Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 677
  • 700
  •   1
Отговори
# 450
Най-добре си отворете отделна тема. Тук едва ли много хора се вълнуват дали генномодифицираните храни ще бъдат патентовани или не. Даже ми се струва, че ако не са патентовани ще е по-труден контролът върху разпространението им, което е важно, ако успеем да убедим институциите да забранят или ограничат ГМО.

Аз бих искал да чуя убедителен аргумент против разпространението им. питам ви за десети път:

Аз: в България още не ни става много, но в други държави екосистемите са съсипани, пълно е със "зелени" пустини, гражданите  негодуват, ние това ли искаме? България да излезе от графа чиста природа?
Трето: и с какво толкова са вредни?
Аз : ами най-малкото , че изискват огромна химизация и ти я ядеш. Останалото вече го казахме.
Четвърто: и пак не разбирам с какво толкова са вредни?
Аз: Щом не ти пука какво ядеш, пука ли ти , че фермерите фалират? Щото трябва да купуват всяка година все по-скъпо патентованите семена и да са в пакет с Раундъп примерно, тотален хербицид?
Пето - ми то ГМО-културите дават 3 пъти по-голям добив и без хербициди.

До този момент никой не ми е дал категоричен и ясен отговор с какво ГМО вредят и с какво пречат на биоразнообразието и хората.

Нещата, които са написани на първа страница, са градски митове. Те успешно бяха оборени с няколко академични статии, които пуснах преди 2 седмици.

# 451
  • София
Звездичко, тук се работи по това твоите гени да останат чисти.
Уважавай чуждите усилия!

# 452
Звездичко, тук се работи по това твоите гени да останат чисти.
Уважавай чуждите усилия!

Искам да ме убедите, че вашите усилия са наистина стойностни и че моите гени остават чисти.

Досега не успявате.

Не мога да срещна подкрепа за това, което вие пишете, в научната периодика.

# 453
  • Stuck in a moment
Най-добре си отворете отделна тема. Тук едва ли много хора се вълнуват дали генномодифицираните храни ще бъдат патентовани или не. Даже ми се струва, че ако не са патентовани ще е по-труден контролът върху разпространението им, което е важно, ако успеем да убедим институциите да забранят или ограничат ГМО.

Аз бих искал да чуя убедителен аргумент против разпространението им. питам ви за десети път:

Аз: в България още не ни става много, но в други държави екосистемите са съсипани, пълно е със "зелени" пустини, гражданите  негодуват, ние това ли искаме? България да излезе от графа чиста природа?
Трето: и с какво толкова са вредни?
Аз : ами най-малкото , че изискват огромна химизация и ти я ядеш. Останалото вече го казахме.
Четвърто: и пак не разбирам с какво толкова са вредни?
Аз: Щом не ти пука какво ядеш, пука ли ти , че фермерите фалират? Щото трябва да купуват всяка година все по-скъпо патентованите семена и да са в пакет с Раундъп примерно, тотален хербицид?
Пето - ми то ГМО-културите дават 3 пъти по-голям добив и без хербициди.

До този момент никой не ми е дал категоричен и ясен отговор с какво ГМО вредят и с какво пречат на биоразнообразието и хората.

Нещата, които са написани на първа страница, са градски митове. Те успешно бяха оборени с няколко академични статии, които пуснах преди 2 седмици.

Така както ти твърдиш, че си пускал статии така и ние сме пускали. И да, с необходимите научни позовавания и правителствени данни. Само, че вече не го смятаме за нужно - това, само на теб да ти се доказва.
Фактът, че десетки хора пуснаха информация по какъв начин ГМО вредят, а ти седиш и повтаряш "Докажете ми" е показателен.

Освен това на хората не им е нужно да имат дипломи или непременно научни източници, за да разберат , че цигарите, въглеродния диоксид, атомните бомби или картечниците - всички измислени в името на прогреса и добруването, са вредни, убиват и т.н.

# 454
Аз предлагам да игноририраме мненията на всички, които слагат "прът в колелата" на усилията ни. Наистина нямаме време!!

Звездичко
, не се сърди. Намери си друга тема да  се забавляваш. Peace

# 455
  • Stuck in a moment
Според доклад на Американската академия на науките (ААН) , сегашната система на пълно одобрение на ГМ храните от страна на АХЛ може да пропусне неволни промени в състава им. Според ААН процесът на прикачване на гени може да доведе до непредсказуеми промени у организма приемник на гена. Индийският съвет за медицински изледвания (ИСМИ), който публикува откритията си няколко дни по-рано, идентифицира дълъг списък от потенциално опасни странични ефекти от ГМ храни, които до този момент не са взети под внимание. ИСМИ прозовава към пълна промяна на съществуващите разпоредби.
Повечето критици смятат, че тестовете за безопасност, провеждани от биотехнологичната индустрия често са повърхностни и избягват проблемите. За съжаление учените, които надигат глас срещу подобни изследвания, а и тези, открили несъмнено доказателство за опасността от ГМ храните, са били обект на заплахи, уволнения, отнемане на статус и средства за изследвания. Например, едно изследване, проведено във Великобритания и субсидирано от правителството показва, че плъхове, хранени с ГМ картофи развиват туморни клетки, страдат от увредена имунна система, частична атрофия на черния дроб, както и забавено развитие на мозъка, черния дроб и тестисите. Когато ръководителят на научното изследване публично изказва опасенията си, той бива набързо уволнен след 35 годишна служба, както и сплашен със съдебен процес.

# 456
Повечето критици смятат, че тестовете за безопасност, провеждани от биотехнологичната индустрия често са повърхностни и избягват проблемите. За съжаление учените, които надигат глас срещу подобни изследвания, а и тези, открили несъмнено доказателство за опасността от ГМ храните, са били обект на заплахи, уволнения, отнемане на статус и средства за изследвания. Например, едно изследване, проведено във Великобритания и субсидирано от правителството показва, че плъхове, хранени с ГМ картофи развиват туморни клетки, страдат от увредена имунна система, частична атрофия на черния дроб, както и забавено развитие на мозъка, черния дроб и тестисите. Когато ръководителят на научното изследване публично изказва опасенията си, той бива набързо уволнен след 35 годишна служба, както и сплашен със съдебен процес.

Знаем за това изследване. Дето бяха намерили куп грешки в него и неправилно отчитане на резултата. И аз мразя да се повтарям, не само вие...

Цитат
Звездичко, не се сърди. Намери си друга тема да  се забавляваш

Без цензура, моля Simple Smile

Цитат
Така както ти твърдиш, че си пускал статии така и ние сме пускали. И да, с необходимите научни позовавания и правителствени данни. Само, че вече не го смятаме за нужно - това, само на теб да ти се доказва.
Фактът, че десетки хора пуснаха информация по какъв начин ГМО вредят, а ти седиш и повтаряш "Докажете ми" е показателен.

Освен това на хората не им е нужно да имат дипломи или непременно научни източници, за да разберат , че цигарите, въглеродния диоксид, атомните бомби или картечниците - всички измислени в името на прогреса и добруването, са вредни, убиват и т.н.

Тефтерче: Не че искам да те засегна, но искрено се надявам последното ти изречение да не е критерий за това, че си пускала академични статии в миналото и че си запомнила нещо от тях.
1. Не знам кой може да е измислил въглеродния диоксид Simple Smile Това е газ, който е съществувал поне няколко милиарда години
2. Тютюнопушенето не е измислено "в името на научния прогрес", а още от индианците.Цигарите просто са пренесени в Европа по-късно.
3. Атомните бомби, картечниците, балистичните ракети, бойните подводници са машини за убиване на хора. Но много от нещата, които ползваме днес, са първо минали през армията. Мирното усвояване на атомната енергия и евтин ток. Ракетите се използват за извеждане на сателити а ние не можем да си представим света без телекомуникации (Ха кабелна телевизия), точни прогнози за времето, GPS... Списъкът продължава.

# 457

"Проектът "Зелена България" е първото, което двамата държавници обсъдили след приемането на бюджет 2010 г. от кабинета.
Целта е България да стане екоцентър на Европа.
Затова Дянков и Борисов решили да заложат на екологията и чистата енергия.
Кабинетът планира развитие на стратегията в няколко етапа. Първият е селското стопанство и екологичните и биопродуктите. Сега в ЕС най-скъпо се харчат orgdnic - храните и козметиката. За начало министрите планират България да залее европейския пазар с биопродукти без нитрати и добавки. Стоките за износ с високо качество ще имат и собствен контролиран бранд, научи още "Стандарт"."

Заложете и на проект Зелена България, в който основен момент са еко и биопродуктите. Либерализирането на ГМО действително напълно се разминава с този проект и стратегия за бъдещето на бълг. земеделие и селско стопанство, както и пряко застрашава биоразнообразието в Б-я. Заложете и на Конвенцията за опазване на биоразнообразието, това, че Б-я я е ратифицирала е много добре и я задължава да го опазва. Прочетох и назад, че водещи евр. страни като Германия са наложили ограничения и мерки спрямо ГМО, това също трябва да се изтъкне, много важен довод са мерките, които са взели страните от евр. общност.

Струва ми се, че няма никакво време обаче, ако веднага след празниците ще се обсъждат тези промени в Комисията, това значи, че в първите работни дни трябва да се внесе отвореното писмо. Значи днес, утре най-късно трябва да сте го написали, да се обсъди и дообмисли тези дни и да е готово за внасяне на 4.01..

Като сте готови с писмото, ще пусна на Спиролина мейли на Желева, на ЕК и на бълг. евродепутати.

Последна редакция: вт, 29 дек 2009, 12:46 от teo7777

# 458
Zvezdichko - не забравяй, че освен наука има и практика. И там има два аргумента против ГМО: 1. ГМО превземат и изменят и площите с естествени такива култури - примерите с канадския фермер и долината на царевицата в Мексико и което е по-гадното - става без да го искаме, въпреки волята ни. 2. Продукцията се оскъпява - всяка година трябва да се купуват семената наново.
Искаше аргументи - ето ти ги и стига си питал повече, че колбите ти загоряха.  Mr. Green За съдебния въпрос не искам и да отварям тема!
п.с. а аз чакам отговор от колежката ти каква е честотата на генните мутации в 1809 г. и в кое списание с импакт фактор е публикувано това, че нещо ми изчезна от темата!

# 459
Здравейте! Simple Smile

Регистрирах се при вас специално заради тази тема, а по принцип съм участник във форума на в. "Сега".

Там беше публикувана статия на Даниела Костова:

България може да стане задният двор на Европа за опасни храни

Съвсем скоро страната ще отвори напълно земята си за ГМО, но това не предизвиква и наполовина от вниманието за акциза на алкохола

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009122200040001301

под която се разви бурна дискусия и която завърши с проект за отворено писмо на вниманието на депутатите. Има неточности например, че гласуването на закона за неконтролируемото освобождаване на ГМО в българската природа вече е минало на първо четене в парламента, а не само в комисиите му.

Поради пълното информационно затъмнение около въпроса, обвит в гузничко мълчание, се е получило.

На мнение съм, че всички форумци от всички форуми трябва да се обединят срещу проникването на заразата в България, защото пусне ли се веднъж духът от бутилката - връщане назад няма.

Поздрави на всички майки, загрижени за здравето на децата си и бъдещето на България.

# 460
Ще започна отзад напред, че ми стана интересно.

Цитат
п.с. а аз чакам отговор от колежката ти каква е честотата на генните мутации в 1809 г. и в кое списание с импакт фактор е публикувано това, че нещо ми изчезна от темата!

Не знам точно каква била темата и за какво точно сте си говорили. Наистина през 1809 година не са били известни ДНК, РНД, централната догма. Дори Менделовите закони не са били открити. Но всички знаем, че като се появи дадена фенотипна черта, която се унаследява в поколението, можем да бъдем сигурни, че става въпрос за мутации. На базата на някакви "документирани" промени бихме могли да направим статистика. Макар че не съм търсил в списания дали това е правилно.

Цитат
Zvezdichko - не забравяй, че освен наука има и практика. И там има два аргумента против ГМО: 1. ГМО превземат и изменят и площите с естествени такива култури - примерите с канадския фермер и долината на царевицата в Мексико и което е по-гадното - става без да го искаме, въпреки волята ни. 2. Продукцията се оскъпява - всяка година трябва да се купуват семената наново.

Аз пък четох, че въпросният фермер е засадил умишлено нивата си с ГМО на Монсанто, за да увеличи продукцията си нелегално. Т.е. е мошеник на дребно. Айде, моля ти се - за такива спекулации за превземания и прочие ...
Знаеш ли, че е по-опасно да се засели напълно неизвестен вид на чужда нему територия? Така беше преди 30-40 години, когато на територията на България се появи т.нар. Слънчева рибка - Lepomis Gibbosus. Водоемите и до днес са заети, екосистемите са променени.
И все пак хората продължаваме да разселваме нови видове от страна на страна.
Тук става въпрос за ГМО Царевица. Тя не е повече или по-малко конкурентна от останалите царевици. Показах статия в списание с импакт фактор - рискът е минимален за другите видове. Някои веднага се хванаха за думата, че не пишело, че няма НИКАКЪВ риск. Омръзна ми от такова мислене - навремето Гагарин полетя в космоса с 50% шанс да успее и замалко да умре при приземяването си, първата английска експедиция до Еверест завърши със смърт, да не говорим за експедиции Северния и Южния полюс. РИСКОВЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЕМАТ, ЗА ДА МОЖЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА ВЪРВИ НАПРЕД! Щом учените установяват, че рискът за другите видове е минимален, значи можем да бъдем 99% сигурни, че няма да има никакъв катаклизъм.
Вие какво искате? Да живеете в черупките си като охлювите.
Ясно да е.

# 461
Ето го и писмото:

Дами и господа народни представители,

От промъкналите се в пресата кратки информационни съобщения, с тревога и огромно възмущение научихме, че с гласовете на „Герб” и „Атака”, на 10.12.2009г., Комисията по околна среда и води към Народното събрание е гласувала „за” безконтролното освобождаване на ГМО в околната среда в България под предлог, че това се налага от изискванията за хармонизиране на българското с европейското законодателство.

Ето разпоредбите на стария закон, предложени за отмяна:
Раздел IV.
Забрани
Чл. 79. (*) (1) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

(2) Министърът на земеделието и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал. 1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".

Чл. 80. Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях.

Чл. 81. Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМО, съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност.

Чл. 82. Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, за които е издаден отказ в държавите - членки на Европейския съюз".

Промяната е минала в Парламента на първо четене след множество протести на еколози и въпреки че  до премиера Бойко Борисов е било изпратено протестно открито писмо от Коалиция "За да остане природа в България".

В писмото се цитира новата стратегия на правителството – проект „Зелена България” с аспекти за развитие на селското стопанство, екологичните и биопродуктите, обявена от министъра на икономиката Симеон Дянков. От друга страна се посочва интервю на земеделския министър Мирослав Найденов, в което той заявява, че режимът за отглеждането на ГМО в България, трябва да стане по-либерален.

В писмото на еколозите се отбелязва факта, че е невъзможно съвместното съществуване на генно-модифицирани с конвенционални и биологични култури, както и осъществяване на контрол при генно-модифицираните култури в открити пространства в условията на земеделското производство.

Природозащитниците настояват правителството на България да заеме ясна позиция в подкрепа на земеделието в България и опазването на околната среда, като приеме предпазната клауза по чл. 4 на Директива 2001/18 на ЕС със забрана на царевичния хибрид МОN 810. От тази възможност досега са се възползвали 6 страни-членки: Австрия (1999), Гърция (2005), Унгария (2006), Франция (2008), Люксембург (2009), Германия (2009), а в други страни като Швейцария, Ирландия, Италия има пълна забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури.
В подкрепа на становището си екологичните организации от коалицията се позовават на няколко аргумента относно опасното въздействие на царевичния хибрид МОN 810 и на ГМО като цяло, върху околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве:

- През февруари 2008 г. 37 учени от 11 страни пишат отворено писмо до Европейския комисар Ставрос Димас, подкрепяйки неговото предложение за отхвърляне отглеждането на ГМ сортове Bt царевица 1507 и Bt11. Те подчертават липсата на консенсус относно безопасността на ГМ растенията и се аргументират с искане за «временна забрана за култивирането, докато не се направи обоснована оценка на риска».
- Според Илзе Айгнер, министър на земеделието на Германия, сортът царевица на "Монсанто" MON810 е опасен за околната среда и има нови доказателства за това.
- Активният токсин CRY1AB, произвеждан от царевицата MON810 съществува в почвата и водните екосистеми повече от 350 дни след култивирането, което може да доведе до ефект в нецелевите организми. Това дава основание да се каже, че този сорт царевица е опасен за околната среда.
- В доклад на Междинната комисия на върховния орган по генно-модифицираните организми във Франция (Yvon Le Maho, 2008), както и изследване в Люксембург показва, че полените на MON810 могат да се разпространяват на много по-голямо разстояние, отколкото се смяташе досега (повече от 10 км). Царевицата е чувствителна култура за кръстосано опрашване и е доказано, че търговските хибриди произвеждат повече полени, отколкото техните родителски линии.
- Bt протеинът, произвеждан от MON810 за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е модифициран допълнително, което променя неговите функции, правейки го патогенен. Засега няма нито едно научно изследване, което доказва безвредността на това трансгенно растение относно здравето на хората, а има проучвания, които показват реакцията на имунната система при мишките и други организми, причинена от протеина Cry1ab.
- Според научни доказателства и изследвания, именно МОН810 не убива само целевия вредител (стъблопробивач), но и други организми, като ларвите на калинката, малки водни организми и пеперуди. Това води до отрицателно въздействие по хранителната верига нагоре и към други по-големи организми.

Последните изследвания доказват, че ГМО съдържаща храна води до увеличаване на заболяванията от астма, алергии, репродуктивни проблеми и образуване на тумори, като особено засегнати са бременните и децата. Друг сериозен проблем е, че полените на ГМО културите опрашват и не ГМО растения от същото семейство, както култивирани така и диви видове, което води до неконтролируемо разпространение на новите гени в природата и тоталното замърсяване с ГМО на територията, с непредвидими последствия.

Опитът да се приеме тихомълком, без никаква обществена дискусия и в условията на пълно информационно затъмнение един закон, който ще има пагубно въздействие върху околната среда, екосистемите и здравето на българските граждани, граничи с престъпление. Няма друга дума, с която да бъде наречено поведението на народните ни представители, в чиито ръце сме поверили грижата и опазването на българските интереси, здравето и добруването ни - нашето и на бъдните поколения.

Вие бяхте избрани да изразявате интересите на българските граждани след обещания за пълна прозрачност в работата на законодателната власт.
Това се оказа лъжа. Отказът да се подложи приемането на Закона за ГМО на обществено допитване и несъобразяването с фактите на тревожната статистика, подавана от световната научна общественост относно пагубните резултати от разпространението на ГМО, извиква съмнения за обвързаност с чужди корпоративни интереси или тревожна липса на компетентност.

Спрете и не продавайте съвестта си за 30 сребърника!

Иначе ще останете в историята на България като най-безотговорните от всички досега народни представители, отворили кутията на Пандора. Тези, които унищожиха хубавата ни и мила на сърцето българска земя и несправедливо отнеха надеждата на идните поколения за достоен и щастлив живот.

# 462
Нищо не каза за историята с Мексико и дипломатическия скандал който е искал да направи президента на Мексико /не някакъв дребен мошеник, въпреки че го измисли това/ на САЩ? И по т.2 пък съвсем замълча?
Хеликаза ти е колежка - питай я нея за 1809г. А темата е тук - просто в по-първите странички!

# 463
Звездичко,
А аз смятам за правилно рискът да се поема по желание. Не желая да рискувам с ГМО, не желая да рискува и детето ми. Защо трябва насила да поемам чуждите рискове? Който иска - да върви напред - аз искам да сме здрави.
Ако ГМО се разрешат в България, аз и семейството ми най-вероятно няма да имаме право на избор. Дори няма да си направят труда да ни уведомят, че ни тровят, пардон - в храната има ГМО-съставки, защото хората могат да се уплашат, да се свият в черупките и да паднат оборотите. Лошо.

Последна редакция: вт, 29 дек 2009, 13:57 от mama_jenny_r

# 464
Цитат
2. Продукцията се оскъпява - всяка година трябва да се купуват семената наново.

Не съм замълчал, аз бях казал, че съм против патентоването на живи организми, но това съвсем не значи, че съм против ГМО като концепция.

Общи условия

Активация на акаунт