Отговори
# 645
Слънче, Честит Рожден Ден.
Все така слънчеви, щастливи и дано ви предстои най-успешната година Simple Smile

Пенелопа, добре си ни навестила Simple Smile

Наистина интересна тема сте заформили. Аз сега да ви подразня, но като регистрирах Тервел в сайта на детските градини и моменталически точките на Гери скокнаха на 10, 3. Така че явно битката за нас ще е лесна, ако не променят правила все пак, че всичко е възможно.
Миналата година събра някакви си 7,3 точки и бяха недостатъчни за нашата градина - приетите бяха от 8 и нещо нагоре. Каката се добра до гранида със системата "най-бързият печели".... А частната изобщо не е вариант, не можем да си я позволим, особено с тази сурия деца, затова или в държавни, или аз си оставам във вечно майчинство...

За училищата аз пък съм пълен противник на тези нови предложения да смъкнат още една година надолу - и без това цял живот ще се учат, за какво им е от толкова рано. 7 години и половина е идеална възраст, макар, че вече има и прведучилищна, та реално си е от 6 години, но 5 вече е ужасно рано, направо им ограбваме детството, имайки предвид и ужасните системи в България, бележници, стресове и пр.......

Ара, не се притеснявай, все пак е пукнато, а не счупено. Целта е да не мърда много много, дори и шина би вършила работа, но е скъпа и тук не се практикува, затова слагат гипс. Щом е обездвижена ставата, ще си залее пукнатините. Руми и по батути скачаше, да не говорим за катерушки, пързалки. Три от костиците й бяха пукнати и само след 20 дни гипс си заля. Аз сложих отдолу на гипса една джапанка от тези целите от всичко по лев, срязах я по ходилото и така изкара до края успешно, без да се налага да ходим да сменяме гипса, че и това беше вариант.

# 646
  • Варна
За училищата аз пък съм пълен противник на тези нови предложения да смъкнат още една година надолу - и без това цял живот ще се учат, за какво им е от толкова рано. 7 години и половина е идеална възраст, макар, че вече има и прведучилищна, та реално си е от 6 години, но 5 вече е ужасно рано, направо им ограбваме детството, имайки предвид и ужасните системи в България, бележници, стресове и пр.......

Това е и моето мнение. Ако го въведат това да тръгват децата от 5 г. ПДГ и от 6 г. в 1 клас, моето дете ще кара 2 год. предучилищна  Laughing Няма да я дам на 6 на училище.

# 647
Няма такова нещо.Децата ще си тръгват на 7 на у-ще.Просто, представете си, че 3-та група ДГ е задължителна, както е ПГУ.Инак и аз не дадох голямата на 6, реално ще е на 7 и половина в 1 клас.Малката...и тя по тоз-утъпкания модел, както се разбрахме. Mr. Green
Style , честито 3-то попълнение, хубава зодия... Mr. Green

# 648
  • Варна
Jizzlobber , аз също съм второто дете в семейството и това никога не ми е било минус. Може би при теб просто така се е получило или пък при мен. Назнам, но както и да е, важното е да са живи и здрави. Всичко останало се оправя  Peace

# 649
  • София
Ами аз съм също второ дете и тръгнах на 6 г., но това никога не ми е било проблем. Просто винаги съм си била ученолюбива  Crazy. А като гледам Ого как иска нон-стоп да му четем книжки, знае над 20 песнички и бързо учи стихчета, мисли много логически и т.н., задържа му се много дълго концентрацията, опитва да разказва приказките и т.н. мисля, че за детето ще е тъпо да цикли една година на едно място. Той от сега иска да ходи на училище и си разнася "учебниците" (т.е. всичко книжкоподобно  Laughing) в раницата. Аз съм за това да се решава според детето дали да тръгва на 6 или на 7.

# 650
Здравейте, Дари и аз съответно сме си вкъщи, че е нещо болна. Във вторника като я взех от градина изведнъж се скапа вдигна температура, вчера нали беше почивен ден нямаше къде да я водим пък и се надявах, че ще си мине, но не. Следобяд пак дигна 38,7 и GP-то каза, че е на ръба на гнойна ангина. Интересното е, че нито кашля, казва, че не я боли гърло....
По темите - Дари е 12 кг. и е висока около 90 см. или малко отгоре. Като ви чета за какви ръстове говорите и почвам да се притеснявам.
Тръгването на училище - от 6 или 7 години, честно да ви кажа не ме тревожи много. Не смятам, че училището пречи на игрите или пък, че на детето ще му свърши по-рано детството. Даже си мисля, че каквото изпростяване на нацията аз лично наблюдавам няма да е излишно повечето и от по-рано учене.

# 651
Проспах 2 часа с дребните, докато ги приспивам, и сега сън не ме лови....та цоп тук....луда работа.
Имахме слънце вече 2 деца, и като отиваме на работа не само че е светло, но и към 18.30 все още не се е стъмнило, колко свежо може да се чуства човек, само защото не е пълен сумрак в 16 следобед.

Поли, ееееееее, добре че Дари не е с внушителните размери на априлските момчета от 1 метър, че какво ще я правиш на 15 г. ако гони 2та метра. И аз Калина като я гледам една финна, си викам, това дете хич не му стига яденето....а тя се храни по-добре от батко си. Но пък ако беше с физиката на Борис, лошо.

Отивам да се мъча да спя, че утре ще ми стопят лагерите, ако не виждам и две пред мен.

# 652
мале 2 дена не  погледнах темата и вие я довършихте

ванеса е много зле. стигнахме до инжекции. какъв е този вирус какво е това нещо не знам. набодахме я и спряхме повръщането и разтройството. кашлицата има мнооого леко подобрение и от утре сме на друг антибиотик уж за да спре и тя. аз съм толкова против тези силни лекарства, а сега се налага за 3 път да пие този сезон и то 2 един след друг.

лошото е, че аз сега се събудих с кашлица и от снощи ме боли много главата Sad ако и аз съм го пипнала идея си нямам как ще се лекувам като го видях колко е упорито това чудо. сега съм седнала на комп и се наливам с чай.

много се радвам, че имам време отново да ви пиша  Heart Eyes предполагам, че като се появи бебчо пак ще зачезна, но до тогава има още мноооооого време

# 653
Весенце, много сте се  напатили! Горката Ванеса! Хайде, бързо оздравяване и да не те хваща тебе!
Поли, и на Дари бързо оздравяване!
Ей, много е гаден тази-годишният вирус! И моите по принцип много здрави дечурлига изгълтаха по два антибиотика. Иначе нямахме шанс да оздравеят.

Ламичке, нямам търпение да разказваш и снимки да показваш! При теб нещата винаги са много вълнуващи. Хайде, хайде!

Слънце, Честит рожден ден на голяяяяма патерица!

Замислям женско отпразнуване на най-мразения от мъжете празник: Осми март! Момичета от Варна, хайде да се съберем по женски и да се повеселим!
Осми се пада в понеделник, затова предлагам да се организираме в неделя, за да има кой да гледа децата. Даже можем да си спретнем следобедно събиране, за да не окъсняваме.

# 654
  • Варна
Здравейте мацки,

По темата за 6 или 7 год. - аз също съм тръгнала на 6 г. на училище. Бяхме по онази старата програма със спането и яденето, като в детската градина. Ходила съм на училище с играчките, учела съм, но повече ми се е играело. Сестра ми е тръгнала на 7г. в първи клас. Мнението на майка ми е, че има разлика и е по-добре на 7. Моето мнение на този етап е същото. Синът ми е почти на 8 г. вече и в момента е 1 клас. Любознателен е, учи, запомня много бързо, нямам в това отношение никакви проблеми. До преди месец ги намирах да се търкалят във фоаето на училището и да играят все едно са на килима в детската градина. В началото им даваха да си носят играчки, но вече е забранено. Е, въпреки всичко скришом и тайно се носят за да се играе през междучасията. Да не говоря пък колко разсеяни са все още и как си губят нещата или незнаят къде им е тетрадката, която в последствие се оказва при госпожата и т.н. и т.н. Как като се приберат вкъщи си мислят, че училището вече е свършило и е време само за игра и не им се сяда да пишат домашни, докато свикнат, че това е част от задълженията им. Представям си какво щеше да е ако бяха на 6, а не на 7. Имам приятелка, учителка, чието дете е колкото моето, но тръгна на 6г /отчита го като своя грешка/. Тя също сподели, че му е много по - трудно с материала отколкото на останалите от класа, които са на по 7 г. Справя се детето не по зле от другите, но му коства много повече усилия. Затова аз не искам да я давам на 6. Нека всеки решава сам за себе си, но съм против да се налага това и да е задължително за всички.

Светле, аз нямам гледачи тази седмица и ще отпадна за съжеление от празненството.

