ПРАГА - нова тема

• 108 890
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, Искам да споделя, че в началото на лятото сме замислили пътуване с България Еър до Виена и междувременно за два дена да отидем и до Прага. Бихте ли ни посъветвали с влак или с автобус е по-добре да пътуваме. С автобус проверихме- има австрийски линии eurolines.at  и чешки на studentagencybus, които тръгват от различни гари от Виена.Моля, ако някой е пътувал скоро в посока Виена-Прага и обратно, да сподели своите впечатления. 

# 541
  • на път
Iki70, явно само аз останах да отговарям в тази тема  Confused, та да напиша за моя опит. Пътувала съм от Прага до Виена с автобус на чешката Student Agency, преди 4-5 години (едва ли има голяма промяна оттогава). Автобусите им спират в района на гара Praterstern (2 бецирк, Пратера с Виенското колело) и продължават към летището. Интернет страницата им е
http://www.studentagency.cz/
Сайтът на Studentagencybus e на унгарската фирма.
Като избереш английски или немски за език на страницата, се зарежда формата за резервация (съответно можеш да видиш всички линии и цени). Сега един билет за възрастен Виена-Прага струва 18 евро.
Нямам опит с  eurolines.at.

Пътуването с влак по линията Виена-Прага е по-скъпо. Влаковете също тръгват от гара Praterstern - ако ще пътувате до Прага, добър вариант е да си потърсите настаняване в този район - освен това е близо и до центъра.
Тук можеш да видиш всички връзки и цени по линията Виена-Прага.
http://czech-transport.com/index.php?id=460

Накратко - връзките и с автобус, и с влак са много - около 8-9 на денонощие, но все пак с автобус е по-евтино. И в двата варианта районът около Пратера е началната точка на пътуването към Прага.

Тук съм писала точно за първото си пътуване от Прага до Виена:
http://spodeleno-na-glas.blogspot.cz/2012/11/blog-post_18.html

# 542
  • на път
Трябва да направя едно уточнение за пътуването с влак по дестинацията Виена-Прага. Влаковете имат връзка освен с гара Wien Praterstern, също и с Wien Meidling, Wien Mitte, Wien Simmering.

Австрийските железници предлагат евтини билети Виена-Бърно (от 19 евро) и Виена-Прага (от 29 евро).
http://www.oebb.at/en/Travelling_abroad/SparSchiene_Europa/Czech … -Prague/index.jsp
Има и оферта за пътуване Виена-Прага-и обратно (в рамките на 3 дни) с включен градски транспорт в Прага - 65 евро.
http://www.oebb.at/en/Travelling_abroad/Travel_tips/Excursion_ti … _Prague/index.jsp

# 543
Много благодаря за полезната информация. Определено ще се възползвам от съвета ви. Ние ще бъдем във Виена за три дни, после ще разгледаме Прага за  два дена и половина и след това трябва да се придвижим до Виена за обратния полет до София. Може би с автобус до Прага ще е по-добре, защото спират на връщане направо на летището. С влак проверих опцията, определено ми е по-скъпо. В Прага ще бъдем в хотел Tivoli Prague, в непосредствена близост до метростанция I.P.Pavlova.За хотела се доверих на отзивите на хората в booking, а и искахме да е в центъра и в близост до метрото. Ние ще пътуваме в края на юни, но събирам всякакви мнения и впечатления, защото знаете каква невероятна е тръпката, когато сам си организираш едно пътуване.Като се върна ще разказвам.

# 544
За Виена избрахме хотел Austria Trend hotel beim Theresianum, на сп. Sudtirolerplatz, линия U1 на метрото. Тъй като резервациите направих още през февруари- за самолетните билети и хотелите, сега си правя програмата и допълнителни проучвания. Мисля, че с помощта на съвети от приятели и снабдени с желание, търпение и усмивки, ще осъществим една наша мечта- Виена и Прага.

# 545
  • София
Някакви отзиви за този хотел? http://www.ibis.com/gb/hotel-5211-ibis-praha-mala-strana/index.shtml
И още нещо да питам. Как стои въпроса с пушенето там? Че мъжа ми много се вълнува Laughing

# 546
Някакви отзиви за този хотел? http://www.ibis.com/gb/hotel-5211-ibis-praha-mala-strana/index.shtml
И още нещо да питам. Как стои въпроса с пушенето там? Че мъжа ми много се вълнува Laughing
ние бяхме в него септември 2011
много ми хареса-местоположение, чистота, стаи, закуска
пушене пред хотела-в стаите не може
ако питаш изобщо за пушенето в чехия-навсякъде по кръчмите се пуши, или поне когато бяхме ние можеше  Peace

# 547
Идеален си е Ибис Смихов, всъщност ако сте били в Ибис някъде по света - качеството и цените са сравними, много добра сделка са навсякъде. Мястото не е баш в центъра, но е на трамвай и метро, близо е до мола на Андьел.
Относно пушенето - някога (много отдавна), имаха стаи за пушачи и за непушачи, после аз спрях цигарите и мъжът ми също не пуши, така че нямам идея. Но за кръчмите е както казва Илиана.

