Меню за Никулден

• 55 049
  • 304
  •   1
Отговори
# 225
  • велико търново
Спамя темата, ама обещах- станаха невероятни бутчета, направих ги така:
маринованите от снощи в соев сос бедра омазах с маойнеза - за 12 бедра ми отиде 1/2 опаковка, овалях в смес от: 4-5 с.л. галета, 4-5 с.л. сусам, 1 ч.л  едросмлян домашен червен пипер + 1 щипка пикантина. Достраша ме да ги опека открити и ги бутнах в един плик. Пекох 1 ч. на 200 градуса. Станаха невероятни- сочни отвътре и с хрупкава коричка отгоре. Опитайте ги, гарантирам успех!
благодаря ти  bouquet
момичета други идеи за гарнитура към традиционният шаран .Освен картофи .Може би салатка приемам идеи всякакви.

# 226
За гарнитура салата със зеле и моркови и много майонеза и маслинки Peace /поне това ще е моята/

# 227
Да се включа и аз.На Никулден ще сме при свеки....
Аз за Архангел Михаил направих рибно меню и стана мнооого хубаво. Grinning
1.Салатка Зелена с царевица,копър и лимон.
2.Скариди на тиган с копър,чесън и бяло вино.
3.Миди с бяло девисил,вино и горчица-така ги правят в Добро и много ми харесват.
4.Ципура и Лаврак върху морска сол,малко масло и покрити с фолио.После печеш и си облизваш пръстите.Така рибата става невероятна и откакто я пробвахме по този начин просто ни е фаворит.
5.Картофена Салата

С рибата обаче ми вървят и  броколи.Може и запечени на фурна с орехи, сметана и топено сирене.

# 228
Сетих и се за чесновия хляб, пак от тук естествено е идеята, веднъж го правих- изядоха хляба гостите, другото остана. Ето рецептата- 1 нарязан хляб /аз предпочитам от квадратния, тостерен/, обърква се масло с чесън, копър и малко пикантина /вместо сол/. Мажете всяка филийка и ги залепяте така, както са си били в пакета, намазана страна до ненамазана. Овивате във фолио и  печете във фурната. Аз пекох около 20 мин. с фолио, после го разрязах и го разтворих да стане коричка. Много е вкусен и става бързо!

# 229
Един ден преди празника го изчиствам- във връзката на главата с тярото има един елемент ,казват му сребърното копче- ОБЕЗАТЕЛНО го премахнете,иначе дава  горчив вкус, подсушавам го и го напръсквам с равни части вода ,оцет и лимонов сок.

Това сребърно копче дано да го намеря  Crazy Embarassed
Вчера си купих шаран около 1 кг е.  smile3508
За пръв път ще ми е да чистя риба и да я готвя  Cry

Преди две години ми попадна рецепта ,където видях че може да се цепва не от корема ,а от към гърба и вече го правя само така.

Ако рибата се пълни през гърба коремчето пак се чисти нали  ooooh!
Или червата се чистят през гърба ooooh!
За пръв път ми е и избощо не знам кое как  Blush

Рибата в предварително загрята фурна ли се пече и на колко градуса?  Blush

Купих си рибата от карфур 3,99 за килограм  ако рибата е до 1,800, ако е над 1,900 кг килото е 5,49 Whistling

# 230
През корема! Ако може и очистена да я продадат още по-добре

# 231
Суха Мащерка ,Рибата първо се чисти от люспите(с ножа от опашката към главата...т.е.срещ люспите),после отдолу на корема се разпаря от дупето(като обърнеш рибата с корема нагоре ще видиш една малка дупчица) към хрилете с остър нож.Махат се червата и хрилете на рибата.От вътрешната страна на корема има една черна ципа-тя се изстъргва с ножа(пада лесно,но се маха за да не горчи).

За да не ти се пързаля рибата из ръцете си ги посоляваш.

