САМО за фенове на Стивън Кинг! - 3 част

• 47 747
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
  • София
И още за един разказ се сетих- "Компютърът на боговете" - разкошен е!

Леле, как съм могла да забравя за този разказ  doh Embarassed ! УНИКАЛЕН!!!
Четох го като студентка и си представих как НЯМА човек на тази земя, който да може да филмира ТОЗИ разказ.
Като уточнение към тези мои мисли - завършила съм кино-режисура!

Не ми беше направила впечатление тази поредица за кулата - нещо в стил фентъзи, доколкото разбирам?

Тази поредица съчетава ВСИЧКИ жанрове и лично аз не бих се наела да я класифицирам към някой конкретен!
Най-точната дума, която може да се даде за нея е ШЕДЬОВЪР и спираме до тук  Wink !
Добре дошъл/ла в темичката, Пътешественик, дано ти хареса сред нас  welcome !

Сегаааа! След като положението е толкова отчайващо с "Град Отчаяние" и не виждам никаква перспектива скоро да се сдобия с тази книга  Crossing Arms Cry, да взема да направя и генералната грешка да гледам филма първо, поне да знам за какво става въпрос!
Ще умувам дали, въпреки че се точи в момента....

Последна редакция: вт, 01 дек 2009, 21:03 от Kally May

# 61
Някой питаше аз Лъвкрафт, когото Кинг нарича "най-добрият писател на ужаси на 20-ти век". Това е един от най-любимите ми писатели, чел съм всичко негово и ви го препоръчвам горещо. Различава се доста от Кинг, но между прозата им има и сходни неща. Всъщност, това не е изненадващо, защото Лъвкрафт е един от учителите на Кинг. Кралят е почерпил доста идеи и похвати от творчеството му - нещо, което се забелязва съвсем ясно в разказа "Джирусълъмс лот" ("Понякога те се завръщат") и в "Н." ("Малко след залеза"). За разлика от Кинг, Лъвкрафт пише предимно за непознатия, космически ужас (извънземни раси, зли богове, демони, паралелни вселени и пр.), а разказите му (той има 1 роман, 5-6 новели и над 70 разказа) се отличават с неповторимата си мрачна и зловеща атмосфера.

И като стана дума за новия сборник на Кинг - моите фаворити в него са "Велотренажор", "Н." и "Натясно", като последният е изключително брутален с описанията си Simple Smile "Бягащото момиче" също е много добър, но не е толкова оригинален. "Велотренажор", "Н." и "Натясно" обаче са гениални, приличат на по-ранните разкази на Кинг и са сред най-добрите неща, които някога е писал. А "Н." напомня не само на романа "Великият бог Пан" на Артър Макен (Мейкън или Махен, не е много сигурно как се произнася), но и на някои произведения на Лъвкрафт и Кларк Аштън Смит, което е много впечатляващо. Малко писатели могат да пишат като тях.

Впрочем, радвам се, че интервюто ми с Адриан Лазаровски ви е харесало и се надявам да сте оценили не само отговорите, но и въпросите :р

# 62

Различава се доста от Кинг, но между прозата им има и сходни неща.

За разлика от Кинг, Лъвкрафт пише предимно за непознатия, космически ужас

Аз пък мисля че е точно обратното - между прозите им няма нищо общо, ако под проза се разбира литературния изказ и стил, както и похвата на разказване. Стилът на Кинг идва от комиксите, които са го вдъхновили в ранна детска възраст. Лавкрафт има повече общо с прозата на 19в.
Докато тематично са много близки - "непознатия космически ужас" го има и в "То", и в "Мъглата", и в "Томичукалата", ако щеш и в Тъмната Кула, под формата на Рандал Флаг и неговите превъплъщения и т.н. Заради неговите превъплъщения именно произведенията на Кинг попадат в категорията "ужаси",  а не "драма", нали.  Просто е оставен на заден план, защото в края на 20в публиката има интерес към друг стил на поднасяне на информацията. На първа линия са хората и човешките изживявания, а "космическия ужас" е двигателят на действието.
 В този смисъл, не мисля че Лавкрафт е подходящо четиво за госпожи(ци)те които още дочитат Дан Браун и се захласват в приключенията на Шопахоличката.  Peace Laughing С две думи, отбягвайте, много е старомодно и няма да ви хареса (прилича на Едгар Алан По).
За по-престрашилите се, предлагам да изгледат филмчета като "The Hounting of Hill House" (с Катрин Зита Джоунс и Лиъм Нийсън), Ринг, и новата версия на Екзорсистът.  Sunglasses

# 63
  • София
Някой питаше аз Лъвкрафт... Това е един от най-любимите ми писатели, чел съм всичко негово и ви го препоръчвам горещо. .

