звъпрос за осигуровки

• 3 635
  • 23
  •   1
Отговори
  • София-Варна
Не зная дали тук е мястото да задам въпросът си,но все пак:
Мога ли да си плащам социални осигуровки сама,без да имам фирма?
Благодаря предварително за отговорите!

# 1
  • София
Може да плащаш само здравни осигуровки за неработещ. Около 12.00 лв/месечно  са в момента.
А другите няма смисъл да се натискаш да ги плащаш. Нали плащаното от нас отива да хрантутят мангалите.
Запази си парите и си ги харчи, като ти потрябват.
Друг вариант е да те назначат във фирма на близък и да си поемеш % соц. осигуровки.
Аз не бих го направила - пари на държавата не желая да давам и от нея не чакам да взема.

# 2
  • София-Варна
Добре де,а какво ще правиш след време с трудовия стаж?
Не мислиш ли,че е важно все пак?

# 3
Сметни си годините и точките за пенсиониране, ако мислиш че няма да ти стигат за пенсиониране, ако си завършила висше образование и ако имаш излишни пари за даване може да си купиш официално трудов стаж за времето на следване (до 5 години). За подробности най-добре иди и питай в НОИ.
Макар че не знам колко е смислено, то я доживеем до пенсия, я не а и не се знае колко пъти ще се сменят законите дотогава.

# 4
  • София-Варна
А как се изчисляват точките,може ли някой да поясни,
за съжаление нямам висше образование,със средно съм и с около 20г
трудов стаж?

# 5
Трябва да имаш 60 години навършени. Годините + трудовия стаж да са 94.

# 6
  • София
За мене - колкото по-малко дам на държавата - печалба си е.
5 г х 12 мес х 250 лв/напр. за висше/ - защо да дам на държавата 15 000 лв. Може да си ги оставя, да си харча от тях. А като се гътна - остават за наследниците. Ако реша да платя точки - пак отиват за мангалите.
Нинка - за пенсия - год + тр. стаж.
Напр. 63 навършени год. + 31 год. тр. стаж = право на пенсия по сегашния закон.
Ако решат да сменят закона - може и да не доживееш пенсия и да няма смисъл да плащаш за тр. стаж.

# 7
  • София-Варна
Благодаря,далеч съм още от истината,въпреки,че съм на 45г.
Ще се наложи сериозно да си потърся работа с осигуровки!
Още веднъж благодаря!

# 8
Закупуването на стаж е по около 50 лв на месец за тази година.

# 9
  • София
Закупуването на стаж е по около 50 лв на месец за тази година.
Може и да съм сбъркала в изчисленията. но при мене всичко води до извода - да не давам нищо на държавата, ако може да го спестя за дъщеря ми.

# 10
Аз само казвам колко струва точно, а дали си струва да ги дава тези пари и за какво - всеки сам си прави сметката Simple Smile

# 11
  • София-Варна
Panther,би ли обяснил как и от къде става закупуването на стажа?
Благодаря ти!

# 12
Купува се само години на следване във висше учебно заведение, ако не подлежиш на друго осигуряване(например-майчинство в тези години). Ти казваш, че не си учила. Ако имаш майчинство и не си била на трудов договор, то ще ти се зачете при евентуално пенсиониране с акта за раждане от датата на раждане на детето до навършване на 2-годишна възраст или до започване на вид осигуряване преди навършването й. Осигуровките начислява и плаща държавата в момента на зачитането(пенсионирането). И всичко това важи все пак за момента. Нормативните актове се менят. Този за майчинството действа вече 40 години, а за висшето - около 15 и има срок-до 2-3 години още най-много.

# 13
  • София-Варна
На 30-35г. и аз разсъждавах като вас,но на 45-вече гледам съвсем различно на нещата!
Благодаря за отговорите!
Разбирам,че не мога да си плащам соц.осигуровки,както здравните

# 14
Можеш да си плащаш и социалните като здравните, като самоосигуряващо се лице. Но най-добре говори с някой счетоводител, аз ен мога да ти кажа подробности. Другия вариант е да се водиш фиртивно работеща във фирма на някой познат и да си плащаш осигуровките там. Не знам колко е законно, ама ако щом даваш пари на държавата със сигурност ще ги вземат без проблеми Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт