ПРАГА - нова тема

• 108 975
  • 760
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Имай предвид, че щом сте с кола, може да не е много удачно да спите в центъра

Искам да споделя и нашия опит.Ot 12 юни до 4 юли бяхме с кола по маршрут ВАРНА-БЕЛГРАД-ВИЕНА-БРАТИСЛАВА-ПРАГА-БЪРНО-БУДАПЕЩА-СОФИЯ-ВАРНА.Още са живи спомените:)Можем да раскажем много за пътя,хотелите,забележителности ,храна и т.н. и т.н.В Прага спахме в пансион СПЕЛЕР в предградието ВИСОКИ УЕЗД на 28 км.от Вацлавски намести и в посока към замъка Карлшейн.
Penzion SPELLER;www.speller.cz
Спи се в малки апартаменчета състоящи се от спалня с много хубаво и широко легло,дневничка с обособен кухненски ъгъл и голяма баня.Всичко е ново от ИКЕЯ/някъде още стояха етикетите/.В цената от 35 евро има и включена закуска,която се сервира в дневната,вкусна и обилна,континентална.Стените са дебели 1 метър/мерих ги/,абсолютна тишина сред едни хълмове.Хазаите са руснаци от Петербург,купили са го преди 4 години и преди 2 са правили основен ремонт.Сутрин ходехме до центъра и паркирахме на някой от платените паркинги.Може и на подземния паркинг на МОЛ ПАЛАДИУМ и сетне пеша.

# 331
  • Варна
Аз вече се ориентирах,че в повечето хотели паркинга се заплаща допълнително около 35 Евро.
А иначе за разходките в центъра,има ли някакъв вариант да си оставяме колата на паркинг или нещо такова,и тогава да се разхождаме,защото имам някакво усещане,че хората с мен трудно ще ги накарам да се качат на автобус,иначе за мен това е дори по- приятно,за да усетиш атмосферата на града,но уви няма да бъда сама.Може би пък поради тази причина е по-добре да спим в центъра,за да може колата да си стой на паркинга,а ние да си вървим пеш.Още веднъж благодаря много за информацията. :

В крайградския пансион в който спахме за 35 евро/ден в апартаментче с прекрасна ,обилна закуска,дори това което ни носеха ни беше много и ни стигаше и за обед под формата на сандвичи:)За паркинг давахме по 10-15 евра на паркингите по центъра.Като се сложат и 3-4 евро за гориво до и от центъра/колата е на метан/.Така спането,със закуската и обяда и паркинга ни излезе под 55 евра за двамата на ден.

# 332
Къде мога да видя какви автобуси/метро се ползва от летище до хотел. В гугъл мап гледахме, но има само инфо, ако се движиш с кола от къде да се мине.

Сега се разрових и прочетох, че Зоологическата им градина било нещо уникално, някой нещо повече, в самата Прага ли е, цял ден ли трябва за разглеждане, цени на вход и др. такива...?

Зависи къде сте отседнали, но за по-голямата част от града вариантът е - автобус 119 от летището и слизане на спирка Дейвицка, откъдето започва метрото. Оттам - метро.

Зоологическата градина е хубава. Но в лошо време не мисля, че си струва - голяма е, има много ходене и т.н. Плюс това чак уникална не е  - ако сте ходили на зоопарк във Виена, Берлин или нещо подобно, няма да бъдете изненадани. Ако идеята е да ходите с дете - е добър вариант, да. Но пак го имайте предвид това с многото ходене+че е хълмист терен.
Иначе се намира в северната част на града - местността се казваше Troja май, ако ти е важно, ще си освежа спомените за транспорта дотам.

# 333
http://www.zoopraha.cz/en
Зоото е страхотно! Без значение дали си бил или не в други големи зоота - на мен всеки път ме впечатлява  Mr. Green А децата ми я обожават  Mr. Green

# 334
Попаднах на сайт за Прага и там има инфо за различните заведения и линкове към официалните сайтове на самите заведения. След оглед на сайта излизат и менюта с цените им....Доста ниски ми се видяха спрямо моите очаквания....
http://www.praguewelcome.cz/srv/www/en/addresses/list.x?page=3&a … ;pagedPlace=Praha това е сайта, а отдолу е списъка със заведенията.

# 335
В Прага от доста време е по-евтино, отколкото тук - с малки изключения.

# 336
В събота заминавам за Прага. За трети път ми е, но имам няколко въпроса.

Има ли нещо интересно около града, което си заслужава?
Някое малко градче, замък? Карлови вари струва ли си да се види?

И някой да е ходил в шопинг мол? Да ми препоръчате голям и с детски кът?

# 337
Моловете са на Андьел и на Флора. В първия съм почти сигурна, че имаше детски кът...

Карлови Вари не е много близо. Карлщайн, Конопище са най-близките до Прага замъци.

# 338
Почти всеки квартал има мол, зависи къде си... в центъра е Палладиум, останалите големи са главно в крайните квартали, на всякъде има детски кът.
Иначе Карлщейн, Конопище, Кутна Хора са около Прага и си заслужават... Времето го дават много скапано - мокро и студено за уикенда... Grinning

# 339
Привет и в тази темичка)  Hug Радвам се, че я открих. Още я чета, но вече много ми се ходи в Прага.

no_name, Hug много ми помогна за Рим, виждам че и тук май ще търся пак помощта ти)))) както и на останалите  Grinning

Все още не съм планувала категорично кога и как, но някак си ми се върти в главата Май месец едно ходене. Разбира се, не съм проучила нито полети, нито място за спане, тепърва ще бъде, и за това се и записвам в темичката да следя, а и да черпя от ценните ви съвети!   bouquet

Така като гледам самолетните билети не са от най-евтините. Дори незнам кога им по почва "сезона")) че евентуално да избегнем и да хванем по-евтин полет. Гледах в чешките авиолинии за Май месец излиза по 170 евро на човек с летищните такси самолетния билет((( по-евтин вариянт явно няма, така ли  newsm78

И отново, все още незнам дали ще сме само двамата с мъжа ми, но ако не сме, предпочитам някоя квартирка, вместо хотелче, ако сме 4-ма души излиза по-евтино. Ако имате някакви предложения и съвети, с удоволствие ще ги приема.  Hug

# 340
ina.gg, определено Прага е интересна дестинация.

Понеже и аз се интересувах преди 1-2 седмици как става номера с Прага, да се отчета и от нашата екскурзия.

Резервирахме си я чрез Астрал холидейз(имаха изгодна оферта - самолетни билети +хотел за 3 нощувки за 269 евро), а с помощта на интернет научих много неща. Не сме ползвали допълнителен трансфер от летище до хотел, както и не си платихме никакви допълнителни екскурзии.

Туристи има целогодишно, в момента е лудница, а е и голям студ, а си представям топлите им пролетни месеци какво ще е. Тълпи от чужденци, говорещи различни езици имаше абсолютно навсякъде.
 Ако сте решили да ходите сега си вземете топли дрехи, ама много топли и удобни обувки, голямо ходене пада. Хотелът ни беше в Прага 2, на 10-ина минути от Вацлавски площад, откъдето почват нещата за разглеждане и по тази причина не сме ползвали никакъв транспорт.

На мен лично 2-та пълни дни, които имахме ми стигнаха перфектно, с едно уточнение - не сме влизали в никакви музеи и катедрали (не си падаме по такива обиколки), направихме си и разходка с корабче по Вълтава, намерихме и прочутата бирария U Fleku пихме бира и за в къщи си донесохме  Crazy Посетихме и Храдчани, е там влязохме в катедралата разбира се.

Карти на Прага спокойно може и да не се купуват от тук (аз бях си купила де, но ми подейства доста объркващо), на рецепцията на хотела имаше десетки рекламни безплатни карти, с тяхна помощ се ориентирахме чудесно.

Съвет от мен: сменете си пари от тук, курса поне на които ние сменихме пари се оказа изключително добър за разлика от там. Там абсолютно навсякъде ( с изключение на магазините за дрехи по моловете ) се плаща в евро и то при добър курс - сувенири, ядене, заведения, музеи - навсякъде може и в евро. Направихме голяма грешка да сменим пари в тяхно чейндж бюро и умряхме от яд. Уж няма комисионна и т.н., но се оказа, че за смяна на пари до 200 евро ( на повечето места) курса е драстично по-нисък, а отделно и си слагат нещо, на което те не казват точно комисионна и с две думи си прецакан.(или поне ние бяхме), а изришно гледахме да е правилното място. После вече се загледахме, че навсякъде пише до 200/500 евро курс един, а над тези пари е по-висок..Дори има и бюра, в които можеш да сменяш левове - ако много закъсате за пари.

Никъде не го прочетох като информация, може и да е нещо ново на часовниковата кула Орлой (астрономическия часовник ) мога само да предполагам дали е всяка вечер или в само в събота когато ние бяхме на всеки 20 минути (ние бяхме точно в 8 вечерта) започва 3д шоу, с помощ на светлини и разни лазери по самата часовникова кула се разказва нейната история от създаването и през 1410 година та чак до сега. Такова нещо не бях гледала никога - толкова реалистично беше. После дълго време си говорихме с половинката къде у нас имаме сграда с толкова история, свидетел на толкова войни, която би могла да стане основа за такова представление....

По целия Вацлавски площад ( реално улица) има магазини, всяка от известните модни марки има свой магазин и определено желаещите шопинг терапия ще открият своето кътче.
Не пропускайте да си хапнете Trdla - вид тестена вафла, а също и задължително е пиенето на бира (Пилзен -основно), само на едно място под Карловия мост видях от тяхната Пражка шунка, която се пече като вид чеверме.

Позволявам си да дам линк към блога на Пепеляшка, изключително лесно и красиво описано, водехме се по повод разходката си изцяло от неините писания. http://colourmagicp.blogspot.com/2011_06_01_archive.html

# 341
Nadina леле, без дъх останах )))) вече много ми се ходи  Mr. Green само дето мъжа още не знае ахахха, мерси за инфото, надникнах в блога, който си дала,   bouquet Имам да събирам още инфо, както споменах по-горе мисля живот и здраве (първо да убедя и половинката) Май месец да отидем))))

# 342
ina.gg , много ми стопли душичката, като каза, че съм била от полза за Рим.   bouquet
Споменавала съм, но ние ходихме с оферта на Чешките авиолинии средата на януари месец. В зависимост от хотела цените варираха от 200 до към 250 евро, да речем ( самолетен билет, летищни такси, 3 нощувки със закуска), ние се спряхме на междинния вариант - 220 евро някъде излезе на човек.
Смятам, че имаш материал за четене, да добиеш представа.
Като придобиеш представа, всички тук сме насреща да споделим своя опит.
Между другото съвсем неотдавна открих, че в невероятната средновековна кръчма, където бяхме, са качили наша снимка на сайта си... Joy

# 343
Посетихме една евтина кръчма далеч от лудницата на спирката на метрото I.Pavlova - U Graffa се казва, страхотни свински ребра с мед и бира разбира се....само за 300 крони. Но какви ребра само...

# 344
Аз малко ни в клин нив ръкав ще се включа, може и да е споменавано вече, но като ви чета се сетих, че ние в Прага се бяхме засилили за Восъчния музей, но той беше изместен и освен всички стандартни забележителности посетихме и изложба на средновековни уреди за мъчение, която като цяло ми се стори интересна и информативна и беше отвоорена до късно, до 22 часа , подобни уреди съм виждала събрани в Единбург.

Общи условия

Активация на акаунт