ПРАГА - нова тема

• 108 838
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Много ви благодаря Параход и jam    bouquet Понеже в Унгария беше по-изгодно там да се обменят евро и мислех, че и в Чехия ще е така.

# 616
От пос терминал в чужбина на друга банка май е доста скъпо като такса да се теглят пари в брой .  Примерно SG Express имаха ли мрежа в Чехия ?

Честно казано никакви такси не са ни начислили за плащане с карта, а за теглене от банкомат за 100 евро таксата беше 0.49€ - гледах специално в банковият си акаунт..., но картите, с които плащахме бяха към белгийска банка. С българските карти вероятно нещата стоят по различен начин, щом само в България банките ти взиват такса"превод" на каквато и да е сума. Само за сравнение ще кажа, че съм превеждала пари по ING Belgium в 4 страни в ЕС и нито веднъж не са ми взели такса, но като превеждам пари в България и таксите са от 5 до 10 евро в зависимост от банката, сумата и дали превода се прави в левова сметка, или в еврова. Confused

Последна редакция: пт, 13 сеп 2013, 14:54 от Tony_st

# 617
Осигурете си необходимата сума в чешки крони още от БГ. Ако е нужно, можете да плащате на ПОС терминал с карта и няма такси. Ние така направихме. Но определено зависи колко дена ще бъдете в Чехия.

# 618
Таксите за теглене от банкомат в чужбина са пренебрежими и освен това курса е много приемлив.

# 619
Курса е приемлив, но повечето банки ти слагат такса ако плащап във валута, различна от тази на кредитната карта. Тази такса може да ви начислят доста след самата транзакция.

# 620
  • Варна
Според мен най-изгодно и удобно е да се плаща с карта. Почти навсякъде, където ходихме, приемаха плащания с банкови карти /не като у нас - като попиташ плаща ли се с карта и те гледат лошо  ooooh!/. Сещам се, че май само за кулата Петрин ни трябваха в брой. И в магазина до Музея на шоколада искаха сметката да е над 200 крони, за да се плати с карта, но пък приемаха евро и връщаха в крони рестото. И за сладоледи и дребни лакомства по улиците също трябват крони. Тръгнахме с малка сума крони от тук и накрая на тръгване си платихме горивото с тях, за да не ги връщаме обратно. Евро пък изобщо не се наложи да ползваме.
Сетих се нещо полезно като информация - ако надвечер и искате да си купите билети или карта за градския транспорт ще ви трябват монети за автоматите за билети, защото касите в метростанциите, приемащи плащане с карта, затварят рано.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2013, 01:42 от dima1

# 621
Курса е приемлив, но повечето банки ти слагат такса ако плащап във валута, различна от тази на кредитната карта. Тази такса може да ви начислят доста след самата транзакция.

Естествено, че има такса. Нали това и аз казах по горе. Просто си погледнете тарифата на банката в която сте. Там всичко си пише. За мен лично тази такса е пренебрежимо малка(теглене от банкомат и плащане в магазин) при условие че курса е нормален и не рискувам да обменям в чейндж бюра. При теглене от ПОС таксата е по-висока.
Била съм в Прага и лично никога не бих обменила в техни бюра. Ситуацията е как то при нас преди доста години (или на морето в някои бюра сега).

# 622
Аз в петък смених крони във Варна, за 505 лв, купих 6500 крони Peace

# 623
Благодаря на всички,споделили информация и впечатления в темата! Hug
Беше ми много полезна.
Прага очаквано много ми хареса!
Нощувките ни бяха в Zlata Brana Apartments ,собственичката е много любезна,а апартаментът е много комфортен и оборудван с абсолютно всичко необходимо .Предложиха ни изгоден трансфер от и до летището.
Тъй като плащането на нощувките е в брой си носехме от тук крони и не рискувахме да се занимаваме с техните бюра и банки.Каквото ни остана отново обменихме като се върнахме.
Успяхме да разгледаме всичко набелязано,единствено ме разочарова двореца Храдчани отвътре,имах далеч по-големи очаквания,а се оказа доста постен.

# 624
  • на път
Цитат
Видях,че в темата се включват и живеещи в Прага.Бих искала да попитам дали има вариант с трамвай от ул.Вишехрад да се стигне до Fashion Arena Outlet Praga - http://www.fashion-arena.cz/?
Намира се в Прага 10. В сайта е споменат вариант комбинация  метро + автобус на Аутлета.
Знаете ли дали си заслужава?
Малко късно се включвам с отговор на този въпрос, не зная дали още е актуален. Няколко пъти съм ходила в този аутлет, винаги сме били с кола. Вариантът с автобусите ми се вижда много приемлив, не зная защо търсите други възможности за пътуване до там.
Иначе е типичен магазин аутлет - понякога можеш да намериш хубави неща на изгодна цена, друг път само разглеждаш. Винаги има намаления, друг е въпросът какво ви интересува. В сайта има карта на всички магазини и актуалните промоции. Работното време е малко особено, затварят рано - в 20.00 ч. Не съм виждала друг мол в Прага, където местните да пазаруват с такова настървение (а чехите са известни с това, че добре си правят сметката). Wink

Присъединявам се към общото мнение, че в Чехия е по-добре да не се ползват услугите на чейндж бюрата, в краен случай може да обмените в банка, но проверявайте всички условия. Не във всички ресторанти може да се плаща с карта, имайте това предвид. В големите вериги супермаркети (Кауфланд със сигурност) може да се плаща в евро (по предварително обявен курс за деня).

# 625
Здравейте, влизам тук с една огромна молба , да ми препоръчате агенция за екскурзия в Прага (може и на лични)  .Това , което разбрах , че от София няма евтини полети и затова се ориентирах към агенция..
Отдавна искам да си направя подарък за рождения ден Simple Smile   Hug

# 626
  • София
Shadow of the Wind,

избрала си си чудесен подарък!

само че, според мен, не ти трябва агенция. за индивидуално пътуване, те не могат да ти предложат по-евтин самолетен билет от този, който можеш сама да си намериш. също така, чрез букинг, трипадвайзор и подобните им сайтове сама ще си намериш по-хубав и по-евтин хотел от това, което вероятно може да ти предложи агенцията.

ако търсиш да се включиш в групова екскурзия със самолет до Прага, тогава евентуално би могло да излезе малко по-евтино, но чак толкова - не вярвам.

разгледай тези:
http://www.rual-travel.com/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0

# 627
Shadow of the Wind,

само че, според мен, не ти трябва агенция.
И аз споделям това мнение. Peace
Прага е лесна за разглеждане,но разбира се ще трябва все пак малко да се поровиш и подготвиш с инфо.Ако съвсем не ти се занимава с това и аз бих препоръчала Руал.

# 628
  • Варна
Здравейте, ние също скоро заминаваме с кола и сме предвидили 2 нощувки в Прага, чудим се между:

1. http://www.novotel.com/gb/booking/rates.shtml?packId=59874227027 (Новотел в Прага, май за него съм най-склонна)
2. http://www.booking.com/hotel/cz/palaceprahaprague.en-gb.html?sid … ceee593e9d;dcid=1
3. http://www.booking.com/hotel/cz/eurostars-thalia.en-gb.html?sid= … ceee593e9d;dcid=1 (този няма паркинг)
Ако някой има отзиви, ще се радвам да ги сподели Simple Smile
Струва ли си изобщо да се завираме в центъра, където няма места за паркиране или да се насочим малко извън центъра?

А  тези безплатни турове дали са готини?

P.S. Редакция. Резервирахме хотел Ясмин. Кажете сега дали е ОК или сгафих?

Последна редакция: нд, 29 сеп 2013, 22:18 от Toni_baraboni

# 629
Shadow of the Wind, здравей,

Ние това лято си направихме много хубава екскурзия до Виена и Прага и според мен не ти трябва агенция.
До Виена се намират евтини самолетни билети- около 100 евро двупосочен. От виенското летище има много удобни автобуси до Прага. Нужна ти е малко информация- достатъчно е да изчетеш темите тук и да си направиш малка виртуална разходка през гугъл мапс и си напълно готова за екскурзията. Ако се решите на този вариант, ще ти дам съвети.Ние бяхме три дена във Виена и два дена и половина в Прага и разгледахме почти всичко. Усетихме напълно магията на тези две невероятни европейски столици.

Общи условия

Активация на акаунт