стипендия за майки студентки редовно обу4ение???

• 111 223
  • 696
  •   1
Отговори
# 615
машина, ти пак добре, един месец си изпуснала. А аз цял семестър  #2gunfire

# 616
Някой знае ли кога ще  могат да се подават документи за евростипендии за 2015/2016г ? В сайта нищо не пише.....Миналата година за зимния семестър кога е започнало подаване на документите?

# 617
Здравейте дами ето на какво попаднах преди малко " С приетите днес изменения помощта се запазва, но ще се отпуска само на студентки в редовна форма на обучение, които не са осигурени и не получават обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете от НОИ. Помощта ще се изплаща на два пъти като втората част ще се дава след като майката се запише в следващ семестър, но не по-късно от година след раждането."

Това ще рече,че за да получиш помощта трябва да не работиш и да нямаш платена здравна осигуровка ли?Правилно ли разбрах???
Що за глупост е това?

# 618
Всъщност не е глупост. Има голяма логика. Тези пари би трябвало да се дават на майки-студентки, които нямат никакъв или недостатъчен трудов стаж, за да получават майчинство. Осигуровките не са здравни, те се заплащат от университета и нямат нищо общо  Peace

# 619
Съгласна съм,има много хора,които умишлено се възползват от стипендията.А аз като бъдеща майка студентка (в 3ти курс) ще мога ли да се възползвам от стипендията?До момента имам постоянна работа?Това не ми е много ясно..
Предполагам,че при тези условия май няма да мога???

# 620
sisonka_91, няма да можеш. И аз ще съм трети курс и записах много преди да забременея.. нямах и такива планове, но сега живот и здраве ще раждам през ноември. Живея самостоятелно и нямаше как да не уча и да не работя, но много разчитах на паричките. Аз също смятам, че тази поправка в закона е глупост, защото няма нищо лошо да работиш и въпреки това да те стимулират да учиш, защото масово не получаваме кой знае какви майчински, а след едно раждане разходите се увеличават, а тези семестриални такси и учебници не са безплатни, нали? То това е и идеята на тази помощ.. подпомагат не толкова детето, а по-скоро възможността майката да завърши обучението си без да прекъсва. Нямам против, ако ще на 4 да я дават сумата, въпросът е, че според мен дискриминират майките, които имат желание да се обучават, като успешно съчетават това обучение с работа в името на собственото си благо, а не в това умишлено да източват държавата.

# 621
Така си и мислих,направо съм потресена ,чудят се вече какво да измислят.И аз съм в твоето положение и малко или много се надявах,но явно в България нещата по зле ще стават.После хората бягали навън..

# 622
Някой може ли да ми каже,спират ли се през летните месеци (юли и август) стипендиите за майки студентки или те са целогодишни?Никъде не мога да намеря информация....  newsm78

# 623
Не се спират, целогодишни са. Но ми се върти нещо, че за септември няма стипендия, поне в ТУ.

# 624
Ето тези 7/8 млн.лева оправиха държавата.Няма да има повече помощи за майки студентки. #2gunfire
В чл. 8в се правят следните изменения
и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
„(1) Майка (осиновителка) студентка има
право на еднократна помощ за отглеждане на
дете независимо от доходите на семейството,
при условие че:
1. детето живее постоянно в страната и не
е настанено за отглеждане извън семейството
по реда на чл. 26 от Закона за закрила на
детето;
2. майката (осиновителката) живее постоян­
но в страната и е студентка в редовна форма
на обучение във висше училище, получило
акредитация и създадено при условията и по
реда на Закона за висшето образование;
3. майката (осиновителката) е записана
като студентка в редовна форма на обучение
към датата на раждане на детето;
4. майката (осиновителката) не е осигурена
и не получава обезщетение за бременност,
раждане и отглеждане на дете по реда на
Кодекса за социално осигуряване.“
2. В ал. 4 думите „в пари“ се заличават.
3. Създават се ал. 5 и 6:
„(5) Помощта по ал. 1 се изплаща на два
пъти, като 50 на сто от нейния размер се
изплаща след влизане в сила на заповедта за
отпускането є, а остатъкът се изплаща след
представяне на уверение/удостоверение за
СТР. 20  Д Ъ Р Ж А В Е Н В Е С Т Н И К  БРОЙ 57
записан следващ семестър или за завършено
висше образование, но не по­късно от на­
вършване на една година от детето.
(6) Помощта по ал. 1 се възстановява от
лицето, на което е била отпусната, ако до
навършване на двегодишна възраст от детето
то бъде настанено за отглеждане извън семей­
ството по реда на чл. 26 от Закона за закрила
на детето поради лишаване от родителски
права на основание чл. 132, т. 1 и 2 във връзка
с чл. 131, ал. 1 от Семейния кодекс и/или на
основание чл. 25, ал. 1, т. 2 и 4 от Закона за
закрила на детето.“

Преходни и заключителни разпоредби
§ 22. Всички отпуснати преди влизането
в сила на този закон месечни помощи по
чл. 7, чийто краен срок изтича след 1 януари
2016 г., се предоставят в размера, в който са
отпуснати до 31 декември 2015 г.
§ 23. Всички месечни помощи по чл. 7 по
подадени заявления­декларации след влизане­
то в сила на този закон се отпускат за срок до
СТР. 22  Д Ъ Р Ж А В Е Н В Е С Т Н И К  БРОЙ 57
31 декември 2015 г. в размерите, определени
съгласно досегашния чл. 7, ал. 4 и 8 и в чл. 61
от Закона за държавния бюджет на Република
България за 2015 г.
§ 24. Приемането на нови заявления­
декларации за отпускане на месечни помощи
по чл. 7 след 31 декември 2015 г. се извършва
по график, утвърден от министъра на труда
и социалната политика.
§ 25. Законът влиза в сила от деня на об­
народването му в „Държавен вестник“ с из­
ключение на чл. 2, ал. 2, т. 3, § 6, т. 2 относно
чл. 6, ал. 2, чл. 6б и чл. 7, ал. 4, 5, 6, 8, 14 и
15, които влизат в сила от 1 януари 2016 г.
Законът е приет от 43­то Народно събрание
на 15 юли 2015 г. и е подпечатан с официалния
печат на Народното събрание.
Председател на Народното събрание:
Цецка Цачева

# 625
Здравейте! Имам следния въпрос на трудов договор съм, но записвам да уча висше. Ще раждам през ноември. Ще взимам ли майчинство докато уча или не ? Благодаря предварително Simple Smile

# 626
  • София
Здравейте! Имам следния въпрос на трудов договор съм, но записвам да уча висше. Ще раждам през ноември. Ще взимам ли майчинство докато уча или не ? Благодаря предварително Simple Smile
Щом си на трудов договор и имаш мин. 1г. стаж, ще взимаш майчинство. Можеш да кандидатстваш и за целогодишна стипенция след като родиш (ако си редовно).

natali1988bg, за съжаление го приеха това изменение и орязаха голяма част от майките, които съчетават и работа, и деца, и учене. Само, че не е това темата, има друга, която беше за еднократната помощ и там се коментираше промяната в закона. Тази тема е за стипендиите. Пиша, за да не стават обърквания. Промяната в закона не касае стипендиите за редовно учащи.

# 627
  • Някаде там
Здравейте, някой може ли да ми каже каква е месечната стипендия за майки студентки в ЮЗУ Благоевград?
И къде мога да прочета за тази евро стипендия- обмислям да запиша магистратура. С успеха от бакалавърската степен мога ли да кандидаствам за нея?

# 628
  • София
За евростипендия кандидатствах 2-рия семестър от магистратурата.

Майчинските стипендии и аз знам, че са целогодишно, но сега за август още нямам превод.

# 629
  • Някаде там
За евростипендия кандидатствах 2-рия семестър от магистратурата.

Майчинските стипендии и аз знам, че са целогодишно, но сега за август още нямам превод.

А ако си одобрена получаваш ли стипендия за първия?

Общи условия

Активация на акаунт