Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 010
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Здравейте.

Разведена съм от 2008 г. Със сина ми живеем в ипотекирано жилище, за което с бившия ми съпруг се споразумяхме да остане обща собственост. Той е и кредитополучател, съответно изплаща цялата ипотека. Същото е отбелязано и в бракоразводното решение. Поради стагнация в бизнеса му, БНД няма повече възможности да изплаща ипотеката и няма нищо против да прехвърли неговата част на мое име, при условие че аз продължа изплащането на жилището. Независимо че имам такава възможност, от банката отказват да прехвърлят кредита на мое име, тъй като доказаните ми доходи са по-ниски, съответно не е възможно частта на БНД да бъде прехвърлена. Какви рискове ще поема, ако продължа изплащането на ипотеката без БНД да ми е прехвърлил неговата част? Как мога да защитя претенциите си за прехвърляне на жилището след време (примерно, вносните бележки по ипотечния кредит могат ли да послужат като доказателство пред съда при евентуално дело за прехвърляне...)?

Предварително благодаря за отговора!

# 556
     lilivid, прегледай внимателно договора за кредит.
     Няма пречка да се прехвърли жилището, но бившият ти съпруг си остава длъжник по кредита, а ти плащаш от негово име. Така, ако спреш, губиш своето вече жилище, защото то служи за обезпечение на неговото задължение. Мъжът ти остава длъжник по документи, но не губи нищо, ако няма и друго имущество, което да обезпечава точно този кредит.
     Ипотеката следва имота, а не кредитополучателя. И не е законово заложено за продажба на ипотекиран имот да се иска съгласието на банката /защото купувачът си носи риска да остане без имот/. Но е възможно такава клауза да е залегнала в договора за банков кредит.

Цитат
съответно не е възможно частта на БНД да бъде прехвърлена.
     Това от банката ли ти го казаха, или си е твой извод?

# 557
    Ипотеката следва имота, а не кредитополучателя. И не е законово заложено за продажба на ипотекиран имот да се иска съгласието на банката /защото купувачът си носи риска да остане без имот/. Но е възможно такава клауза да е залегнала в договора за банков кредит.
Да, така е, затова прегледайте договора.
Има още една форма - дарение с отлагателна клауза, която може да бъде изплащане на сумата, оставаща по ипотеката. Може да се помисли нещо такова, ако не е възможно да се прехвърли ипотеката Thinking Ти да му превеждаш всеки месец по сметка вноската за ипотеката до края й, а след като жилището е изплатено, дарението да влезе в сила. Но се консултирайте с добър адвокат.

# 558
  • Бургас
някои служби по вписванията не вписват договори с отлагателни условия относно недвижими имоти, особено пък за дарение няма как да стане, иначе няма проблем мъжът да прехвърли неговата част от имота,  дори и да остане длъжник по кредита, в крайна сметка дори и след време жената да спре плащанията, банката ще си вземе парите от продажбата на ипотекирания имот, все пак се предполага, че някаква част от кредита е вече заплатена и парите от продажбата ще стигнат за останалия дълг, за да не се търси другия длъжник

# 559
  • София
Благодаря ви за съветите и мненията, много ми помогнаха  bouquet

# 560
здравейте!става въпрос за мъжът ми и бившата му съпруга те са разведени от 2005г.той е осъден на издръжка от 70лв. която е плащал чрез пощенски запис има няма 1год.до скоро те бяха в добри отношения и той и даваше пари на ръка,далеч по големи суми от 70лв. сега тя заплашва че ще го съди за неплатена издръжка за минал период а този период е близо 3год.та въпросът ми е какво може да постигне тя?някъде бях чела че има право да го съди за 1год назад но май не е точно така.и дали е длъжен да изплати сумата на куп?благодаря

# 561
здравейте!става въпрос за мъжът ми и бившата му съпруга те са разведени от 2005г.той е осъден на издръжка от 70лв. която е плащал чрез пощенски запис има няма 1год.до скоро те бяха в добри отношения и той и даваше пари на ръка,далеч по големи суми от 70лв. сега тя заплашва че ще го съди за неплатена издръжка за минал период а този период е близо 3год.та въпросът ми е какво може да постигне тя?някъде бях чела че има право да го съди за 1год назад но май не е точно така.и дали е длъжен да изплати сумата на куп?благодаря

Тя може да си събере всички неплатени издръжки за всички минали години, като ако не може или не иска да ги изплати накуп съдия-изпълнителят ще намери начин да ги събере служебно.
В крайна сметка той ще плати всички издръжки, лихви, такси на съдия изпълнител и хонорар на адвоката й. Така че по-добре да й ги плати сега доброволно.

# 562
Имам следното питане: Имам син на 4 месеца, нямам брак, детето е припознато, но 15 дни след раждането на сина ми, неговият баща започна да ме малтретира, както физически, така и психически. Решила съм да се изнеса при родителите си, но искам едновременно с това да сменя имената на детето ми и то да вземе моето име и фамилия.  Възможно ли е това?

# 563
Имам следното питане: Имам син на 4 месеца, нямам брак, детето е припознато, но 15 дни след раждането на сина ми, неговият баща започна да ме малтретира, както физически, така и психически. Решила съм да се изнеса при родителите си, но искам едновременно с това да сменя имената на детето ми и то да вземе моето име и фамилия.  Възможно ли е това?

Не.

# 564
А теб какво те интересува?Що се бъркаш в техните отношения? И с какво право я развяваш из форумите, без да си питала нито "мъжа си", нито пък нея, дали можеш да и разказваш историята.
А те сега защо са в лоши отношения? Или ти го насъскваш да не плаща повече на децата си от това което съда е определил?

# 565
# 566
Здравеите,
Силно се надявам да може да ми отговорите.Развеждам се в момента в Америка.Съпруга ми е американец.Оженихме се в България.Въпросът ми е имам ли право да изискам делото за развод да бъде преместено в България и да протече по българските закони.Когато се оженихме и отидохме да си вземем свидетелството за брак,служителката там тогава ни каза,че няма значение къде ще живеем,ако един ден тръгнем да се развеждаме трябва да го направим в България.Благодаря предварително за отговорите.

# 567
Здравейте, моят казус е следният : Със съпруга ми се развеждаме "без негово съгласие" в момента.  От брака имаме 2 деца-Момче на 11г и момиче на 2месеца, женени сме от 1999г., през 2008г изтеглихме ипотечен кредит,който е само на мое име. Моят адвокат ми каза, че съпруга ми притежава 1/2 от жилището и ще трябва да му я наплатя-при положение,че той още не е изплатен на банката/кредита го плащам изцяло аз/.
1.Има ли начин да докажа това в съда
2.на какво основание притежава1/2 при положение,че е закупен със заем с  ипотека,която аз плащам
3.Какво мога да направя, за да запазя жилището за мен и децата.
Моля,  да ми отговорите! Извинявам,се ако е малко объркано дано ме разберете1

Последна редакция: пн, 13 дек 2010, 13:42 от Пепина1978

# 568
Здравейте,
 имам един въпрос ще съм много благодарен ако някой може да ми отговори,
 та на една позната бившия и мъж не е плащал издръжка за двете си деца от 4-5 месеца ,която общо взето е символична,но за малък град като Търговище и това си е нещо защото безработицата е много,та проблема е че е трудно да отиде тя и да се консултира с адвокат,та ако може поне съвет(пък ако се налага ще се стигне и до адвокат де),главния проблем е че бащата на децата е освидетелстван като психично болен,та главния въпрос ми е като такъв то той задължен ли е да си изплаща издръжката и може ли съда или полиция да го принудят,ако примерно сега е в някой диспансер,защото не се знае и къде е!
 Много ще съм благодарен за някакъв съвет,че да мога и аз да я посъветвам чрез вас !

# 569
Здравейте,
 имам един въпрос ще съм много благодарен ако някой може да ми отговори,
 та на една позната бившия и мъж не е плащал издръжка за двете си деца от 4-5 месеца ,която общо взето е символична,но за малък град като Търговище и това си е нещо защото безработицата е много,та проблема е че е трудно да отиде тя и да се консултира с адвокат,та ако може поне съвет(пък ако се налага ще се стигне и до адвокат де),главния проблем е че бащата на децата е освидетелстван като психично болен,та главния въпрос ми е като такъв то той задължен ли е да си изплаща издръжката и може ли съда или полиция да го принудят,ако примерно сега е в някой диспансер,защото не се знае и къде е!
 Много ще съм благодарен за някакъв съвет,че да мога и аз да я посъветвам чрез вас !

Неприятна ситуация.
Длъжен е да плаща, но майката ще срещне практически трудности при събирането на издръжките.

Общи условия

Активация на акаунт