Отговори
Ами това ме интересува - законно ли е да се събират пари от родителите за основни ремонти на детското заведение?
И при колко от вас са събирани средства за ремонти и купуване на мебели?

# 1
според мен това е изнудване.
Има си такса за посещение на ДГ.
Нека се вместваме в нея.
не мисля че е правилно да искат пари за какво ли не!
Колкото толкова.

НАистина сега някои родители ще ме погнат - но финансовото положение на родителите ( на повечето) не е цветущо.
На мен са ми искали пердета на мечо пух- и аз отговорих- о и аз имам нужда от пердета моите у дома са поне 20- годишни.
нестига че всеки месец има по един ферман кой какво да носи (от порядъка 20 тина лева) и като сложим и около 55 лв такса за яслата.....

# 2
Говоря за 200лв за ремонт и по 100лв за консумативи на дете.

# 3
Говоря за 200лв за ремонт и по 100лв за консумативи на дете.

Абе Велико защо си крутувате така?
Ами ако нямам?????
От къде да взема тези 200 лв????? на заем???? и после да връщам 4 месеца по 50 лв????
И още 100 за консумативи - какви консумастиви????
хайде нека да се вместват в бюджета си !!!!

# 4
  • София
Леле кви суми обявяваш за какво са? Какви консумативи за 100лв това за година ли?

# 5
Добре де, но като ти го съобщават, че това е решено лятото, когато дори вие въобще не сте били постъпили в тая детска още, но в списък ,раздаден на всички родители - само ти не си платил - как да постъпи човек...И да добавя - това е решение на родителския колектив само на една група.

# 6
Добре де, но като ти го съобщават, че това е решено лятото, когато дори вие въобще не сте били постъпили в тая детска още, но в списък ,раздаден на всички родители - само ти не си платил - как да постъпи човек...И да добавя - това е решение на родителския колектив само на една група.

едва ли всички са платили ей така от раз 300 лв.
ще кажа че нямам възможност.
ако на месец разполагаш с 600 лв как ще отделиш 300?
Ще пусна и жалба ако трябва
Това е доброволно а не задължително
И какъв ремонт ще се прави ?
Какви консумативи?

# 7
Ремонта е направен вече всъщност, правен е преди старта на учебната година.

# 8
имали правили.
Извинявай че толкова остро влизам - НО  не е оставен избор на родителите.
не мога да се съглася че всички родители до един хоп са се съгласили да дадът по 200 лв
200 лв за много български семеййства не са малко пари.

според мен ви изнудват, уж всички са дали само вие не. Просто тоя репертоар се повтаря пред всички родители.

Не знам какви са ти финансовите възможности, но ще кажа за моето семейство така- да имаме прилични доходи, но имаме и големи разходи относно мое заболяване.
За мен 200 лв са непосилна сума.......  в момента имам 10 лв и някакви стотинки и аджеба от къде да взема 200 лв?

Да мога да ти дам като взема заплата , но детето ми гладно ли ще стои 1 месец или на студено или може би без памперс? Или да ходя пеша до другия край на града за да икономисам 2 лв за билети?

# 9
Именно затова събирам опит от родители и пуснах темата.

# 10
Ако съм на твое място ще процедирам така
 с мил тон (щото съм проклета по природа)
1- ще се срешна с директорката за да ми обясни за ремонта
2- аз и обаяснявам че това е пост фактум- нещо е решено някога си, когато аз още не се е знаело къде и как ще съм
3- обяснявам и че нямам финансова възможност и по закон пари се събират НАПЪЛНО доброволно

Ако директорката ми изсъска нещо я почвам с другия тон
- пиша си жалба

# 11
  • София
Явно е масова практика, но чак такива суми не са ми искани. Имаше някакви лампи, решили са родителите да ги сменят преди моят син още да тръгне на градина, ок. Материалите сами си ги купихме - боички, блокчета и т.н., което е по-добрият вариант. Сега родители искат да сменят дограмата, ама още няма избистрена идея, аз лично в момента нямам никаква възможност за подобни вложения. Ако имам, с удоволствие ще помогна, нямам нищо против, но да не се поставя като свършен факт и като задължение, защото наистина не всеки може да си позволи. Пращайки детето си на градина си правим сметката какво ще струва това. Който може и иска - да прави ремонти, който не може, не е длъжен.

# 12
  • София
Да ти кажа аз не дадох директно казах,че нямам възможност да отделя такава сума. Няколко пъти ми казваха и на мен,че съм единствената недала аз пак казах при моя заплата от 400 лв не мога да дам 300 и край. Оказа се после,че не съм била само аз възпротивилата се а доста родители им се видяло много. Ние също като вас по никое време в нова градина,че ни приеха а точно тогава сменихме и жилище и всичко ама всичко заделено отиде за ремонти наистина нямах от къде да взема. Искаха за матраци ама противоалергичните скъпите не можело обикновенните, за пердета килими и леглата били стари и масичките и столчетата им също. Ми съжалявам просто директно и кротко без тон каза аз нямам от къде да ги отделя

# 13
Злоупотребяват с това че няма места и че детето по някакъв начин се е добрало до тази дг... и почват изнудванките.

Аз смятам така:
60 лв такса ДГ
20 лв разни ( ТХ, сапун , салфетки, белина , кислол, М.кърпи и др)
20 лв блокчета боички и т.н
10 лв - театри и клоуни
 че те станаха 110 лв.

Както имаше една тема за увеличението на таксите- АМИ да да ги увеличат , но една стотинка да не взимат от родителите!

За матраци столчета, ами да дойде да види моите в къщи, и тези в ДГ ще и се видят РАЙ

# 14
  • София
Детето ми е алергично от влага плесени и мухъл,но и в нас не спи на противоалергичен матрак, та за детската ли да отделя? Ама дето казваш нали сме приети едва ли не длъжни сме. Ами не съм ако на някой обстановката му се вижда мизерна да води детето в частна на лукс.На мен държавната ме устройва каквато е. Дори ми казваха "ами като попита той защо спи на старо дюшече пък останалите на матрак какво да му кажем и без това има проблем с адаптирането още толко ще се задълбочи" Извинете,но никога няма да се сети да рови под чаршафите,  а и да рови няма да му направи впечатление и да пита ако някой не го подсети  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт