ПРАГА - нова тема

• 108 843
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ви, момичета.   bouquet
Ще се спра на среден вариант, с кеш плюс карта за резерв.  Wink

От своя страна да споделя горчив опит с теглене на банкомат на евра в чужбина, после ме болеше сърцето като видях извлеченията. Има страхотни такси, за разлика от директното плащане с карта в обекти.

Шехина, какво е "Теско"? Явно някой магазин?

# 121
Люлин, чак пък страхотни такси...? Да не си теглила с кредитна карта?
В Прага сменях в чейндж-бюра последно 2001-2002 г. - имам лоши спомени - и доколкото чувам, нещата не са се подобрили много оттогава, поне в центъра.
Карам си на теглене от дебитна карта навсякъде в Европа. Кредитна - само за резервации и разплащания. Ако толкова ти трябват по-големи суми кеш - отиваш с еврата в банка и сменяш.

Tesco са верига супермаркети там (май че оригинално английска) - има един много известен сред туристите на бул. "Народни" и сега направиха един гигантски на Андьел.

# 122
Параход, в сравнение с таксата от 50 - 70 стотинки на местна почва  Simple Smile таксата за теглене на 200 евро в ЕС с обикновена дебитна ВИЗА е 2 евро + процент от транзакцията, който на тези 200 евро беше още поне 4-5 лева. И едно теглене излиза 8-9-10 лева! Според мен е доста скъпо!
Но го разбрах чак като се върнахме ooooh!

Благодаря ти за разясненията за магазините. Hug

# 123
Люлин
това най-вече зависи от твоята банка, която ти е издала картата все пак... Ако имаш сметка в международна банка, която има клон в почти всяка ЕС страна - изобщо не мога да кажа че е нещо фрапиращо, дори най-изгодно си мисля е да теглиш с карта...

При 200еур - 10 лева такса би било и в чейндж бюро, че даже и по зле има по центъра на Прага...
Ако сменяте - най добре винаги първо словом или писмено да питате при смяна на 100 еур колко крони ще получите...таксите се пишат с мини букви - нали знаете как е и по нашето море Mr. Green

Иначе в повечето ресторанти и магазини се плаща с карта без проблеми - таксата е винаги за тяхна сметка, от вас взимат дължимата сумата според курса на банката без такси

Параход
Злати Андел е първият мол построен в Прага - 2001

# 124
 Ели, имах предвид, че преди беше Карфур (май) това, дето сега е Теско-то Simple Smile

# 125
Здравейте в темата!
Края на другата седмица летим до Прага,3 нощувки,подарък за РД от съпруга ми Simple Smile
Резервации имаме вече,за този хотел Moevenpick-ще се радвам на отзиви и впечатления от него и местоположението му-разглеждахме в google earth,но като не сме били никога и не можем да добием ясна представа добро ли е мястото?!
Разбира се искаме да обиколим главните забележителности /прочетох темата,ще се върна и към старите/,но обичаме да улавяме духа на града и безцелно шляейки се из уличките.....
Полезна ми беше информацията от темата за градския транспорт,исках да попитам-вечер как стои въпроса с него?Нямам търпение за нощни разходки и снимки,от хотела ни удобно и близо ли е пеш да се стигне до хълма Петрин,до мостовете,изобщо-там,където си заслужава гледката Heart Eyes
Мноого благодаря Grinning

# 126
Бингъл, не е в центъра Мьовенпик, но е на сравнително комуникативно място. Много е близо до този мол Андьел, за който говорихме по-горе-  и до съответната метростанция. Денем е най-добре да се придвижвате до центъра с метрото. Нощен транспорт в Прага има мноого добре развит - трамваи, но не знам точно кой минава близо до вас, дано Ели се включи с по-точна информация. В хотела в Прага не съм била, но това си е международна верига с добра репутация.

Петрин можете да го стигнете даже и пеша. Единствено ме смущава, че сте точно до един от тунелите, дето са ги набучили там по баира, и не знам доколко изобщо е подходящ районът за ходене пеша (иначе като си погледнеш картата - като излезеш вдясно на Нови Смихов, и си в цивилизацията вече). Леко ме притеснява, че ако са го таргетирали като бизнес-хотел, може да е достъпен най-вече с кола.

# 127
  • София
Бингъл, ние бяхме в Анделс хотел,който е близо до този вашия хотел.Мястото е супер комуникативно, в близост е метростанцията и минават и трамваи, и автобуси (ние не сме ползвали автобус).Вечер видяхме,че трамваи се движат, беше супер спокойно и осветено.Между другото до центъра бяха ако не се лъжа 2 или 3 спирки с метрото,но според мен не е много дълго разстоянието за разходка пеша.Ние не успяхме да го минем,тъй като бяхме с дъщеря ми,а тя бе на 3 години и не носехме количка.Иначе този квартал Нови Смихов е много добре устроен и има доста места,където вечер да седнете да похапнете.Молът Нови Смихов също ви е много близо,но не знам дали ще ви представлява интерес въобще.Точно срещу входа на Мола има един магазин за вестници,списания,закуски и напитки,в който се продават билети за градския транспорт.

# 128
бингъл
като кликнеш на този линк, и след това на трамвайчетата в близост до хотела ще видиш кой номера са, а като кликнеш на номера и разписанието им ще излезе - което е доста точно
http://www.mapy.cz/#mm=ZP@sa=s@st=s@ssq=mozartova%201%2C%20praha … @y=135896416@z=15

# 129
Благодаря!
Все още се надявам,че ще летим в четвъртък....... Tired

# 130
Благодаря!
Все още се надявам,че ще летим в четвъртък....... Tired

Ще летите. Вече пускат самолети от софийското летище. Весело изкарване и много хубави моменти в Прага Simple Smile

# 131
  • София
Стягаме и ние вече куфарите, в петък трябва да летим за Виена (дано Praynig) и оттам с автобус за Прага. Някой може ли да ме упъти къде в София да сменя крони. Питах в една-две банки, но не обменяли...

# 132
  • София
Стягаме и ние вече куфарите, в петък трябва да летим за Виена (дано Praynig) и оттам с автобус за Прага. Някой може ли да ме упъти къде в София да сменя крони. Питах в една-две банки, но не обменяли...

В банка крони няма да намериш,дори и в БНБ няма.Само в чейндж бюра,аз бях купувала от едно на спирката на "Студентски общежития" преди хотел Плиска в посока центъра.В предната тема бяха написали за някъде в центъра.

# 133

Има чейндж бюро на Граф Игнатиев и другото къде беше.... newsm78 помагайте, ако се сещате. Но на летището в Прага също сменяха левове и то на изгоден курс.

Veka май е подсказала малко преди мен... Grinning

# 134
За крони - на Попа (спирката на Васил Левски за към СУ), на Васил Левски до БСФС, на Скобелев срещу Пилоните (то е малко забутано, но винаги има опашки - познава се отдалеч).

Иначе включително на едно в Младост до пазара съм успявала да разкарам излишни крони, но чак наобратно да обменят... съмнявам се  Sunglasses

Лек път и попътен вятър без вулкани на всички заминаващи!

Общи условия

Активация на акаунт