ОтНово за Сицилия

• 156 987
  • 801
  •   1
Отговори
# 705
Ако няма разлика в цената -Алиталия  Peace
На Мистрал не е сигурна каква е съдбата.

Не разбирам какво имате впредвид с това че не им е ясна съдбата...
Всички агенции които гледах пишеше, че летят с Мистрал до Катаня или до Палермо, когато обаче звъннахме да питаме същите агенции казаха че не предлагат билети за такива полети и даваха само опции с прекачване.

Имам впредвид че компанията е в не добро състояние и дали ще фалира или не зависи от държавата , засега имат много стачки и уволнения на служители ,както и анулирват някои полети в Италия, това е информация от тези дни.

# 706
  • София
Какво значение има дали билетите за полета са купени онлайн или през аганция, когато полетът се променя/отменя?
Лятото бяхме смесена група - туристи през туристическа агенция и пътници с онлайн билети.. И? Всички заедно чакахме отложения с часове полет.
Отлагането Катания-София беше заради проблеми на летището в София  - лятна буря, която не позволяваше кацане и трябваше или да осигурят кацане в Пловдив, или да чакаме в Катания разрешение за извършване на полета. Решението не се взима от пътниците.
Говорим за различни случаи. Аз казвам, че при нас имаше промяна в разписанието, а не закъснение заради буря. И то промяна в разписанието 3-4 дни преди полета.

# 707
  • SF
И ако са си купили билетите през агенция, нали същата промяна на разписанието важи и за тях?

# 708
  • София
Да, но си имат представител от туристическата фирма, който би трябвало да е информиран за промяната и да е предупредил клиентите си.

# 709
Разпалих дискусия  Laughing
Да започна първо с това, че не съм пътувал със самолет и ми е малко притеснено дали всичко ще бъде наред. Цялото ми чусене за тези Мистрал произтича от следното нещо, след като разглеждахме оферти на ТА видяхме, че предлагат почти едни и същи оферти за Сицилия с директен полет с Мистрал до Катания или Палермо. След като се отказахме от организираното пътуване започнах да търся самолетни билети, но тези директни полети на Мистрал не ги намерих в нито един сайт за продажба на самолетни билети, което ми се стори доста странно и затова проверих и във тези ТА, но и там не ми се появиха, обадихме се в Бо**мия към които се бяхме насочили за организирано пътуване и от там ни казаха, че летели с Alitalia  newsm78 Малко странно ми изглежда, а и нямам никакъв директен контакт с тях (офис, телефон тук в България) само по мейла може да кореспондираме, а и след прочетеното за хората които са имали проблеми с онлайн резервацията, вече тотално ме хвърлиха в параноя.  Laughing
Та за туй толкова настоятелно питам за хора които са ги ползвали, за да не метна едни пари на вятъра и да ни отиде почивката и медения месец в нерви и псуване.  Laughing

# 710
  • SF
Не знам как стоят нещата, ако метнеш едни пари на туристическа агенция и компанията, с която летят фалира. Може би ползват друга, може би изплащат неустойки... Като ти е такава рискова дестинацията и нямаш опит, какво те спира да ползваш въпросните Бохемия или АСАТ (може и да греша името)?
Резервирай си транспорт и хотел чрез тях, а после си обикаляй Сицилия, колкото си искаш. Или ти искаш за повече/по-малко дни и да сменяш градове и хотели?

# 711
Да, но си имат представител от туристическата фирма, който би трябвало да е информиран за промяната и да е предупредил клиентите си.
би трябвало
Съответно туроператора го уведомява авиокомпанията. Ако си купил билета директно, би трябвало да те уведоми направо компанията.

# 712
Не знам как стоят нещата, ако метнеш едни пари на туристическа агенция и компанията, с която летят фалира. Може би ползват друга, може би изплащат неустойки... Като ти е такава рискова дестинацията и нямаш опит, какво те спира да ползваш въпросните Бохемия или АСАТ (може и да греша името)?
Резервирай си транспорт и хотел чрез тях, а после си обикаляй Сицилия, колкото си искаш. Или ти искаш за повече/по-малко дни и да сменяш градове и хотели?

