ПРАГА - нова тема

• 108 981
  • 760
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Билети продават и водачите на автобуси/трамваи, само че са 2-3 крони по-скъпи.
Също и на летището се продават. И на будките за вестници и цигари.
SMS-ът в роуминг за всички страни от ЕС е 28 стотинки, не ми изглежда скъпо или непосилно за някого Simple Smile - този вариант също е ОК.

Ами и аз бях учудена като попитах - дали водачите нямат билети или да има автомат в превозното средство, но ми отговориха от рецепцията, че водачите не продават билети, а можеш да пуснеш СМС. Може преди да са продавали.
А относно СМС - не ми се спори - за мен това не ОК вариант при положение, че нямаш идея колко ти струва возенето на трамвая  Peace
Разбрах за будките, но ние не открихме такава, то и много не се задълбочих да търся, - купих повечко от автомат в метрото и готово. Но първо една късна вечер ходихме три спирки пеша за да стигнеме до метростанцията, защото нямахме билети и нямаше как да се качиме на трамвай - беше доста неприятен момент.  Peace

# 316
Crow, до летището не мисля, че ходи автобус с този номер.

http://www.dpp.cz/en/public-transit-to-ruzyne-airport/
http://www.dpp.cz/en/daytime-operation/ - ето това са.

Dioni - да, възможно е смс-ът да е заменил билетите, продавани от шофьора, четох преди време, че са въвели подобно нещо (но не ни се е налагало никога да ползваме тази опция). Съжалявам за премеждията ви, но такова нещо може да ви се случи във всеки град - особено пък в "късна вечер". Където и да си по света, нощем почти никъде освен в метрото не продават билети.

Помисли в София как е Simple Smile

# 317
В сайта за транспорта на Прага пише, че СМС билетчето струва 32 крони.

А иначе намерих някакво инфо за автобус 217, но доколкото разбирам никак не тръгва от аерогарата, а пак има смяна. Чудно защо от хостела не дават по-подробно инфо как да стигна до тях.
И имате ли обяснение как да разбирам тези часове на тръгване от конкретна спирка:

18 01 11 21 31 41 53

newsm78 newsm78 newsm78

# 318
Тръгва в 18:01, 18:11..., 18:53

217 не стига до Ружине, точно така. Сега ще ходя да го търся, за да разбера къде трябва да се прекачиш, но този квартал ми е тотално непознат

Намерих го!!!! Трябва да хванеш 119 от летището до Дейвицка- първата станция на метрото, и оттам (над земята, разбира се) да търсиш автобус 217.
Eто една инструкция как да го намериш:

Take bus 119 and get off at the terminus Dejvická. Through the subway underpass go to the opposite side and leave through the gate named “Suchdol”. There is a bus stop. Take bus 217...

Но пак стои въпросът как ще познаеш къде да слезеш от него... питай за спирка на хостела конкретно, както и за предишната спирка (пише ги ясно, но е по-добре да се ориентираш от предната къде да слезеш)

# 319
О, да това също ми стои като въпрос: в автобусите и трамваите има ли светещи табелки с имената на спирките, както има в метрото? (малко тъп въпрос, ама знам ли..)
А ако няма, предполагам, че ще разчитам на питане, както и на стария метод - броене на спирките Simple Smile)) 1,2,3 .. и т.н. Simple Smile
 Параход, не е точно предположението ти за часовете на тръгване ... защото 18 е номерът на спирката ми, а от там нататък имам само тези числа...
Може би пък все пак си права, че това са минутите и има автобус на всеки час + тези минути?  newsm78
Златна си !!! Със съветите си   bouquet

# 320
Ама как може пък на спирка 20 да не бъде през 10 мин, а да бъде в тези "минути"?  newsm78
20     05 25 46
..
Толкова странно е направено. Нищо не схващам ...

А за жп гара, ако съдя по тази карта: http://www.my-prague-apartments.com/_files/prague-map.gif
/"Smichov station"/
има в близост и до метро станция Аndel, която е много близо до хостела, в който ще отседна. Но не мога да намеря повече информация за нея (гарата). Наистина ми се ще да посетя и околни на Прага градчета, пък ми се ще да съм подготвена от тук, за да не губя време в планиране на чешка земя Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 сеп 2011, 18:17 от crow

# 321
  • София
Crow, до летището не мисля, че ходи автобус с този номер.

http://www.dpp.cz/en/public-transit-to-ruzyne-airport/
http://www.dpp.cz/en/daytime-operation/ - ето това са.

Dioni - да, възможно е смс-ът да е заменил билетите, продавани от шофьора, четох преди време, че са въвели подобно нещо (но не ни се е налагало никога да ползваме тази опция). Съжалявам за премеждията ви, но такова нещо може да ви се случи във всеки град - особено пък в "късна вечер". Където и да си по света, нощем почти никъде освен в метрото не продават билети.

Помисли в София как е Simple Smile
В повечето Европейски градове проблема е решен (изключвам София - въпреки, че дъщеря ми твърди че в доста от трамваите имало автомати - аз нямам поглед над нещата) Например в Братислава има автомат за билети на всяка спирка на градския транспорт  Peace Във Виена и  Щутгард можеш да си купиш билетче в автобуса, в Мюнхен ползвах само метро и там си имаше автомати, но пък колело под наем можеш да си вземеш денонощно,  а това там е основно средство за предвижване и така нататък, няма да изреждам повече.
Това според мен не е добре измислено в Прага - това според мен е проблем при посещаването на града, но пък какви претенции да имаме ние от БГ, като се има предвид, че там ми беше проблем да си купя билетче за градски транспорт, а сигурно ако недай си боже се наложи да ползвам градски транспорт в София, ще ми е проблем че го няма никакъв или че вътре температурата е същата като на вън (тоест зимата няма отопление, а лятото няма климатик) и така нататък.
Идеята ми беше да спомена за този проблем за да не се наложи и други да обикалят в 11 часа вечерта, капнали от умора, да си търсят метростанция за да си купят билет за трамвая  Peace

# 322
В случай, че и друг се интересува от посещение до Карлови Вари - пътуването с автобус е евтино... 150 крони, или около 12лв. в едната посока. Тръгва се от автогара Флоренц (незнам дали точно така се изговаря на български). Има автобуси на всеки час.

Искам да попитам за посещение на замъка Карлщайн, градски транспорт ли се използва? Излиза ми, че от моята спирка до там е около 50 мин. път и сменям няколко градски автобуса и метро. Аз мислех, че Карлщайн е градче извън Прага  Embarassed Embarassed Embarassed

Някой може ли да ми поясни какви услуги освен транспортни предлага Студентската агенция? Доколкото ми стана ясно, тя не предлага услуги само на студенти, а просто е наименована така, но ако има някакви изгодни нещица ... мога да се възползвам.  Hug

dioni мерси за съвета за предварителното закупуване на билетчета за градския транспорт.
.. което ме подсети още един въпрос - всъщност тези билетчета освен за метро и трамвай, важат ли и за автобус в рамките на ограниченото в тях време? Тоест мога да се прикачвам от автобус на метро и т.н. ... ала в тези 30мин., трябва да съм вече слязла или просто трябва да съм си маркирала билетчето?  newsm78 Защото виждам, че на картата ми показва, че повечето ми маршрути са около 34-35 мин. и се чудех дали за тези 4-5 мин., се налага да си купя 90 минутен билет или ще мина и с 30-минутния?

# 323
  • София
Според мен няма никакъв проблем да се возиш 4 -5 минути в повече с билетчето, и да можеш да се прекачваш на двата транспорта , но във времето 30 минути. Маркирането на билетчето става от едната а после от другата страна  Peace

# 324
Маркирането на билетчето става от едната а после от другата страна  Peace
Това не ми стана много ясно ... ами, ако ползвам три превозни средства?  newsm78 Третият път къде ще маркирам  Rolling Eyes
Вероятно го казваш, за да не се припокрие печата на самият билет?

Последна редакция: нд, 18 сеп 2011, 07:52 от crow

# 325
Здравейте записвам се да следя обмисляме пътуване през началото на октомври
интересуваме има ли полети от Варна или Бургас какви са температурите началото на октомври ако някой разполага с подобно инфо благодаря предварително

Здравейте!
И аз се записвам в темата- ще пътуваме за Прага на 06.10. с полет от София. Потърсих оферти за групово пътуване, или за индивидуално с полети от Варна или Бургас, но билетите са доста по-скъпи ако си ги купим индивидуално. Затова избрахме организирано пътуване:  3нощувки, самолетен билет и трансфер до хотела ще ни струва 240евро. Единствен минус е, че няма да имаме екскурзовод, но мисля, че с пътеводител и с информация от нет-а ще мога да направя програма и да разгледаме забележителностите. Започнах да следя прогнозите за времето от този сайт http://www.gismeteo.ru/city/weekly/2952/- наистина ще е хладно в началото на октомври.

# 326
Елинор75,от коя агенция си закупихте офертата,за която споменаваш и в кой хотел ще ви настанят?

# 327
Елинор75,от коя агенция си закупихте офертата,за която споменаваш и в кой хотел ще ви настанят?

Не знам дали е редно да публикувам тук офертата, може на лични да ти я изпратя. Имаме резервация за хотел Ибис Карлин. Поне на картата видях, че е близо до метростанция. Но днес ни информираха, че трансферът от летището до хотела ще ни струва 60евро. Прочетох как може сами да се придвижим, първо с автобус и после с метро. Може ли някой да ми отговори дали се таксува и багажът в автобуса и метрото и какви билети трябва да купим?

# 328
И аз се нареждам с въпросчета към ходилите...?

Къде мога да видя какви автобуси/метро се ползва от летище до хотел. В гугъл мап гледахме, но има само инфо, ако се движиш с кола от къде да се мине.
За цените видяхме, че са около нашите, така че няма с какво да ни изненадат. Посъветваха ни обаче да сменим крони тук и смятаме да си заявим в някое чейндж бюро, за да не се окажем изненадани още на летището...
Elinor75, ние сме със сходна на вашата оферта, но летим около 20 октомври, казаха ни и на нас за цената на трансфера до хотела и съответно решихме да спестим тези 60 евро...

Сега се разрових и прочетох, че Зоологическата им градина било нещо уникално, някой нещо повече, в самата Прага ли е, цял ден ли трябва за разглеждане, цени на вход и др. такива...?

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 18:11 от Nadina

# 329
  • Варна
Ще гледам да обменя крони от тук, макар че нямам идея колко долу-горе ще ми трябват за харчене за 5 дни (двама човека) + визити в някои съседни градчета. Но мисля да си сменя поне 300 Е в крони (отделно крони за нощувките) и останалото да ми е в Евро.

Ние бяхме в Прага и Бърно през юни.Не купувайте от тук крони,курса е много лош,губите поне 20тина %.Да смените евро там е по изгодно отколкото тук.Най добре се сменя в Макдонълдс ,КФС,като пиете кафе и платите с едра еврова банкнота,курса е най-добър!!!НАй добре плащайте с дебитна карта.Така плащате по фиксинг.Ние бяхме с Виза.По изгодно е с карта и отколкото да смените евро там.Разбира се 10-20 евро сменени трябва  да имате за тоалетни,билетчета, дребни нужди.Иначе във всички магазини,ресторанти, хотели,бензиностанций и т.н........................може да се плаща с карта

Общи условия

Активация на акаунт