Ако ти се вижда трудна операцията,просто помоли в магазина да ти изчистят рибата... Laughing

Hug Hug Hug

# 232
Суха Мащерка ,Рибата първо се чисти от люспите(с ножа от опашката към главата...т.е.срещ люспите),после отдолу на корема се разпаря от дупето(като обърнеш рибата с корема нагоре ще видиш една малка дупчица) към хрилете с остър нож.Махат се червата и хрилете на рибата.От вътрешната страна на корема има една черна ципа-тя се изстъргва с ножа(пада лесно,но се маха за да не горчи).

За да не ти се пързаля рибата из ръцете си ги посоляваш.

Ако ти се вижда трудна операцията,просто помоли в магазина да ти изчистят рибата... Laughing

Hug Hug Hug

Благодаря  Simple Smile Не се сетих да поискам да ми я изчистят в магазина  Whistling и без това застанах до аквариума с шарани и посочих на човека "Убийте ми ей онзи шаран"  Flutter Crazy Blush Честно казано не можех да си представя аз да убия шарана в къщи да речем. Човекът  hahaha Joy доста учуден от моето желание ми посочи щанда с охладени шарани  Laughing

Видях клипче как става горе-долу

http://www.youtube.com/watch?v=k70a1Ks6HFo

# 233
всяка година правим пастърва на фурна с царевично бръшно , но тази година ще сме на шаран мисля да го направя на плакия с много лук домати черно пиперче и дафинов лист става супер/ така съм правила скумрия става божествено/
ето го нашия в банята ако знае кво го чака.................милия Embarassed
ето я и скумрията на плакия/стара снимка/

# 234
а някой може ли да ми даде хубава рецепта за рибена чорба от сладководна риба?

# 235
Здравейте мацки Hug. Излишно е да казвам колко сте готини и как често прибягвам към вашите мнения, рецепти и съвети.  Heart Eyes Имам спешен въпрос към вас. Майка ми днес е купила някаква риба за Никулден - баракуда. Тъй като е пенсионерка миличката от скоро и няма много парички и си взела тази риба, която е 2,50лв /кг. И аз досега търсих някакви рецепти в нета за баракудата, но не открих нищо. Даже ми се струва, че не се яде....Моля ви, помагайте с някакви идеи и инфо що за риба е това чудо. Разбрах само че е тропическа....   Thinking

баракудата не е много за препоръчване, тъй като се храни с коралови организми и малки рибки, които живеят между коралите и са богати на много токсини. баракудата сама не може да ги елиминира. тъй като вече я имаш, добре е да я изкиснеш в марината. преди това я нарежи на хапки, като за кебап, по-едрички. сложи я в марината с лимон и малко оцет за един ден. след това отцеждаш, поизмиваш и държиш в хладилника в лимонов сок и подправки, след което овалваш в брашно и пържиш. посолява се след изпържването.

# 236
  • сред люляците
а някой може ли да ми даде хубава рецепта за рибена чорба от сладководна риба?

Ето моята рецепта  Peace

# 237
Благодаря за рецептата за рибена чорба.
Ето още една рецепта за баракуда от Мексико.
Баракудата се насича на котлети с дебелина 2-3 см. Измиват се котлетите под течаща вода и се подсушават. След това се намазват със смес от счукан чесън, сол, черен пипер, сок от лимон и ситно накълцан магданоз. Ако не харесвате счукан чесън, може да сложите накълцан и после да го махнете от всяко парче. Престоява поне един час в хладилника, най-добре няколко часа. След това котлетчетата се овалват в брашно и се изпържват равномерно от двете страни. През това време охлаждайте виното Simple Smile.
В Мексико правят отделно сос от ситно накълцан лук, сок от лимон, зехтин, черен пипер, сол на вкус, слагат я в купа и я сервират заедно с изпържената риба.

# 238
  • варна
Мъжът ми ми донесе чернокоп , казали му , че на фурна ставал много хубав. Е да -ама аз незнам как да го направя - какви подправки се слагат, под фолио ли да го пека, в плик за печене ли да го слагам  newsm78? Пфу, ама и аз съм една готвачка......................... Laughing

# 239
Аз го правих на скара и в тиган - страхотно вкусна риба е чернокопът!

Общи условия

Активация на акаунт