ИЗРАЕЛ - 48 - празнуваме Ханука!

• 51 157
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Нане (не нана) е дума с турски произход и се употребява за означаване на дивата мента, Дядо Хаджи.

Чакайте бе давата мента не е ли всъщност джоджена ?

# 691
Джодена, който ползваме за боба, не е така ароматен. Наната е мента, листата са им същите, но аромата е различен.
Това е сиропа, който взех за Вик. Дано да даде резултат. Някой от израелките да е чувал впечатления за него?

# 692
Джоджена е вид мента (Mentha spicata), но не  дивата. Баба го наричаше гьозум и го отглеждаше в градината на село.
Тали, а ти с каква цел си купила сироп на детето - за лечение или профилактика? Какво съдържа?

# 693
  • T"A
И джоджена и ментата са подвидове на Mentha spicata.  Peace

Дядо Хаджия, аз писах по-горе, елуиза е Луиза (е-то е добавка на Буболина, тя нали е родоначалник на нови направления в иврита  Hug Бубе, с най-добри чувства   bouquet), на английски е verbena, на български - вербинка, лимоновият вид е популярен у нас (т.е. в Израел  Blush)

Марва-та и аз я знам като градински чай  Peace

Босилек лесно се гледа, ние дълго време държахме на балкона и доста си го ползвахме. При нас проблем са гугутките, които свиват гнезда в сандъчетата с подправки  Rolling Eyes

А за чесъна...  Joy същата история беше и при нас... Обаче пресен чесън не ми поникна, за съжаление!

Тали, не бях чувала, но ми е интересно да прочета за него.  Hug

Пете, ще я потърся, също ми е интересно  Grinning

verano azul, признавам, че за първи път "срещам" бъдеща родилка, която няма представа къде ще ражда... 
Иначе съм заобиколена с такива, които не ги интересува термина и пола на бебето, но то е по-друго...

# 694
Mentha, предвид обстоятелствата - това за мен наистина няма значение. Ако здравословното ми състояние позволи-ще летя до Тел Авив, а в коя клиника ще се роди дъщеря ми и при какви лекари, повярвай ми, за мен не е толкова важно. Доверила съм се на бабата, която живее дам да направи необходимото. Искам да вярвам и вярвам, че лекарите си вършат работата както трябва и че всичко ще бъде наред. Далече съм от истериите и дългите проучвания на клиники и лекари, които някои бъдещи майки правят преди да настъпи момента. Във Варна съм от 4 години. Тук също не познавам лично никакви лекари (не ми се е налагало да прибягвам до тяхната квалифицирана помощ) и нямам мнение за обслужването. Попитах и ми препоръчаха 2-3 имена. Свързах се и посетих единият от тях. Това е. Ако не съм в Израел, дойде ли момента ще си взема личните вещи и ще отида в АГ-то - нито ще съм първата, нито последната.

# 695
  • T"A
Спокойствието ти е наистина изключително.
Аз съм много положително настроена към раждането, но се радвам, че ми е предоставен избор и мога да направя сравнение, да си избера какво ми пасва. Това ми е първо раждане, не бих желала, както се случва с други жени, след него да съм в стрес и да не искам да раждам повече през живота си или да подходя със страх, когато отново забременея. Държа и на това да запазя качеството на живот си и след раждането, спасяването на живота е приоритет на лекарите, но и от мен зависят някои неща... И се наслаждавам на проучването и подготовката, много по-стресиращо ми беше да организирам сватбата между другото, макар че и там си имаше положителните изживявания  Grinning
Тук не се избират лекарите, не това имах предвид. Peace

# 696
Току що получих свидетелствата за първият срок. Ако на някой му е интересо мога да сканирам да видите как изглеждат.
Изненадаха ме с някои неща, но общо взето е добре. Виктор е отличник, само по физическо има "затруднява се"! Тази им учителка е дърта, дебела рускиня дето един иврит говори, че децата не го разбират, умът ми не го побира какво точно го затруднява тичането или скачането, като че тя е по- добра от него  Twisted Evil. По скоро му е скучно и не я отчита понякога и тя намери да му го връща  ooooh!. Както и да, това да му е проблема.

verano azul сиропът се казва Рикузит, което ще рече че е за повишаване на концентрацията. Синът ми е с ADD (като  ADHD но без хиперактивност). Опитват се да ме навиват да му давам Риталин, което аз не смятам за добро решение за него. Както и за всяко дете на 7 години. Затова се реших да пробвам  с билки. Дано да даде желания резултат.

Аз съм раждала два път в "Лис", болницата която Мента е споменала и съм много доволна, от отношение към мен, от базата, от докторите, акушерките, анастезиолозите и от съветничките по кърмене.

# 697
  • T"A
Ех, Тали, ама физическото да му е проблем  Laughing Честито успешно завършване на първия срок!   bouquet

# 698
  • На дивана, под юргана
Валери пък тази седмица ходи на ски от детската градина на Витоша на Алеко. Голям смях падна в понеделник вечерта, когато го питах за ски-учителите... "Само една е ски-учителката, но се нарича ски-учител, а негово приятелче я наричало "тренер". Но тя (ски-учителката) е малко стара и увехнала." Аз на "увехнала" се одзверих Shocked #Crazy newsm78 ... Откъде го е научил това не знам но явно добре връзва изразите детето...

