Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да готвим с удоволствие

  • 31 186
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 521
Воси Хнизда (или Кошери, на български)

Рецептата е по чешко списание:

За тестото:

240 г смлени бишкоти
135 г масло
230 гр. пудра захар
100 м. прясно мляко
50 мл. ром
4 с.л какао
1 ванилия

За крема:

500 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
2 яйца
1 с.л. брашно
1 ванилия

За основа - малки кръгли бисквити без дупка

Приготовление:

Продуктите за тестото се смесват до образуване на гъста смес, не трябва да е течна. От нея се взима с ръка или с лъжица и се пълни формичката. Формичката трябва да е добре поръсена с кокос.С пръст издълбайте дупка в сместа и сложете от крема за да се запълни. Запушете с бисквитката и обърнете, така че готовото кошерче да стои на бисквитата.

За крема. Затоплете млякото, без да кипва. Добавете към него ванилията и оставете да се охлади. Разбийте яйцата със захарта и башното. На водна баня смесете млякото с яйчната смес и бъркайте до сгъстяване.

Да ви е сладко!


Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 18:36 от tracy_t

# 16
  • Мнения: 521
Орехови кошнички с крем и черешка

За тестото:
500 гр. брашно
250 гр. масло
100 гр. пудра захар
1 яйце
1 пак. ванилия
кора от 1 лимон
100 гр. натурален шоколад
20 черешки

За пълнежа:
50 мл. мляко
50 гр. масло
100 гр. захар
100 гр. смлени орехи
3 с.л. ром

В купа разбъркайте мекото масло със захарта и яйцето. Прибавете брашното и ванилията, след това добавете лимоновата кора. Загрейте фурната на 150 градуса, намажете формичките с масло и ги напълнете с тесто. Притиснете добре по стените, да стане с дебелина 4 мм и печете 15 мин. до позлатяване. Оставете да се охладят във формичките и внимателно извадете.
В малка купичка сварете млякото с маслото и захарта. Длед около 10 минути варене, прибавете орехите и рома и поварете още малко. Оставете да се охлади и напълнете кошничките, настържете отгоре шоколад и прибавете черешка.
Добър апетит

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 16:13 от tracy_t

# 17
  • Мнения: 521
Коледни сладки

300 гр. масло
400 гр. брашно
160 гр. пудра захар
120 гр. смлени орехи
35 гр. какао

Мекото масло, брашното, захарта и какаото омесваме на тесто и увиваме с фолио, слагаме в хладилника за един час.
Загряваме фурната на 190 градуса. Изваждаме тестото от хладилника и оставяме за 10 мин. да омекне. От тестото откъсвайте парченца колкото орех и хубаво притиснете във вече намазаните формички, да стане равномерен слой. Наредете формичките в тава и печете около 10 минути, след изваждането оставете да се охладят за 10 минути и извадете от дормичките. Може да ги поръсите с пудра захар


Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 18:22 от tracy_t

# 18
  • Мнения: 521
Сладки подкови

210 гр. брашно
70 гр. пудра захар
1 ванилия
140 гр. масло
2 жълтъка
1 ч.л. лимонов сок
настъргана лимонова кора
2 с.л. ром (може и без него, но той придава много приятен аромат)

Пресяваме брашното, прибавяме захарта, ванилията, объркваме добре, добавяме жълтъците, маслото, лимона и най - накрая рома.
Омесваме добре тестото, завиваме във фолио и слагаме в хладилника най - малко за 2 часа.
Изваждаме от хладилника, оставяме леко да се размекне и със шприц правиме подковите, печем на умерена фурна до порозовяване. След като са изпечени потапяме двата края в шоколад и в кокос и оставяме да се охладят. След като престоят няколко дена стават още по-крехки и вкусни!

# 19
  • Мнения: 521
Тварохови колачи (колачи с извара)
 
Продукти:
500 гр. брашно
80 гр. пудра захар
30 гр. мая
2 жълтъка
250 мл. пр. мляко
100 гр. масло или олио
щипка сол

Пълнеж:
500 гр. извара
2 жълтъка или 1 яйце
60-80  гр. пудра захар
1 ванилия
3 с.л. стафиди
лим. сок на вкус

Тестото: В 100 мл. хладно мляко разтваряме маята, добавяме с.л. захар а с.л. брашно и разбиваме на каша. Завиваме с кърпа и оставяме 10 мин. да втаса. Пресяваме брашното и добавяме втасалата смес, останалата захар и яйцето, което предварително разбиваме в останалото мляко и разтопеното масло. Обработваме тестото, поръсваме го с брашно и завиваме с кърпа в съд, оставяме го да втаса на 25-30 градуса температура. По време на втасването на няколко пъти премесваме тестото. След като е добре втасало, оформяме плоски кръгчета с големина 20 гр., нареждаме в тава и оставяме още веднъж да втаса (10 до 30 мин. в зависимост от големината на топчетата. Слагаме в средата пълнежа и намазваме с масло или жълтък преди да сложим да се пече. Печем на 180-200 градуса около 10-15 мин., след което намаляваме фурната и печем до готовост.

Пълнежа: Смесваме изварата с жълтъците (яйцето), захарта и ванилията, добавяме измитите стафиди и добавяме на вкус лим. сок.

По желание може да се направи различен пълнеж, например ябълки с орехи, сладко, мак и други.



 

# 20
  • Мнения: 521
Пай с малини и извара

За основата:
300 гр. брашно
100 гр. пудра захар
200 гр. масло
1 яйце
1 с.л. прясно мляко

За плънката:
200 гр. извара
1 жълтък
30  гр. пудра захар
1 ванилия
100-150 гр. малини

За топинга
50 гр. брашно
50 гр. захар
20 гр. масло

Приготовление:
Продуктите за тестото се размесват добре, така че да се получи съвсем леко лепнещо тесто. Прави се на топка и се слага в хладилника да се стегне. През това време се забърква сместа за пълнежа. Изварата се смесва с жълтъка, ванилията и захарта. След като престои около 30-40 мин. тестото в хладилника, се вади и се разточва (ако не става за точене се слага в съда, в който ще се пече и с ръка или нещо плоско се разстила равномерно. Намазва се с изварената смес, отгоре се разстилат малините и се поръсва с топинга (за топинга се смесват продуктите и се прави на трохи). Пече се около час на умерена фурна (170-180 градуса).
След като изстине се поръсва с пудра захар
Става много вкусен  Heart Eyes

# 21
  • Мнения: 521
Ореховки

5 белтъка
200 гр. пудра захар
200 гр. орехи
1 с.л. (препълнена) брашно
1 ч.л. лим. сок

Белтъците се разбиват на сняг с миксер. Постепенно се прибавя захарта до хомогенна смес. Добавя се брашното и лим. сок и съвсем малко още се бърка с миксера. Добавят се и орехите и се доразбърква на ръка. Слагат се на хартия за печене през растояние, изсипва се с лъжичка на малки купчинки
Пече се на 180 градуса за около 10 минути

# 22
  • Мнения: 521
Кремче с маскарпоне

Продукти:
250 гр. маскарпоне
100 мл. сметана
50 мл. бейлис
4 жълтъка
1/2 ч.ч. пудра захар
кубчета шоколад
какао за отгоре
шоколад за отгоре

Разбиват се жълтъците с пудрата захар, отделно се разбива сметаната на пухкав сняг, прибавя се към жълтъчената смес. Леко се добавя маскарпонето и съвсем за кратко се разбива с миксера (маскарпонето не обича дълго разбиване). Накрая се добавя бейлиса и шоколадовите парченца и се разбърква до хомогенна смес.
Сложих и малко от тези детските бишкотки като го сипвах в чашките.
Поръсва се с какао и се слага шоколад на стърготинки, ако имате може да сложите и шоколадови топчета.

Да ви е сладкоооо   bouquet

# 23
  • Мнения: 521
Ябълкова фантазия

Продукти:
4 големи ябълки
200 гр. едро смляни или накълцани орехи
50 гр. натрошени бисквити
250 гр. многолистно тесто

Приготовление:
Ябълките се настъргват на едро ренде. Смесват се с натрошените орехи и бисквитите и се оставят на страна за около 5 -10 мин. През това време се разточва тестото на правоъгълник. изсипва се ябълковата смес и се завива на руло. Пече се на 180 градуса до почервеняване.

# 24
  • Мнения: 521
Пушено филе в многолистно тесто

Продукти:
600-700 гр. пушено свинско филе
200 гр. гъби
1 голяма глава лук
50 гр. царевица
100 гр. кашкавал
250 гр. многолистно тесто
подправки - чубрица, червен пипер, сол, олио

Приготовление:
Гъбите и лука се нарязват на дребни кубчета.
Запържват се в олиото, подправят се с подправките.
Тестото се разточва на правоъгълник, разстила се сместа с гъбките, след това се слага царевицата и кашкавала на кубета, пушеното филе се разрязва на две (ако е малко се слага цяло) и се завива в тестото. Пече се на умерена фурна около 30-35 мин. Сервира се с червено вино, картофено пюре и/или салатка или зеленчуци.

# 25
  • Мнения: 521
Меденки любимки


Продукти:
2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 каф. чаша мед
1 ч.л. хл. сода
брашно, колкото поеме

Замесва се твърдо тесто. Прави се на формички и се пече в подмазана тавичка на умерена фурна до порозовяване

# 26
  • Мнения: 521
Пилешки дробчета по селски

Продукти:

500 гр. пилешки дробчета
3 моркова
2 големи глави лук
1 чеврена чушка
50 мл. червено вино
чубрица
сол
джинджифил

Лука и чушката се нарязват на едро, морковите се разрязват на две и се режат на полукръгчета.
Запържват се в малко мазнина около 5-7 минути, след това се прибавят дробчетата (измити), овкусява се с подправките, запържват се за около 5 минути, долива се около 50 мл. вино (може бяло, може и червено), долива се още малко водичка и се захлюбва. Намалява се котлона и се оставя да къкри поне 40 мин. на бавен огън. Сервира се с картофено пюре или печени картофи.
Вкусно и лесно Simple Smile

# 27
  • Мнения: 521
Пица Калцоне

За 8 броя:
20 гр. мая
1 яйце
250 гр. кисело мляко
70 гр.масло
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. захар (препълнена)
1 ч.л. сол (равна)
1 ч.л. оцет
брашно колкото поеме (600 гр приблизително)

За плънката:
луканков салам/пиле
царевица
варено яйце
кашкавал
кис. краставички
маслини
кетчуп
(всичко е по желание)

Маята се разтваря в прясното мляко и захарта и се оставя за малко да втаса.
В брашното се прави кладенче и се изсипват продуктите. Замесва се тестото и се завива с кърпа да втаса. След като втаса (около 30-40 мин.) се разточва на кора около 0,7 см и се режат кръгове. Пиците се гарнират и кръга се прегъва на две. С вилица се притискат добре краищата. Отгоре се поръсва с кашкавал и магданоз. Пече се на 200 градуса до готовост (около 20 мин).
Стават многомекички и крехки

 

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 23:16 от tracy_t

# 28
  • Мнения: 521
Пуешки пържолки в сметанов сос с гъби

Продукти:

пуешки пържоли
300 гр. гъби
2 глави лук
300 мл сметана
масло за пържене
магданоз

Марината:
горчица
кетчуп
2 с.л. кисело мляко
соев сос
сол
чубрица
джинджифил
соев сос
бяло вино

Приготвяне:Пържолите мариноваме в горепосочените продукти и ги оставяме в маринатата едно денонощие. След като са мариновани, ги пържим в маслото от двете страни на не много силен огън, понеже са по-жилавки, да не изгорят, а вътре да останат сурови. Изваждаме ги и ги оставяме на топло. Лука го нарязваме на ситно и го запържваме в същата мазнина, добавяме нарязаните на ивици гъби и магданоза и продължаваме да задушаваме. Добавяме сметаната и варим соса, докато се сгъсти. Изсипваме соса върху пържолите и оставяме да се задушат за кратко. Сервираме с нудле или ориз.
Пържолките стават много крехки, а сосчето е просто мечта  Peace

# 29
  • Мнения: 521
Сметаново пиле

Продукти:
650 гр. пилешко филе
2-3 глави лук
1 голяма червена пиперка
2-3 моркова
200 гр. гъби
300 мл. сметана
сол
сминдух
подправка за пиле
соев сос
лим.сок
1 ч.л. горчица

Начин на приготвяне:
Запържва се лука. Прибавят се нарязаните на кубчета моркови. След това се прибавя пиперката, нарязана също на кубчета (след като се задушат морковите). Запържват се гъбите отделно и се добавят към зеленчуците. Отделно се запържва месото, овкусено с подправките (запържва се до готовост). Към него се прибавят вече задушените зеленчуци. След като е добре смесено, се изключва котлона и се прибавя сметаната. Оставя се малко да поеме добре.
Става бързо и е много вкусно (любимото ястие на мъжа ми)

Общи условия

Активация на акаунт