Следобедният сън в детската градина

• 9 352
  • 157
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Абе авторката най-вероятно иска детето й да спи наобяд, ама то като не ще?  Mr. Green

бъръльо-бъръльо , да ти кажа, аз не бих дала съвет да си шушука, ако искам да спи  Laughing Затова и питам, защото ми е адски нелогично.

А пък детето посмъртно няма да направи и опит да затвори очите, като знае, че майка му го подкрепя (дори и да не му е казала директно, то усеща)  Crazy

Моите деца си спят и двете...хайде, малкото е малко, ама голямото уж се пъне, но като му кажа да затвори очички без да спи и заспива. Пробваше се да ми играе тези, че не му се спи, че не иска да ляга...ама мина.
Вероятно има и деца с по-малка нужда за сън, но моят опит показва, че колкото по-малко се оставя да спи, толкова по-малко спи. И с възрастните е така.

# 16
  • София
най-добре го обсъдете с учителките й...надали е първото дете в практиката им, което не спи следобяд....ако не друго поне да не я насилватда спи...иначе, че е скука да лежиш и да гледаш в стената час-два - така си е... дори когато си мислиш за най-приятните неща на света....
дано намерите начин удобен и за спящи и за неспящи и за госпожи...

diana_t - аз много държа на следобедният сън, но от 2 седмици моето отказва да спи...освен ако не легна с него...ако пък заспи следобяд, не може да заспи после до 11 вечерта....
В градината вчера е нямал проблем, но вечертта заспа трудно.... та не е саамо до желанието на родителя всичко...въпреки че 2 годишно ми се вижда малко да не спи следобяд....а и с възръстните не е така...умората се натрупва....като си спал малко няколко дни, после наваксваш....

# 17
И моят син вкъщи не спи от 3 годишен, но в детската си спи като става в 7 сутрин. Но явно заспива по-късно и го събуждат после за разните занимания. Нагодина в първи клас няма как вече. Бил възрастен.  Simple Smile А на мене ако ми се отвори възможност за една дрямка, хич няма да се дърпам.
В нашата детска не дават нито играчки да си гушка, нито да си играе докато другите спят, а ако си приказват ги наказват. Няма много избор май, освен да лежи и накрая да заспи.
При нас проблемът беше да кажа на учителките да не го карат да яде, ако не му харесва.

# 18
  • София
Ейнджъл, ако детето спи до 16-17ч няма как да си легне в 20ч.  Ако пък му е преминало времето за сън, детето пак не може да заспи, защото е превъзбудено. Изобщо, от цикълът с лош сън се излиза много трудно. Аз затова и не правя компромиси там...гостита, купони, ангажименти...до 12.30-13ч да са по леглата. Минавали сме през разни периоди...сега малкото е във фаза да плаче вечер преди да заспи. Ами влизам по 100 пъти, галя...ще спра, че стана много ОФФ. Идеята ми е, че когато детето е превъзбудено също не заспива, а превъзбудата може да се дължи и на предишно недоспиване.
Вероятно има и деца, които наистина нямат нужда от сън, но аз не познавам такива. По-скоро подхода не е точен или пък на родителите е по-лесно да ги оставят, отколкото да се занимават.
А пък в ДГ и ясли децата се изморяват в пъти повече, отколкото у дома.

# 19
  • София
diana_t - 4 години проблем със сънят е нямал...нямал е такъв цикъл лош сън...както и да е...към друга тема отиват нещата.

# 20
Намирам следобедния сън за много полезен. Радвам се, че синът ми, който е почти на 7, все още спи, без изключения дали е събота, неделя, и т.н. Почти половината му група е като него. Останалата половина, които не искат да спят, с шушуканията си, подхилкванията, ставането и ходенето насам-натам,  откровено пречат на спящите. Слава богу, госпожите ни са достатъчно опитни, за да ги удържат легнали и тихи в леглата през повечето време. Обикновено синът ми се оплаква, когато все пак са били шумни и не е могал да поспи. Статистически, става веднъж на две седмици.

