СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 679
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 810
Чаено момиче,първият път,като споменаваше за вдигане на таксата,Фандъкова се мотивира с новите градини,които ще строи.
 Сега пък няма да строи градини.
 Преди време Дидиа писа,че в делегирания им бюджет годишната издръжка от 1480лв миналата година,тази е намалена на 1408 лв за дете.
 Не мога да знам,вярно ли е. Но нещо не пасва в картинката,нали?!

Обаче се оказа че реално издръжката от държавата миналата година не е била 1480 лв. и това е било заложено още в закона за бюджета за 2009 г. На практика сумите за 2009 са по-малки, но за сега. Законът за 2010 не е толкова категоричен, но пак има едно членче дето дава възможност на МС да ги намалят.

Всъшност полагаемата се сума на дете за 2009 г. по бюджет е около 1330 лв., а не 1480 лв.

# 811
  • гр.София
 Т.е, сумата се е увеличила...

# 812
  Дидиа писа,че в делегирания им бюджет годишната издръжка от 1480лв миналата година,тази е намалена на 1408 лв за дете.
 Не мога да знам,вярно ли е. Но нещо не пасва в картинката,нали?!

Ами вярно е  Laughing Това беше съобщено и по медийте.Само ,че за 2009 от тези 1480 извадете 10% ,това беше резерва,който си потъна незнайно къде и никой не го видя.Така ,че ако приспаднете 10 % ще ви убедят,че сумата от 1408 лв е по-голяма от миналогодишната. Mr. Green Желязна логика!Само дето не казват тази година какъв ще е резерва  Thinking

# 813
Дидиа, не е точно така. Тези 10%  са под условие, а не че държавата ги е дължала, но не ги е дала. Това не е дължим резерв, а сума която може да бъде изплатена допълнително на общините при определени макроикономически показатели. Т.е. при добро изпълнение на приходната част на бюджета, а не в условията на криза.

Точно така пожелателно си е написано в чл. 17 на закона за бюджет 2009. В проекта на закона за 2010 формулировката беше по-читава,  но не съм гледала окончателния вариант. Мисля че идеята е да се дадат на 100%, освен ако МС в крачка не реши друго.

# 814
  • Върху лъчите на Слънцето.
За много години на всички!
Нова година - нов късмет!
Но ви желая най-вече здраве!

# 815
Да, Анелка, за тези доп. критерии става дума. Тук-там градините са си избрали и месторабота и местожителство в района, както и породени деца.
а, ето това мислех да питам. Искам 62 ОДЗ да ни е първи избор и се чудех дали трябва да си сменям личната карта, защото по адрес се водя в Изток и там мислех да са ни другите градини по избор. На тази първата, няма такъв допълнителен критерий.

petia_tag, не бързай да си сменяш личната карта, в 62-ро нямаше доп. критерий за местожителство в района миналата година и тази година не очаквам да вкарат такъв. Пък ако се наложи може да си смениш постоянния адрес в общината за 1 ден и смяната на личната карта също става бързо.
Апропо, не знам защо искаш 62-ро да ви е първо желание, но ако не събирате 10+ точки изобщо не си прави илюзии, там влизат само деца с 10+ точки и деца с връзки  Mr. Green. Освен това условията в яслата за най-малките никак не са добри, писала съм няколко пъти в други теми информация за това. Аз разпитвах майки от района, чиито деца посещават 62-ро и разбрах, че много лошо гледат най-малките, което ме накара да се откажа завинаги от кандидатстване в тази градина.

# 816
Дидиа, не е точно така. Тези 10%  са под условие, а не че държавата ги е дължала, но не ги е дала. Това не е дължим резерв, а сума която може да бъде изплатена допълнително на общините при определени макроикономически показатели. Т.е. при добро изпълнение на приходната част на бюджета, а не в условията на криза.

Точно така пожелателно си е написано в чл. 17 на закона за бюджет 2009. В проекта на закона за 2010 формулировката беше по-читава,  но не съм гледала окончателния вариант. Мисля че идеята е да се дадат на 100%, освен ако МС в крачка не реши друго.

За сведение, Ели , държавата се е издължила до стотинка спрямо ДЗ,но общините са дали само 70 % от полагаемия се на всяко ДЗ делегиран бюджет.Говоря за тези ДЗ,които са на делегиран бюджет ,защото има и такива ,които не са.Съжалявам,но днес видях отчетите.Финансирането на ДЗ е от държавата и общините .Дори средства дадени от държавата общините се опитаха да спрат и сега ,ако няма резерв от налични консумативи до март пари за такива общината не предвижда.Излиза ,че ще караме на нокти три месеца и това е истината.Писна ми вече да ми замазват очите с празни приказки и хич нямам намерение да ги защитавам.
              Ако им вярвате това значи,че няма защо да се биете за места в ДГ.Днес чух,че се строят толкова ДГ в София ,че 2012 год ще има места за всички деца и проблема ще е решен.Само дето аз не виждам къде точно се строи и как точно ще си намерят необходимия персонал.Практиката показва,че за един месец в една група се смениха точно 6  пом.възпитатели дошли да заемат мястото на пенсионирал се такъв.Така,че хич не ща да чувам приказката за попа - "не ме гледай , чедо , какво правя,а ме слушай какво говоря" Е,на мен ми писна да слушам  Laughing

# 817
  • гр.София
Да, Анелка, за тези доп. критерии става дума. Тук-там градините са си избрали и месторабота и местожителство в района, както и породени деца.
а, ето това мислех да питам. Искам 62 ОДЗ да ни е първи избор и се чудех дали трябва да си сменям личната карта, защото по адрес се водя в Изток и там мислех да са ни другите градини по избор. На тази първата, няма такъв допълнителен критерий.

petia_tag, не бързай да си сменяш личната карта, в 62-ро нямаше доп. критерий за местожителство в района миналата година и тази година не очаквам да вкарат такъв. Пък ако се наложи може да си смениш постоянния адрес в общината за 1 ден и смяната на личната карта също става бързо.
Апропо, не знам защо искаш 62-ро да ви е първо желание, но ако не събирате 10+ точки изобщо не си прави илюзии, там влизат само деца с 10+ точки и деца с връзки 

Литъл,не става ясно,за кое дете ще кандидатства. Ако е за голямото-в 1-ва група (невероятно,но факт!!) влязоха и деца с по 7 точки. Всички с по 10т изчезнаха някъде (явно по кварталите си)

# 818
  • София
.....
Olive,приемът си остава чрез интернет. Трябва да следиш в Новини,кога ще започне кампанията по кандидатстване.

Мерси, Blanc, но как да го направя на практика: сега съм в чакащите за 5 ОДЗ за ясла за 2007 набор, само да прибавя и ЦДГ-та, които искам ли, и автоматично ще стана кандидат за градина, или трябва да трия профил и кандидатури и да се записвам наново?
Някой знае ли кои са добрите градини в района на Красно село, Борово и Бъкстон - живея на границите на 3-те района, но не зная кои градини да запиша?  bouquet

# 819
  • София

Апропо, не знам защо искаш 62-ро да ви е първо желание, но ако не събирате 10+ точки изобщо не си прави илюзии, там влизат само деца с 10+ точки и деца с връзки 

Литъл,не става ясно,за кое дете ще кандидатства. Ако е за голямото-в 1-ва група (невероятно,но факт!!) влязоха и деца с по 7 точки. Всички с по 10т изчезнаха някъде (явно по кварталите си)
благодаря ви за мненията. За каката става въпрос.  Simple Smile Чух много добри отзиви за градината, а и е точно зад нас. Другият ми вариант са тези в Изток и майка ми да я прибира. Ще кандидатстваме пък, ако стане. В краен случай ще я пращам по разни художествени самодейности, колкото да свиква с деца. Rolling Eyes

# 820
  • гр.София
 Olive, вярвам,че майките в твоята ситуация ще го обяснят по-добре. (Моето дете е прието и е 2006 набор ,така че не мога да виждам,какво ви позволява системата)
Специално за ЦДГ-тата-предполагам,че сега нямаш възможност да избираш и се редиш на опашка. Ще ти позволи чак когато обявят кампанията и свободните места за септември за 1-ва група.
 Нищо няма да триеш в профила си.
 Нямам идея,дали децата,които се редят на опашка за 2-ра яслена в някое ОДЗ, ще преминат автоматично към опашката за 1-ва група в същото ОДЗ. Най-вероятно-точно така ще стане. Но там ще има малък прием, а също може да ви изпреварят деца с повече точки,нищо че са кандидатствали по-късно от вас ( с друга дата).
 Докато не обявят свободните места не можеш да прецениш,къде имате шансове и как да подредиш желанията си.

# 821
  • София
Olive, Бланк е абсолютно права. Като обявят кампанията само ще добавиш ЦДГ /сега нямате достъп до тях/. ОДЗ-тата нека ти стоят, нищо не трий, само ще си пренаредиш желанията като се ориентираш къде имате шансове.

# 822
  • София
Благодаря много и на двете!  bouquet

# 823
Само да добавя, че за ОДЗ-тата системата автоматично прехвърляше кандидатурите, когато детето навършеше възраст за 2 яслена група. По тази логика, би трябвало да прехвърля и от яслена в градинска.

# 824
Моля ви помогнете, регистрирахме се в ИСОДГ в графа посещава ли детето детска градина написах че не посещава,а тя всъщност ходи на ясла.Искам да го променя и не намирам начин за това.В този случай не получаваме едната точка която ни се полага за това че посещаваме ясла.Дано да съм ви обяснила правилно нещата

Общи условия

Активация на акаунт