Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 424
  • 330
  •   1
Отговори
# 150
Е, аз пък не съм убедена, кое е "по- общият случай". Темата е "Може ли възрастен човек да възпитава добре". Ами може, разбира се, зависи какво се има предвид под "добро възпитание" и зависи от човека. Аз нямам "общ случай", възрастта не е критерий изобщо.
И няма връзка с моите деца, тях не ги гледат бабите им. Не са ги и гледали. 

# 151

Да, разбира се, но има и още нещо. И това нещо не трябва да се подценява - а именно връзката родител - дете и развитието, ако искаш - еволюцията.

Тук искам да подчертая, че има страхотни баби, както има и лоши родители, но искам да насоча вниманието към по-общия случай, а не да закопавам в единичните такива.
 И аз през цялото време призововам за по-глобален поглед върху ситуацията, но някои хора, които са доволни от  възрастните си роднини (според техните си критерии) ще ме разпънат на кръст тука Blush

# 152
А чии трябва да са критериите?

# 153
viliko Върнах се, за да прочета първият пост и да правилно съм разбрала. Става въпрос за отглеждане на деца, не за гледане през деня, детски градини и т.н. Извъртане не видях.

Judy  Упорито не ме разбираш. Или не искаш. Аз май се изчерпах по тази тема.

Babe factor не се стягай толкова. Това е само форум. Гледай си детето както на теб ти е удобно и остави другите да си ги гледат както искат. Аз разбирам за какво говориш, но за съжаление в БГ е така.
При нас го няма този феномен - баба отглежда и възпитава внуче.
Така, че гледаме от различни камбанарии и никога няма да постинем съгласие по подобни въпроси.

# 154
Е, да, в първия пост става ясно защо авторката мисли, че не може  Wink

# 155
Разбрах, че по- скоро темата е насочена към едно разбиране на конкретен човек по конкретен въпрос, а когато се намеси факторът обективност и широта на мненията на различни хора последните са "неразбиране".

"По мои наблюдения в БГ масово децата се оставят на баби и дядовци, но доколко те могат да дадат адекватно възпитание на едно дете? Повечето от тях са родени в началото на миналия век и как може човек който е толкова възрастен, не само буквално но и емоционално( тоест със стари разбирния) да възпитава човек който ще живее в 21 век? На моя мъж племеницата е основно отгледана от баба си. Била съм свидетел с какви глупости й пълни малката главица-как всички хора са злобни и завистливи, как не трябва да се доверява на никой в училище, да не говорим че по цял ден детето гледа тъпите латино сериали заради баба си и т.н. Кой знае още какви неща й говори, сигурно като дават любовни сцени по телевизията я кара да си затваря очите. Всички знаем колко са важни първите години от живота на детето, нали тогава се полагат основите на една бъдеща личност. Добре ли е обаче тези основи да са положени със стари греди ?"

Не е въобще "масово" оставяне на децата изцяло на отглеждане /денонощно и постоянно/ на баби. Аз лично не познавам нито един такъв случай. Още по- малко познавам баба, родена в началото на миналия век, /което е около 10-та или 20-та година/, която да гледа внуците си сега /колко ли ще да са големи, моята баба има правнуци на по 20 години вече, тя е 22 година/. Нормално е под "възпитание", което е посочено в заглавието, да се има предвид почасова грижа. Това е по- често срещаното, дори у нас.

# 156
viliko Върнах се, за да прочета първият пост и да правилно съм разбрала. Става въпрос за отглеждане на деца, не за гледане през деня, детски градини и т.н. Извъртане не видях.

Авторката е написала:"децата масово се оставят на ......."според теб кога се оставят?
Надали за век и веков.

# 157

Авторката е написала:"децата масово се оставят на ......."според теб кога се оставят?
Надали за век и веков.
Какво ще кажеш за една работна седмица?

# 158
Къде има консервативни нагласи  Shocked

Консервативна е нагласата на обществото ни като цяло. Тук по презумция децата ги гледат бабите, в смисъл: това е нещо нормално и масова практика за разлка от западните общества. И ако кажеш че не искаш баби да ти гледат детето, те обявяват за странна и веднага тръгват да ти обясняват- колко опитни са възрастните хора, с какви ценности,колко деца били отгледали и т. н
За мен отглеждането далеч не се свежда до хранене,обличане и извеждане в градинката. И не мисля че младите жени по нещо отстъпват на по-възрастните. Отлично могат да си отгледат и възпитат добре децата, а не някой който не може да ми стъпи на физическия тонус, нито на доброто зрение, нито на способността ми да не се уморявам лесно. Изключение  може би прави 80 годишната, 40 килограмова женица, на която и се налага да носи 16кг бичме (май беше). Извинявам се за въпроса, ама не ви ли беше малко съвестно да нагърбите жената на тея години да гледа детенцето цяла година?