# 699
Тали,браво на Виктор за отличните резултати, а това с физическото е направо смешно и изобщо не ми се вярва, че е от "трудно справящите се". Като му гледам будното личице съм сигурна, че и в края на годината отново ще ти донесе отлично свидетелство (на мен определено ми е интересно как изглежда свидетелството). Да ти е жив и здрав и според мен правилно си решила да не го тъпчеш със стимуланти, а да опиташ с препарати на билкова основа. Те трябва да се прилагат по-дълго време, за да има видим резултат, но поне са безвредни. Стана ми интересно за този синдром и се поразрових малко. Ако беше популярен сред медиците в БГ, когато аз бях на годините на сина ти, сигурно и на мен щяха да ми сложат тази диагноза, плюс хиперактивност, обаче. Simple Smile В случая с детето не се наемам да взема отношение - в Израел има много добри лекари и си разбират от работата и може би са поставили точната диагноза, ама да не би пък просто да си е по-палавичък,а, пък те да се презастраховат?  newsm78
Mentha, чудесно е, че имаш възможност да избираш условията, в които да се появи малкото човече и напълно съм съгласна с теб, че този процес не трябва да стресира и плаши майката. Това, на което аз се наслаждавам в момента е, че не съм в болница. newsm03 С голямата ми дъщеря минах през деветте кръга на ада (няма да описвам, не искам да досаждам) - лежах през цялото време на 7-я етаж в Медицинска Академия и се молех да устиска още 1 ден, и още 1 ден, и още, за да има шанс да живее като се роди. Е, пъргавелката не си дочака термина и хукна навън месец и половина по-рано, а аз от толкова лежане в стерилна обстановка не можех да се нарадвам на свободата да се движа сред хора, че и майка на всичкото отгоре. Леле как се пъчех и колко горда бях - човек ще си помисли, че съм единствената сдобила се с рожба.   smile3521 Нямах време нито да се стресирам, нито да се депресирам.
В БГ в момента имаш възможност да си избереш лекар (срещу заплащане , разбира се). Дори за амниоцентезата ме питаха дали съм нямала някакви предпочитания кой да я извърши (е, нямах, но в последствие разбрах, че и тук избора бил платен). А базата почти навсякъде е ужасяваща Sad и лекарите с подръчни средства се опитват да са от полза и успяват. Имаме добри специалисти, просто сме бедна държава.
Казваш, че спокойствието ми било изключително. Хм, единственото, което малко ме тревожи е дали всичко ще е наред с беба (въпреки всички изследвания, които правих). За себе си не се притеснявам, нито ме притесняват условията, в които ще родя. Най-важното е тя да е здравичка и да не повтори проблемите на кака си. В редките моменти, когато ме спохождат тези мисли ги пропъждам надалече и се зареждам с положителна нагласа. ..

# 700
Тигрис ,и от нашата детска децата са на ски - училище тази седмица .

За ражданията - първото го родих в трудно време,беднотия.Лекарствата ,абокатите и системите си носехме в болницата.Памперсите бяха мечта.Най-много се радвах на такъв подарък за бебето.Иначе сменях пелени и перях,защото трябва да изсъхнат ,да ги изгладя  .Сякаш в друг живот беше.Мади се роди в по-нормално време.Миши я родих в частна болница.Там пък влязох само с тоалетни принадлежности.Храна по меню  поръчвах .А Ани я родих в държавна болница.И пак не се оплаквам.Екипа беше добър ,хем влязох без да избирам такъв .Такива ми ти работи.

Тали ,и Кико има 5 по физическо.Чак ме изби на смях като чух.Мноу важно пък.... Rolling Eyes

# 701
  • София
Бурно развитие на селското стопанство отчитат медиите. Няма да се мре от глад. Обърнете внимание само във фейса фермерите са 74 милиона. А представяте ли си колко пък още ги има по света дето не ги знаем. Ма ега ги и кравите ега ги и чудото бе, с кво ги ранат тия там.

# 702
Бурно развитие на селското стопанство отчитат медиите. Няма да се мре от глад. Обърнете внимание само във фейса фермерите са 74 милиона. А представяте ли си колко пък още ги има по света дето не ги знаем. Ма ега ги и кравите ега ги и чудото бе, с кво ги ранат тия там.

Joy  Joy  Joy
Да, и аз изорах току що, пиейки си кафето. Но пък ние в къщи трима се грижим за една ферма  Laughing. Аз я бях зарязала, ама децата като се разработиха, глей чудо, то златни яЙца, то колекции, чудо  hahaha.

Лек и приятет съботен ден  Hug

# 703
  • София-България, Израел - където си поискам
Добро утро и от мен  bouquet
отдавна не съм се вклчювала, а ма нещо ме е стегнала шапката Confused
В детската на Роби ще имат ски училище в края на февруари, много ми харесва идеята, но още незнам дали ще го пусна.Тази седмица беше болен и още се чудя ooooh!.
Тали, браво на твоите ученици- отличници Laughing само така Peace. В Бг. няма срочни оценки, но Стефи за сега няма проблем с ученето Heart Eyes.
На всички много  Hug Hug Hug Hug Hug от мен Heart Eyes.

# 704
  • T"A
Валери пък тази седмица ходи на ски от детската градина на Витоша на Алеко. Голям смях падна в понеделник вечерта, когато го питах за ски-учителите... "Само една е ски-учителката, но се нарича ски-учител, а негово приятелче я наричало "тренер". Но тя (ски-учителката) е малко стара и увехнала." Аз на "увехнала" се одзверих Shocked #Crazy newsm78 ... Откъде го е научил това не знам но явно добре връзва изразите детето...

Joy  Joy  Joy

Според мен, Валери е имал предвид буквалния смисъл на думата, явно така е изглеждала "тренерката" до степен, че и малко дете да го забележи  hahaha Хаха  Joy а децата са болезнено искрени понякога...

Общи условия

Активация на акаунт