Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 369
  • 330
  •   1
Отговори
# 60
Асса, извинявай но ако е "задръстена" няма да е в безопастност..

# 61
В градината на сина ми има една баба, която ходи да води и да взима внука си, който е на 3 (живеят до нас). Бабата вероятно е прекарала инсулт, защото е прегърбена, ходи трудно, с лице на една страна. Но си е наред с акъла, макар и трудно подвижна. Никога не ми е била неприятна гледка как помага непохватно на внука си да се настани в количката и как го бута, изглеждайки мъчително, но всъщност не е. На никого тук не правят впечатление такива неща. Така и трябва да бъде.

# 62
  • Пловдив
Та и на мен не ми е много ясно как например една баба ще седне да говори открито на внучето си за секс и т.н. Всички знаем че в един момент децата разбират за половите си различия и започват да задават въпроси, разглеждат си половите органи и естествено се интересуват от къде идват децата. И според мен не бива да получават отговори които повечето от нас най-вероятно са получавали-лъжи за щъркели и глупости.Да не говорим че за възрастните хора секса е нещо срамно и мръсно и едва ли не тема табу.

Извинявай, но ти с какви "възрастни хора" имаш възможността да общуваш??? Изумяваш ме, честно!

Моите дядо и баба /не, че са живи и не че децата ми са отгледали, де/ са лекари и никога не сме попадали на тема, която да е срамна или притеснителна за тях. В това число и секса. Моите деца нямат и живи дядовци, които ако бяха все още сред нас биха били на по 55-60 години. Никой от тях не беше нито толкова ограничен, нито толкова... притеснителен.  Simple Smile Майка ми също е модерна, образована, интелигента жена, която не би се скрила от ужас под масата в никой случай, ако дъщеря ми я попита за нещо като горецитираното. Изобщо, оглеждам се, оглеждам се около себе си и виждам само нормално развити ментално и емоционално хора, с добре подредени ценности.

Може би проблемът не е във възрастните хора по принцип, а в теб самата и конкретно тези около теб. Защото, ако съдим по начина ти на мислене, явно е възможно те да са с остарели схващания, странни разбирания за нещата от живота и това логично се е предало и на теб. В този ред на мисли - ти ще го предадеш и на дъщеря си. От което следва да предположим, че дали ти, дали те - резултата ще е един и същ.

# 63
В другата тема на авторката се съгласих с нея, при това в абсолютно малцинство, но тук съм на друго мнение. Възрастта на бабите и дядовците не е от значение, важен е самия човек и то не толкова като познания и напредничавост, а преди всичко заради огромната любов между баба и внуче. Моят опит показва, че над внучето се трепери и се гледа много по добре отколкото навремето собственото дете. Верно, че сме имали спорове за храненето, залитания по маста също, но пък криво ляво се наложих за тия неща, а и за мой късмет бабите ми са интелигентни, и двете са били с добри професии и могат да я научат на много неща. Но и да не знаеха толкова, пак си струва, защото е важно най -вече детето да е обградено с любов. Сексуалното възпитание смятам да си го провеждаме сами, все пак това си е друго поколение. Мисля, че не е необходимо само майката да си гледа детето, напротив, всяка помощ е добре дошла, и за майката и детето е добре, ако тя има възможност да си почине, да се разтовари или пък да е в час с професията си. Ако авторката ми позволи една лична забележка, май самата ти си още твърде млада и всички над определена възраст ти се виждат излезли от нафталина, има ли такова нещо? Имам познат дядо, шестдесет годишен рокаджия и направо ще те засрами със съвременните си схващания.

# 64
Не мисля, че тук възрастта е от най-голямо значение. Моито родители (както и тези на мъжа ми), например, не са родени в началото на миналия век. И смятам, че дават най-доброто от себе си в процеса на възпитание. С най-голямо удоволствие щях да оставям децата си и при моята баба, но за съжаление тя е много възрастна и просто няма как да се справи с тях. Да, родена е в началото на миналия век, но е страшно начетена жена, с много богат житейски опит, преживяла е страшно много неща и определено има на какво да научи правнуците си (Да ми е жива и здрава).

# 65
Като ви казвам, че на бабето бих обяснила по - лесно, не ми вярвате.
Явно проблемът е в начина, по който пиша - не става ясна мисълта.
Извинявам се за което. 
Та, не казвам, че стореното е било предумишлено. А това, че както
бабата ти навремето е реагирала, така и някой млад човек би
реагирал ... може би не съвсем адекватно, но това НЕ е свързано с
възрастта. Оспорвам обобщението, че бабите са задръстени и
вредят по презумпция на своите внуци ...
Оспорвам обобщението, че днешните методи на възпитание - в
неясна някаква разкрепостеност, либералност, са доказани по-
добри от старите и консервативни. Точка.

# 66
Скъпа dara,много грешиш относно мен но това е нормално-не ме познаваш пък и тук не е сайт за запознанства така че това не ми се обсъжда  Peace Ще се съгласиш обаче, че това което е в твоето семейство, където с баба ти и майка ти бихте провеждали открит разговор за секс е голямо изключение в консервативната ни държава. Никой не може да ме убеди че бабите в Пловдивските села например обясняват спокойно на внучката си как се прави секс или на внука си как да използва презерватива по предназначение.

# 67
какво значи "се оставят на баби и дядовци"? звучи като че се оставят завинаги... по същата логика децата в България масово се "оставят" в детските градини, примерно  Rolling Eyes

"оставям" децата при прабаба им по 2-3 часа на ден, прекарват си чудесно... учат буквите (с големия), пеят си (с малкия)... аз имам възможността да свърша нещо на спокойствие, примерно, да се изкъпя, без бебето да се тръшка и реве на вратата на банята...

не виждам нищо лошо, все пак майката и бащата не изчезват от живота на детето... сори, ама "оставят на баби и дядовци" ми звучи много драматично...

# 68
Да се оставят за няколко часа или ден-два е Ок. Имала съм предвид тези които се отглеждат основно от бабите си. Една моя позната роди и си остави детето при майка й на село за да може да работи тук в София. Взе си го на 5 годишна възраст. Сигурно го е посещавала събота и неделя но какво от това -връзка между тях така и не се получи. Той дори говореше на диалект и трудно се интегрира в средата тук.Продължението е логично -не я уважава, няма никакъв респект от нея... И нормално, все пак го е възпитала и отгледала друга жена. За такива случай ми е мисълта а и темата Peace

# 69
Да се оставят за няколко часа или ден-два е Ок. Имала съм предвид тези които се отглеждат основно от бабите си. Една моя позната роди и си остави детето при майка й на село за да може да работи тук в София. Взе си го на 5 годишна възраст. Сигурно го е посещавала събота и неделя но какво от това -връзка между тях така и не се получи. Той дори говореше на диалект и трудно се интегрира в средата тук.Продължението е логично -не я уважава, няма никакъв респект от нея... И нормално, все пак го е възпитала и отгледала друга жена. За такива случай ми е мисълта а и темата Peace

Това се пише, когато пускаш темата, а не на пета страница Wink

dara, абсолютно съм съгласна с теб

# 70
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Не, не мисля, че могат да възпитават добре, но е от полза за едно дете да вижда различни гледни точки, отношения, характери, важно е също родителите да си почиват ... т.е. мисля, че е чудесно детето да бъде оставяно, след една определена възраст, при бабите и дядовците си за един или два дни .... важното е основната идея за възпитанието да идва от родителите и те да носят истината, според детето ... и бабите да не се натрапват

# 71
Мисля че никъде не съм написала в началото на темата за почасово или инцидентно гледане на деца от възрастните им роднини.Говоря за отглеждане от тях. Явно само някои смятат че това го казвам на 5-та страница.

# 72
  • Пловдив
Скъпа dara,много грешиш относно мен но това е нормално-не ме познаваш пък и тук не е сайт за запознанства така че това не ми се обсъжда  Peace Ще се съгласиш обаче, че това което е в твоето семейство, където с баба ти и майка ти бихте провеждали открит разговор за секс е голямо изключение в консервативната ни държава. Никой не може да ме убеди че бабите в Пловдивските села например обясняват спокойно на внучката си как се прави секс или на внука си как да използва презерватива по предназначение.

Възможно е да греша. Възможно е даже да съм в голяма грешка. Изводите си правя на база на това, което чета. И ако смяташ, че съм в голяма заблуда, следва да си направиш извода как си поднесла темата си и как си изложила тезата си. Видях и другата ти тема - изказваш се крайно, разсъждаваш ограничено и много едностранчиво, провокираш хората да реагират крайно.

Изобщо не смятам да те убеждавам в абсолютно нищо за хората от пловдивските, а и които и да било други села. За съжаление не познавам хора от селата нито толкова на брой, нито толкова издълбоко, че да градя хипотези за това как или какво мислят и как възпитават/не възпитават деца. Бих могла да говоря само за тези възрастни хора, които познавам лично и до които моите деца, а и аз имаме досег. А те се си съвсем ОК. И по горната причина не ми се струва разумно и аргументирано да правя обобщения, както очевидно имаш навика да правиш ти.

Чудесно е, че си решила сама да възпитаваш и отглеждаш детето си. Но това не е повод обвинително да размахваш пръст и да правиш тежки обобщения. Някак не звучи добре. Ако аз грешах може би темите ти нямаше да се превръщат в корида още след първия постинг.  Simple Smile

# 73
ОК. Не виждам обаче нищо крайно в тая тема. То всяко мнение в България различно от общоприетото се превръща в арена за корида. Не само по форумите но и по телевизията и т.н.

# 74

Мисля че никъде не съм написала в началото на темата за почасово или инцидентно гледане на деца от възрастните им роднини.Говоря за отглеждане от тях. Явно само някои смятат че това го казвам на 5-та страница.
По мои наблюдения в БГ масово децата се оставят на баби и дядовци, но доколко те могат да дадат адекватно възпитание на едно дете?

Да се оставят за няколко часа или ден-два е Ок. Имала съм предвид тези които се отглеждат основно от бабите си.

Изобщо не целя да се заяждам, но мисля, че ако малко по-правилно си задаваш въпросите, ще има много по-малко спорове в темите ти. Ти може би знаеш какво искаш да кажеш, но лично аз, не съм в главата ти и няма как да разбера, какво точно искаш да кажеш. А все пак разликата от оставяне за няколко часа, до отглеждане е от небето до земята Wink

Общи условия

Активация на акаунт