Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 327
  • 330
  •   1
Отговори
# 30
  • В заешката дупка
Ох, как искам бабите и дядовците да са по-наблизо. Не, не за да им тупна възпитанието на децата на тях, а аз да вдигна ръце, а защото децата ми имат нужда от тяхното по-често и пълноценно присъствие в живота си, ние също имаме нужда от родителите си, а и те имат от своя страна  нужда от нас (чисто емоционално говоря). Това малко встрани от темата, но не ми се повтарят очевидни неща....

# 31
Просто мисля че който има дете трябва да си го гледа, а не да прехвърля отговорноста на други хора или институции.

Чакай малко сега, нещо се попреплетоха нещата  Wink Общуването на детето с баба му и дядо му не е прехвърляне на отговорност, а радост за тях и полезно за детето.
Институции е доста общо казано. Аз съм против яслите, но твърдо За детската градина. По твоята логика детето не трябва да ходи на градина и училище, така излиза.
Наистина ли смяташ, че за едно дете е добре да расте само с майка си и баща си и до по-късна възраст да не остава с никого другиго?  Thinking                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                О не, не. И аз съм за градината. Просто яслата ми е малко преждевременно отделяне на детето от семейната среда, а за това някоя баба да помогне също съм "за". Против съм това детето да се отглежда изцяло или предимно от накой друг освен родителите му. Не случайно тъжната статистика е че по-големия процент от децата потърсили помощ на така обявените телефони на доверието са споделили че за тях се грижи баба им или който и да е там но не и родителите им. Също има и предаване по една телевизия точно за деца които се гледат от баби и дядовци защото родителите са в чужбина на работа Тъжна история

# 32
абе дете,дете ама човек има нужда да разпуска от време на време,иначе....... smile3511Никой не го отрича Babe,сигурна съм че всеки иска най доброто за своето дете,но понякога притискан от множество обстоятелства се налага човек да прави не това което иска,а това което се налага.Нали?Поправи ме,може и да греша newsm12

# 33
О не, не. И аз съм за градината. Просто яслата ми е малко преждевременно отделяне на детето от семейната среда, а за това някоя баба да помогне също съм "за". Против съм това детето да се отглежда изцяло или предимно от накой друг освен родителите му. Не случайно тъжната статистика е че по-големия процент от децата потърсили помощ на така обявените телефони на доверието са споделили че за тях се грижи баба им или който и да е там но не и родителите им. Също има и предаване по една телевизия точно за деца които се гледат от баби и дядовци защото родителите са в чужбина на работа Тъжна история

Да, напълно съм съгласна. Яслата за мен е само за краен случай и за невъзможност за друго разрешение.
За основна грижа от баби и дядовци ми е същото мнението, а за оставянето на детето с години - не знам какво да кажа. Имаме тук познато семейство, оставиха дъщеря си на 8 месеца и си я взеха на 2г и половина, като не я видяха нито веднъж преди това. А имаха пари и място, не знам, необяснимо и неразбираемо напълно е за мен  Shocked

# 34
И може, и не може! Зависи от конкретната ситуация. Мен лично ме е гледала прабаба ми, защото баба ми работеше през лятото и лятните ваканции ме е гледала и мен, и сестра ми. Не знам на колко години е била, но със сигурност над 65 год. Беше супер купон, и ни разказвала приказки, и ни е показвала как да правим това и онова, да помагаме в домакинството. Въобще зависи си от човека! Peace

П.С. Редактирам, за да допълня, че ако сравнявам как ме е гледала баба ми и прабаба ми - определено води прабаба ми Wink, защото по-умееше да се занимава с деца от дъщеря си. Crazy И дори сега се сещам, че с прабаба ми ходехме и по горите да берем малини, жена на колко години да е била. Т.е. нямат нищо общо годините на човек с това дали човек има младежки дух и може да се грижи за деца! Peace

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 23:15 от Лурдес

# 35
  • Paradisе City
Като малка много ме е гледала баба ми. И до днес много обичам да прекарвам време с нея. Възпитавала ме е по много различен начин от майка ми, благодарение на нея зная и умея неща, които майка ми не знае дори. Чрез нея съм се докоснала до едно отдавна отминало време.
Сега като гледам племенницата ми, която прекарва известно време у дома... майка ми не я връща в миналия век, но си позволява твърде много волности с нея, от към глезотии предимно. От към хранене е под всякаква критика. Какво е позволено и какво не в къщата на баба и дядо се размива тотално с това какво е позволено при майка и татко. Строгия начин, по който аз съм възпитавана... няма и бегъл спомен от него.
В общи линии не мисля, че може да се възпитава едно дете от друг човек, освен от родителите му.

# 36
Тази потребителка, пуснала темата има една "На ясла - защо по дяволите??"... Та явно има доста свободно време и още нещо, защото ни навира крайните си и доста ограничени представи, по дяволите.

Иначе - да: баби всякакви. Примери? Свекърва ми, необразована жена, но за мен идеална баба, но... доста далеч от нас. Майка ми - под мен, на долния етаж. Образована и с високо самомнение. На принципа "който си има дете - да си го гледа" (ще си помисли човек, че й е писнало от деца - моето е чакано след ходене по мъките, повече от 10 години, брат ми не е женен)..., не че аз съм се залетяла, но понякога се налага... а когато го гледа... само ще кажа, че Влади беше на около годинка и веднъж я хванах как го гони из кухнята с лъжица течен шоколад, пие чая без захар, а тя му слагаше МЕД, тъкмо беше започнал да пика в гърне (на 50%) тя за около седмица успя много успешно да го отучи (наложи ми се да отсъствам), на въпроса "защо" - не мога да се разправям, нали има памперс.  
Та така.

# 37
Ето това е нещо, което не мога да проумея. Трябва да съм с доста голямо самочувствие, за да си мисля, че превъзхождам майка си или свекърва си до такава степен, че техният начин на възпитание да вреди на децата ми. Та, в края на краищата, моята майка е отгледала и възпитала мен, а свекърва ми е отгледала и възпитала моя съпруг. Мисля, че и двамата сме получили много от нашите родители, затова съм спокойна, когато те, нашите родители, сега гледат и възпитават нашите деца.
Освен от майка си  и баща си, аз съм гледана и от баба си и дядо си - благодаря им за нежните грижи и за всички онези неща, които са споделили с мен и на които са ме научили. По това време пак са ни разделяли две поколения, както сега две поколения делят нашите родители от нашите деца. Светът чак толкова не се е променил. Е, може  бабите да не са светнати много по компютрите, но определено онези, които са си били читави на младини, са си читави и сега. А възпитанието не е само връзка с технологиите, а полагането на основите на морални ценности и норми, които съпътстват човека до края на дните му.
Ако някой смята, че свекърва му или майка му е тотален празноглав тъпак и простак, то може би има резон в това, да не е доволен от начина, по който въпросната възрастна дама възпитава детето му. Но, ако става дума за нормални и начетени хора, то смятам, че е полезно да се контактува с тях.

Не бих могла ,да го напиша по-добре от baibibi Peace

Едни от най-щастливите ми години,са тези при баба и дядо.На толкова неща ни научиха(мен и сестра ми).Отгледаха ни с толкова любов и търпение.
Сега ,когато пиша това очите ми се  насълзяват -от щастие и тъга едновременно.

# 38
И аз съм на мнение,че общуването с баба и дядо е необходимо.Но ОТ определена възраст.Поне първите две-три години детето трябва да е главно с майка си и с баща си.

# 39
Ооо въобще не е до възрастта. Виждала съм доста често изпростели млади майки, без подход към децата си, груби...
Не е до възраст, а до дух, темперамент, интелект.
А и латино сериали масово се гледат от майките, и обсъждат по градинките.
Ама че тема Rolling Eyes

А и аз , често гледана от баба ми, си спомням с умиление времето прекарано с нея. Супер беше! Hug

# 40
Аз също съм гледана много от прабаба ми и прадядо ми. Разкошни хора, вярно без образование....но са успели сами да се образоват и бяха изключително начетени и умни хора. С кеф прекарвах при тях по 2-3месеца, че и повече.
Дъщеря им също прекарва доста време със свекървата....обикновена жена, не кой знае колко умна, но се грижи прекрасно за нея. Пеят песни, четат книжки, разказват приказки и т.н.
Моята майка в момента е далече и за това я вижда за по 3-4месеца в годината.
Не бих лишила детето си от взаимоотношения с бабите си.
Изцяло обаче отглеждането от баби не е по вкуса ми. Независимо точно на каква възраст са, с какви интелектуални възможности, разбирания и т.н. Смятам, че детето трябва да се отглежда и възпитава основно от родителите си.
Съвсем различно е ако гостува на бабите, или го гледат за няколко часа пез деня.

# 41
Всичко зависи от възпитанието, мирогледа и културата на човек, не от възраста му.

# 42
Както и има прости млади хора.  Wink Със сигурност възрастта не е критерии!  Peace

По мои наблюдения възрастта е доста важен критерий.
Аз самата оставям от време на време дъщеря си на майка ми или на свеки. И двете са доста коректни, опитват да спазват инструкциите ми, но все пак има доста ситуации, когато трябва да използват собствената си преценка. Например, оставям малката за 2 дни при майка. Не мога да й звъня постоянно, а и за самата нея ще е обидно да я контролирам. Тя взема решение с какво да облече детето, в зависимост от времето, какво да сготви и т.н. Често се получава така, че в слънчев и приятен ден детето е с шапка и е обядвало баница (защото така било поискало). И това е така, не защото майка ми е проста, напротив, тя е невероятно интелигентна и образована жена, а просто защото се опитва да угоди на детето от една страна, а от друга я е страх от простуди  Mr. Green

А пък и старите хора са като цяло с доста хронични болести. Често говорят за това пред децата, пият разни хапове и т.н. И това рефлектира върху детето. Например на едни наши познати детето им заспиваше само след като си изпие "хапчето за сън", което беше всъщност витамин Ц, но на мен някак ми се струва притеснително дете на 8 да не може да заспи без хапче  Sick

# 43
Смятам, че детето трябва да се отглежда и възпитава основно от родителите си.
Съвсем различно е ако гостува на бабите, или го гледат за няколко часа пез деня.

В тази връзка да добавя, че споделям тази част от мнението на Мирама.

# 44
А пък и старите хора са като цяло с доста хронични болести. Често говорят за това пред децата, пият разни хапове и т.н. И това рефлектира върху детето. Например на едни наши познати детето им заспиваше само след като си изпие "хапчето за сън", което беше всъщност витамин Ц, но на мен някак ми се струва притеснително дете на 8 да не може да заспи без хапче  Sick

Това ми напомни за една случка наскоро. Понеже ме боли сутрин кръста (имам проблем с кръста отдавна, но след раждането се влоши), когато сутрин дъщеря ми иска да я вземам на ръце й отказвам и й обяснявам, че ме боли кръста, а тя е вече голяма и тежка и не мога да я взема. Преди няколко дни тя нещо хленчи и аз я питам какво има. Тя казва: "Боли". "Какво те боли?", я питам. "Кръста" Mr. Green

Та и младите имат хронични болежки...

По темата - мисля че бабите и дядовците могат да имат много специална връзка с внуците и правнуците си. Те имат повече търпение, време и не бързат да се захванат с нещо по-интересно от детето. Познавам страшно много хора, които обожават бабите/дядовците си.

Общи условия

Активация на акаунт