Дет' се вика, знам си аз кого да питам  Hug !

С две думи, отбягвайте, много е старомодно и няма да ви хареса (прилича на Едгар Алан По).

Аз харесвам По и със сигурност ще взема да прочета нещо от Лъвкрафт.

Нати, трогнала си ме до сълзи  newsm51 ! Ще ти пиша по-късно, че сега закъснявам.

# 64
  • София

В този смисъл, не мисля че Лавкрафт е подходящо четиво за госпожи(ци)те които още дочитат Дан Браун и се захласват в приключенията на Шопахоличката.  Peace Laughing С две думи, отбягвайте, много е старомодно и няма да ви хареса (прилича на Едгар Алан По).

Защо така сега ...  Sad
Аз страшно харесвам старомодното, което пък не ми пречи да разпускам с Шопахоличката, и да прочета нещо на Лъвкрафт (ако имам това щастие да ми попадне, търся).

Конти, много голямо благодаря за линка на Град Отчаяние!   bouquet

Кали, прочети първо книгата, наистина е страхотна  Peace Ще си развалиш удоволствието да прочетеш едно от най-най-страхотните му неща (според мен)

А къде е това интервю на deadface с Лазаровски, пропуснала съм го ...

# 65
Deadface, излишно е да казвам, че въпросите от интервюто с А.Лазаровски бяха най-малкото професионално зададени, премерени, неизискващи излишна информация, систематични и предизвикващи вълнуващи читателя отговори, а когато са зададени от човек, който не просто си върши работата, а влага и личен интерес (в моралния смисъл на думата), тогава резултатът е този, в който се убедихме и ние, или поне аз, незнам другите дали са го чели. Извинявай, малко ми е неловко, тъй като не ми е в стила да правя комплименти на мъже, но в случая мисля точно това, което изложих. Wink
А що се отнася до Лъвкрафт, определено предизвикахте интереса ми. Ако библиографията му е изчерпателно изброена в поста на deaface "(той има 1 роман, 5-6 новели и над 70 разказа)" , предполагам няма да е трудно да се набави. Очевидно следващата ми спирка ще е Лъфкрафт. Тази сутрин пък като се рових в килера, изкочи "Драконови сълзи" на Д.Кунц, мислех, че нямам нищо негово, но тази явно съм я купила преди години и може би ще прочета и нея. В находката присъстваше и "Пилето" на Уилям Уортън, спомням си, че тази книга беше една от любимите ми. Някой да я е чел? Не е в жанр хорър, по-скоро драма, но по невероятен начин е описано душевното и умствено състояние на един младеж, чиято мечта е да лети и то не в тялото на човек, а на птица, и начините, по които реализира мечтата си. Май ще трябва да я прочета за трети път.
... Подозирам, че тук един друг се зарибяваме по едни и същи книги, и скоро ще се превърнем (не)волно в тайно общество на четящите.
Кали, ако толкова се изкушаваш да гледаш "Град Отчаяние", а в същото време държиш първо да прочетеш книгата, има я в електронен вариант, аз си я дръпнах, заедно с "Отмъстителите", но не ми е комфортно да чета от екран, най-вероятно ще ги разпечатам.

# 66
В този смисъл, не мисля че Лавкрафт е подходящо четиво за госпожи(ци)те които още дочитат Дан Браун и се захласват в приключенията на Шопахоличката.  Peace Laughing С две думи, отбягвайте, много е старомодно и няма да ви хареса (прилича на Едгар Алан По).
Ха така ,наредихме я.. .И аз съм в кюпа CrazyИ Дан Браун харесвам,но и По съм  чела с удоволствие, пък сега след всичките Здрачове така съм се размекнала ,че само ми трябва Лавкрафт Mr. Green
И доста от старомодните и класическите книги обожавам направо..

И аз съм изпуснала интервюто newsm78Уж чета внимателно темата..