Помня че преди време една голяма ТА фалира и доста хора май изгоряха с пари и им скапаха ваканцията и доста се дискутираше по медиите, но това е друга тема.
Ще помислим още малко дали да заложим на по-дългия полет с прекачване или да се метнем на директният с Мистрал въпреки противоречивите мнения които прочетох.
Иначе решихме сами всичко да си организираме поради доста причини, а водещите са - не мисля че с ТА ще ни излезе по-евтино, отдалечените местоположения на хотелите които предлагат, ще имаме свободата да си обикаляме както решим и ще може на място да решим дали дадено място заслужава 1 ден или 1 час да му отделим.
Апартамента дето сме го запазили е долу горе долу на централно място в Катания за да може свободно да обикаляме града пеша или с колела. Ще отседнем за 7 нощувки и мислим да обиколим каквото успеем от набелязаното. 1 ден да го поделим между Таормина и Етна по залез, 1 ден за Сиракуза,  Ното и Авола (мисля в един ден) Рагуза, Модика, Шили (ако успеем за 1 ден).

# 713
  • Benelux / Varna
Здравейте  bouquet

Не видях дали има друга актуална тема за Сицилия, но се записвам сред вас, защото ми е мечта и искам скоро да си я осъществя!
Ще следя и вземам предвид съветите ви, а дай боже скоро и аз да мога да дам полезна информация!

Аз изцяло съм привърженик на пътуванията, които си организирам сама- дават ми свободата да го изживея и да се насладя на всеки миг от почивката си!

# 714

Помня че преди време една голяма ТА фалира и доста хора май изгоряха с пари и им скапаха ваканцията и доста се дискутираше по медиите, но това е друга тема.
Ще помислим още малко дали да заложим на по-дългия полет с прекачване или да се метнем на директният с Мистрал въпреки противоречивите мнения които прочетох.
Иначе решихме сами всичко да си организираме поради доста причини, а водещите са - не мисля че с ТА ще ни излезе по-евтино, отдалечените местоположения на хотелите които предлагат, ще имаме свободата да си обикаляме както решим и ще може на място да решим дали дадено място заслужава 1 ден или 1 час да му отделим.
Апартамента дето сме го запазили е долу горе долу на централно място в Катания за да може свободно да обикаляме града пеша или с колела. Ще отседнем за 7 нощувки и мислим да обиколим каквото успеем от набелязаното. 1 ден да го поделим между Таормина и Етна по залез, 1 ден за Сиракуза,  Ното и Авола (мисля в един ден) Рагуза, Модика, Шили (ако успеем за 1 ден).

Вие твърдо ли сте решили да сте в центъра на Катания? Ние бяхме отседнали в Таормина и бяхме взели кола под наем, така си направихме и почивката и плажа. Малко е по-скъпо в Таормина.

# 715

Вие твърдо ли сте решили да сте в центъра на Катания? Ние бяхме отседнали в Таормина и бяхме взели кола под наем, така си направихме и почивката и плажа. Малко е по-скъпо в Таормина.

За сега сме се спрели на този вариант. Няма как да вземем кола под наем защото няма кой да я кара, ще разчитаме на автобусите за междуградските трансфери (силно се надявам да са климатизирани за да не умрем от жега).

# 716
А докъде мислите да ходите?

Автобусите са комфортни, да, но имайте предвид, че разстоянията не са малки (с изключение на Катания-Джардини Наксос-Таормина, например), а и не са свръх-начесто, особено почивните дни. По магистралата Катания-Палерно очаквайте задръствания. Влак не си причинявайте Simple Smile

Лично аз не бих избрала Катания за "база". Ужасно натоварено ми се стори заради летището и пристанището (за плаж също не става, ако някой се чуди). Казват, че младите я предпочитат заради нощния и културния живот Peace

Все пак ще споделя какво направихме ние - може на някой да е от полза.

Летяхме с Мистрал миналата година, с билети закупени директно от сайта им. Всичко беше наред. E, смениха часа, но с нещо от сорта на 20 минутки, което не ни създаде драми Simple Smile

Кацнахме в Катания, но бяхме 3 нощувки в Сиракуза, 1 в Катания (чисто поради логистични причини - за да си улесним програмата) и 3 в Таормина. Между градовете пътувахме само с автобуси. В Сиракуза наехме кола под наем и успяхме да идем до Enna, Piazza Armerina, Valley of the Temples и Scala Dei Turchi (в един ден Laughing) и до Noto и Ragusa (в друг).
Личните ми впечатления: като атмосфера Сиракуза ни допадна страшно много. Т.е. старата част - Ortigia. Вълшебно беше! С тесните улички, вкусните ресторантчета, площада, където е сниман Малена Simple Smile, цветът на Средиземно море Simple Smile Много силно препоръчвам джелато от Voglia Matta.
Най-много ни хареса Ragusa Ibla... бяхме там повече от планираното време, защото я обиколихме почти цялата. Стори ми се нещо невероятно, все едно се потапяш в съвсем друга епоха. (Любопитен факт за Ibla: зимата се обезлюдява до призрачна степен...) Също Scala Dei Turchi, където се настанихме да гледаме залеза Simple Smile
В Катания само се разходихме, но след толкова много барок не можахме да я оценим, може би? Както казах, избрахме да спим там, просто за да видим повече от Сиракуза през последния ден и да не се убиваме от път за Таормина.
Таормина... Таормина е много китна и красива, но прилича на много други места в Италия (Амалфи например). БЪКАНО е с туристи. Цените са двойни спрямо Сиракуза, да речем. Хареса ни де, но просто го имайте предвид Simple Smile Е, нощем е друга работа Simple Smile И още сънувам тези каноли. От Таормина за мен поне е задължително човек да се качи до Castelmola! (На 15-тина минутки с автобус, а за по-авантюристичните, може и пеша). Мнооого по-кротко е, има прекрасни гледки, а и един доста любопитен бар (18+) Turrisi, където можете да хапнете вкусно и да опитате/да си купите от известното им бадемово вино.
Разбира се, не пропуснахме Етна. Етна е извънземна просто!!! Резервирахме тур през EtnaPeople и нямам думи да изкажа възхитата си от Паоло, просто невероятен екскурзовод. Наистина "човек от Етна".

Това е накратко. Видяхме и плажове, но не всички Simple Smile Седем дни са крайно недостатъчни и имам чувството, че не съм видяла нищо Simple Smile Нямам търпение някой ден, дай Боже, да успея да видя и другата част от острова, пък и останалите неща в тази част, които пропуснахме Simple Smile

# 717
А докъде мислите да ходите?

Автобусите са комфортни, да, но имайте предвид, че разстоянията не са малки (с изключение на Катания-Джардини Наксос-Таормина, например), а и не са свръх-начесто, особено почивните дни. По магистралата Катания-Палерно очаквайте задръствания. Влак не си причинявайте Simple Smile

Лично аз не бих избрала Катания за "база". Ужасно натоварено ми се стори заради летището и пристанището (за плаж също не става, ако някой се чуди). Казват, че младите я предпочитат заради нощния и културния живот Peace

Все пак ще споделя какво направихме ние - може на някой да е от полза.

Летяхме с Мистрал миналата година, с билети закупени директно от сайта им. Всичко беше наред. E, смениха часа, но с нещо от сорта на 20 минутки, което не ни създаде драми Simple Smile

Кацнахме в Катания, но бяхме 3 нощувки в Сиракуза, 1 в Катания (чисто поради логистични причини - за да си улесним програмата) и 3 в Таормина. Между градовете пътувахме само с автобуси. В Сиракуза наехме кола под наем и успяхме да идем до Enna, Piazza Armerina, Valley of the Temples и Scala Dei Turchi (в един ден Laughing) и до Noto и Ragusa (в друг).
Личните ми впечатления: като атмосфера Сиракуза ни допадна страшно много. Т.е. старата част - Ortigia. Вълшебно беше! С тесните улички, вкусните ресторантчета, площада, където е сниман Малена Simple Smile, цветът на Средиземно море Simple Smile Много силно препоръчвам джелато от Voglia Matta.
Най-много ни хареса Ragusa Ibla... бяхме там повече от планираното време, защото я обиколихме почти цялата. Стори ми се нещо невероятно, все едно се потапяш в съвсем друга епоха. (Любопитен факт за Ibla: зимата се обезлюдява до призрачна степен...) Също Scala Dei Turchi, където се настанихме да гледаме залеза Simple Smile
В Катания само се разходихме, но след толкова много барок не можахме да я оценим, може би? Както казах, избрахме да спим там, просто за да видим повече от Сиракуза през последния ден и да не се убиваме от път за Таормина.
Таормина... Таормина е много китна и красива, но прилича на много други места в Италия (Амалфи например). БЪКАНО е с туристи. Цените са двойни спрямо Сиракуза, да речем. Хареса ни де, но просто го имайте предвид Simple Smile Е, нощем е друга работа Simple Smile И още сънувам тези каноли. От Таормина за мен поне е задължително човек да се качи до Castelmola! (На 15-тина минутки с автобус, а за по-авантюристичните, може и пеша). Мнооого по-кротко е, има прекрасни гледки, а и един доста любопитен бар (18+) Turrisi, където можете да хапнете вкусно и да опитате/да си купите от известното им бадемово вино.
Разбира се, не пропуснахме Етна. Етна е извънземна просто!!! Резервирахме тур през EtnaPeople и нямам думи да изкажа възхитата си от Паоло, просто невероятен екскурзовод. Наистина "човек от Етна".

Това е накратко. Видяхме и плажове, но не всички Simple Smile Седем дни са крайно недостатъчни и имам чувството, че не съм видяла нищо Simple Smile Нямам търпение някой ден, дай Боже, да успея да видя и другата част от острова, пък и останалите неща в тази част, които пропуснахме Simple Smile

Първо, благодаря много за споделеният опит!
Избрали сме Катания защото сме без кола, а като гледах автобусните разписания от Катания до Рагуза се стига много по-бързо отколкото от Сиракуза до Рагуза, до Ното от Сиракуза е една идея по-бързо, но пак беше към 2 часа, а за Етна и Таормина мисля че е повече от ясно от къде е по-удобно. В Катания мисля, че ще имаме по-голям избор от заведения за хранене, магазини и може да стигнем до всяка една точка бързо с автобус, апартамента които сме избрали е на 100-200 метра от спирка на която спира автобуса от летището (Алибус). Мислехме вариант за няколко нощи в Сиракуза, но като цяло мислим да нощуваме на едно място и да пътуваме до различните градове. Това което искаме да посетим мисля, че ще ни трябва поне месец престой за да минем през всяка една точка и то без да се задълбочаваме в детайлите, но понеже нямаме толкова време, ще се ограничим до няколко града (назад в темата съм писал кои и как мислим да ги комбинираме). Най-много ме притеснява как ще се справим в Рагуза защото там ще трябва и градски автобус да ползваме, а като напече жегата... ще видим какво ще правим. Също ще видим и къде ще ходим на плаж, че както се оказва и там трябва да правим разни комбинации с транспорта.
Да споделя, че купихме и билетите  Simple Smile Ще пътуваме с Мистрал, директният полет наклони везните в тяхна полза.

# 718
  • Варна
Шърли, много хубаво си разяснила! Благодаря! bouquet

# 719
  • Benelux / Varna
Шърли, благодаря за споделеното, много ми хареса разказът ти  bouquet
Аз планирам 12 нощувки, чудя се ще ми стигнат ли за целият остров да видя най- важното.

Общи условия

Активация на акаунт