Вангел, страхотно си полезна, продължавай Simple Smile

# 548
Здравейте, искам да ви попитам за Двореца Храдчани с трамвая ли е по-удобно да отидем или с метрото?

# 549
Пеша, разбира се! Центърът на Прага е малък и това му е най-хубавото, че може да се обходи пеша.

Сега - сериозно, опцията за по-мързеливите. С трамвай 20, 22, 12 и др. до спирка Малостранске намньести и после нагоре пеша по Нерудова или по стълбите (Zamecke schody). И двата маршрута са много живописни, даже най-добре единият на отиване, другият на връщане.
Метрото спира далече в ниското, няма смисъл.
(Храдчани е на хълм с доста голяма денивелация, но ако предположим, че сте тренирани в пресечени терени, разстоянието всъщност е доста малко - 15 мин пеша примерно. Това от центъра на Мала страна, иначе от метростанцията е по-далече.)

# 550
И аз си мислех, че с трамвая ще ни е по-удобно  Simple Smile. Благодаря за информацията. Тъкмо ще видим и откъде минава, тъй като на връщане мисля да отидем и до кулата на хълма Петрин, която е в близост. Ще пътуваме с трамвай 22, той ни е най-удобен. А начесто ли са трамваите и за колко време ще стигнем от сп. I.P.Pavlova до Малостранске намести ? Да ви кажа, аз си мисля да продължим и слезем по-нагоре на сп.Пражки Храд или Брушнице /Похорелец/ и отгоре надолу да разгледаме градините и Двореца, за да може да се спуснем после до Малостранске намести и оттам да вземем трамвая за Петринската кула. Как мислите добра ли ми е идеята или ако мислите, че ще се объркаме по-добрре да слезем на Малостранске намести и по стълбите да идем до Двореца/ Някоко часа ще ни стигнат ли да се разходим- примерно от 9 ч. до към обяд?

# 551
  • София
Здравейте, искам да ви попитам за Двореца Храдчани с трамвая ли е по-удобно да отидем или с метрото?

зависи откъде ще го атакувате.

ако идвате от към Старе Место - вървете си пеша, така минавате през Карловия мост, Мала страна и по дворцовите стълби нагоре.

най-близката метростанция е Малостранска, от нея почват едни от дворцовите стълби нагоре към Храдчани.

Отзад на двореца минаваше и трамвай, не знам откъде идва, проучете на картата на транспорта в Прага.

# 552
трамваите са на често и пътуват бързо. ние винаги си купувахме билети за половин час.
само да вметна, че в двореца Старият дворец в момента е затворен до към края на май. не помня обаче до коя дата точно  newsm78
иначе останалите неща вътре си работят.
пуши се почти навсякъде по заведенията. даже май само в ресторанта на нашия хотел нямаше пепелници по масите.
Да ви кажа, аз си мисля да продължим и слезем по-нагоре на сп.Пражки Храд или Брушнице /Похорелец/ и отгоре надолу да разгледаме градините и Двореца, за да може да се спуснем после до Малостранске намести и оттам да вземем трамвая за Петринската кула.

ние така направихме, не за друго, ами щото не знаехме на коя спирка на трамвая да слезем  Laughing обаче се оказа добър тоя план, защото иначе едва ли щяхме да се качим до градините, а и така вървиш надолу, а не нагоре. само че кулата я пропуснахме, щото беше мрачно времето и изгледа не беше добър, а и не ни се ходеше до там. предният ден така или иначе се качихме на кулата с часовника.
Някоко часа ще ни стигнат ли да се разходим- примерно от 9 ч. до към обяд?
зависи колко ще разглеждате. ние си взехме пълен билет за двореца (350 крони), който включва двете църкви, музея, галерията, една барутна кула, в която е военния музей, златната уличка и още 1 дворец (Розенбърг ли беше). и с разглеждане отвън на двореца, площада и дворците около него си става цял пълен ден, че дали и ще стигне, ако ходите до кулата.
може да си вземете кратък билет за двореца (250 крони) - включва двете църкви и златната уличка.

# 553
Ееее, страхотни сте. Казали са го хората, че с питане до Цариград се стига. А пътуването в Прага ни е от 1-ви до 3-ти юли, надявам се да улучим хубаво време и за два дена и половина да видим основните неща.Ако имам някакви допълнителни въпроси скоро пак ще пиша.  Simple Smile

# 554
И аз си мислех, че с трамвая ще ни е по-удобно  Simple Smile. Благодаря за информацията. Тъкмо ще видим и откъде минава, тъй като на връщане мисля да отидем и до кулата на хълма Петрин, която е в близост. Ще пътуваме с трамвай 22, той ни е най-удобен. А начесто ли са трамваите и за колко време ще стигнем от сп. I.P.Pavlova до Малостранске намести ? Да ви кажа, аз си мисля да продължим и слезем по-нагоре на сп.Пражки Храд или Брушнице /Похорелец/ и отгоре надолу да разгледаме градините и Двореца, за да може да се спуснем после до Малостранске намести и оттам да вземем трамвая за Петринската кула. Как мислите добра ли ми е идеята или ако мислите, че ще се объркаме по-добрре да слезем на Малостранске намести и по стълбите да идем до Двореца/ Някоко часа ще ни стигнат ли да се разходим- примерно от 9 ч. до към обяд?
Ако търсите най-бързия начин да стигнете, използвайте билетите с прекачванe (преступни), с които в рамките на 75 или 90 минути, не помня вече, можете да сменяте превозните средства - напр. метро + трамвай. Трамваите са начесто, много редовни, с добре разписан график, но са доста по-бавни от метрото (обикалят повече и имат начесто спирки), на мен са ми любими. 22 е нещо като панорамен, след Мала страна отива към едни села ...
Три часа ще ви стигнат за Двореца. Има хубави бирарийки в Мала страна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт