Отговори
# 135
Момичета, може ли да ми кажете кое се прави на Бъдни вечер - питка с паричка, а баница с късмети на Нова година, нали?
Все ги бъркам! ooooh!
На Коледа имаше ли баница или тиквеник?
 #Crazy  Blush

Ами на Бъдни вечер менюто трябва да е постно по обичай....Затова се прави содена питка(не с мая,защото маята се смята за блажна) с паричка ,тиквеник.

А  на Нова година вече питата(или хляба) е с мая и се прави Новогодишна баница с късмети.

Hug Hug Hug

# 136
  • София
Момичета, може ли да ми кажете кое се прави на Бъдни вечер - питка с паричка, а баница с късмети на Нова година, нали?
Все ги бъркам! ooooh!
На Коледа имаше ли баница или тиквеник?
 #Crazy  Blush

Различните краища си имат различни обичаи, но навсякъде се поднасят само постни ястия.

Така, че предлагам баницата да я оставим за коледа (щото сигурно ще е със сирене), а тиквеника да е за Бъдни вечер.

В някои краища имат обичаи броят на ястията (за тях се броят и плодовете) да е нечетно число. Правят постен боб, постни сърми и пълнени постни чушки (по някои места държат да са червени сухи) компот от ошаф (сухи плодове). У нас например от известно време тиквеника е заместен от баница с ябълки, просто защото тиквата ни отнема много време да я обработваме.

Нямате ограничения във вида на ястията стига да са сготвени без животински продукти. Аз например съм правил постна баница с варени картофи, за която пък никъде няма да чуете, че се прави. Ама понеже си имаме традиция когато някой е ходил някъде да туряме нещо и от местния край, та така аз тогава бях в Македония и там бабата ни черпи с такава баница и затова я правихме. Тая година в чест на Тунис ще мътим нещо арабско.

Унас например най-младата жена прави содена питка (само от вода, сол, брашно и сода, която този път не е изгасена в кисело мляко). Та в содената питка бабата пък слага там дренчета, копчета и паричка за късметчета.

Сега ... тази година у нас бъдника (содената питка) щяла да я меси внучката, та очаквайте видеорепортаж от събитието.

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 09:30 от дядо хаджия

# 137
. Най-младата жена прави содена питка (само от вода, сол, брашно и сода, която този път не е изгасена в кисело мляко). Та в содената питка бабата пък слага там дренчета, копчета и паричка за късметчета.
Брррр.....ако не е загасена содата ,питката мирише ужасно на сода .....Ако ще се загаси содата ,то тя се загаса в малко оцет,колкото да шупне(примерно около 1 с.л. оцет).
Или другия вариант е да се използва бакпулвер.
Става страхотна ,вкусна питка.

# 138
  • София
. Най-младата жена прави содена питка (само от вода, сол, брашно и сода, която този път не е изгасена в кисело мляко). Та в содената питка бабата пък слага там дренчета, копчета и паричка за късметчета.
Брррр.....ако не е загасена содата ,питката мирише ужасно на сода .....Ако ще се загаси содата ,то тя се загаса в малко оцет,колкото да шупне(примерно около 1 с.л. оцет).
Или другия вариант е да се използва бакпулвер.
Става страхотна ,вкусна питка.

Писал съм, че не е гасена в кисело мляко щото това е традиционния начин, а иначе може и в лимонов сок да си я загасите ако искате, то си е въпрос на избор.

# 139
Ааа,хаджИ....Извинявай..не съм схванала...Помислих,че содата не я гасите изобщо...затова така написах... smile3525

# 140
  • София
Вкъщи от както се помня на Бъдни вечер се прави содена питка с една паричка, а баницата с късметите е на Нова година.

# 141
Вкъщи от както се помня на Бъдни вечер се прави содена питка с една паричка, а баницата с късметите е на Нова година.
Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug
И у нас така е било винаги!

# 142
Момичета , споделете  някой вкусен сос за спагети с кайма?
Но не болонезе.

# 143
Здравейте, кулинарки! Grinning
Много се надявам да ми помогнете с мъдри съвети.
В неделя, на Никулден, ще дойдат родителите ми. Много ми се иска да проготвя хубава рибка, но досега единственото, което съм правила, е бяла риба. Но баща ми никак не й е фен Laughing
Молбата ми е за съвет и рецепта за хубава рибка, но като за начинаещ.
Много, много благодаря!

# 144
В неделя, на Никулден, ще дойдат родителите ми. Много ми се иска да проготвя хубава рибка, но досега единственото, което съм правила, е бяла риба. Но баща ми никак не й е фен Laughing
Много, много благодаря!
Скумрия(шаран) с доматен сос

Рибката може да бъде цяла или на парчета(котлети)...Както решиш. Hug

# 145
Мога ли да замразя кренвирши Rolling Eyes? Ще стават ли после за нещо?

# 146

Не ! По- добре ги направи на нещо ! Като ги извадиш , ще се разпаднат

# 147
  • София
Много, много благодаря!

Пъстърва.
Купуваш, поръсваш с олио, сол, черен пипер. Пъхаш в коремчето няколко скилидки чесън, няколко резенчета лимон и босилек. Увиваш всяка рибка във фолио и печеш.
Гарнитура - картофена салата.

# 148
ТheNMaster, Nana 77, МНОГО ви благодаря!  bouquet

# 149
Не ! По- добре ги направи на нещо ! Като ги извадиш , ще се разпаднат

Пфу, знаех си Rolling Eyes. Какво да ги правя, като имам друго ядене. Ще ги подържа още ден-два. Дано им дойде реда ooooh!.

Общи условия

Активация на акаунт