Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 322
  • 330
  •   1
Отговори
По мои наблюдения в БГ масово децата се оставят на баби и дядовци, но доколко те могат да дадат адекватно възпитание на едно дете? Повечето от тях са родени в началото на миналия век и как може човек който е толкова възрастен, не само буквално но и емоционално( тоест със стари разбирния) да възпитава човек който ще живее в 21 век? На моя мъж племеницата е основно отгледана от баба си. Била съм свидетел с какви глупости й пълни малката главица-как всички хора са злобни и завистливи, как не трябва да се доверява на никой в училище, да не говорим че по цял ден детето гледа тъпите латино сериали заради баба си и т.н. Кой знае още какви неща й говори, сигурно като дават любовни сцени по телевизията я кара да си затваря очите. Всички знаем колко са важни първите години от живота на детето, нали тогава се полагат основите на една бъдеща личност. Добре ли е обаче тези основи да са положени със стари греди ?

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 13:23 от Babe factor

# 1
Може. Определено не е до възраст. До възпитание, манталитет и мироглед е. Познавам и прости възрастни хора, познавам и прекрасни, умни и начетени, пак толкова възрастни.
Както и има прости млади хора.  Wink Със сигурност възрастта не е критерии!  Peace

# 2
Напълно съм съгласна с Блонди.Хората могат да са много ограничени и когато са млади.Възрастта не е критерий за интелекта на един човек.Майка ми например,верно,че е бивша учителка,но именно тя е човекът,който даде на децата ми онази култура и възпитание,което никой друг от близките ми,дори аз самата не успях да дам.Тя е мъдра жена по природа,спокойна и интелигентна и децата ми я обожават.Тя научи дъщеря ми да чете и пише,научи я да готви,да домакинства,да подрежда.Говоря за 7 годишно дете.От друга страна познавам млади майки,които в присъствието на децата си говорят за кубици силикон,модерни чалгаклубове и кой е последния любовник на Глория например.Цигарата не слиза от устата им и всяка втора дума им е "Ужас!",употребявана за щяло и нещяло.Е,няма какво повече да кажа.

# 3
Може. Всичко зависи от самия човек, а не от възрастта.  Peace

# 4
След като имаш притеснения,защо не си я гледаш ти?

# 5
  • Стара Загора
Всичко е въпрос на възпитание , култура и манталитет.

# 6
Съгласна съм че е до човек, но все пак по-големия процент от възрастните хора в БГ са по-обременени ли... не знам как да го кажа.. От режима в който са живяли ли е, от немотия ли е, но повечето от тях са все негативно настроени. Да не говорим че и понятие си нямат от новостите в храненето на децата- дават им рано-рано мед, тъпчат ги с баници като едно време и не дай си боже дават съвети за къпане в солена вода и тем подобни. И момичета не съдете само по жените в София( те със сигурност са по-добре) но в провинцията бабите си живеят още в 42-ра година.

# 7
След като имаш притеснения,защо не си я гледаш ти?
О аз си гледам детето сама, мисълта ми беше по принцип.

# 8
Babe factor , Нещо не разбрах за бабите ли питаш или за прабабите? Защото в началото на миналия век са родени прабабите на децата ни / нашите баби /.  Моята майка основно гледа дъщеря ми, но нямам никакъв проблем с това - гледа я и възпитава чудесно. Виж обаче, дъщеря ми с прабаба си / моята баба, тя живее с нас от няколко месеца / са във вечен конфликт. Та, мнението ми е, че много зависи от възрастта на възрастният човек.

# 9
понятие си нямат от новостите в храненето на децата

Това е вярно. Но когато един човек е възпитан и коректен, той слуша какво му казва майката и следва нейните препоръки и изисквания. Нито майка ми, нито свекърва ми са били съгласни с моите критерии за хранене и захранване, мърмореха понякога под носа си Laughing , но никога не са давали нещо на своя глава.  Simple Smile

# 10
Абе, попадам на втора тема от теб, която ме втрещява, сега ще ти отговоря в тази, а от тук нататък просто ще прескачам темите ти (макар, че съм на кантар защото ме забавляват отговорите, които получаваш). Аз спадам към категорията лоша майка, защото мисля към 1,6г. да си дам детето на ясла. Когато искам да излезна на кафенце или на шопинг, викам баба ми да гледа малката. Ми кво да ти кажа, за разлика от вашата рода, която според думите ти още си живее в началните години на миналия век, моята баба макар да е раждана тогава, явно е получила по-добро възпитание и образование. Детето и се радва страшно много. Основните им занимания за близо двата часа през, който се гледат е да разглеждат книжки и да разучават картинките от тях. Аз лично останах  Shocked когато видях как дете на 1 година, може да му задържиш за толкова време вниманието с книжки. Не знам, сигурно това го правят само за пред мен, а когато излезна баба пуска сериала и почва да учи детето да псува по лошите герои.

# 11
Babe factor , Нещо не разбрах за бабите ли питаш или за прабабите? Защото в началото на миналия век са родени прабабите на децата ни / нашите баби /.  Моята майка основно гледа дъщеря ми, но нямам никакъв проблем с това - гледа я и възпитава чудесно. Виж обаче, дъщеря ми с прабаба си / моята баба, тя живее с нас от няколко месеца / са във вечен конфликт. Та, мнението ми е, че много зависи от възрастта на възрастният човек.
 Ми хипотетично всеки който е над 65 ми се вижда неуместен заместител. Пак подчертавам че говоря за болшинството, а не за изключенията, които разбира се има и които мене много ме радват Peace

# 12
Аз съм против възпитанието и отглеждането на децата да е поверено на баби и дядовци,стринки и всякакви други роднини.
Разбраните,начетени,интелигентни възрастни хора,за които говориш,Блонди,според мен са малцинство,изчезващ вид.Срещат се рядко,с една дума.Те са по-скоро изключение,което само потвърждава правилото.
Не бих поверила детето си на бабите.

# 13
Абе, попадам на втора тема от теб, която ме втрещява, сега ще ти отговоря в тази, а от тук нататък просто ще прескачам темите ти (макар, че съм на кантар защото ме забавляват отговорите, които получаваш). Аз спадам към категорията лоша майка, защото мисля към 1,6г. да си дам детето на ясла. Когато искам да излезна на кафенце или на шопинг, викам баба ми да гледа малката. Ми кво да ти кажа, за разлика от вашата рода, която според думите ти още си живее в началните години на миналия век, моята баба макар да е раждана тогава, явно е получила по-добро възпитание и образование. Детето и се радва страшно много. Основните им занимания за близо двата часа през, който се гледат е да разглеждат книжки и да разучават картинките от тях. Аз лично останах  Shocked когато видях как дете на 1 година, може да му задържиш за толкова време вниманието с книжки. Не знам, сигурно това го правят само за пред мен, а когато излезна баба пуска сериала и почва да учи детето да псува по лошите герои.
   Laughing Laughing LaughingМоля те не прескачай темите ми, твоите отговори са ми любими Peace Такава съм си аз- обичам да втрещявам хората Laughing

# 14
Когато сина ми се роди баба ми беше на 67-68 год, майка ми на 42. Трябва да ви кажа, че имаше моменти, в които баба беше по в час.  Crazy  Не е до възраст.
Но е факт, и според мен, че даже над 55 години хората не стават за гледане на деца. Аз не бих си оставила детето поне. Предпочитам да е с по-модерен начин на гледане, възпитание и възприятие. Обожвам сина си, отворен е, със самочувствие, самостоятелен, израстна около млади хора, мои и на съпруга ми приятели. Или го гледаше майка ми, която казах беше под 45 и мисля минава в категория млада все още. Гордея се много с него, нямам никакъв страх как ще тръгне на училище и дали ще се адаптира. Виждала съм момченца, гледани от баби, плахи, стреснати, подтиснати, или обратно - лигльовци.  Tired

Винаги ме е втрисала гледката на малки деца, с колички или колела, придружавани от баби на преклонна възраст, трудно подвижни, които себе си не могат да гледат, каму ли внуци.  ooooh!

Иначе и аз всеки ден разчитам на баба сега, идва, за да изляза /гледа дъщеря ми, на една година/. Но това за няколко часа не го приемам за гледане.

Общи условия

Активация на акаунт