Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 005
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте!
Въпросът ми е ако семейното жилище е закупено преди брака 50:50, при развод (или след него) стои ли изобщо въпросът за делба?
Благодаря.
Да, като при всеки друг съсобствен имот. Но не в брачния процес, ако разводът е по взаимно съгласие.
При развода се решава само въпросът с ползването на семейното жилище.

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 12:11 от Хърмаяни

# 631
Благодаря за бързия отговор.
Но какво точно се решава в делбата, не е ли ясно кой какво притежава от имота?
(простете невежеството ми)

# 632
Най- общо казано: всеки съсобственик на имот може да предяви иск за делба срещу останалите. Целта е прекратяване на съсобствеността. Съдът решава дали и кой от съсобствениците ще получи целия имот, и каква сума ще заплати на останалите съсобственици за уравнение на дяловете им. Ако имотът не може да се постави в дял на никой от съсобствениците, се изнася на публична продан, и те си поделят парите от продажбата съобразно частта от имота, която притежават. Иск за делба може да се предяви винаги, независимо дали другите желаят или не делба.
Всичко това може да се извърши и доброволно, пред нотариус.

# 633
  • В градината...
Разбира се, може да направите доброволна делба пред нотариус.  Но ако имате дете, може да прехвърлите собствеността на него. Така ще избегнете изплащането на дела от единия на другия съсобственик.

# 634

Здравейте.Преди 4 месеца се разведохме по взаимно съгласие,той подписа издръжка 100лв. на дете.Плати я два пъти и дотам.Каза,че ако подам документ за принудително събиране,вече никога няма да работи на договор и няма да даде и стотинка.Питането ми е,дали,ако той не се води на работа,могат да го намерят и аз да получа полагащите се пари за неговити деца.Благодаря и се извинявам ,защото скоро писах в темата,но сега въпросът ми е малко по-конкретен  bouquet

# 635
Здравейте, четох много теми, закони и т.н., но не можах да намеря отговора на моя въпрос, който е следния:

Има ли някаква възможност без дело за отнемане на род.права, законно да се уреди аз да съм единствен родител на дете, което е припознато от БНД, но не сме имали брак (като например да се откаже от детето си като за осиновяване, но без да има кой да го осинови).

Благодаря предварително и се радвам, че има хора като вас, които отделят от личното си време, за да помогнат на такива като мен   bouquet

# 636
здравей.аз се мъча да издиря бащата да ми плати издръжка за две години.пуснат е на съдебен изпълнител и от там процедурата е така (това което направиха при мен)проверка на имущество.ако има такова се дава на търг.запор на задграничен паспорт и тн.ако всичко това е направено и не си получила нищо,започва да ти ги изплаща държавата до 60 лв на дете.

# 637
Благодаря ти,виждам светлина в отговора ти!И на теб пожелавам успех  bouquet

# 638
  bouquet
Благодаря ви!

А възможно ли е единият родител само да реши да си прехвърли неговият дял на детето(без съгласието на другия), а другият-не. В такъв случай какви са опциите на родителя запазил дела си , да се разпорежда с имота?Продажба, под наем и т.н....

# 639
  • В градината...
Чл. 33 от Закона за собствеността - Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

За да не търсиш съгласие от другия съсобственик, можеш да дариш своята ид. част. Тъкмо таксата ще е по-ниска /ако дарението е към низходящ/. Съпругът става съсобственик с детето.

# 640
Мерси.
В случая може да не търсят моето съгласие.Ако съсобственик ми стане детето, може ли свободно имота да се продаде, кой взима решение вместо детето?
Пак мерси!

# 641
  • В градината...
Чл. 130. (1) Родителите управляват имуществото на детето в негов интерес и с грижата на добър стопанин.

(2) Доходите от имуществото на детето, които не са необходими за негови нужди, могат да се използват за задоволяване на потребности на семейството.

(3) Извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето.

(4) Дарение, отказ от права, даване на заем и обезпечаване на чужди задължения от ненавършило пълнолетие дете са нищожни. По изключение обезпечаване на чужди задължения чрез залог или ипотека може да се извърши по реда на ал. 3 при нужда или очевидна полза за детето или при извънредни нужди на семейството.

# 642
# 643
благодаря ти.надявам се,но за жалост не съм толкова позитивно настроена.дано поне ти успееш Simple Smile

# 644
  • В градината...
SLANNNCHICE, както някой вече беше споменал в предишните страници и беше смъмрен, защо не пуснеш една жалба до прокуратурата за престъпление по чл. 183 от НК. При мен действа доста стимулиращо за неплащащите "бащи".

Общи условия

Активация на акаунт