастващото поколение

• 16 429
  • 214
  •   1
Отговори
# 135
да са локални, да са локални, колко да са локални:)
Има ли нещо локално днес? Мой съученик работи в ЦЕРН. Е, българско ли е постижението, швейцарско ли е, индийско ли е, кой го знае какво е. Да мислим като деца на 21 век.
Вярно е, че са нужни много пари, вярно е и че у нас ги няма. Но все пак да не задълбаваме чак толкова, времето на единния език, изчезването на държавите като суверени наближава. А ако не то- поне 20.12.2012 чука на вратата  Wink.

# 136
Силиконът също е част от възпитанието.Моя позната мечтае от 5 години за силикон,но няма пари да си сложи.Дъщеря й слушаше това точно във възрастта на израстването си.Сега е на 20г. и си намери един с много пари,който за Коледа ще й подари силикон.Явно за нея това е голям напредък в усъвършенстването на личността.

# 137
  • София
10cent's Ако приемем, че опира до парите имаме много учени, които работят извън страната. лично познавам такива с по над 300- 400 открития /вярно, че са по- стари, но по- младите също имат сериозен брой/. Просто, науката наистина се е разгърнала прекалено много и публиката не може да разбере за какво става въпрос. Едно българско откритие за последните 15-тина години е метод за пречистване на замърсена или радиоактивна вода. Много българи работят и върху програми за откриване на лекарство срещу рак. Има и много млади българи, които са признати таланти в областта на класическата музика и работят по света. В Париж съм попадала случайно на постановки, в които един или повече от актьорите са българи. Там имаме известен философ, който се изучава във френските гимназии. Художници, писатели имаме на много места по света. Само Георги Господинов е предведен на -найсе езика. Следващото поколение ще се разгърне още повече. Е, не всички, но хората, които имат потенциал.

# 138
Поради тази причина специално в науката нищо няма да дадем като нация, никакво откритие не дебне зад ъгъла.

Искаш да кажеш, че всичко на света е вече открито?  Shocked Плюс това имах предвид локални наследствени процеси, а не световния възход на науката.

Разбира се, че не, всяка година научните открития се увеличават в геометрична прогресия, но  науката каквато е в момента и откритията в нея са все по-скъпи.  Докато в средните векове някой е стоял на реката и е разсъждавал в/у някой аспект от еволюцията например, в резултат на което е открил нещо голямо и базисно,  в сегашно време ще му трябва набор от скъпи компютърни модели за изследване на една миниатюрна еволюционна хипотеза, за която ще се чуе примерно само в някое специализирано списание със съответния импакт фактор.

Локални наследствени процеси няма.

# 139
Обаче тук в БГ нещата не се получават! Дори и да има откритие, то се пренебрегва с години, докато не получи световно признание. Например наши учени от института по електроника още преди 2г. са създали прибор за ранна диагностика на меланомата, но срещнали абсолютната незаинтересованост на болниците и министерството на здравеопазването.
Имаме си и нобелов лауреат по литература-Елиас Канети, но той не е лауреат от името на България.

# 140
Локални наследствени процеси няма.

Не мога  даже и да си представя какво би искала да кажеш с тези думи, но съществуването на всяка държава и нация се основава на наследствени локални процеси - традиции, бъдеще, език и изобщо идентичност /ако щеш и физически характерни белези/ се предават от поколение на поколение. В това число и възпитателните практики, и общите норми за приемливо поведение при подрастващите, и общия стандарт, към който те да се стремят и който вероятно беше първоначалния замисъл на темата. Ако ще беседваме по нея, то трябва това да коментираме, а не ЦЕРН и прочее екстри  Mr. Green

# 141
  • София
За съжаление в момента локалните наследствени процеси са в посока "Вярваме в рая на земята и той е Чужбина". Тъпо, но факт.

# 142
Е,аз сигурно съм от малкото патриотично настроени хора,които учат децата си,че единствено в България ще се чувстват щастливи.Времето ще покаже дали съм права,но познавайки много хора,които са зад граница и които се върнаха,а други останаха,но плащайки много висока цена,надявам се да съм права.

# 143
  • София
Е,аз сигурно съм от малкото патриотично настроени хора,които учат децата си,че единствено в България ще се чувстват щастливи.Времето ще покаже дали съм права,но познавайки много хора,които са зад граница и които се върнаха,а други останаха,но плащайки много висока цена,надявам се да съм права.
Затова казвам, че е тъпо. Съпругът ми от Франция дойде да живее тук и определено няма да обучавам детето в емигранство в западна посока. Wink

# 144
stefani6 - хм, това за мен е крайно, както "учи за да не работиш". Ако заминеш млад, какъв е проблема... а и има разни хора - някой лесно се установяват на ново място. Патриотизъм ни трябва, но трябва да има по-добра основа... а и сам патриот, няма да вирее - аз заради това се съгласих по-горе, че е жалко да не се говори по ТВ за учените, откритията и т.н... Другата България например, не казва много повече от "който може, да се изнася".
Незнам колко се развали темата... отклоненията, малко или много, са за това - как децата да не псуват, но без да им забраняваме, а като се покаже, че другото е по-добре, по-привлекателно...

# 145
Да,млади заминаха,стари се върнаха.Там е проблема,разбираш ли?Но аз в никакъв случай не съм авторитарен родител и винаги ще се съглася с решението на децата си,колкото и да ми е мъчно.Надявам се обаче те да останат тук,да работят тук за своята си страна,да се радвам на внуците един ден..пък то каквото е писано.

# 146
  • София
Да,млади заминаха,стари се върнаха.

Съпругът ми е роден в париж, та се води емигрант тук, а не завърнал се. Mr. Green Баща му е французин, а майка му българка, но явно и нея я е мъчела носталгия, която е предала и на двамата си сина, които вече живеят тук.
Идеята ми беше, че ние им предаваме и нашите проблеми, понякога и неосъществените си мечти. Затова трудно се намират вече детски градини, в които не се изучава чужд език. Едва ли е, защото като малки сме имали голяма мъзможност да учим езици. Същото е и с либералните методи на възпитание. Често отгледаните от много деспотични родители не забраняват абсолютно нищо на децата, а това също толкова вредно и опасно. Предполагам на това се дължат и гримираните като чалга певици 12- 13 годишни момичета. Не, че като малка ми е хрумвало подобно нещо, но и да ми беше хрумнало щях да мога да го направя само много тайно или просто нямаше да посмея.

# 147
Същото е и с либералните методи на възпитание. Често отгледаните от много деспотични родители не забраняват абсолютно нищо на децата, а това също толкова вредно и опасно. Предполагам на това се дължат и гримираните като чалга певици 12- 13 годишни момичета. Не, че като малка ми е хрумвало подобно нещо, но и да ми беше хрумнало щях да мога да го направя само много тайно или просто нямаше да посмея.
Либералните методи на възпитание не са причина за появата на малки чалгаджийки. Причината е в целенасочено създаван модел от най-ранна възраст - Барби, непрекъснато пуснат чалга канал, децата възприемат това за красиво. Момичетата обикновено са и копие на майките си.
Защото никой не им е пял "Кой харесва с лунички своето лице....?"http://www.youtube.com/watch?v=ibEhF7376ys

# 148
  • София
Същото е и с либералните методи на възпитание. Често отгледаните от много деспотични родители не забраняват абсолютно нищо на децата, а това също толкова вредно и опасно. Предполагам на това се дължат и гримираните като чалга певици 12- 13 годишни момичета. Не, че като малка ми е хрумвало подобно нещо, но и да ми беше хрумнало щях да мога да го направя само много тайно или просто нямаше да посмея.
Либералните методи на възпитание не са причина за появата на малки чалгаджийки. Причината е в целенасочено създаван модел от най-ранна възраст - Барби, непрекъснато пуснат чалга канал, децата възприемат това за красиво. Момичетата обикновено са и копие на майките си.
Защото никой не им е пял "Кой харесва с лунички своето лице....?"
Имам предвид крайностите. Ще дам пример. Мои познати имат две деца  и докато децата не станаха доста големи /над 10/ никой не смееше да ги покани на гости, защото те им разрешаваха да мажат стените в чуждите домове с кетчуп и майонеза. На една сватба млодоженците разрязваха тортата, а момичето пищеше "Искам първото парче да е за мен". Направи уникална сцена, не беше никак смешно, дърпаше парчето от ръцете на булката и родителите и не реагираха по никакъв начин. Мога да дам и още примери при нужда. Лятото заварих момчето отгледано така да пребива едно момиче по- малко от него.
Трябваше да сложа кавички, за да стане ясно. По същият начин да си строг е едно, но да биеш детето или да го затвориш в тъмна стая съвсем друго нещо. Това са крайности и те са еднакво вредни и в двете посоки.

# 149
Това не е либерален метод на възпитание, а липса на такова въобще.

Общи условия

Активация на акаунт