Февруарска мама , все по-голяма става , а на бебето вече му отеснява... ( 31 )

• 18 836
  • 730
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Тани, общо взето редът е такъв - 45 дни преди раждане излизаме в болничен, после от болницата ни дават още един болничен и после педиатърката на детето дава трети болничен и това са общо болнични за 135 дни.
След това в работата се попълва едно заявление/декларация или както там се води, че ще си отглеждаш детето и ще ползваш майчинство. Прилага се копие от акта за раждане на детето.
И сега можеш да заявиш друга сметка за превод на парите, счетоводителката ви трябва да придвижи информацията за тази сметка до НОИ.

Еднократната помощ - подава се заявление в Социални грижи по местоживеене. Там вече трябва да носиш оригиналния акт за раждане, задържат го около месец и ти го връщат, като отзад е сложен печат, че въпросната помощ ти е изплатена. В самото заявление попълваш как искаш да получиш парите - ако имаш сметка си носиш ИБАН от банката, ако нямаш - те ти откриват в избрана от тях банка, ако желаеш можеш да си получиш парите и в пощенски клон.
Срока за получаване на тази еднократна помощ е до навършване на 3г. на детето.

П.П. Към твоята спестовна сметка не може ли да се направи дебитна карта?  newsm78 Трябва да питаш в банката, мисля, че няма да има проблем да ти издадат карта и да не се съобразяваш с раб. време на банките. Или пък да се преобразува спестовна сметка в разплащателна?

# 346
Тани, общо взето редът е такъв - 45 дни преди раждане излизаме в болничен, после от болницата ни дават още един болничен и после педиатърката на детето дава трети болничен и това са общо болнични за 135 дни.
След това в работата се попълва едно заявление/декларация или както там се води, че ще си отглеждаш детето и ще ползваш майчинство. Прилага се копие от акта за раждане на детето.
И сега можеш да заявиш друга сметка за превод на парите, счетоводителката ви трябва да придвижи информацията за тази сметка до НОИ.

Еднократната помощ - подава се заявление в Социални грижи по местоживеене. Там вече трябва да носиш оригиналния акт за раждане, задържат го около месец и ти го връщат, като отзад е сложен печат, че въпросната помощ ти е изплатена. В самото заявление попълваш как искаш да получиш парите - ако имаш сметка си носиш ИБАН от банката, ако нямаш - те ти откриват в избрана от тях банка, ако желаеш можеш да си получиш парите и в пощенски клон.

П.П. Към твоята спестовна сметка не може ли да се направи дебитна карта?  newsm78 Трябва да питаш в банката, мисля, че няма да има проблем да ти издадат карта и да не се съобразяваш с раб. време на банките. Или пък да се преобразува спестовна сметка в разплащателна?

Благодарско за подробното инфо, НикиHug А за всички тия заявления има ли си някакви срокове или?  newsm78 И още един тъп въпрос- как и кога се записва бебешорчето при педиатър?
Относно дебитната карта- сметката е спестовна и не може да се издаде дебитна карта към нея. Трябвало да бъде разплащателна.

# 347
Аз ходих скоро при социалните и ми казаха, че още на 01.01. (т.е. на 04.01), когато влизам в 45-дневния болничен, трябва да отида с бележка от счетоводителите за помощта за бременност (150лв.).

# 348
Леле,мами, аз съм толкова зле. Осигурявам се на 1000 лв. и си мислех,че ще взимам 900, но днес от счетоводството ми казаха,че то се смятало на нетната, а не на брутната  #Crazy Много съм зле.
Аз ходих скоро при социалните и ми казаха, че още на 01.01. (т.е. на 04.01), когато влизам в 45-дневния болничен, трябва да отида с бележка от счетоводителите за помощта за бременност (150лв.).

Това онази еднократната помощ за едно дете ли е?!?!?!?
Ама как може да са го направили такава мъгла с това осигуряване  #2gunfire

Да ви се похваля, току-що си поръчах количка и в петък ще е при мен. http://www.hauck.bg/podr.html?id=164
Дано само да съм уцелила да е всичко в едно както изглежда на картинката

# 349
  • offshore & overseas
Shocked Shocked Shocked
Не знаех, че има и такава.

# 350

Благодарско за подробното инфо, НикиHug А за всички тия заявления има ли си някакви срокове или?  newsm78 И още един тъп въпрос- как и кога се записва бебешорчето при педиатър?
Относно дебитната карта- сметката е спестовна и не може да се издаде дебитна карта към нея. Трябвало да бъде разплащателна.
Танче,какъв е този ПИК?

# 351
  • До Балкана
Божке, каква е тази помощ за бременност, Радост??? Я ни разкажи да се облажим и ние! newsm78 Shocked

# 352
  • София
Радост, каква е тази помощ за бременни 150 лв? И аз не съм чувала.

Тани, за еднократната помощ е 3г.  Grinning
За заявлението, че ще си гледаш детето и ще ползваш майчинство /това, което се попълва във фирмата/ предполагам, че има срок, но не знам какъв е.  Thinking Според мен веднага след като ти изтекат 135-те дни болнични трябва да се попълни, за да може счетката да го придвижи към НОИ и да си продължат плащанията без прекъсване. Аз поне веднага след болничните го подадох въпросното заявление.

За еднократната помощ за дете - пълво дете - 250 лв.
второ дете - 600 лв.
трето дете - 200 лв.
Дава се на всички българчета, независимо от дохода.  Peace

# 353
Тя не е помоща, която е за първо, второ и т.н. дете. Води се еднократна помощ за бременност. Аз мислех, че знаете за нея, защото и аз от нета разбрах, но мислех, че се изплаща след като се роди детето. Ходих до социалните да питам и ми казаха , че се изплаща 45 дни преди термин. Има инфо в нета и във форума. Даже, ако напишете в Гугъл ще ви излезе и молбата, която се подава, но те ще ви я дадът там. 

# 354
  • offshore & overseas
Тя не е помоща, която е за първо, второ и т.н. дете. Води се еднократна помощ за бременност. Аз мислех, че знаете за нея, защото и аз от нета разбрах, но мислех, че се изплаща след като се роди детето. Ходих до социалните да питам и ми казаха , че се изплаща 45 дни преди термин. Има инфо в нета и във форума. Даже, ако напишете в Гугъл ще ви излезе и молбата, която се подава, но те ще ви я дадът там.
Ама я вижте тук каква дискусия се води. Това не е помощ за всички бременни, а само за онези, които...

Ето и пълно инфо от тук:

Еднократна помощ при бременност

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ПОМОЩТА

Молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето.
Тя е за неосигурени майки, които към момента на излизане в болнични не работят и за майки които работят, но нямат необходимия 12 месечен осигурителен стаж. Тя се изплаща до придобиването на необходимия осигурителен стаж, но не повече от 45 дни.  Ако доходът ви на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. можете да подадете документи за еднократна помощ за бременност.

Необходими документи за еднократната помощ за бременност
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане

2. удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук може да се види образеца https://docs.google.com/Doc?id=ddcb5nfm_96d6hqpngg&hl=bg - за осигурените. В него трябва да пише кога майката ще придобие необходимия 12 месечен стаж за изплащане на обезщетение по КСО

3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни от работодателя или НОИ - вярно с оригинала, подпис и печат. - за осигурените

4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;

5. лични карти  на деклараторите (за справка).

# 355
И да ви кажа, че тази помощ НЕ Е само за безработни, както пише по форумите, защото жената от социалните ясно ми каза да отида с бележка от счетоводителите, че съм излязла в 45-дневния болничен.
Явно си има определени критерии, в които аз влизам:
- към датата на термина ми няма да имам необходимият стаж от една година и първите месеци ще получавам помощ от социалните, а не от НОИ.
- дохода на член от семейството ми е под 300лв, защото милото се води безработен, но те така и не ме питаха колко пари получавам.

# 356
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Тук може да видите за помощите: http://www.mlsp.government.bg/bg/public/deca.htm
Мен не ме хваща, защото за помощта при бременност има изискване за доход Simple Smile Sad "При прилагане на доходен тест се отпускат следните видове помощи:
·        Еднократна помощ при бременност;"

# 357
  • offshore & overseas
- дохода на член от семейството ми е под 300лв, защото милото се води безработен, но те така и не ме питаха колко пари получавам.
Сега са го вдигнали на 350.

# 358
  • някъде тук
Радост благодаря за информацията ,ще проверя  следващият път като ходя при счетоводителката  и ние се осигуряваме на мин.работна заплата Peace

# 359
  • София
Момичета, добър ден и от мен !    Hug

Да споделя ,че днес пак бях на лекция в Бейби мола и да приканя ако някоя от вас иска да се уговорим заедно да ходим . Peace

Понякога , неприятно е това с плацентата ,но вече сме в напреднала бременност така че не се панирай излишно ! Виж,колко майки умишлено избират секцио !

Бени ,недей така, мила ! Усмихни се и гледай ведро на нещата !  Hug

Мепофка, честита количка и аз бях харесала подобна,но вече имам друг фаворит и ще ви помоля за помощ ! Ето я количката , но май няма доставка до БГ !  Close  А аз много я искам ! Писах на продавача ,но не ми отговаря ... ooooh! Имате ли идея къде другаде мога да я купя ? Praynig

Общи условия

Активация на акаунт