Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 001
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте!
Детето ми е на 8 месеца и е припознато от баща си.'Заведох дело за издръжка още декември месец в провинцията, но не могат да го открият вече 3 месец,тъй като той живее в София.имам два въпроса:
1.Възможно ли е той нарочно да протаква и  как трябва да реагирам аз в тази ситуация,за да  му връчат съобщението .
2.Мога ли по съдебен път да си взема бележка от работодателя му , която да послужи пред детски градини.Той категорично ми отказва съдействие по въпроса.Колко време ще ми отнеме тази процедура?

извинете за нахалството...

# 721
Здравейте!
Имам следните въпроси
1.Свекърва ми е психично болна .Има много имоти и лоши хора се опитват да и ги вземат може ли синът и или аз (снаха и) да станем попечители или да и запорираме имуществото  .Има и дъщеря която живее в друг град и не се интересува от нея и съпруг с които са разделени но нямат развод.
2.Мога ли да и стана придружител тъй като като излезе се губи.
 Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 19:21 от z_eneva

# 722
Здравейте!
Имам следните въпроси
1.Свекърва ми е психично болна .Има много имоти и лоши хора се опитват да и ги вземат може ли синът и или аз (снаха и) да станем попечители или да и запорираме имуществото  .Има и дъщеря която живее в друг град и не се интересува от нея и съпруг с които са разделени но нямат развод.
2.Мога ли да и стана придружител тъй като като излезе се губи.
 Благодаря предварително.

1. Има възможност да я поставите под запрещение, чрез съдебно производство.
2.Това не е правен въпрос, по-скоро питай в Социално подпомагане.

# 723
  • Варна.....
Здравейте! Моя казус е следния. Сключихме брак с мъжа ми (който е от Бенин) в Кипър. Аз съм бременна и съм в момента в Бг. за да родя тук и в същото време регистрирам брака ни тук. В Кипър все още не сме го регистрирали, мислим да го направим след като родя .  Въпросът ми е , как ще докажа заплатата на мъжа си в Бг. заради детските? Той там в момента се води нелегален, понеже шефа му не му подновява договора...и не сме си регистрирали брака там. Може ли някой да ми отговори, ако знае... или поне към кой да се обърна с въпроса си...
Благодаря предварително...
А някъде регистриран ли е брака? Защото, както си го описала вие брак нямате.

# 724
  • Варна.....
Здравейте!
Детето ми е на 8 месеца и е припознато от баща си.'Заведох дело за издръжка още декември месец в провинцията, но не могат да го открият вече 3 месец,тъй като той живее в София.имам два въпроса:
1.Възможно ли е той нарочно да протаква и  как трябва да реагирам аз в тази ситуация,за да  му връчат съобщението .
2.Мога ли по съдебен път да си взема бележка от работодателя му , която да послужи пред детски градини.Той категорично ми отказва съдействие по въпроса.Колко време ще ми отнеме тази процедура?
Призовете го по месторабота.
Не ми е известно да има процедура, в която да се задължи някой да представи документ, освен ако е необходим за доказателство. По- скоро опитайте в делото за издръжка да получите нужният ви документ, като твърдите, че е доказателствено искане.

# 725
  • Варна.....

Не виждам какъв иск би могла да заведеш срещу настоящата на БНД.

# 726
  • Варна.....
Здравейте,

Имам следните питания:
1. В какъв срок след смъртта на някого е възможно да се предявява иск към наследниците му относно негови задължения?

Баба ми е починала 11.2004г. Имала е задължение към Топлофикация около 1000лв, което е било при държавен съдия-изпълнител.
Преди седмица майка ми получи покана за доброволно изпълнение на задълженията - вече от чстен съдия-изпълнител, възлизащо на 2800лв. общо, вкл. главницата, лихви още около 1000 лв и около 600 лв.такси по Тарифата към ЗЧСИ (последното дори идея нямам какво е).
От смъртта на баба са минали повече от 6г. и никой не си е дал труда да потърси тези пари с оглед избягване на лихви.

2. Това допустимо ли е и какво може да се направи? При смяна на партидата никой не ни е уведомил за такова задължение, тъй като вече е минало при съдия-изпълнител и партидата е била "изчистена" от него.
3. Какъв е редът на обжалването?
4. Какви ще са последствията, ако не се плати доброволно?

След получаване на призовката за доброволно изпълнение имате срок в който да оспорите вземането по съдебен ред. Тогава и си направете възражение за изтекла давност.

# 727
здрасти ,моят проблем е следният- с мъжа ми живеехме 7 годин ина семеини начела и имаме дете на година и 8 месеца.Тои е с немско гражданство и е признал детето,следователно и то е с немско гражданство.Върнах се за месец в Б-я и се оказа,че тои ме напуска и се врусхта при бившата си сапруга с която имат развод.Детето ми е с немски документи и не може да почне на ясла,аз не мога да работя и нямам никави доходи,децките се превеждат в неговата сметка.Вапросат ми е може ли тези пари да се превеждат на мое име и мога ли да изисквам някаква издръжка от него .Предварително благодаря Hug

# 728
  • Варна.....
здрасти ,моят проблем е следният- с мъжа ми живеехме 7 годин ина семеини начела и имаме дете на година и 8 месеца.Тои е с немско гражданство и е признал детето,следователно и то е с немско гражданство.Върнах се за месец в Б-я и се оказа,че тои ме напуска и се врусхта при бившата си сапруга с която имат развод.Детето ми е с немски документи и не може да почне на ясла,аз не мога да работя и нямам никави доходи,децките се превеждат в неговата сметка.Вапросат ми е може ли тези пари да се превеждат на мое име и мога ли да изисквам някаква издръжка от него .Предварително благодаря Hug
Даже трябва да са по ваша сметка. Но сигнализирайте социалите в Германия.

# 729
благодаря

# 730
Здравейте
Прочетох в семейния кодекс следното и не знам дали правилно го разбирам:

Чл.24 (4) Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от 3 години от извършването му.

Тъй като баща ми е алкохолик, който отказва лечение и заплашва да продаде апартамента (придобит по време на брака с майка ми), искам да питам възможно ли е наистина да го направи без нейно  знание и сделката да бъде валидна, ако тя не разбере и не оспори продажбата в определения срок?

# 731
Добър ден! Искам да попитам кое се води адрес по местоживеене на детето? Става дума за малко бебе, родено в София. Аз /майка му/ по лична карта живея в София и не съм сменяла адреса си чрез нова адресна регистрация или нещо подобно. Бащата пък живее в друг град. Двамата сме живяли заедно в трети град, където е и моят личен лекар, ако има значение. Доколкото разбирам, ако се прибегне до определяне на режим за виждане на детето, то се прави от съда по местоживеене на детето, нали? Може ли бащата без подпис на майката да смени адреса на местоживеене на детето, без тя да знае?
Също така искам да попитам, ако се стигне до развод НЕ по взаимно съгласие, може ли причината ми да е факта, че местоживеенето на бащата не е перспективно за мен и детето, а той отказва при наличие на имоти /на моето семейство/ в големи населени места да живеем там. Ако искам делото да се води в София, как да процедирам? Аз съм от София, а не искам делото да се води в неговия град поради опасение, че там може да има влияние върху съдебното решение. Нямаме обща собственост, нито общ бизнес. Борбата ще бъде за детето. До този момент той не е полагал никакви грижи за него, вижда го рядко. Може би въпросът ми звучи тъпо, но не можах да го формулирам по-добре, за което се извинявам.

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 12:09 от maminka_sladka

# 732
Здравейте!
Незнам дали въпроса ми е за тук,но пък не се  сещам за друго място ,където мога да попитам.
Дъщеря ми  танцува в ансамбъл и ще пътува в чужбина.Какво е необходимо да извади баща й,с когото сме разведени. Дали може въпросния документ  да е безсрочен ,за да не се налага да се вади всеки път ,когато предстои пътуване.(ако е съгласен,разбира се).

В тази връзка да попитам  -  трябва ли и двамата родители да присъстват при подаване на документите за паспорт.Как,ако сме разведени и живеем в различни градове?Или има пълномощно от единия родител?
Моля ,кажете ми всичко ,което трябва да подготвя?

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 21:49 от Татянка-Бърборанка

# 733
Здравейте,
Искам да попитам мога ли да имам някакви претенции по отношение на времето, в което БНД прекарва с детето при следния проблем - вместо да му обръща внимание и да прекарва времето с него, той го оставя на новата си приятелка и не стои с тях, а си върши работа, понякога часове наред.
Нямам нищо против, даже предпочитам да го оставя при бившата свекърва, защото го обича и знае как да го възпитава например, но смятам че не е в полза на детето да бъде само с някаква нова кака.

# 734
  • Варна.....
Здравейте
Прочетох в семейния кодекс следното и не знам дали правилно го разбирам:

Чл.24 (4) Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от 3 години от извършването му.

Тъй като баща ми е алкохолик, който отказва лечение и заплашва да продаде апартамента (придобит по време на брака с майка ми), искам да питам възможно ли е наистина да го направи без нейно  знание и сделката да бъде валидна, ако тя не разбере и не оспори продажбата в определения срок?
Не е невъзможно да го направи. Правилно сте разчели текста на закона.

Общи условия

Активация на акаунт