стипендия за майки студентки редовно обу4ение???

• 111 242
  • 696
  •   1
Отговори
# 585
Не е вярно това, вчера подавах документи и изрично искаха да пише първа дата на дипломиране. До тогава се взима стипендия. И стипендията е за майки държавна поръчка, което е малко тъпо...

Защо да е тъпо? Има логика - щом може да си платиш обучението, за какво ти е стипендия?

# 586
Защо да е тъпо? Има логика - щом може да си платиш обучението, за какво ти е стипендия?
По твоята логика тези, които са държавна поръчка не могат да си платят обучението? А какво ще кажеш за още по-изкривена логика - щом си държавна поръчка и не плащаш - нямаш нужда от стипендия Grinning

# 587
Първо логиката не е моя, а на МОМН. Да, аз бях държавна поръчка и разбира се, че не можех да си платя обучението. Странно ли ти се струва? А другата ти мисъл, няма смисъл да коментирам.
Какво е толкова странно - щом имаш 1000-2000 лв да си плащаш да учиш за какво са ти някакви 100 лева? Не е ли така.

# 588
Стипендията не е социална, а е за стимул за успех. Аз не разбирам защо не получават всички таква, а се разделят на платено обучение и на държавна издръжка. Щом имаш успех, то трябва да получих "награда" за положеният труд.

# 589
Има няколко вида стипендии - и за успех, и социална.

# 590
Има няколко вида стипендии - и за успех, и социална.

но никоя от тях не се полага на студенти платено обучение ...

# 591
Нито е социална, нито е за успех - това е стипендия за майки. Не съм срещала никъде в наредбите и документите от МС да има ограничение, стипендията да се отпуска само на майки държавна поръчка или на такива с доход под някакъв праг - щом в някое учебно заведение налагат такива ограничения - или закона допуска това, като не го дефинира категорично, или те действат въпреки закона - не мога да кажа, не съм капацитет. Но тази стипендия, както казах, не е нито социална, нито за успех - тя е замислена като такава, да подпомага и насърчава младите майки-студентки да не отпадат от висшата образователна система, с идеята, че ако успеят да завършат все па, въпреки майчинството, ще бъдат за държавата едни по-квалифицирани и работоспособни индивиди.

# 592
Машина, права си.

Аз звънях миналата седмица да питам като презаписвам последният семестър имам ли право на стипендия и ми казаха категорично НЕ. Става въпрос точно за стипендията за майки. Не знам дали се класирам за Евростипенидя обаче с презаписването. В правилата им пише, че може, но дефакто дали е така не се знае.

# 593
agnesana, а защо го презаписваш? Питам защото и аз съм презаписвала и имах право на стипендия  Peace

# 594
Защото не се дипломирах когато трябваше. Нито в редовната сесия, нито в поправителната. Сега, за да се дипломирам трябва да презапиша последният семестър, за да ме допуснат до защита.

# 595
Ясно. Мисля, че имаше в правилника и на нашия университет някои случаи, при които не се отпуска стипендия.

Всъщност и аз съм в същото положение. Трябваше да се дипломирам през миналата година, но не съм още. Сигурно и аз ще трябва да презаписвам.

# 596
Здравейте, някои има ли идея дали мога да кандидатствам за две стипендии едновременно, за успех и за майка с дете до 6г., става въпрос за ТУ-София?
Цял ден звъня в отдел стипендии, но никой не желае да ми вдигне телефона  Rolling Eyes

# 597
Може, само ако едната е от Евростипендии, иначе не.

# 598
  • София
А кога започва кандидатстването за евростипендия за летния семестър?

# 599
 Здравейте. Имам един въпрос. Женами роди скоро и иска да се възползва от еднократната помощ от 2850 лв. Тя завърши февруари месец и родихме април. Тоест 2 месеца след завършването си роди. Днес ходихме в социални да питаме и да си оправя документите но за тази помощ и казаха че неможела да подава щом е завършила а януари месец ходихме да питаме и ни отовориха, че до 6 месеца след завършването може да подаде за тази еднократна помощ за майка студентка.
 Моля помогнете.

Общи условия

Активация на акаунт