# 159
Закостеняло е твоето виждане  ooooh!

Младите жени отстъпват на по-възрастните, по мнооооооого неща!

А да споменавам ли, че в чужбина няма нашия проблем с недостиг на места по заведенията? Няма смисъл...

# 160

Не е въобще "масово" оставяне на децата изцяло на отглеждане /денонощно и постоянно/ на баби. Аз лично не познавам нито един такъв случай. Още по- малко познавам баба, родена в началото на миналия век, /което е около 10-та или 20-та година/, която да гледа внуците си сега /колко ли ще да са големи, моята баба има правнуци на по 20 години вече, тя е 22 година/. Нормално е под "възпитание", което е посочено в заглавието, да се има предвид почасова грижа. Това е по- често срещаното, дори у нас.
  Абе хора, има цели села в БГ където децата буквално са оставени на отглеждане от бабите, защото родителите са в Испания или не знам си къде на работа. Кое не е масово? За това ли правят и предавания за тези случаи, има знаете, и кампанията на УНИЦЕФ за ранно детско развитие,всички тея неща призовават за отговорно родителство а не "роднинство".

# 161
Вилико, не знам да провокираш ли искаш, или само толкова знаеш? Shocked
Нямало места по заведенията? То само в БГ няма.
Младите жени не били толкова качествени като майките/свекървите си? Това пък откъде го измисли?

Нещо не ме стимулираш за диалог с тези абсурдни твърдения.

Въобще, оправдания всякакви, води примъкнати от девет планини...
Желая ви приятна вечер. Отивам да си гледам децата, че няма баби наблизо Mr. Green

# 162
Това- къде? С целите села. Покрай мен децата са си при родителите. Вероятно имаш спомени от преди 20 години. То по селата баби не останаха, ка- моли живи и здрави такива, които да гледат пра внуци /защото внуците на родените в началото на миналия век са на по 40 години.
 Laughing
Кампании се правят и за футбола, и за поредния политик, за всичко се правят кампании.
И писах- аз лично баби не ползвам и не съм ползвала.
И не отговорихте- чии трябва да са критериите при отговор на въпроса "Що е то възпитание и кога то е "добро?"

# 163
Lucky.me ,

1. Именно - в БГ няма места и затова често се оставят деца при бабите, а не от консерватизъм!!!

2. Къде видя майки/свекърви, като аз говоря за по-възрастни???

3. Да са ти живи и здрави децата и дано не ти се налага да ползваш услугите на ония, дето само вредят  Laughing

Babe factor ,
къде се отплесна сега или просто няма какво да кажеш?

# 164
Lucky.me ,

1. Именно - в БГ няма места и затова често се оставят деца при бабите, а не от консерватизъм!!!

2. Къде видя майки/свекърви, като аз говоря за по-възрастни???

3. Да са ти живи и здрави децата и дано не ти се налага да ползваш услугите на ония, дето само вредят  Laughing

Babe factor ,
къде се отплесна сега или просто няма какво да кажеш?

И при нас няма места в детските градини. Точно за това си стоях в къщи докато приеха детето на градина. Никога не съм видяла някоя норвежка баба да отглежда внуче.
Ползват се детегледачки и частни детки градини, до отваряне на място в общинска.
И ако си мислиш, че в чужбина проблемът с парите не съществува, то се лъжеш. И тук младите семйства с деца са затруднени материално, но майките си гледат децата, не ходят на работа, семействата затягат коланите за няколко години и това е.
Сега се очертава пак да съм си в къщи с малкия, макар, че много ми се иска на есен да се върна на работа. И в БГ да бях, пак не бих прибягнала до бабата.
макар, че сега я чакам с нетърпение да дойде и да "погледа" внучетата, че да идем на един ресторант с мъжа ми Laughing

С майки/свекърви визирах "по-възрастни". Просто използвах друг израз.

Общи условия

Активация на акаунт