Консултации с адвокат / темата на tais

• 126 929
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, касае се за баща ми. Има тумор в мозъка с неблагоприятна прогноза. На практика състоянието му постепенно се влоши -трудноподвижен със засягане на мисловна дейност/дезориентиран/. Досега пенсията му я вземаше майка чрез своя позната, но от следващият път и искат пълномощно. Опитах се на няколко пъти да говоря с баща ми че трябва да даде съгласие , но той така или иначе не ме разбра за какво става въпрос. Моля, кажете какъв е начинът да се сдобием с такъв документ. Доколкото съм чувала става през съд и се назначава настойник който да има неговите права. Какъв е точно редът и какво трябва да направим?Благодаря ви.

# 106
Здравейте!
Моля за съвета Ви! Дъщеря ми е в 3 клас и е пълна отличничка. С баща й сме разведени от 2 год и съдът присъди да я взима събота и неделя от 9-18часа два пъти в месеца. Проблема идва от това че той не желае тя да учи и пише домашни през времето когото е при него, а когато се прибере е твърде изморена за това. Времето което съдът му бил присъдил да вижда детето било само за игра. Кажете ми как да постъпя в дадената ситуация. Трябва ли детето да ходи с ненаучени уроци само защото баща му нежелае по какъвто и начин да се ангажира с учебния му процес. Как трябва да постъпя ?
ОТГОВОР: Да, за жалост имам права, но не и задължения. Може да подадете жалба в АЗД, но не мисля че ще се намесят. По добре да намерите начин тя да си учи уроците предната вечер.

# 107
Здравейте, касае се за баща ми. Има тумор в мозъка с неблагоприятна прогноза. На практика състоянието му постепенно се влоши -трудноподвижен със засягане на мисловна дейност/дезориентиран/. Досега пенсията му я вземаше майка чрез своя позната, но от следващият път и искат пълномощно. Опитах се на няколко пъти да говоря с баща ми че трябва да даде съгласие , но той така или иначе не ме разбра за какво става въпрос. Моля, кажете какъв е начинът да се сдобием с такъв документ. Доколкото съм чувала става през съд и се назначава настойник който да има неговите права. Какъв е точно редът и какво трябва да направим?Благодаря ви.
ОТГОВОР: Води се дело за поставяне под запрещение. Трудно е. Последното ми такова дело продължи 6 месеца-бързо. По добре пуснете молба и представете доказателства, да му носят пенцията у дома Ви, ще е по лесно.

# 108
Здравейте!
 Нуждая се от съвета ви! Ето накратко ситуацията в която се намирам. От близо три години сме разделени със съпругът ми. Аз живея в чужбина с дъщеря ни, която е с множество увреждания и просто тук животът за нея е много по-добър отколкото у дома. Със съпругът ми се разбрахме да се разведем по взаимно съгласие и днес той ходи на консултация при адвокат, който ми каза по телефона, че не е възможно да се разведем по взаимно съгласие тъй като аз живея в чужбина, а задължително трябва да присъствам на делата и единственият начин да се разведем е по моя вина и съпругът ми да получи попечителство над децата. Това е просто немислимо за мен - как като загубя родителските права над дъщеря си ще мога да се грижа за нея и да я водя по лекари, което е почти ежедневие за нас. Освен това всички разведени познати , които имам твърдят, че никога не са присъствали на дела. Може ли да ми кажете какво според вас бих могла да направя, имайки предвид, че съпругът ми е съгласен с развода и искаме да приключим с това възможно най-бързо и безболезнено без да се връщам в България?
Благодаря Ви предварително  bouquet

# 109
Здравейте.Разведена съм от 1999г. и тогава присъдиха издръжка от 15лв на сина ми,който беше на 6г.2001г. увеличиха сумата на 25лв.Развода беше по взаимно съгласие.Осем години не бях подавала молба за увеличение,/парите ми ги даваше на ръка и аз му пишех бележка,но много пъти не ги е давал и аз нямаше как да го докажа/но миналата година отидох при адвокат и заведохме дело.Присъдиха 70лв и аз поисках да му ги удържат от заплатата и да ги превеждат по сметка на детето,която открихме.Преди 1 месец бившият започна да ме притеснява по телефона да махна това,защото от съда му удържали 50лв лихви за 6 месеца.Ще дава парите на детето само да махна да не минават през съда.Въпросът ми е:Ако не минават през съда има ли друг начин,ако не преведе парите да докажа,че не ги е дал.Нещо като споразумение между нас при адвокат може ли да ми помогне?Благодаря предварително за отделеното време и помоща!

# 110
Кратка питанка:
Издръжка от бащата за детето докога се изплаща - до навършване на 18 г или докато детето учи средно или висше образование?

# 111
  • Варна.....
Здравейте!
 Нуждая се от съвета ви! Ето накратко ситуацията в която се намирам. От близо три години сме разделени със съпругът ми. Аз живея в чужбина с дъщеря ни, която е с множество увреждания и просто тук животът за нея е много по-добър отколкото у дома. Със съпругът ми се разбрахме да се разведем по взаимно съгласие и днес той ходи на консултация при адвокат, който ми каза по телефона, че не е възможно да се разведем по взаимно съгласие тъй като аз живея в чужбина, а задължително трябва да присъствам на делата и единственият начин да се разведем е по моя вина и съпругът ми да получи попечителство над децата. Това е просто немислимо за мен - как като загубя родителските права над дъщеря си ще мога да се грижа за нея и да я водя по лекари, което е почти ежедневие за нас. Освен това всички разведени познати , които имам твърдят, че никога не са присъствали на дела.
Действително има изискване за лично присъствие в първото по делото заседание при развод по взаимно съгласие. Има обаче състави, които приемат нотариално заверени пълномощни към адвокат за представителство по делото, както и нотариална заверка на споразумението.
Не е вярно, че ако се заведе от него срещу теб, е задължително 1. да е по вина, и 2. бащата да получи РП над детето.

# 112
  • Варна.....
Здравейте.Разведена съм от 1999г. и тогава присъдиха издръжка от 15лв на сина ми,който беше на 6г.2001г. увеличиха сумата на 25лв.Развода беше по взаимно съгласие.Осем години не бях подавала молба за увеличение,/парите ми ги даваше на ръка и аз му пишех бележка,но много пъти не ги е давал и аз нямаше как да го докажа/но миналата година отидох при адвокат и заведохме дело.Присъдиха 70лв и аз поисках да му ги удържат от заплатата и да ги превеждат по сметка на детето,която открихме.Преди 1 месец бившият започна да ме притеснява по телефона да махна това,защото от съда му удържали 50лв лихви за 6 месеца.Ще дава парите на детето само да махна да не минават през съда.Въпросът ми е:Ако не минават през съда има ли друг начин,ако не преведе парите да докажа,че не ги е дал.Нещо като споразумение между нас при адвокат може ли да ми помогне?Благодаря предварително за отделеното време и помоща!
Удържали са му лихви за старите задължения.
Ако всеки месец му се правят удръжки от заплатата, няма основание да му се начисляват лихви.
Може да ти дава парите на теб, и ти да му издаваш разписки. Или пък да ти ги превежда по батк, пощенски запис и т.н.

# 113
  • Варна.....
Кратка питанка:
Издръжка от бащата за детето докога се изплаща - до навършване на 18 г или докато детето учи средно или висше образование?
До 18 г., а ако детето учи, има право да заведе дело за издръжка от негово име.

# 114
с бнд сме разделени от 2 месеца, но нямаме развод, не сме внесли още и документите.
имам следните въпроси - длъжна ли съм да му давам детето да го вижда? ако да-колко често?
той идва прекалено често в къщи, почти всеки ден и ме разтреперва. гоня го, не си тръгва. при такъв случай ако извикам полиция те ще го изгонят ли /все пак още сме женени  Rolling Eyes/ и също - викането на полиция в моя полза ли би било или в моя вреда? притеснява ме един ден да не го използва за доказателство, че иска да вижда детето, а аз не давам.

# 115
Кратка питанка:
До 18 г., а ако детето учи, има право да заведе дело за издръжка от негово име.
Благодаря! И за висше образование ли се отнася или само до завършване на средното? Те вече навършват 18 г, но понякога учат и още една година средно, и тогава ли детето трябва от собсвено име да подаде искане за издръжка? Ако учи висше след това, има период от няколко месеца, в които не учиш реално, това не е ли проблем? И последно , то детето може и едно и второ висше да учи, значи ли, че бащата ще плаща издръжка и в такъв случай?

# 116
  • София
Здравейте! Имам два въпроса:

1. Как може моят сегашен съпруг да осинови детето ми от предишен брак? Може ли да има някаква форма на непълно осиновяване, при която детето да запази и отношенията си с рожденния баща - не за друго, ами само по този начин бих могла да го убедя да разреши осиновяването?

2. Мога ли да даря, с право на пожизнено ползване от мен и съпруга ми ,два апартамента на двете си деца? Тъй като те са наследство от родителите ми, не бих искала евентуално в бъдеще да ги делят с детето на мъжа ми от първия му брак. Не бих искала да направя покупко-продажба, защото не искам да ги блокирам напълно. Ако, не дай си Боже, за нещо важно потрябват пари, бих могла да разваля дарението и да ги продам.

# 117
Здравейте, бившият ми съпруг, с който имаме споразумение за развод по взаимно съгласие работи в Германия, от три години сме разведени, за повече от една година не ми е изплатена присадената издръжка мога ли да подам молба за промяна на споразумението в смисъл увеличаване на издръжката на децата т.к. едното ми дете е с диабет и разходите и финансовите нужди са доста по-големи от присъдените, трябва ли аз да доказвам неговите доходи в евро или има си начин след като работи в страна от ЕС това да се случи по съдебен път. Благодаря   bouquet

# 118
Здравейте, бившият ми съпруг, с който имаме споразумение за развод по взаимно съгласие работи в Германия, от три години сме разведени, за повече от една година не ми е изплатена присадената издръжка мога ли да подам молба за промяна на споразумението в смисъл увеличаване на издръжката на децата т.к. едното ми дете е с диабет и разходите и финансовите нужди са доста по-големи от присъдените, трябва ли аз да доказвам неговите доходи в евро или има си начин след като работи в страна от ЕС това да се случи по съдебен път. Благодаря   bouquet
Да, това ще направи адвоката ВИ по делото чрез МСС.

# 119
  • Разград
Здравейте.
Искам да попитам нещо.
С моят мъж имаме фирма(ООД),все още недействаща.Аз съм управител,с 45 процента дял.Но,връзката клони към раздяла(нямаме брак) и се интересувам за това съдружие.Той скоро ще започне дейност,аз няма да работя и какво става с мен от там нататък?Безработна съм в момента и си мисля,че започването на дейноста на фирмата ще ме задължи да си плащам осигуровки.Нямам идея как става оттеглянето от съдружие.В случая какво бихте ме посъветвали?При всички случаи ще отида и при адвокат,но докато се ориентирам при кого.......
Също и за издръжката да попитам(имаме 5 годишен син),има ли вероятност,след като разбере,че престои дело за издръжка,да прехвърли фирмата си(има и ЕТ) на името на друг човек и един вид да се окаже *безработен*?Документите му са вкъщи,дали ще е добре да преснимам някои?
Благодаря Ви.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт