Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да готвим с удоволствие

  • 31 161
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 521
Шарен ориз

Продукти
200 гр. ориз
пилешко месо
шпеков салам
царевица
грах
лук
морков
гъби
кашкавал
варено яйце

Запържват се лука, моркова и гъбите (в съвсем малко мазнина), прибавя се шпековия салам на кубчета и се оставя за около 10 минути да се запържат добре. Добавя се ориза да се запържи (за да не се разкашка) и пилешкото месце. След като е добре запържен се прехвърля в тавичка, слага се бульона от пилето, изсипва се ориза, добавят се царевицата, граха, нарязаното на кубчета яйце и кубчетата кашкавал. Нарязва се малко магданоз и се подправя на сол. Пече се до готовост.
Пропорциите на продуктите са по желание, вкус и наличност.
Добър апетит   bouquet

# 31
  • Мнения: 521
Палачинка със спанак

За палачинките:
2 яйца
300 гр. брашно
200 гр. прясно мляко
1 ч. л. сода

За плънката
300 гр. спанак
100 гр. бекон
2 сварени яйца
кашкавал
магданоз
100 гр. сирене крема
25 гр. топено сирене

Спанака леко се сварява, към него се прибавя топеното сирене, сиренето крема, сол и магданоза.
Палачинките се разстилат, намазват се със спаначената смес, слага се едно парче бекон, нарязано сварено яйце и се настъргва кашкавал. Завиват се на ролце и се завиват във домакинско фолио. Оставят се за около 2 часа в хладилника.
Реже се на филийки и се забучват с клечки за по - лесно консумиране.
Ефектно предястие, лесно и много вкусно  Heart Eyes

# 32
  • Мнения: 521
Моите шоколадови топчета

200 гр. бисквити
100 гр. орехи
2 яйца
500 мл. прясно мляко
1 с.л. брашно
1 ванилия
4 с.л. захар
100 гр. шоколад
20 гр. масло

Млякото сваряваме. Добавяме захарта да се разтопи. В малка купичка се разбиват двете яйца, брашното и ванилията. На водна баня се слага млякото и в него на тънка струйка се добавя яйчната смес. Бърка се до сгъстяване. Оставя се леко да изстине. Добавя се растопения шоколад с маслото.
Бисквитите се натрошават на дребно и се разбъркват в крема. Ако ви се вижда редичка сместа, добавете още малко бисквити. Оформят се топчета и се овалват в орехорите ядки. Оставят се в хладилника да се стегнат.
По желание може да се добавят ядки и вътре в шоколадовите топчета.



# 33
  • Мнения: 521
Торта Фантазия

За блатовете:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио (или малко повече разтопено масло)
1 ч.л. сода бикарбонат (пълна)
3 с.л. какао
1.ч.ч смлени орехи
1 ванилия

За крема:
150 гр. сметана
250 гр. шоколадова сметана
1 кутийка кондензирано мляко (сварено)
1 -2 банана
100 гр. шоколад
50 гр. масло

Приготовление:
Содата се шупва в киселото мляко. Сухите продукти се смесват и се разбъркват. Добавя се млякото и разтопеното масло и се обърква до хомогенна смес. Добавят се орехите и се пече на 180 гр. около 20 - 25 мин. Изважда се и се оставя да изстине. След това с конец се разрязва на две. Сметаните се разбиват поотделно, в бялата сметана се изсипва карамела (свареното кондензирано мляко) и се разбърква добре. Намазва се блата, нарежда се нарязания на колелца банан и отгоре се намазва с шоколадовата сметана. Слага се втория блат и се залива с разтопения шоколад. Поръсва се за украса и се украсява с ягоди например (пожелание и фантазия).





# 34
  • Мнения: 521
Спагети Болонезе

Продукти:
1 пакет спагети
500 гр. гъби
връзка пресен лук (ако нямате пресен 2 глави лук)
500 гр. кайма
чубрица
пресен магданоз
500 гр доматено пюре
кашкавал

Гъбите се запържват предварително отделно в малко масло. Оставят се на страна. В същия тиган се запържва лука, прибавя се каймата, чубрица, сол, черен пипер и пресен магданоз. Оставят се да се дозапържат добре. Добавят се гъбите и се налива доматеното пюре. Ако ви се вижда гъст соса, може да добавите малко водичка. Оставя се да къкри на слаб огън 15 минути. Сваряват се спагетите. В чиния се сипват спагетите, отгоре соса и се най - отгоре се настъргва кашкавал. Стават много бързо и много вкусни

# 35
  • Мнения: 521
Гуакамоле

1 авокадо
3 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
сок от половин лимон
зехтин
сол

Авокадото се обелва и нарязва на дребно. Лука се нарязва на дребно, също така и магданоза. Смесват се с авокадото и се намачква добре. Може да се ползва блендер, може и хаванче. Прибавя се сока от лимона, сол по желание и се добавя малко зехтин. Оставя се за около 30 мин. в хладилника.

# 36
  • Мнения: 521
Мексиканско

500 гр. пилешки гърди
200 гр. червен боб от консерва
200 гр. царевица (може замразена, може и от консерва)
200 гр. червена печена чушка
соев сос
магданоз

Пилешкото месо се овкусява със соевия сос и солта и се запържва. Когато порозовее се добавя боба, цаверицата и нарязаните на двебно червени чушки. Оставя се на бавен огън 10-15 мин. Сервира се с тортили и сос гуакамоле   bouquet

# 37
  • Мнения: 521
Дребни сладки

Продукти:
210 гр. брашно
70 гр. пудра захар
1 ванилия
140гр. масло
2 жълтъка
1 с.л. лим. сок
кора от лимон

Към брашното прибавяме захарта и ванилията и разбъркваме добре.
Добавяме маслото, лимона и лим. кора и оформяме добре тестото.
Завиваме го в домакинско фолио и го оставяме в хладилника да поне 2 часа.
След като престои, изваждаме и разточваме на кора около 1 см.
Нарязваме на формички и печем около 15 мин. на средна фурна. Слепваме с мармалад по желание.



# 38
  • Мнения: 521
Агнес

Ето едно бързо сладкишче без набухватели.
Продукти:
2 ч.ч. брашно (непълни)
4 яйца
200 гр. масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1/2 ч.ч. смлени орехи

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с 1 ч.ч. пудра захар до побеляване. Прибавя се брашното и разбитите на сняг белтъци. Добавя се ванилията и смлените орехи.
Пече се на 180 градуса около 25 мин. до суха клечка.
Жълтъците се разбиват с 1 ч.ч. пудра захар. Отделя се 1/4 от сместа и към нея се прибаря 1 с.л. какао. Докато е още топъл сладкиша се залива с бялата смес и се доукрасява с шоколадовата жълтъчна смес. Оставя се да изстине

# 39
  • Мнения: 521
Рейнбоу пудинг

1 л.прясно мляко
5 с.л. захар
5 жълтъка
1 ванилия
2 с.л. брашно
1 с.л. какао
малини
боровинки
авокадо
банан

Млякото се сварява със захарта. Жълтъците се разбиват със брашното и ванилията. На водна баня се слага млякото и към него се прибавя жълтъчната смес. Като се сгъсти добре се маха от котлона. Разделя се на 6 части ( в купички). Едната се оставя ванилова, в другата се слага 1 с.л. какао, в третата се изсипва сокчето от малините (аз прибавих и малко малини и пасирах), в четвъртата прибавил малко сок от боровинките. В петата пасирах авокадо, а в шестата пасирах банана. Оставих ги малко да се стегнат и след това започнах да си ги шаря, сипвах с лъжицата. След като са готови, оставете в хладилника да се стегнат.
П.П. Аз използвах замразени малини и боровинки и при размразяването се отдели сокче, с което оцветих ваниловото кремче (после пасирах плодовете и ги добавих към кремчето).
Трябва да се слага по малко повече кремче на слоеве, за да не се смесват прекалено много различните аромати.

 

# 40
  • Мнения: 521
Карамелен кекс

Необходими продукти

4 бр. яйца
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
1 ванилия

За глазурата:

1/З ч.ч. захар
100 мл прясно мляко
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Карамелена смес: половината от захарта се карамелизира докато стане златиста. Веднага се добавя 100 мл прясно мляко и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят двете разбити яйца, половината от брашното, половината бакпулвер. Разбива се добре с миксер.
Ванилова смес: Другите две яйца се разбиват с останалата захар, 100 мл мляко, брашно, бакпулвер и ванилия.
Глазура: 1/3 ч.ч. захар се карамелизира. Прибавят се 100 мл мляко, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
В кексова форма се изсипват първо карамелената смес върху нея ваниловата. Кексът се пече на 170 С на най-долна решетка. След охлаждане се полива с глазурата.



Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 15:17 от tracy_t

# 41
  • Мнения: 521
Пиле с ананас

За почитателите на сладката солена кухня, една лесна и много вкусна рецепта.
Продукти:
600 гр. пилешки гърди
1 кутия ананас (400 гр.)
2 глави лук
1 с.л. мед
100 гр. кашкавал
соев сос
зехтин
нишесте

Пилешките гърди се нарязват на кубчета, осоляват се, слага им се соев сос и се оставят за около час да си поеме. В тефлонов тиган със сгорещен зехтин се изпържват пилешките късчета. Изваждат се от тигана и се слагат настрани. В същия тиган се слага наситно нарязания лук, добавя се една супена лъжица мед и се покрива лука със вода. Оставя се на бавен огън лука да се повари малко, след като се изпари водата, лука се оставя още малко да се попържи. Трябва да придобие златист цвят, но да не е забържен, по скоро задушен. Изважда се и лука и се прибавя към месото. В същия тиган се сипва ананасовия сок от консервата, добавя му се малко нишесте (или брашно) за сгъстяване, добавят се парченцата ананас и се оставя около 5 минути да поври. След това се добавя пилешкото и лука и се оставя тигана захлюпен за около още десет минути. Накрая се настъргва около 100 гр. кашкавал и се оттегля от котлона.
Става невероятно приятно сладко солено ястие.

# 42
  • Мнения: 521
Буритос

За тестото:
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. масло или свинска мас
200 гр. вода

За плънката:
пил. месо
царевица
боб
грах
морков
соев сос
червена пиперка
дом. сос
бял сос

Омесва се тесто от продуктите, прави се на голяма топка и се оставя около 15 мин. да преседи. След това се разделя на топчета (около 10-12 бр.). Разточват се на кръгли кори с дебелина около2-3 мм. Може да се изреже с нещо кръгло, за да стане хубава форма.
Пекат се на сух тефлонов тиган без мазнина до розови петънца. Ако вземат да се образуват мехурчета, леко  притиснете питката надолу с лопатката, за да не и се развали формата.

За плънката: Запържвам месцето с малко соев сос, осолено, добавям граха,  моркова, царевичката, боба и пиперката и оставям под капак. Отделно в доматения сос слагам подправки - къри, чубрица, сминдух, малко водичка и оставям да поври да се сгъсти и да приеме аромата. Мажа питките с дом. сос, слагам от плънката и добавям някакъв бял сос - купен фермерски, италиански или средиземноморски

# 43
  • Мнения: 521
Пилешко със сушени сливи и сметана

Всъщност тази рецепта е изключително лесна и не изисква много продукти. За целта ви трябва:
Пилешки бутчета, плешки, крилца или пържолки, каквото месо имате в наличност или ви се хапва.
Измивате, нарязвате ако е нужно, осолявате, слагате малко соев сос и подправка за пиле и оставяте за около час да си поеме.
Нареждате в тавичка, нарязвате на дребно 200 гр. сушени сливи, изсипвате ги в съда и омесвате добре с месото. Заливате със 100 гр. сметана.
Покривате с фолио и печете на 200 гр. фурна. Обръщате месцето веднъж докато се пече. Малко преди да извадите от фурната, заливате с още 100 гр. сметана и връщате във фурната за още около 5 мин. без фолио.
Сервира се с картофки на фурна, нарязани на колелца, осолени и печени без вода на плитка тава с кухненска хартия. По този начин стават зачервени и хрупкави и не се разкашкват.

# 44
  • Мнения: 521
Пандишпанова торта

За блатовете:
Ванилов блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия

Шоколадов блат:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 ванилия

За крема:
4 заквасени сметани
орехи
1/2 ч.ч. захар
100 гр. сушени сливи
2 банана

Яйцата се разбиват със захарта около 10 мин. с миксер. Добавя се постепенно брашното и ванилията и се разбива още поне 5 минути. Блата се пече около 20 - 25 мин. на умерена фурна във форма с диаметър 26 см.
Ваниловия блат се разрязва на две с конец. По същия начин се процедира и с шоколадовия блат, който се само един.
Отделно се разбърква на ръка сметаната със захарта и бадемите (орехите) и се оставя на страна.

След като изстинат блатовете се нарежда тортата: долния ванилов блат, крем, сушени сливи, шоколадов блат, крем,  банан на колелца, ванилов блат, крем, счукани бадеми (орехи). Блатовете се напояват шоколадовия с какао (5 -6 лъжици) а ваниловите със захарна вода или някакво сокче.

Общи условия

Активация на акаунт