Как ще празнувате по време на криза?

• 9 261
  • 212
  •   1
Отговори
  • Севлиево
Здравейте момичета. Тази задачка ни постави днес главната редакторка за коледния ни брой и аз реших да се допитам до вас. От тук съм черпила доста идеи и преди и заради това се обръщам сега към вас.
Та как ще празнувате вие ако сте засегнати от финансовата криза. Какво ще сложите на трапезата си? Ще замените ли едно ястие с друго, по-евтино? Ще спестите ли от подаръци или не? Интересуват ме и по-философските, а защо не и по-веселяшките отговори на този въпрос.
Предварително благодаря на тези, които ще се включат в темата    bouquet

# 1
Първоначално помислих, че говориш за фирмени партита. Мъжът ми няма да имат фирмено такова, не и в този вид, в който е било предишни години, най-вероятно ще се съберат на лични разноски някъде из Сф.
У дома нищо няма да е по-различно, мисля аз. Ако кажа, че сме засегнати от кризата, то ще е просто в смисъл на това, че сме по-предпазливи, но иначе-не.
Всъщност, ще избегна масовата истерия по "олеле-къде-ще-ходим-за -Коледа/Нова година". Офертите за празнуване в България са някакво безумие, с парите, които ще се похарчат за 2-3-4 ношувки, можем да си организираме качествени уикенди през другото време.

От подаръци-няма да се пести.Но и ние никога не сме се изхвърляли с цифри за подаръци.

# 2
Ние сме в криза, защото се преместихме под наем и все още ни е трудно да си намалим ежедневните с 500-600лв, та в тая насока най-вероятно няма да ходим никъде, както ни беше традиция до сега  Confused

# 3
По същия начин както и преди ще празнувам. Бъдни вечер- със семейството ми. Коледа, когато съм и именничка- с традиционен обяд у дома в малко по широк роднински кръг. Нова година- на заведение с приятели.
Никога не съм си падала по купуването и хвърлянето на храна, така че и в криза, и във възход все едно и също имаме на масата си.

# 4
То май не става въпрос кой си пада по изхвърлянето на храна, ами за това, че в момента много хора с понижени доходи и това ще се отрази и на празничната софра и начина на пазаруване и прекарване.

# 5
Да го обясня по просто, като за теб тогава:) Не са ми нужни много пари за празничната трапеза, тъй като не държа да я отрупам за да демонстрирам колко мога да си разпусна кесията един ден в годината. Човек все пак има един стомах.  Достатъчно ми е да приготвя толкова, колкото ще се изяде. Имам наблюдения върху пазаруването в ежедневието и в навечерието на Коледа/НГ. Няма начин хората да изяждат и изпиват четворно, просто няма.

# 6
Винаги сме били у дома или у най-близки/много много близки/.Всичката храна е домашно приготвена.Нищо готово или полуготово.Не се увличаме в количества и не преяждаме.Харесва ни да се съберем и да си поговорим до масата с истинска храна.
За мен и моите близки това са семейни празници и ми се струва някак неуместно да хукнем по екскурзии,шумни купони и големи събирания с хора които малко познавам.
По отношение на подаръците-гледам да съм практична.Понеже подарявам само на хора които отлично познавам и много обичам,та ако се колебая не е проблем да си направя консултация и със конкретния човек.По-добре от колкото да хвърля пари на вятъра.
Украсата е просто задълчителна и ангажира абсолючно всички.Това е част от празника.
За малко да забравя винаги си купуваме и подарък за дома.Може да е нещо дребно или голямо но винаги има .
Подаръците за децата никога не са били твърде скъпи без значение на възможностите ни за момента.Не го одобрявам NaughtyАко на годинка или две им подарим играчки за по няколкостотин лева за абитуриентския бал ще чакат кола най-малкото и то не каква да е  Rolling Eyes.

п.п. В този ред на мисли поне за мен тази коледа няма да е по-различна.

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 15:53 от mamamari

# 7
Аз съм искрено притеснена защото от коледа включително до края на януари са ни основната бройка лични празници. Сам на детето -2 рожден и имен ден...мой рожден ден, имен ден на кумата ни, коледа свързана със сериозна бройка подаръци и снощи като си говорихме с мъжа ми каза - ще имаме общо 100 лева. Всичко отива за данъци, разноски, кредитни карти с доста високи лихви и зимни гуми на колата. Какво ще правим незнам...................Никога не е било така. Винаги е било много охолно !
Дано сме здрави.

# 8

Да го обясня по просто, като за теб тогава:) Не са ми нужни много пари за празничната трапеза, тъй като не държа да я отрупам за да демонстрирам колко мога да си разпусна кесията един ден в годината. Човек все пак има един стомах.  Достатъчно ми е да приготвя толкова, колкото ще се изяде. Имам наблюдения върху пазаруването в ежедневието и в навечерието на Коледа/НГ. Няма начин хората да изяждат и изпиват четворно, просто няма.

Ами това, че са сготвили повече храна не значи , че са я изхвърлили.  Ние сме двама възрастни у дома и не готвя всеки ден по 2 малки мандйички, защото това пък за мен е лудост. Яде се и на другия ден. А като е празник е добре и трапезата да е празнична, а не ежедневна. Има доста трудоемки и бавно готвещи с яденета, които готвим само по празници. Не сме длъжни каот си направим например баклава да се изяде за един обяд. Хората пазаруват троийно и четворно най вероиатно, защото са поканили и гости например.

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 15:57 от WebMama

# 9
Ще празнуваме както винаги - Бъдни вечер вкъщи; Коледа ходим на гости у наш близък, който има имен ден за обяд, а вечерта сме си вкъщи; НГ празнуваме вкъщи с приятели; между празниците отиваме някъде извън София за 2-3 дни. За подаръци няма да пестим (при това, имаме няколко нови племеника и племенички), както и за пазаруването вкъщи (не сме стигнали до там да пестим от храна - дай, Боже, никога да не стигаме). Пътуването тази година, например, ще излезе по-евтино от миналата година, заради намалените цени (покрай кризата).

# 10
Да го обясня по просто, като за теб тогава:) Не са ми нужни много пари за празничната трапеза, тъй като не държа да я отрупам за да демонстрирам колко мога да си разпусна кесията един ден в годината. Човек все пак има един стомах.  Достатъчно ми е да приготвя толкова, колкото ще се изяде. Имам наблюдения върху пазаруването в ежедневието и в навечерието на Коледа/НГ. Няма начин хората да изяждат и изпиват четворно, просто няма.
Да, аз като по-проста не схванах идеята ти, като в предния пост уточних - според мен става дума за кризата, че много хора имат нарушен финансов баланс, а никой не питаше изхвърля ли храна и как готви. В същото време съм на мнението на WebMama, че един такъв празник не може да се посрещне с обичайната супа топчета например.

# 11
  • София
Аз не обичам да пътувам по празниците-не ми понася лудницата по летища, пътища и хотели. На Бъдни вечер сме си у дома, за Коледа не е ясно-може да се съберем с близки. На Нова година сме с няколко приятелски семейства по домашному.  Sunglasses
Иначе нямаме промяна в доходите. За щастие не разчитаме на бонуси, че няма да ни огрее най-вероятно.

# 12
  • Бургас
Голямото готвене у нас е за Бъдни вечер, но тази година може би ще е по-малък броя ястия-не 11, а 7,например. И не заради кризата, а поради факта, че ще сме си само двамата с мъжо. За Коледа си имаме традиция да идват родителите ми у нас. Аз правя едно, майка друго, предварително се уговаряме, та да не го подмятам после из хладилника. За мен това е излишното в празничните трапези-по-голямото количество храна, като че само за яденето сме се събрали. На Нова година гледаме да сме на заведение,че на 7 януари съм именичка и тогава се опъват големите трапези. Та, да не се преуморя... Blush

# 13
За последно се опитвам да обясня- празникът не зависи от парите. Мога да ти направя празнична вечеря с кюфтенца от елда за левче килото, или скумрия за 4 лв, или дори пълнени чушки с боб, постни лозови сърми със стафиди и да не изреждам нататък. Все неща, които не струват скъпо, но с малко фантазия, желание и умение можеш да създадеш невероятна трапеза.
Освен това не е нужно да си заравяте главите в пясъка- всяка година се публикуват данни, които смятам за достатъчно достоверни, за скока в продажбите, за вида на търсените стоки и най важното- за намаленото птребление през януари и февруари. Или искате да ми кажете, че това, дето е сготвено на Коледа и НГ, се яде два месеца след това?

ПП и на мен ми направи впечатление намалените цени, кувертите ни тази година за на 40% от миналогодишните в същото заведение.

# 14
Не, с малко пари не може лесно да се направи празнична трапеза, пък и гости да се поканят. Не е само до фантазията.
Ако отстъпиш от едното- ето, значи си променяш начина на празнуване.

Общи условия

Активация на акаунт