Разни рецепти

  • 43 330
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 152
Здравейте. HugРеших и аз да пусна една темичка.Съжалявам за качеството на снимките,но не разбирам от фотошоп,боке и там каквито други техники има. Embarassed
Повечето рецепти са Дюкански,но тук таме има и "нормални". Laughing

Дюканска пица "Нели"

5-6 яйца
2 стръка пресен лук
пил.постна шунка
извара на око
1 кис.краставичка  
и подправки на кой,както му харесва.
В блиндера разбих яйцата заедно с подправките и лука.Изсипах в тефлона.Обърнах и от другата страна да се запече и прехвърлих в тавичка с незалепващо покритие.От горе сложих краставичката,шунката и изварата.Пече се още 10-15 мин.



Дюканска супа "Нели"

3 пил.пържолки
2 яйца
връзка пресен лук
1 люта чушка
подправки

Сварих месото с лука,чушлето и подправките.Преди да изключите газта разбивате яйцата и си сипвате във врящата вода.Стават на конци или на парцали. Следващият път обаче се я застроя със кис.мляко и яйце.



Пилешка вкусотийка "А ла Нели"
Laughing

4 пил.пържоли
1 малка глава лук
1 стрък пресен лук
1 с.л. бяло вино
250 гр.обезмасено кис.мляко
2 яйца и подправки по ваш вкус

Нарязах всичко на ситно,поръсих с подправките,добавих виното и всичко в йената.След,като всичко се задуши добре махнах капака,за да се изпари виното.Разбих яйцата с киселото мляко и копър и залях.
Оставих да се запече за 10-15 мин.
Малко прегоря,но нищо.Пак беше вкусно. baby_neutral



Мъфини "Неличка"

400 гр.кайма
1 печена и обелена чушка
1 кис.краставичка
1 яйце и подправки по желание

Пълните и оформяте мъфините и "пльос" в тавичката за 20-25 мин.
Какво обяснение само.  Joy
Понеже стана много сухо си направих сос от 125 гр.обезмаслено кис.мляко,чесън на прах и копър.


Бързо,лесно и вкусно

300 гр.пил.дробчета
50-100 гр.гъбки
3 малки домата
дом.пюре(около 4 с.л.)
1 с.л.горчица и подправки
50 гр.сиренце(обезмаслено)
2 яйца
250 гр.кис.мляко(обезмаслено)

Всичко се слага в йената или в тава и,когато се посгъсти се прави заливката от яйцата,кис.мляко и малко сода.Пече се около 10-15 мин.

Със заливка
Без заливката

Дюканска пица за втория етап

За тестото
3 яйца
3 с.л.извара
3 с.л овесени трици
2 с.л.пшенични трици
подправки

Плънката е по ваш избор.
Аз лично сложих дом.пюре,4 резанчета пил.шунка,1 кремвирш(не е по Дюкан)1 люта чушка,2 кис.краставички,гъби и кашкавал лайт(и той не е от режимните)


Кюфтета от тиквички на фурна

2 тиквички
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л.извара
1 яйце
1 с.л.овесени трици
подправки по ваш избор
Тиквичките се рендосват,осоляват се и се оставят за около 30-40 мин.да се изцедят.Нарязват се лукът и чесъна на много ситно.След това всичко се омесва,като се дабавят и горните продукти.Пекът се в предварително загрята фурна върху хартия за печене за около 20-25 мин.

По желание може да се хапнат със сос от кис.мляко,копър и чесън на прах(може да се добави и малко горчица)


Кюфтета от Пенгасиус

500 гр.филе от Пенгасиус
2 с.л.овесени трици
2-3 стръка пресен лук
1 яйце
подправки на вкус

Всичко се смила в блендера и се оформят малки кюфтенца.
Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин.в зависимост от фурната.


Кюфтета с брюкселско зеле в дом.сос

500 гр.тел.кайма
2.с.л.кис.мляко
1 яйце
7-8 бр.брюкселко зеле
300 гр.дом.пюре
подправки на вкус

Каймата се омесва,като за обикновенни кюфтета.Вземате брюкселкото зеле,завивате го с каймата и редите в тавичката.Заливате с дом.сос,който е разреден с водата и подправките.
Пече се около 40-50 мин. на 180 гр.пак "казвам" в зависимост от фурната.
Идеята за тази рецепта,ако не се лъжа я видях в този форум,но малко я промених,за да стане рецептата дюканска.




Пиле по китайски-1-ви вид

4-5 пил.пържоли от бутчета
готови мариновани кит.зеленчуци
подправки на вкус

Пържолките за нарязват на малки хапки и се "запържват" в тефлонов тиган без мазнина разбира се.След това се добавят зеленчуците и подправките.За има няма 10 мин.ястието е готово.

Пиле по китайски-2-ри вид

Продуктите са същите.Само,че в тази рецепта добавих мааалко соеви кълнове(не знам дали за позволени),малко горчица и малкоо соев сос.Не съм много сигурна,че е за ПЗ или за 3-та фаза

Следващия път ще се съобразя с размера на снимките. Embarassed

Последна редакция: ср, 30 яну 2013, 21:46 от Neli4ka

# 1
  • Мнения: 152
Пица без тесто

Забърках 5 яйца,около 100 гр.шунка,лъжичка извара,една печена чушка нарязана на ситно,дом.пюре и подправки.Изсипах всичко това в тавичка в,която бях сложила хартия за печене.Сложих кръгчета домат и бутнах във фурната.Пече се около 20 мин.в предварително загрята фурна.Мааалко преди да стане готова "пицата" се настъргва кашкавал.В случая кашкавала беше лайт.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:33 от Neli4ka

# 2
  • Мнения: 152
"Спаначени кюфтета със шапки"

400 гр.Кайма
300 гр.Спанак
2 малки домата
150гр.Кашкавал
1 глава лук
1 яйце
2 с.л.кис.мляко
Подправки-сол,черен пипер,кимион,лют пипер и сол

Каймата се обърква,като за кюфтета.
Взима се формичка за мъфини и се облебват стените с каймата.Слага се във фурната за около 10-15 мин.След това се изцежда вече сварения спанак и се слага от горе,колкото да покрие каймата,дебел резен осолен домат,парче кашкавал и се забожда с клечка за зъби,за да не "избяга" домата Joy.Когато се запече кашкавала са готови за хапване.
Мнооого вкусно.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:33 от Neli4ka

# 3
  • Мнения: 152
"Солена торта"

500 гр.кайма
1 яйце
2 с.л.кис мляко
Подправки

За плънката:

2 сварени яйца
5 големи кис.краставички
200 гр.сварени моркови
Подправки

За "глазурата" Laughing

50 гр.сварен спанак
100 гр.сварени моркови
1 сварено яйце
2 с.л.майонеза light

В йенска тенджерка-ред кайма-ред яйца,ред кайма-ред с кис.краставички+моркови.Отново ред кайма и остатъците от плънката,като се завършва с кайма.Пече се за около 20-30 мин.и се объща с тавичка или в по-голяма чиния.
Спанака,яйцето,морковите и майонезата плюс малко сол и лют пипер(по желание) си пасирах и "оплесках тортата"  Laughingот всичките страни.След това украсих с няколко маслини,краставичка,резен домат и копър.



По-късно и в разрез,понеже в момента се стяга в хладилника.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:34 от Neli4ka

# 4
  • Мнения: 152
Ниско-калорична "Селска пица"

За тестото
2 с.л .брашно
2 с.л.овесени трици
2 с.л.пшенични трици
2 с.л.извара
2 с.л.кис.мляко
1/1 мая
подправки

За плънката

300 гр.спанак
250 гр.кайма
150 гр.кашкавал
Подправки по ваш вкус

Продуктите за тестото се омесват добре и се оставя да "втаса" за окло 20 мин.
След това се запича блатът на 180 гр,в предварително загрята фурна за около 20 мин.
Нарежда се спанакът и каймата и се пече още 10 мин.Най-на края се слага кашкавала и се изчаква,докато се запече.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:34 от Neli4ka

# 5
  • Мнения: 152
"Таша*и за калъФи"  Laughing

Та въпросните таша*и се почистват и нарязани на дребно се измиват и киснат в марината от-оцет,вода,чесън,сол,черен пипер и сол.
Страшна воняяяя #Cussing out
Правилa съм от тъй наречените "Бели бъбреци",но не е същото. Sick
В случая си бяха баш 2 огромни та*ака и ми беше страшно гнусно да ги готвя
Запържих в масло лук,чесън,домати,моркови и въпросните та*аци до изпаряване на соса.
Ей ги на

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:34 от Neli4ka

# 6
  • Мнения: 152
"Пилешки руладини"

Около 700-800 гр.пил.пържоли
100 гр.топено сирене
50 гр.пил.шунка
2 кис.краставички
50 гр.св.шунка
2 с.л.лъжици дом,пюре

Пържолите се hahaha"начукват,както св.пържоли"-със сол и черен пипер.След това във всяка пържола се слага парче пил.шунка,2 тънки резена кис.краставичка,топено сирене лайт и маааалко св.шунка.Завиват се и се пекат с около 300 гр.вода разередена с 2 с.л.дом.пюре и кашкавал,за около25-30 мин. зависи от фурната.Подправки по Ваш вкус разбира се.


Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:35 от Neli4ka

# 7
  • Мнения: 152
Щраусово месо

200 гр.месо от щраус
бучка масло
черен пипер
сух магданоз
сол

Не съм киснала месото в никаква марината.Овкусих го със солта и подправките и го пръжнах за около 4-5 мин.
До сега никога не бях вкусвала,нито пък виждала такова месо.
Страшно вкусно е.Наподобява на крехко телешко.А,аз,заради цвета го бях взела за дроб.Кой да гледа какво пише на етикета. Laughing



Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:35 от Neli4ka

# 8
  • Мнения: 152
"Калмари"

1 кг.калмари
4 яйца
250-300 гр.царевично брашно
лимон
сол

Измих ги  и ги залях със сок от лимон и сол.След това ги панирах по познатият Ви начин-яйце,брашно и цоп Laughingв олиото.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:36 от Neli4ka

# 9
  • Мнения: 152
Пилешки рулца

Пилешките руладини от снимките са по горната рецепта.
Пилешките рулца са много прости.
400-500 гр.пил.кайма
около 150-200 гр.пилешка или свинска шунка
сол и черен пипер.
Овкусих каймата със солта и пипера.Понеже каймата е лепкава я оформях с мокри ръце.
Голямо парче шунка,разпределя каймата по нея и се завива.
Соса пак е по горната рецепта за руладините.Пече се около 40-45 мин.на 180 гр.
Бързо,лесно и вкусно.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:36 от Neli4ka

# 10
  • Мнения: 152
"Пуешки гърди с гарнитура"

200 гр.пуешки гърди
400 гр.зелен фасул
кис.краставички
мариновани бейби морковчета
черен пипер,лют пипер,сол

"Запържих" месото без мазнина на тиган с незалепващо покритие,защото то си пуска мазнинка.По 3-4 мин.от двете страни.И това е цялата технология. Joy
За соса-кис.мляко,горчица,майонеза и копър.


Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:37 от Neli4ka

# 11
  • Мнения: 152
Миди "Saint-Jacques"

Мидите ги оставям да престоят час-два във бяло вино и сол и ги пържа в тиган с незалепващо покритие.За 4 мин.са готови.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:38 от Neli4ka

# 12
  • Мнения: 152
Пилешки кюфтета със спанак

500 гр.пил.кайма
2 пресен лук
100 гр.спанак
1 яйце
подправки

Спанака и лука се пасират.Прибавят се към каймата+яйцето и подправките.Омесва се хубаво и се "пържи" в тиган с незалепващо покритие без мазнина.

Пилешки кюфтета със спанак 2-ри вид

500 гр.пил.кайма
малко пресен лук
150 гр.спанак
5 малки люти чушлета
1 с.л.дом.пюре
1 яйце
Процедурата е абсолютно същата.Предполагам,че пържени в мазнина ще са адски вкусни,но аз всичко готвя без олио/зехтин.И пак е вкусно.За мен това са най-сочните кюфтета,които съм правила.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:38 от Neli4ka

# 13
  • Мнения: 152
Пилешки хапки

3 пил.пържоли от бут
5-6 печурки
бурканче маринован артишок
3 люти чушлета
соев сос
магданоз
сол

Пържолите се мариноват предварително с лимонов сок,соев сос,черен пипер и сол.Нарязва се месото на хапки и се "запържва" в тиган с незалепващо покритие без мазнина.Месото си пуска мазнинка.След това се добавят гъбите,артишока,чушките и подправките.За около 8-10 мин.е готово.Поднася се със соев сос.

