Половин ден на ясла/градина или от време на време?

• 4 146
  • 63
  •   1
Отговори
Какво мислите по този въпрос?
В моя квартал, повечето майки не работят, водят децата си до обед на ясла или градина.
Даже в повечето случаи и 1 път месечно, колкото да не подновяват изследванията.

Или по точно използват ОДЗ- то като един вид детегледачка когато са заети  ( но не целодневно ами ей така ден- два)

А да спомена че при нас има 10 лв такса + 2.20 лв на присъствен ден.

Според мен не е правилно да се заемат така местата, а същевременно други семейства да изнемогват по частните забавачки (там си мисля че таксата бе твърда-0 ходи не ходи и нищо не се връща)

# 1
Явно сте някакво изключение, аз не знам за подобна практика по градините. А и за да се въведе може би няма толкова много изнемогващи семейства, които да не могат да се запишат в тази детска градина. Дори напротив- може така да си попълват нужните бройки, просто това ми хрумва.

# 2
за въпросната квартална ясла ние сме с "връзки"
Малкия още не ходи, чак февруяри, но този въпрос ме гложди

# 3
Не вярвам това да е масова практика Thinking
Има си правилник и според него не може да се отсъства по семейни причини до безкрай.За нашата градина са 30 работни дни годишно.

# 4
Вие ( визирам квартала и майките) сте едно голямо изключение явно! Около мен такива родители няма! Не вярвам, че подобно ходене на поискване ще бъде търпяно и толерирано  Rolling Eyes !

# 5
 Shocked ShockedЗа първи път чувам за такова нещо

# 6
  • София
Аз съм попадала на такива случаи, но единични т.е. не мога да говоря да масова практика  Peace
По-скоро не го приемам като правилно. За почасово гледане има детски центрове Wink

# 7
  • София
Не знам дали е масова практика, но ми се струва, че във всяка група има поне по едно дете, което ходи "от време на време". И в групата на моя син има 2 такива деца - взимат ги много рано, веднага след като са станали от следобеден сън или дори преди да легнат, не ходят по 2-3 седмици, после пак за 1-2 и пак почивка...майките не работят и могат да си гледат децата, но ги пращат на градина, за да се социализират, примерно, а и за да си свършат нещо, знам ли...

Друго, обаче, на мен ми е много интересно. Когато отида да си взема детето към 18.15-18.30 вечер той е последен. А имам късмета да работя и живея в един и същ квартал, и детето е в квартална градина...ами ако идвах от другия край на София - щях да го взимам в 19...Случвало ми се е да го взема към 16.30-17 (абсолютно изключение, на работа съм до 6) - тогава пред градината е лудница, баби, майки, всички си взимат децата по това време - как го правят? Много ми е чудно, след като всичките ми когеги в офиса, примерно, казват че също децата им остават /или са оставали, когато са били в градинска възраст/ последни...а работно време 9-6 не е някакво изключение...

П.С. Говоря за държавна градина в София, опашката с чакащи е голяма...

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 13:43 от мандаринка

# 8
А защо те гложди този въпрос? Моето дете си ходи до обяд, но ето днес ме помоли че иска да остане да спи там и ще бъде цял ден. Никой няма проблем с това. А групата в която ходим ми се вижда малка, никой не се е натиснал да се записва точно там и никой родител не изнемогва. Странна работа как хората се вълнуват от тещо, което изобщо не ги касае.

Не знам колко частни забавачки има в Русе, в Плевен частната детска градина е само 1, но не съм чула някой да не е могъл да си запише детето на държавна ДГ. Аз поне моето го записах през октомври, групите бяха запълнени и въпреки това ми казаха, че задължително ще й намерят място.

# 9
Чак се чудя за някои хора от къде падат! Не визирам авторката. Споделеното от нея е практика. В София със сигурност, а сигурно и в други градове.

# 10
Въпроса ми тръгна от тук:
7-8 майки в квартала- засичаме се в 11. 30 а кухнята- аз взимам храна на малкия а те децата си. Говорим си как са децата и ей такива работи. чуват се неистови писъци от другите деца защо не са ги взели...
Говоря си и с лелките, които раздават храната (те са от яслата) и казват,  че в чудо са се видели......

Други 4-5 майки- о не няма да ходи тази седмица на градина, само в сряда че тогава съм на фризьор , маникюр и т. н Нали се плаща на присъствен ден....
Моя ХХХХ за октомври ходи 2 дни по половин ден, колкото да го има в списъка на яслата за да не подновявам изследвания че са скъпи!
О да нося кислол и ТХ, та ХХХХХ не е ходил и два дни този месец!

Моето дете е записано в същата ясла от февруари, с жестоки връзки защото няма места.
Просто се питам други родители които са нямали връзки, как се оправят горките.
В Русе има частни забавачки , но не са по джоба на всеки Sad

# 11
Не знам дали е масова практика, но ми се струва, че във всяка група има поне по едно дете, което ходи "от време на време". И в групата на моя син има 2 такива деца - взимат ги много рано, веднага след като са станали от следобеден сън или дори преди да легнат, не ходят по 2-3 седмици, после пак за 1-2 и пак почивка...майките не работят и могат да си гледат децата, но ги пращат на градина, за да се социализират, примерно, а и за да си свършат нещо, знам ли...

Друго, обаче, на мен ми е много интересно. Когато отида да си взема детето към 18.15-18.30 вечер той е последен. А имам късмета да работя и живея в един и същ квартал, и детето е в квартална градина...ами ако идвах от другия край на София - щях да го взимам в 19...Случвало ми се е да го взема към 16.30-17 (абсолютно изключение, на работа съм до 6) - тогава пред градината е лудница, баби, майки, всички си взимат децата по това време - как го правят? Много ми е чудно, след като всичките ми когеги в офиса, примерно, казват че също децата им остават /или са оставали, когато са били в градинска възраст/ последни...а работно време 9-6 не е някакво изключение...

П.С. Говоря за държавна градина в София, опашката с чакащи е голяма...
В нашата градина пък аз си чупя краката от бързане да стигна в 17.30 часа и детето ми винаги е предпоследен или последен.Чудя се на останалите родители кога работят?

# 12
И аз се чудя кога работят, или само се правят че работят....
Преди имах 2 майчета подчинени и винаги искаха да ги пускам в 16 да си вземат децата .... а аз все ги питах нали работят до 19........ но ги пусках добра душа ссъм

# 13
За мое най-голямо нещастие детето ми е от тези, дето много отсъстват, има хронична астма, та след 5 дни на градина отсъства минимум 2 седмици  Sad
Но по отношение на взимането на обяд, в нашата градина трябва да имаш много съществуно основание (или да си близка с директорката), за да си взимаш детето в неопределеното време, не за друго, а защото останалите деца плачат, разстройват се и питат защо и тях не ги взимат, особено в първа група е много травматично. По тази причина съм против такова преждевременно взимане, освен ако не е доказано, че детето има някакъв психологичен проблем и трябва да му се помогне да се адаптира, но тогава и на групата може да се обясни и те да не се сърдят, предполагам.

Но и аз за първи път чувам това да е масова практика (за ясла не зная как е, но за градина не съм чувала, само за единици зная).

# 14
И аз се чудя кога работят, или само се правят че работят....
Преди имах 2 майчета подчинени и винаги искаха да ги пускам в 16 да си вземат децата .... а аз все ги питах нали работят до 19........ но ги пусках добра душа ссъм

Има цяла тема с анкета в Клюкарника за работното време.

Общи условия

Активация на акаунт