За родителските права

• 5 647
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам един такъв въпрос. Възможно ли е и доколко е... развод по взаимно съгласие със споразумение правата за детето да останат на бащата. След половин година майката да поиска тези права над детето си и съда да й го присъди на нея? Бащата няма нищо против... или има тогава (хората се променят)?!
Когато единия родител се подпише доброволно, че се отказва от правата си, за пред съда... след това има ли правото да обжалва, защото си е  променил решението? Наивно ли е, съда как ще се отнесе към подобно нещо...

# 1

Когато единия родител се подпише доброволно, че се отказва от правата си, за пред съда... след това има ли правото да обжалва, защото си е  променил решението?

Да може да поиска връщане на правата при променени обстоятелства. Права се отнемат много трудно. Ако обаче родителя покаже и докаже положителна промяна в интерес на детето правата ще му се върнат.
Прочети закона, там го пише  Wink

# 2
  • Пловдив
Аз пък доколкото знам, щом е със споразумение, решението не се обжалва. Нали са се разбрали при кого остава детето. Но не знам как стои въпросът със завеждане на друго дело. Обаче от моя гледна точка да се откажеш доброволно да се грижиш за детето си и след 6 месеца да се сетиш, че много искаш да го гледаш, звучи несериозно. Ами ако след още 6  месеца пак си промени решението ? Децата не са кукли, а живи същества...

# 3
Аз пък доколкото знам, щом е със споразумение, решението не се обжалва. Нали са се разбрали при кого остава детето. Но не знам как стои въпросът със завеждане на друго дело. Обаче от моя гледна точка да се откажеш доброволно да се грижиш за детето си и след 6 месеца да се сетиш, че много искаш да го гледаш, звучи несериозно. Ами ако след още 6  месеца пак си промени решението ? Децата не са кукли, а живи същества...
И аз съм на това мнение... Наистина, ако съда присъди детето на единия родител, след това другия има право да обжалва. Но когато имат споразумение и после едниия се отметне... наистина би звучало несериозно.

# 4
  • Italia
Да предположим, че майката не е имала физическа или финансова възможност да го отглежда през този период. Ако бащата е съгласен и преподпишат споразумението - може и да стане. Но наистина изниква въпроса: "Ами ако след 6 месеца пак няма възможност?"

# 5
Странно е , че майката иска да остави детето при бащата, та макар и за 6 месеца. Не знам, но за мен това е някак неприемливо.
А аз като подписах споразумение, адвоката ми каза, че мога да заведа ново дело при промяна на обстоятелствата. Т.е. споразумението не е вечно. Пък и родителите ако се разбират защо изобщо стои въпроса да се дават правата на бащата за 6 м. , пък после нови дела. Не е ли по- добре правата да си останат на майката, а детето да бъде при баща си 6м на нещо като "на гости"? Но пак казвам не я разбирам тази майка, каквито и затруднения да има ... Каква е гаранцията , че след 1 година няма пак да изпадне в затруднение?...

# 6
  • София
 Един познат тази година получи правата над детето си по взаимно съгласие(майката се отказа от правата си върхо едното дете и то отиде при бащата а другото остана при нея) делото  трая около 4м. Развода им също е бил по взаимно съгласие като правата над децата са на майката.

# 7
Кой ще отглежда детето и родителски права не е едно и също нещо.
И двамата родители имат права независимо къде се отлгежда детето, освен ако те не бъдат отнети. В българското законодателство май няма доброволно отказване от права.

# 8
Здравейте. Имам един такъв въпрос. Възможно ли е и доколко е... развод по взаимно съгласие със споразумение правата за детето да останат на бащата. След половин година майката да поиска тези права над детето си и съда да й го присъди на нея? Бащата няма нищо против... или има тогава (хората се променят)?!
Когато единия родител се подпише доброволно, че се отказва от правата си, за пред съда... след това има ли правото да обжалва, защото си е  променил решението? Наивно ли е, съда как ще се отнесе към подобно нещо...

като си вземеш решението от съда, на последната страница пише дали има право на обжалване или не, и на колко инстанции. обаче при подписано споразумения няма право на обжалване, а трябва да се води ново дело.

# 9
И двамата родители имат права независимо къде се отлгежда детето, освен ако те не бъдат отнети. В българското законодателство май няма доброволно отказване от права.
Peace
Отказ от родителски права мисля че има само при оставяне на детето в дом.
При развод няма такова нещо.

# 10
Peace
Отказ от родителски права мисля че има само при оставяне на детето в дом.
При развод няма такова нещо.
Абсолютно вярно, но с едно уточнение: на когото са присъдени да упражнява родителските права може да взема еднолично решения( стига да не става дума за извеждане от страната, например) без да иска разрешението на другият родител.Този родител, който няма присъдено право да упражнява род. права обаче не може сам да взема решения, касаещи детето, т.е. трябва да иска съгласието на упражняващия правата.

Общи условия

Активация на акаунт