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:38 от Neli4ka

# 14
  • Мнения: 152
"Рула от щраусово месо с пълнеж и бира"

400 гр.щраусово месо
2 стръка пресен лук
1 резен луканков салам
1 резен пил.салам или какъвто имате
50 гр.кашкавал
2 топени сиренца и подправки

Месото се разрязва,така,че да се получат пържолки и се начуква със сол и черен пипер.По дължината се слага и плънката-лук,парчетата салам,кашкавала и подправки.След,като се завие се забучват по клечка от двата края,за да не се отвори.Най-отгоре се слага топеното сирене.Залива се с бира.Пече се около 20-25 мин.на 180 градуса.Следващият път мисля да добавя и малко горчица в плънката. newsm78

По-късно ще кача снимки стъпка по стъпка,че нещо ми се развали апарата и не иска да качва. Cry

Последна редакция: ср, 06 яну 2010, 19:39 от Neli4ka

# 15
  • Мнения: 152
"Сочно свинско а ла Нели"

1кг.рибица
другите мерки са но око
горчица
бекон или салам
кашкавал
2 кис.краставички
500 гр.бяло вино(става и с бира)
подправки

Свинското се разрязва,като се внимава да не се разполови
Намазват се всичките "джобчета" с горчица и се "пълнят" с парче салам или бекон,парче кашкавал и ивичка кис.краставичка
Поръсва се с черен пипер,чубрица,лют пипер и соев сос.
Полива се с част от виното или с бирата и се пече в загрята фурна на вентилатор 180 градуса за около 45 мин-1 час.От време на време се полива с виното/бирата.
Соса е мнооого вкусен.
baby_neutral
И порция

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 16:57 от Neli4ka

# 16
  • Мнения: 152
"Яйчени мъфини"

За 6 бр.мъфини:
4 яйца
2 кис.краставички
6 ивички бекон
кашкавал
няколко листа спанак
сол и подправки на вкус

Във форма за мъфини слагаме първо ситно нарязаните краставички,след това бекона и кашкавала(рендосан).Разбиваме яйцата заедно със ситно нарязания спанак и изсипваме върху другите продукти..Да не е до ръба,защото бухват и прелива.Най-отгоре се поръсва с червен пипер.
П.П.Снимките са правени с телефон и се извинявам за качеството. Embarassed
И със соса-кис.мляко,майонеза,горчица,лют пипер,чесън на прах и копър

# 17
  • Мнения: 152
"Запеканка със пил.сърчица"

Продукти:

400 гр.пил.сърца
200 гр.гъби
1 глава лук
дом.пюре
1/2 кис.мляко
1 яйце
100 гр.кашкавал
подправки

Дробчетата,гъбите,лука,дом.пюре размито с вода и подправките се смесват в йенката тенджера.Вода и олио не съм слагала.След,като се всичко се свари и соса се сгъсти се заливат със смес от 1/2 кис.мляко и 1 яйце и се запича.Най-накрая се слага рендосаният кашкавал.Оставя се да се запече за около 10-15 мин.(зависи от фурната)
Приятен апетит.

# 18
  • Мнения: 152
"Противогрипна пилешка супа"

Продукти:
5 пил.пържоли
2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 люти чушки
1 глава лук
50-100 гр.фиде
1 бульон,черен пипер,лют пипер,магданоз и сол.

За застройката:
2 с.л.кис.мляко
1 яйце


Сложих един бульон в около 2 литра вода да заври,а през това време нарязах всички продукти и ги добавих към бульона.След,като омекнат и водата заври се слага фидето за 8 мин./прави се застройката,като се изчаква около 10 мин.да поистине супата,за да не се пресече засторойката.Това всички го знаете,де. Laughing
Сервира се с магданоз,оцет и лют пипер.
П.П.Не ползвам олио/зехтин по принцип.Месото си пусна достатъчно мазнина.

П.П.2-За тези,който се чудят,защо има и люти чушки и лют пипер ще кажа,че просто не сядам да ям,ако не е люто ястието.Обожавам. Two Hearts

# 19
  • Мнения: 152
"Чушките на Неличка"

Продукти:
6 зелени чушки
400-500 гр.кайма(моята беше телешка)
1 глава лук
около 200 гр.кашкавал
1кофичка кис.мляко
3 яйца
черен пипер,лют пипер,копър и сол

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с лука,1 яйце,2 с.л.кис.мляко с връх и подправките.Чушките се разрязват на две и отгоре се слага каймата.Долива се 1 пръст вода и се пече около 25 мин.в предварително загрята фурна.След това се прави заливка от останалото кисело мляко,2-те яйца,копъра и солта.Залива се и се пече още 15 мин.на най-горната решетка.След като се запече се поръсва с рендосания кашкавал и отново се запича до златист цвят.
Мойте чушки бяха ГИГАНТСКИ Laughing и използвах само три.За сравнение вижте снимката с най-големият ми нож. Laughing
Бон апетит.  

И порция
Същата рецепта,но с люти чушки

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 18:03 от Neli4ka

# 20
  • Мнения: 152
"Запеканка с кайма"

Продукти:
400-500 гр.кайма
1/2 глава лук
2 яйца
3 сварени яйца
1 печена чушка
4-5 кис.краставички
100-тина грама кашкавал
1 с.л кис.мляко
подправки по ваш вкус

Каймата се омесва с лука,1 яйце,1 с.л кис.мляко и подправките.В тавичка се слага ред кайма,ред с чушката,ред с 3-те варени яйца,ред от кис.краставички и пак ред кайма.
Пече се около 20 мин. и се поръсва с кашкавал.Запича се за още около 8-10 мин.и готово. Laughing

И порция

# 21
  • Мнения: 152
"Пуешко с прясно мляко"

600 гр.пуешко месо от бутчетата
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
150 мл.прясно мляко(моето е обезмаслено)
50 гр.кашкавал(при мен беше лайт,но с чедър ще е още по-вкусно)
мащерка и въобще подправки по ваш вкус
150 мл.вода

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки,лука на едро,чесъна на дребно или на който,както му харесва. LaughingВсичко се слага в тавичка с незалепващо покритие.Добавя се млякото,водата,подправките и се обърква хубаво.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин.След,като  месото попие млякото и изври водата се настъргва кашкавала и се запича за още 5 мин.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 19:50 от Neli4ka

# 22
  • Мнения: 152
"Кюфтета от пилешки дробчета"

1 кг.пил.дробчета
5-6 стръка пресен лук
3 яйца
1 с.л.кис.мляко
50 гр.овесени трици
100 гр.кашкавал
30-40 гр. кашкавал чедър
и много малко прясно.мляко
кимион,чубрица и сол

Начин на приготвяне:

Във вряща вода за 2 мин.се варят дробчетата.Нарязват се,пасират се,и се смесват с другите продуктите без чедъра и 2 от яйцата.Омесва се хубаво каймата след,което всяко от кюфтетата се потапя в другите две разбити яйца и се пекат на тиган с незалепващо покритие,ако са на фурна се пекат върху готварска хартия за около 15 мин.След,като станат готови се слага чедъра и се допичат.
Соса е от кисело мляко,горчица,копър,чесън на прах и лют пипер.

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 19:18 от Neli4ka

# 23
  • Мнения: 152
"Вкусни диетични кюфтенца със сос"

Продукти:

500 гр.тел.кайма
3 сварени яйца
2 люти чушки от големите или 1 нормална Laughingдемек да не е люта
50 гр.кашкавал
1/2 глава лук
1 яйце
1 с.л.кис.мляко
черен пипер,,кимион и сол

За соса:

2 яйца
1/2 кис.мляко
копър,дом.пюре и сол

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва с лука,яйцето,супената лъжица кис.мляко и подправките.Омесва се много добре,след,което яйцата се разрязват на две,кашкавала на тънки парчета и чушката така,че да покрие яйцето.Яйце,кашкавал,чушка така се завиват в каймата и се поставят в тавичката със 1 пръст вода.
Пекат се до готовност.През това време за размивате 1.с.л.дом,пюре в хладка вода,разбиват се яйцата с киселото мляко и се смесва с размитото пюре плюс подправките.Изваждат се кюфтетата,а водата от кюфтетата се смесва с приготвените за соса продукти,като се бърка непрекъснато,както при застройка,за да не се пресече.Разпределяте кюфтетата на порции и заливате със соса.
Естесвенно,всико това без олио/зехтин.
Приятен апетит Peace

# 24
  • Мнения: 152
"Домашна пастърма"

Правих пастърмата по рецептата на Пеп-40,за което благодаря. bouquet
Няма да пиша рецептата,а направо ще дам линк към нея.
Не мисля,че е удачно да я преписвам/копирам или присвоявам. Naughty
Само,че аз след,като я подсуших я намазах с олио,но много малко,за да залепнат по-добре подправките.

Ето и моята от свинско месо,а телешката ще покажа след две седмици,понеже до тогава ще се суши. Sad

# 25
  • Мнения: 152
"Туршия"

Продуктите са ми на око:
6-7 червени камби
около 800-900 гр.моркови
2 средно големи карфиола
1 л.оцет
4 с.л.захар
4 с.л.сол
8 скилидки чесън
4 аспирина

Всичко нарязваме на дребно и редим по бурканите,като добре притискаме.Моите бяха 4 по 1,5 литра.
На дъното сложих по два на стрити аспирина и чесън.В тенджера се изсипва оцета плюс солта и захарта.Бърка се,за да се разтворят солта и захарта.След,като кипне се разпределя на равни части по бурканите,заливат се до горе със вряла вода,затварят се и се обръщат.Държат се на хладно и проветливо място.И на втората седмица става за ядене.
Хрупакава и много вкусна.



# 26
  • Мнения: 152
"Кашкавал пане-Neli4ka"

Продукти :
500 гр.кашкавал
Филаделфия с босилек (за мазането)
7-8 парчета пил.салам,филе или каквото имате
2 яйца за панировката
брашно на око също за панировката
чубрица

олио/зехтин
Приготвяне:
Нарязвате кашкавала на равни парчета,намазвате с Филаделфията,слагате салама/филето и слепвате.Топвате в яйцето,брашното пак в яйцето и пържите в нагорещена мазнина.
Бон апетит Peace


Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 15:35 от Neli4ka

# 27
  • Мнения: 152
Лучник "Змей"

Правих го по рецептата на Ева Тонева само в плънката има промяна-лютите чушки,за това я и прекръстих  Joy
Поствам нейната рецепта и линк към блога и
 http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … sto&Itemid=10
Хиляди благодарности.

Продукти:
20 гр прясна или 7 гр суха мая
250 мл топла вода
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
450-500 гр брашно
2 с.л. зехтин /олио/

Плънка:
3 с.л. зехтин /олио/
300-400 гр лук
1 домат
сол
червен пипер
черен пипер
чубрица

1яйце за намазване - разбито

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината топла вода.
Покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и в него изсипете втасалата мая и останалото количество вода.
Замесете меко тесто, като в края прибавете мазнината и омесете добре.
Поставете оформеното тесто на топка в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Почистете лука, измийте го и нарежете на дребно.
Загрейте мазнината, задушете в нея лука до омекване.
Добавете нарязания на дребно домат, подправете на вкус със сол, червен, черен пипер и чубрица.
Втасалото тесто изсипете на работния плот.
Разделете го на 2 равни части.
Едната разточете или разтеглете с ръце на кора с диаметър 35 см.
Поставете я в намазнена тава с диаметър 28 см, като краищата излизат извън тавата.
Равномерно разпределете върху нея половината плънка.
Останалото тесто разделете на 2 еднакви части и всяка разточете на кора с диаметъра на тавата.
Върху плънката поставете кора, отново следва плънка и накрая покрийте с останалото тесто.
Прехвърлете краищата на най-долната кора върху лучника.
Намажете с разбитото яйце.
Поставете в студена фурна, за да може да втаса.
Печете на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути.
Готовият лучник намажете със зехтин /олио/ и оставете покрит с кърпа 15-20 минути.
и още един по рецептата,но с повече месене и втасване.




Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 21:06 от Neli4ka

# 28
  • Мнения: 152
"Панирани жабешки бутчета"

Продукти:
20 бр.жабешки бутчета
1 кис.мляко
3-4 скилидки чесън
2 яйца
галета на око(около 10 сухара)
копър,лют пипер,копър+сух копър,чесън на прах и сол

Приготовление:
Пресовете чесъна и го смесвате със киселото мляко,пресния копър.Слагате бутчетата в сместа и оставяте да престои една нощ в хладилника.Приготвяте панировката-разбивате двете яйца,галетата омесвате с чесъна на прах,копъра и солта.Яйце,галета и пак яйце.Пържите в смес предварително загряти  кр.масло и зехтин/олио за по няколко минути и от двете страни.Поръсвате с лимон.
Приятен апетит...ква,ква
 4uu bite Joy

И снимка с любопитко Hug

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 18:29 от Neli4ka

# 29
  • Мнения: 152
"Вкусна зеленчукова запеканка"

Продукти:

15-20 бейби картофчета или 4-5 нормални
200 гр.грах
100-150 гр. моркови
100 гр.течна сметана
20-30 гр.кр.масло
кашкавал за настъргване
чубрица,черен пипер,лют пипер,чесън на прах или още по-добре 2-3 скилидки пресен
и сол.

Приготвяне:
Зеленчуците се сварят.Внимателно отцеждате без да разкашквате зеленчуците и изсипвате в тавичка с незалепващо покритие или върху готварска хартия.След това се наръсва с подправките равномерно върху зеленчуците,сипва се сметаната,а най-от горе на 4-5 места по няколко бучки масло.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.След,като са почти готови се рендосва кашкавала и се за пича за по-сигурно 8-10 мин.за да стане "златна" хрупкава коричка.

За гъбения сос:
800 гр.гъби по ваше желание(ситно нарязани)
1 скилидка чесън
щипка градински чай
зехтин
1-2домата(белени,без семките и ситно нарязани)
Сол,черен пипер,босилек и бяло вино(на око)
Гъбите,доматите и чесъна се запържват.След това се долива бялото вино.
Вари се 15-20 мин.на слаб огън.Повече от сместа пасивате и смесвате с другата част,така,че да се виждат гъбките.Осолява се и се добавя черният пипер.
В тавата
Без сос
И със соса

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 21:14 от Neli4ka

# 30
  • Мнения: 152
"Полу-Гръцка мусака"

Продукти:
600-700 гр.кайма(моята беше телешка)
5 по-едри патладжана
5 големички тиквички
2 връзки пресен лук
8-10 резена салам,но не мазен
Сирене-Tpimmeno беше моето
чаша дом.сок
черен пипер
чубрица
сол

За заливката,която е  УЖ "Бешамел"

60 гр.масло
500 мл. хладко прясно мляко
80 гр. брашно
3 жълтъка
3 белтъка

Начин на приготвяне:
Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина и се оставят за 15-20 мин.в подсолена вода.
Изваждат се и се подсушават с кухненска хартия.След,което се запържват и от двете стани.Аз ползвах малко захтин,понеже става иначе много мазно и тежко ястие.Нали и каймата си пуска мазнина.
Запържва се  лука,каймата и се долива чаша дом.сок.
Намазнява се дъното на тавата и се редят-патладжани,тиквички,кайма,сиренето,саламчето и се повтаря.
Долях малкоооо вода и когато водата се изпари залях със "Бешамела"
Бешамела го правя така-разтапям маслото и запържвам брашното.Долива се млякото и се бърка непрекъснато с тел до получаване на хомогенна смес.След товасе  разбиват жълтъците и се добавят към сместа.Разбиват се и белтъците и се добавят и те към сместа.
Запича се за около 10 мин.в зависимост от фурната и ням-ням.
В снимки


Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 19:45 от Neli4ka

# 31
  • Мнения: 152
"Пица без тесто"
Продукти:
6 яйца
2 връзки пресен лук
2 кис.краставички
2 кренвирша
шунка около 30 гр.беше ми останала
няколко маслини без костилките
рендосан кашкавал,колкото да покрие пицата
сол,чубрица и лют пипер
Естестенно може да сложите каквото имате в хладилника,а не точно тези продукти.Аз това имах. Laughing
Приготовление:
Яйцата се разбиват и се смесват с нарязания на ситно лук.Изсипва се сместа в тавичка покрита с хартия за готвене и се пече за около 10-12 мин.в зависимост от фурната.След,като е готов вече "блатът" за пицата се нареждат останалите продукти.Връща се във фурната за още няколко минути,настъргва се кашкавала и се запича до получаване на коричка.
Вадите от фурната и почвате да нагъвате. Joy
П.С.Аз използвах сирене този път поради липса на кашкавал.
Ето я в по-мързеливия вариянт.Всичко се смесва и се изсипва в тавичката.Накрая се поръсва с кашкавала.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 19:50 от Neli4ka

# 32
  • Мнения: 152
"Златни чушки"

Продукти:
4-5 чушки от буркан
2 кренвирша
2 кис.краставички
100-150 гр. сирене
1 яйце
1 с.л.извара
настърган кашкавал за,да се получи "златната коричка" Laughing

Забъркват се сиренето,изварата и яйцето след,което се прибавят нарязаните на ситно кренвирши и краставички.Аз сложих чубрица и 2 люти мексикански чушки.Пълнят се и се пекът.
Пекох на фурна в тавичка покрита с готварска хартия за около 15-20 мин.Добавих кашкавала и запекох за 10-тина минутки,за да се получи коричката.


# 33
  • Мнения: 152
"Панирано кисело мляко с бадеми"

Продукти:
1 кг цедено кисело мляко
3 яйца
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 шепа бадеми или орехи
1 щипка черен пипер
1 щипка чесън на прах
копър
сол на вкус

Начин на приготвяне
Беше ми рядко,за това му добавих бадемите,за да го сгъстя.Добавих към киселото мляко черен пипер, сол,чесън на прах,копър,бадемите/орехите и разбъркваме.Разбих яйцата. От вече овкусеното кисело мляко оформяте в каквато форма желаете.Аз ги направих,като кюфтета.След това панирах в брашно, яйце и галета, а след това отново в разбитите яйца и пържим в предварително загрято олио/зехтин.
Панирани по горе описания начин
И панирани без галетата,понежи ми свърши Joy
Панирани и по двата начини са адски вкусни,но с галетата са ммм ням-ням Laughing

# 34
  • Мнения: 152
"Патладжан кебап"

Продукти:
1 патладжан
3 малки домата
200-250 гр.кайма(множко ще е )
1/2 гл.лук
1 яйце
Черен пипер,чубрица,лют пипер и сол

Начин на приготвяне:
Замесих каймата,като за кюфтета с яйцето,лука и подправките.Нарязах патладжана на шайби,доматите също.На шишче наредих патладжан,кайма(оформена,като кюфтета),домат,патладжан ииии така,докато не видите края на шишчето. hahaha.Поливат се със зехтин,но малко,защото и каймата пуска мазнина.
Пече се в предварително загрята фурна около 30 мин.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 18:27 от Neli4ka

# 35
  • Мнения: 152
"Пилешки крилца с патладжани и домати"

Продукти:
10-12 пил.крилца
1 патладжан
2 средни домата
рендосан кашкавал
Подправки-чубрица,черен пипер,лют пипер,половин настърган бульон и маааалко олио/зехтин,защото кожата по крилцата също пуска доста мазнина.

Начин на приготвяне:
Супер просто,лесно и вкусно.В тавичката се нареждат крилцата,като се застъпват.До тях се нареждат нараязаните на кръгчета патладжани и домати,като се редуват.Поръсват се с подправките(аз сложих и малко соев сос)
Пекът се в предварително загратя фурна с малко вода,но завивате тавата с фолио за 20-25 мин.След това се маха фолиото,докато поизври водичката и се зачервят крилцата.Поръсват се с кашкавала и крилцата и зеленчуците и се запича за 6-7 мин,на най-горната решетка.
Приятен апетит!

# 36
  • Мнения: 152
"Руло от сирене"

Продукти:
500 гр.сирене
150-170 гр.прясно мляко(сварено)
плънката е шунка и мариновани чушки
подправките по ваш вкус-аз лично сложих лют и черен пипер,мааалко босилек и една подправка за сирене

Сиренето се намачква с вилица.Прибавят се млякото и подправките и се разбърква добре.В подходящ съд се разтила сместа и се реди чушките,пак от сместа,шунката и пак от сместа.Оставя се в хладилника за няколко часа,за да стегне.Това е рецепта тип "Разчистване на хладилника".Може да се сложат и кис.краставички и др.продукти.
Брат ми вчера идва и му дадох от рулото намазано на  2 филийки+лютеница,а той погледна с една физиономия...ей такава Shocked SickИзяде двете филии и каза "Ей,систър...ама т'ва е мноооу вкусно.бе.Ще ми намажеш ли още две?" Joy
Та вкусно е.Правите го вечерта,а сутринта закуската е готова,ако не Ви хареса става веднага на миш-маш с няколко яйчица. Laughing

# 37
  • Мнения: 152
Побългарени мариновани краставици по китайски

Продукти:

500 гр.краставици(от големите)
30-40 гр.чесън
2 с.л.оцет
сол на вкус
1 с.л.захар(аз минах с по-малко)
180-200 гр.олио/зехтин
копър(с това ги побългарих hahaha)
2-3 люти чушки или лют пипер

Краставиците се нарязват,както на вас Ви харесва.Слагат се в буркан или в малка тенджерка.Чесъна се пасира с олиото и заливате краставиците.Добавят се останалите подправки.Лютите чушки се запържват с малко олио се и изсипват върху краставиците.Затваряте буркана и го оставяте да престои в хладилника 2-3 часа.Аз през час раздрусвах буркана и го обръщах.Хапвам си ги цяла седмица така,че да знаете-НЕ СЕ РАЗВАЛЯТ БЪРЗО.Много са вкусни и хрупкави.
П.С.Съжалявам,че нямам линк към източника,но беше отдавна,когато си записах рецептата на хвърчащо листче. Sad Ако намеря ще постна линк.

# 38
  • Мнения: 5
Страхотни неща, Неличка! Аз обожавам да готвя и със сигурност ще пробвам от твоите рецепти:) Ако имаш, хвърли насам и нещо сладичко:))

Общи условия

Активация на акаунт