Не съм съгласна не-спящите да "правят нещо друго", защото правилата трябва да се спазват от всички. Освен това, това е времето, през което учителките си попълват разни дневници, бумаги, подготвят разни неща за упражненията, споделят си разни неща при предаването на смяната... Не мисля, че това време трябва да се отнема - както на децата, които искат да спят, така и на учителките.

Естествено, разсъждавам така, защото синът ми спи. Нямам представа какво се прави, ако на детето не му се спи.

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 15:13 от BirdsFlu

# 21
Намирам идеята за шушукането в помещението със спящите деца за не добра.
Може би ще има ефект, ако в къщи също я слагаш да спи на обед.
Тоест, режима от градината да важи и у дома.
Защото ми се струва, че детето се опитва да пренесе в градината режима от вкъщи, където се разрешава да не спи.
Всичко в градината е въпрос на режим и правила, които родителите трябва да приемат и подкрепят, ако не, просто не води детето на градина.

# 22
  • София
Birdsflu, това, което казваш е много вярно, но просто децата са различни.
И трябва да има възможност за алтернативно занимание.
Ако на човек наистина не му се спи, да го карат да лежи и да мълчи, си е живо мъчение.
Моят, слава Богу, в градината си спи, или поне не са ми се оплаквали, че не го прави, освен първия ден, което си е разбираемо.
Вкъщи обаче, не спи следобед, защото спи до късно сутрин.

# 23
Подкрепям ana07. Ако всички деца поискат да не спазват режима и правилата, не ми се мисли какво ще стане.

# 24
Случайно прочетох темата и искам да споделя своя опит като дете в детската градина. Ами, мразех да спя там. Не можех да се отпусна и да заспя, просто не се чувствах конфортно. Мисля, че причината беше психологическа, детските учителки бяха доста студени и тиранични. Когато не можех да спя, идваха и ме завиваха през глава, така че уж да ме накажат и да заспя по-бързо като не гледам наоколо. Забраняваха ми да лежа с отворени очи. Е, това човешко ли е? Под дебелото одеяло се задушавах и се чувствах нещастна.
Вкъщи не съм имала проблем със спането, повечето следобеди си заспивах нормално. Ако не ми се спи, майка ми ми позволяваше да си разглеждам книжки, играчки и не ме е насилвала да лежа като наказана в леглото.

Така че съветът ми е първо поговори с детето си за това как се чувства в детската и второ - поговори с учителката за това как подхожда и я помоли да позволява на детето ти да се занимава тихичко с нещо, ако не може да заспи.

# 25
  • някъде другаде
Днес и дадох един съвет, който може и да й се карат.
Да си шушукат тихичко с още едно момиченце, което също не спи, за да не им е толкова скучно.

Извинявам се , но мисля , че съвета ти е неправилен. По този начин те ще пречат на тези , които искат да спят.

# 26
Сто на сто ще й се скарат  Naughty
Не е редно на нея като не й се спи - да притеснява и другите.
Всъщност как година преди детската сте спряли да спите - тоест на 2 годинки ли, което е ужасно рано.
Единствения съвет, който бих дала в твоя случай е - мамо, има ред в детската градина, щом трябва да се спинка - опитай и ти да спиш.

# 27
следобедният сън за деца до 7 години е много полезен.
А с какво точно е полезен?

# 28
Всъщност как година преди детската сте спряли да спите - тоест на 2 годинки ли, което е ужасно рано.
Ами всъщност не точно на 2г, а по-скоро на 3. Тя е февруари и тръгна на градина на 3 и 7 месеца.
Предната година не ни дадоха да кандидстстваме, защото нямала 3 навършени.

# 29
  • Варна
Моята дъщеря спря да спи следобед вкъщи към 2 и половина години. Това е защото сутрин става късно - 9.30 или 10 часа. Но в детската градина госпожите казват, че спи (специално съм питала). С малки изключения когато ми е разказвала, че с приятелчето от съседното легло са си говорели и са били наказани. Благодарение обаче на следобедния сън в градината вкъщи вечерта заспива към 23 часа и то при положение, че към 21 се е приготвила и си е в леглото. Въпреки това не оспорвам правилата в детската градина, нито се опитвам да ги заобиколя. Просто защото са правила и децата трябва да се научат да спазват определени норми.

Общи условия

Активация на акаунт