Болничките бързо да оздравяват  Peace

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 09:26 от lina6.3

# 655
Всъщнст винаги има някакви изключения.Но като цяло е хубаво да има някаква летва и праг.За тези, които сме средностатистически такива.Хехе, и аз бях ученолюбива/даже още уча, студент съм на дърти години/ , но не всичко ми е вървяло тоолкова гладко през годините.И отгоре на всичко съм цербер за децата.Разбира се, аз хванах началното образование по съвсем различни времена, но от друга страна се радвам, че старата генерация учители са все още там и на линия...дано заедно успеем да вкараме малко в релси нашите деца.За мен лично дисциплината е основа.Последните години наблюдавам криворазбраната демокрация до къде ни води.Толкова -ти ли ще ми кажеш на мен и как да не ти пука-никой няма право копче да ти каже-че просто е зле положението.Разбира се-това е лично мое мнение, не ангажирам никой с него.Жалко ми е, че уча децата на моя модел, който така яростно отричат всички напоследък-но това е моят морал и няма как по-различно да им предам.Може би един ден ще се получи нещо като бумеранг и децата ми ще патят, знам ли.Все по-безпътна се чувствам в безсилието си да се справям с елементарни неща, но тези неща касаят пряко ежедневието ни и ни определят като хора.Но стига лирично отклонение, мисълта ми беше, че аз лично, каквото зависи от мен да дам като старт и основа-и така както аз го разбирам-ще се постарая.Това включва обаче дисциплина, а също и спукване от диктовки Confused, няма да ги оставя да ми пишат гротескно.Наблюдавам и днес мои колеги в университета-съвалявам, но не са за там, толкова е паднало нивото, че и аз барабар  с тях надолу.По мое време на кандидатстудентските изпити оценка се намаляваше за всяка грешка-дали правописна, дали пунктоационна...сега са тестове, ок, нека, ама и там лъсва...да не говорим за приема с матури.
Та-дали на 6 или на 7-разбира се и навремето имаше избор и при желание на родителя детето биваше изтегляно напред.В момента, при нас поне-ами никак не са ощетени, аз съм доволна, но и пак казвам-доверих се на старата генерация, малко или много-проверена е средата, това е у-щето в което е учила и майка ми и аз след това, сега е ред на моите деца. Simple Smile, в тази връзка дали се справя или не-ще я научим да се справя. Grinning.Аз затова казах-проверявайте, питайте, огледайте от всички страни по-отрано-ако нямате преки дълги наблюдения за дадено училище-да изберете тази среда-която пасва на вашето дете.Има по-отракани деца, които оцеляват на някаква цена и в джунгла, но има и раними деца, на които им трябва по-елементарна да го кажа среда. Thinkingкъдето не е "око- за две,зъб- за чене" поне не и в самото начало.Нужен е плавен преход.

Аз да мина на друга тема-че и това скоро бе зачекнато по други теми-спорта.Смятате ли, че дребните нашите-3-годишните-могат да спортуват нещо и това да е благотворно?Може и да сте го коментирали...

На болните-да оздравяват бързо пожелавам!
  bouquet

# 656
Jizzlober, абсолютно споделям твоето мнение за нивото на образованието. Баща ми е университетски преподавател и сам ми казва, че това което наблюдава последните няколко години няма аналог. Толкова  е занижен критерия и на прием и на оценяване по време на следването, че няма накъде. Като си спомня, когато аз кандидатствах, каква беше летвата и сега каква е, просто се плаша какви "специалисти" си отглеждаме.
За спорта - аз съм твърдо ЗА спортуването от ранна възраст. За 3 годишно дете - плуване, ски, балет и танци/това си е изкуство но на тяхната възраст и спорт според мен/. Но пък си зависи и от детето - Дари не я виждам на ски, каквато е крехка и дребничка, но пък на наши приятели детето на същата възраст вече 2-ра седмица е на ски на Витоша. Ако всичко е умерено, ефекта ще е по-скоро положителен.

# 657
Хм, да не забравяме и очевидната разлика в развитието между момиченцата и момченцата в тези ранни (а и по-късно - то май си е за цял живот  Laughing) години. Ако едно 6-годишно момиченце вече е усвоило правилата за държание, послушание, възприемчивост и т.н., много малко момченца биха се похвалили със същото. Всички знаем колко по-бавно се развиват момченцатат. Аз си имам двоен пример в къщи; сравнявам с приятелски момиченца и различието е очевидно. Много си обичам мъжкарчетата, ама да имат да вземат... цял живот ще "подтичкват" буквално и преносно след жените.

# 658
  • Beyond the Frontiers
Много си обичам мъжкарчетата, ама да имат да вземат... цял живот ще "подтичкват" буквално и преносно след жените.

А, Светле, не съм съгласна. Както го научиш.
Мамините синчета хич не са ми по вкуса, за това Борис ще го науча на всичко необходимо - готвене, пране, чистене.

Мале, как ли и мен ще ме споменават в "Клуб проклета свекърва"  Embarassed Mr. Green

# 659
е, пък и аз ще се намеся, няма как....
Ели, мисля, че Све има предвид чисто физическите различия между момиченца и момченца. Определено момчетата си задържат по трудно вниманието на 6-7-8 години от момичетата. Едва към 8 забелязвам как започват и момчетата вече да ме гледат устата и очите като им обяснявам, а не да им минава покраи ушите и веднага след като съм им оббяснила как се рита с кратата, те кимайки с глава че са разбрали и запомнили, започват да се гмуркат и да се лицикат, докато не им скръцна със зъби. В един отбор основно с момичета казвам 2 пъти и са започмнили и тръгват да правят упражнението, същото ниво за умение, но момчета - трудно ми е да опиша какви услия ми коства понякога, да запазя спокойствие, и още повече как нямам глас след час с тях, от повтаряне на упражненията.....Тестостерон и на 6 годинни и на 15 години, какво да го правиш. Но пък какви отговорни мъже стават, ако има глава на раменете след 17 тата година.
А готвенето, чистенето, прането - това си идва от семейсната среда, примера на таткото и други подобни фактори.

Но и всичко си зависи от детето, защото са толкова индивидуални, че чак ми е трудно понякога знаейки, че две моммичета са на 13 години, а са толкова различно отговорни. аКакто и две момчета на 15 гадини.....

Общи условия

Активация на акаунт