Конти,какъв е този килер,все изкача нещо оттам?Що ли и аз си нямам такъв  newsm78 Joy

# 67
  • София
Ха така ,наредихме я.. .И аз съм в кюпа CrazyИ Дан Браун харесвам,но и По съм  чела с удоволствие, пък сега след всичките Здрачове така съм се размекнала ,че само ми трябва Лавкрафт Mr. Green
И доста от старомодните и класическите книги обожавам направо..

И аз съм изпуснала интервюто newsm78Уж чета внимателно темата..

Нат, с теб сме едни "литературни помиари"  Laughing , вкусовете ни са идентични.  Hug
Може би Лъвкрафт не е за нас  Mr. Green което разпали още повече и без това съществуващия ми интерес към неговото творчество.

# 68
Нат, с теб сме едни "литературни помиари"  Laughing , вкусовете ни са идентични.  Hug
Може би Лъвкрафт не е за нас  Mr. Green което разпали още повече и без това съществуващия ми интерес към неговото творчество.
Това отдавна съм го забелязала .Затова като ми хареса книга,първо на теб я препоръчвам Peace Hug

# 69
  • София
Днес имах път към НДК и направо целенасочено се шмугнах в Панаира на книгата. Нямах много време да разглеждам така както си обичам - бавно и спокойно, но буквално за 10 мин. се сдобих с 3 нови книги  Party и бързам да се похваля.
Новата на Дан Браун - колкото и комерсиален автор да е, на мен ми харесва как пише и историите му също са ми интересни. Нямаше как да пропусна да си купя и новото книжле.
Втората книга е новата на Алън Фолсъм "Протоколът Адриан". Само прочетох от резюмето, че героят е Никълъс Мартин (същият от "Претендентът" и "Завещанието на Макиавели") и това ми беше напълно достатъчно да я взема и нея. Дори не знаех, че има нова издадена книга на автора.
И третата, която стоеше точно до тази на Фолсъм и нямаше как да не я забележа, е "На юг от Брод Стрийт" на Пат Конрой. Който е чел "Принцът на приливите" на същия автор, ще ме разбере и защо купих тази. Нямам никаква представа дали книгата е хубава, но авторът й определено пише разкошно и очаквам да е нещо стойностно. Пък и от тези отстъпки, които правят по време на Панаира, просто е грехота да не се възползва човек.
Сега и трите книги ги дадох на родителите и сестра ми, да си разделят кой какво ще чете, защото аз съм на вълна "Томинокърс" и няма да си я прекъсна  Heart Eyes ! Пък ще им дойде реда на новичките.
Само ме хвана яд, че ме изстреляха непредвидено на работа и не можах да си купя "Малко след залеза", а главно заради нея отидох на Панира. Не успях да намеря къде са Бард и Плеяда, а нямах време да обикалям навсякъде. Утре пак ще отида, вече на спокойствие да си разгледам, че и на детенце да видя някоя детска книжка.

Хайде, ще ви послушам и няма да гледам филма, обещавам  Mr. Green !

# 70
  • София
Кали, честити нови книжки, с удоволствие да си четеш  Hug Hug Hug

Разкажи какви отстъпки правят на панаира, не съм ходила сигурно от три години ...  Sad

# 71

Различава се доста от Кинг, но между прозата им има и сходни неща.

За разлика от Кинг, Лъвкрафт пише предимно за непознатия, космически ужас

Аз пък мисля че е точно обратното - между прозите им няма нищо общо, ако под проза се разбира литературния изказ и стил, както и похвата на разказване. Стилът на Кинг идва от комиксите, които са го вдъхновили в ранна детска възраст. Лавкрафт има повече общо с прозата на 19в.
Докато тематично са много близки - "непознатия космически ужас" го има и в "То", и в "Мъглата", и в "Томичукалата", ако щеш и в Тъмната Кула, под формата на Рандал Флаг и неговите превъплъщения и т.н. Заради неговите превъплъщения именно произведенията на Кинг попадат в категорията "ужаси",  а не "драма", нали.  Просто е оставен на заден план, защото в края на 20в публиката има интерес към друг стил на поднасяне на информацията. На първа линия са хората и човешките изживявания, а "космическия ужас" е двигателят на действието.
За по-престрашилите се, предлагам да изгледат филмчета като "The Hounting of Hill House" (с Катрин Зита Джоунс и Лиъм Нийсън), Ринг, и новата версия на Екзорсистът.  Sunglasses

Разбира се, че между прозата им има сходни неща. Под проза разбирам всички елементи на прозата, а именно - герои, сюжет, теми, обстановка, атмосфера/настроение, стил, изказ (ако приемем, че изказът не е част от стила) и т.н. Като изказ със сигурност нямат нищо общо - Лъвкрафт е живял през първата половина на 20 век, а оттогава американският английски се е променил много, променили са се и схващанията за литературен изказ (преди писателите са се стремили нарочно прозата им да звучи архаично, а днес редовно използват жаргони, диалекти и всякакви модерни думички). Колкото до стила - някои творби на Кинг и Лъвкрафт определено си приличат в стилово отношение, примерно разказите "Джирусълъмс лот" и "Н.", които са сходни не само стилово, но и тематично, сюжетно и пр. с определени произведения на Лъвкрафт (ако прочетеш "Плъхове в стените" на Л. и "Джирусълъмс лот" на К. един след друг, несъмнено ще намериш много прилики в първата половина на двата разказа) и т.н. Тематични прилики в творчеството им има доста, ти вече посочи няколко, но Лъвкрафт пише главно за непознатия, космически ужас, докато Кинг открива ужас и в ежедневието, което ни заобикаля (Гняв, Дългата разходка, Куджо, Пътна мрежа, Бягащият човек, Мизъри, Играта на Джералд, Долорес, и т.н. - всеки от тези романи е ужасяващ с темите и идеите си, но в тях няма нищо свръхестествено, нищо космическо. Ужасът от ежедневието присъства дори и в свръхестествените му книги /загубата на домашен любимец при трагичен инцидент - Гробище за домашни любимци, семейното насилие - Сияние, Роуз Мадър, жестокостта на децата - Кери, То/). Кинг е взаимствал от Лъвкрафт доста идеи, освен това е взаимствал начина, по който Лъвкрафт поднася свръхестественото на читателя - малко по малко, на малки глътки, с много подробни описания и детайли, за да звучи по-убедително. И ето още една прилика между стила им - и двамата са много подробни и обръщат внимание и на най-дребните неща.

Ако очаквате да откриете в лицето на Лъвкрафт втори Кинг, ще се разочаровате - все пак творчеството им е доста различно. Въпреки това, ако харесвате добре разказаните, интересни свръхестевени истории, ако дългите изречения, архаичните думи и подробните описания не ви плашат и искате да прочетете нещо, от което по гърба ви ще полазят тръпки, Лъвкрафт определено е вашият човек.

*

"Пилето" на Уилям Уортън (някой питаше за нея) е много добър психологически роман и забележително изследване на лудостта, но е единствената книга на Уилям Уортън, която ми хареса. След нея пробвах още две - "Татко" и "Илюзии", - но нещо не можаха да ме грабнат. Но "Пилето" определено си заслужава да бъде прочетена.

# 72
Deadface, аз питах за "Пилето" на Уортън. Благодаря за коментара.
Хей, тези, които сте ходили на Панаира на книгата, споделете нещо интересно, което сте видели.

# 73
  • София
Въпреки това, ако харесвате добре разказаните, интересни свръхестевени истории, ако дългите изречения, архаичните думи и подробните описания не ви плашат и искате да прочетете нещо, от което по гърба ви ще полазят тръпки, Лъвкрафт определено е вашият човек.

Ще се четеееее  smile3508 !

Вив, на всеки щанд има различна отстъпка - варира между 15% и 30%  от коричната цена. Най-добре е да се пита на място колко точно е отстъпката за конкретното издателство, продавачите си казват. Книгата на Дан Браун струва 20лв., аз я купих за 16. Двете други книги струваха общо 35лв., а ги купих за 28 - на едно издателство са (забравих го кое е), за това го пиша общо за двете. Взех си и една брошурка с нови издания от щанда с Дан Браун и там си пише, че в рамките на Панаира правят отстъпки между 25-30%. И така излиза по груби сметки, че за цената на 2 книги аз имам 3, което никак не е малко.

# 74
Ауу- 15 - 30 %..Това си е супер отстъпка  Party
Аз ще отида в събота.Списъкът ми е зашеметяващо дълъг Crazy
Имало и разни намалени книги по 5 лв ,оттам също може да изкочи нещо интересно..

Общи условия

Активация на акаунт