Пак за киселото зеле?

• 27 801
  • 33
  •   1
Отговори
Понеже на търса4ката ми излезе тази стара тема   която не мога да подновя...пускам нова с един спешен въпрос Rolling Eyes

Да си кажа 4е не съм в Бг(което според мен е важно ) преди 2 седмици сигурно... сложих в едно бидон4е 6,7 малки зелки...сол сложих по 30,40 гр на литър вода... днес като го отворих за да взема за сърми....водата или те4носта стои като лигава....зелето си е хрупкаво newsm78
$етох 4е може да се разлигави от недостатъ4но сол.....Но на вкус си е доста солено според мен Rolling Eyes

Та въпроса ми е какво да направя  ooooh! Страх ме е да не го изпусна 4е до Коледа има малко време и ново няма да стане ooooh!
Ако махна тази вода и на нейно място налея нова но пък с какво коли4ество сол да бъде?
Или да си го оставя така Thinking

# 1
  • софия
сложи натриев бензоат-ще пресече процеса на ферментация и няма да ти се развали зелето-това е мойто скромно мнение.Досега на мен не ми се е случвало,но на девер ми се е случвало и на него му казаха да сложи натриев бензоат и си го спаси.Успех!

# 2
Мисля, че проблема е от това, че не си го претакала, /преточвала/, така се получава, понеже не си споменала, че си правила това. Прави се поне две седмици всеки ден.
Иначе го пресечи с бензоат, но пак ще се забави и не знам дали ще стане скоро Peace

# 3
Да не го прето4вах Embarassed само го разклащах всеки ден...понеже направих и няколко буркана нарязано и реших 4е след като нарязано се разклаща и това може Rolling Eyes
 esy   то си е готово ве4е...въпроса беше да не се развали...макар 4е сега както казах и по нагоре  въпреки лигавата вода зелето си е добре и хрупкаво Peace

ще видя дали тук ще намеря този бензоат newsm78 и ще сложа Peace
Благодаря за вклЮ4ването ви  bouquet

# 4
Значи с бензоат, иначе ще омекне и ще се развали освен ако не го изядете  Wink

# 5
Какво количество бензоат трябва да купя? Как се изчислява на килограм зеле, на бидон или количеството вода? Моето зеле има пък нещо като кърпа отгоре  newsm78. Обяснете всичко стъпка по стъпка, че тази година за първи път слагаме зеле, а за претакването знам - правим го всеки ден.

# 6
Какво количество бензоат трябва да купя? Как се изчислява на килограм зеле, на бидон или количеството вода? Моето зеле има пък нещо като кърпа отгоре  newsm78. Обяснете всичко стъпка по стъпка, че тази година за първи път слагаме зеле, а за претакването знам - правим го всеки ден.
За бензоата не знам...Имам непоносимост към това чудо...
Обаче "кърпата" я махни,защото ще разлигави зелето....

# 7
  • На брега
И моето стои леко лигаво... Иначе вече е готово.
Какво да направя - да сменя водата и тогава да го пресека с натр.бензоат или само да добавя натриевия бензоат и да "отпиша" зелевата чорба?

# 8
Благодаря ти Тийнмастер  Peace Мислех,че е много лесно, а то какво се оказа, питах възрастните баби, те ми викат - слагай зеле, слагай сол, слагай зеле, слагай сол  ooooh! и като е солена водата е добре. Доста четох от темите тук, уж всичко направих както трябва. Като стане готово зелето, спирам ли да го претаквам и какво трябва да направя по-нататък, да го затварям в буркани или да го пресичам с този бензоат, или да му слагам хрян?

# 9
Благодаря ти Тийнмастер  Peace Мислех,че е много лесно, а то какво се оказа, питах възрастните баби, те ми викат - слагай зеле, слагай сол, слагай зеле, слагай сол  ooooh! и като е солена водата е добре. Доста четох от темите тук, уж всичко направих както трябва. Като стане готово зелето, спирам ли да го претаквам и какво трябва да направя по-нататък, да го затварям в буркани или да го пресичам с този бензоат, или да му слагам хрян?
Хряна се слага в началото,когато се слага зелето.....А може и да си попаднала на нитратно зеле....Миналата година и на мен ми се образува сага-та(онова бялото),а тази година нямам и грам в бидона....
Аз претакам с маркуч.Пъхам до дъното и духам да се обърне водата.... Laughing

На мен лично от натриевия бензоат започва да ми дращи на гърлото и все едно някой ме е стиснал.Не мога да го понасям....Затова напролет като ми остане зеле слагам в буркани и стерилизирам.

# 10
Може да се бъркам, но кисело зеле и сурова туршия в чужбина не стават  Simple Smile
Пробвала съм с туршия, като купих от аптеката бациликус булгарикус. Пак се разлигави и няма нищо общо със суровата, която си става само със сол в България.
Във въздухът в чужбина няма нужната бактерия и не става. Затова и у нас киселото мляко (истинското, де) си е кисело мляко, а в чужбина са си обикновени йогурти. По тази причина е същото и с туршиите. Да не те плаша, но според мен няма да ти стане зелето. Дано да греша  Hug

# 11
Блондич...правила съм кисело зеле в Испания,Франция и Норвегия..Всеки път е ставало....За другите туршии не за как е ...

# 12
А, може, аз за туршията знам със сигурност, мислех, че важи и за зелето. И става на вкус както в БГ, така ли, същото?  Thinking
Освен да пробвам сурова туршия, но без бацилите?  newsm78

# 13
А, може, аз за туршията знам със сигурност, мислех, че важи и за зелето. И става на вкус както в БГ, така ли, същото?  Thinking
Освен да пробвам сурова туршия, но без бацилите?  newsm78
Ами аз говоря само за киселото зеле....Щото друга туршия не съм правила и щом казваш,че не става,значи има нещо там....Но киселото зеле става.....И още някой разказваше тук че си прави кисело зеле в Щатите....Пак ставало.

# 14
Това имам предвид, може би не е станала заради бактериите, които бухнах? Щом става зелето, тогава би трябвало и с туршията да се получи. Ще сложа  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт