Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 003
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,

ще съм благодарна ако ми отговорите!

Бащата на детето ми е чужденец, нямаме брак, но припозна детето, т.е. носи неговата фамилия. Разделени сме и всеки си е в държавата.
Не ми се навлиза в подробности, но с две думи - бащата изчезна безследно - нямам адрес, а телефонът му е постоянно изключен (но не и блокиран), очевидно такъв начин е избрал да ме зачеркне от живота си, заедно с детето ни; нямам никакви негови координати, колкото и странно да звучи.
Искам да попитам възможно ли е при това положение да му се отнемат родителските права и да му се махне фамилията от детето - извинявайте за невежеството, но дори незнам дали тези два факта се припокриват.
И ако да, каква е процедурата, към кого трябва да се обърна и колко време отнема процеса.
Благодаря!

# 691
  • В градината...
sia7, родител може да бъде лишен от родителски права при следните хипотези:
1. в особено тежки случаи по чл. 131 /Когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето/;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка.

Като при  лишаване от родителски права, съдът определя:

1. издръжката на детето, ако не е присъдена;

2. мерките относно личните отношения между родителя и детето, като прилага съответно чл. 59, ал. 8 /При необходимост съдът определя подходящи защитни мерки за осигуряване на изпълнение на решението по ал. 2 и 7 като:

1. осъществяване на личните отношения в присъствието на определено лице;

2. осъществяване на личните отношения на определено място;

3. поемане на разходите за пътуване на детето, а ако е необходимо - и на лицето, което го придружава/.
Няма как да му "отнемеш" фамилията. Единствената възможност това да стане, е ако детето бъде осиновено от твой съпруг. Родител, който е лишен от родителски права не може да дава съгласие за осиновяване /Чл. 93 от СК - Осиновяване без съгласие на родителя се допуска, когато той трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин/.

И, естествено, трябва да се обърнеш към адвокат.

# 692
  • Варна.....
Здравейте
Ето ме и мен тук ,бих искала просто консултация за да знам на какво имам право...
1.10г.брак който приключи заради изневяра от страна на съпруга ми-призна си
2.две деца  едното на 5г.,другото на 1г.7м.
3.Живеем в апартамент собствен ,който е дарение от баба му,той притежава полвината , а тя останалата част с право на гледане.Всичко това е придобито преди брака

Искам да попитам при развода когато апартамента не е целия негов ,имаме ли права  с децата , и след смъртта на бабата нейната част остава за него ли?Сега ако ни даде неговата част ,после какво става,пак ли ще има ?!?!Надявам се да го обясних разбираемо.
Предварително Благодаря за отделеното внимание:)

Имате предвид право на ползване или право на собственост?

# 693
  • София
Добро утро
Извинете,че не уточних Embarassed имам в предвид правото на собственост

# 694
perunika благодаря ти   bouquet

# 695
  • Варна.....
Здравейте
Ето ме и мен тук ,бих искала просто консултация за да знам на какво имам право...
1.10г.брак който приключи заради изневяра от страна на съпруга ми-призна си
2.две деца  едното на 5г.,другото на 1г.7м.
3.Живеем в апартамент собствен ,който е дарение от баба му,той притежава полвината , а тя останалата част с право на гледане.Всичко това е придобито преди брака

Искам да попитам при развода когато апартамента не е целия негов ,имаме ли права  с децата , и след смъртта на бабата нейната част остава за него ли?Сега ако ни даде неговата част ,после какво става,пак ли ще има ?!?!Надявам се да го обясних разбираемо.
Предварително Благодаря за отделеното внимание:)
Да, след смъртта на бабата, нейната част ще остане на наследниците и.

# 696
  • София
Здравейте!
По принцип в темата задават въпроси относно правата на родители относно деца, имущество или издръжка.
Аз ще задам малко по-страничен въпрос.
Имат ли право от частна детска кухня да изискват копие от акта за раждане на детето, което остава при тях?
Не противоречи ли това на ЗЗЛД?

Снощи го пуснах и като отделна тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=570186.new#new

# 697
Имат ли право от частна детска кухня да изискват копие от акта за раждане на детето, което остава при тях?
Не противоречи ли това на ЗЗЛД?
Здравейте, не съм запозната с правилата за работа на Детските кухни, но съгласно ЗЗЛД всеки, който работи с лични данни може/трябва да се регистрира по ЗЗЛД. Без значение дали е държавно предприятие или частно юридическо или физическо лице. Ако в нормативен акт е уредено, че правото на храна от детска кухня, важи за деца от-до години, може да има изискване доказването да става с удостоверение за раждане.

# 698
  • София
Хърмаяни, благодаря за отговора.
Днес като ми носят храната, ще ги попитам дали имат регистрация.

# 699
Добър вечер! Извинявам се,ако вече сте отговаряли на подобен въпрос,но и аз да попитам. Със съпруга ми сме разделени. Предложих му развод по взаимно съгласие,но той не се съгласи. На варианта за развод по исков път каза,че ще отлага делата колкото е възможно.  С две думи-отказва да ми даде развод. Има ли някакъв друг вариант?Чувала съм за термина "фиктивна раздяла" и ще потърся в нета информация за това,ще се консултирам и с адвокат,но ми се искаше да попитам и още някой,който е компетентен по тези въпроси. Ще съм Ви благодарна да ми отговорите.

# 700
Имам дъщеря на три години и бивша с лек характер. Разведени сме по взаимно съгласие, но ми се иска детето да живее при мен след като поотрасне и стане на възраст да може да остава само в къщи когато съм на работа(10-12г) Майката живее при един индивид, а детето живее при баба си и дядо си(нейните родители) Нейните грижи са само да я вземе от градина в 17 часа и да дочака бабата да се прибере от работа, за да си хване шапката и да отиде при така нареченото и гадже. Детето расте при бабата и дядото, но все пак има родител, в мое лице, който се интересува повече. Сега няма как да я гледам, защото няма кой да ми помага, а работя, но детето ще порасне и ще може да остава само в къщи. Има ли начин бащата да получи родителските права когато детето стане на определена възраст,а  майката е несириозна.

# 701
Винаги има начин, и то не само ако детето е пораснало. Въпрос на доказване пред съда е дали розителските права да бъдат изменени.

# 702
Здравейте!
Детето ми е на 8 месеца и е припознато от баща си.'Заведох дело за издръжка още декември месец в провинцията, но не могат да го открият вече 3 месец,тъй като той живее в София.имам два въпроса:
1.Възможно ли е той нарочно да протаква и  как трябва да реагирам аз в тази ситуация,за да  му връчат съобщението .
2.Мога ли по съдебен път да си взема бележка от работодателя му , която да послужи пред детски градини.Той категорично ми отказва съдействие по въпроса.Колко време ще ми отнеме тази процедура?

# 703
Не съм адвокат, а средно интелигентен човек, развиващ се в друга сфера.
Прочетох много интервюта, закони, кодекси и съдебни решения по въпроса за смяна на малко име на дете.Детето се казва К......, но  от както се е рофила към нея  се обръщат с името М....  .
Имам свидетели-съседи,които могат да сидетелстват,за да го потвърдят.
Какви шансове имам в Съда  при започване на подобно производство?

# 704
Точно днес имах дело за промяна на личното име.
Според мен, ако докажеш твърденията си, имаш шансове.
Лошата страна е, че прокурорът/който задължително участва/ може да не е съгласен и да оспори.

Общи условия

Активация на акаунт