Коледа идва! - 3

• 68 698
  • 753
  •   1
Отговори
# 15
SZA  bouquet

Аз снощи приготвих тестото за линцеровите сладки. Оставих го да отлежава в хладилника до тази вечер- дано не му дойде много.
И аз така- отлежава 24 часа и да ти кажа ми беше много твърдо. Може би му трябваше час, час и нещо да се отпусне,[size=8 pt] но да не те подведа[/size]...
Идеяда, която е дала Narina е много добра- да си опечеш и вътрешната част на изрязаните половинки.
Аз си правех формичката, слагах я в тавата и там правех дупчица, и я махах. А можеше да си я оставя на мястото и така да станат и дребни сладчици.
Между другото и аз сложих ванилия- видя ми се много обрано откъм аромат, в сравнение с другите сладки, които правих.

Да попитам за резенчетата ябълка прочетох, че се слагат в кутиите със сладки- само на станалите твърди сладки или по принцип? Ако може някой да ми обясни...

Цоп и аз в страхотната и най-най-коледна темичка  bouquet
Вчера направих меденките, тестото за линцерите ми отлежа цяла нощ - сутринта ги опекох. Да, твърдичко е малко след хладилника, но като го размесиш малко в ръцете си омеква много бързо.  Аз му сложих ванилия и лимонова кора - много вкусно замириса bowuu По-късно ще ги слепя със сладко и ще пусна снимки
Само на по-твърдите слагам ябълка - тя е за да омекнат.

Здравейте!
От доста време Ви чета и днес ще правя меденките.Купих си формички и украса.
Имам едно питане-видях,че някой ги мажат с жълтък изах.сироп след изпичането-няма ли да се развалят за 2 седмици така със суров жълтък?Така намазани ли се украсяват или трябва да не са намазани-понеже ще станат хлъзгави?Много ще съм благодаран за съвети.Има ли някъде снимки на нарисувани вече меденки да погледна,че тези на Наталина и Джема са доста красиви,но много трудни за нарисуване.

Не с жълтък, с белтък се прави глазурата. А за намазването с яйце и какао ако питаш - според мен не е страшно, т.к. мажеш ги врели и много бързо изсъхват. Трета година ги правя - и детето яде... нищо ни няма  Laughing Значи като ги извадиш от фурната мажеш с яйце+1 л. какао+1 л. вода - изсъхват за минутка. Идеята е да добият кафяв цвят. После от горе си украсяваш с глазурата от белтъци и пудра - не се хлъзга, спокойно  Peace

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 13:25 от Душко

# 16
Добре де, защото и аз се притеснявам от тези сурови белтъци заради малкото диване, може ли да ги намажа с яйце и какао - Нескуик примерно- и после да ги изпека? А тези готовите бои за рисуване нали не са вредни?

# 17
Честита нова темичка  Grinning!

За да не е гол "запис", ще покажа ванилените кравайчета, дето правих сега зе Никулден.

В ляво са те, в дясно от същото тесто експериментирах и добавих половин млечен шоколад, нарязан на парченца и една шепа сушени коктейлни черешки. Получи се уникално съчетание, много се харесаха. Който иска може да изпробва! Ето по-близък план, снимката не е много добра, но идеята се вижда :

# 18
Бих искала да се цопна в новата темичка с въпрос.Имате ли някакви шаблони за малки кутиики в които да подаря медени сладки за едно детско парти?Искам да изглеждат като малки подаръчета.

# 19
Бих искала да се цопна в новата темичка с въпрос.Имате ли някакви шаблони за малки кутиики в които да подаря медени сладки за едно детско парти?Искам да изглеждат като малки подаръчета.

Точно преди два дни гледах много симпатични кутийки за такива неща в Джъмбо - имаше всякакви големини и форми - къщички, овал, кръг, квадрат. С коледни мотиви бяха, от дебел картон. Защото и аз искам да подаря меденки и веднага ги фиксирах  Mr. Green - ще мина тези дни да си купя...

# 20
  • София
Душко-много мерси за отговора-а нали се слага цялото яйце-не само жълтак или белтък?

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 14:18 от stefina

# 21
Душко-много мерси за отговора-а нали се слага цялото яйце-не само жълтак или белтък?

За мазането с какао е цяло яйце, а в бялата глазура за рисуване само белтък  Peace

# 22
А тези кутии какви цени имат (като ориентир)?

# 23
  • София
Да не ви изпусна. Другата седмица съм отпуска и тогава ще е основното слдкоправене при мен. Аз съм намислила за и самата Коледа да спретна (ако успея де) торта Рафаело на Наталина.

# 24
  • София
Хайде и аз в новата темичка!

Тази година ме е хванала коледната истерия и правенето на домашни сладки изкушения. Другата не знам дали ще успея да направя неща с бебо на ръце.

bouquet

# 25
Така сте ме запалили тази година, че от три дни само меся, точа, изрязвам...... Laughing
Досега направих:

Стъклени сладки
Меденки
Коледна къща
Ванилени кравайчета

Нещо "стълените" не ми се получиха добре, много ронливо се оказа тестото.
Другата седмица са наред джинджифиловите и линдзеровите сладки  Wink

# 26
Аз си боледувам яко и все тук дремя. И не ме свърта вече, в хладилника в момента отлежава тестово за шоколадовите звездички, след малко ги почвам. ooooh! Откога съм им се навила. Crossing Arms
Само да питам нещо на бързо, та в рецептата пише да се намаже едната звездичка с малко глазура, за да се слепи с марципана. Това значи ли, че трябва да правя глазурата с белтък и пудра захар или има някоя по-лесна хитрина? newsm78  bouquet

# 27
  • София
Душко-мерси за отоговора отново.Ти по коя рецепта правиш меденките?Правила ли си по рецепатта на мамавики?

# 28
danip, вече са ти отговорили, но и аз си поствам поста, че така или иначе го писах дълго  Embarassed

Разбира се, че рецептата, ще стане и без коричките, но защо не си направиш?
Стават много лесно. Мисля, че тук имаше някъде по професионална рецепта, но ето как ги правя аз и си пазя едно бурканче през цялата година. Така има за Великденските козунаци, мммм няма по вкусен козунак от този с портокалови и лимонови корички, или за други сладкиши. Приказка...
Ето моя начин, като сладко горе-долу. Събирам в хладилника в пликче, корите на 3-4 портокала, като предварително добре ги измивам с четка (обикновено е достатъчно едно хапване с децата Simple Smile ). Кората на портокалите нарязвам на еднакви по ширина ивички (ок. 5мм) и ги накисвам в студена вода за едно денонощие. Сменям водата 1-2пъти, както се сетя.
В малка тенджерка или касерола кипвам 1чаша вода с 2 чаши захар. Варя докато сиропа се посгъсти. Накрая изсипвам отцедените корички и ги оставям на слаб огън да се  варят докато станат стъклени или количеството на сиропа стане съвсем малко. Внимавай да не стане много малко количеството и да се карамелизират. Тогава стават твърди и леко жилави, но пак са вкусни. Харесвам миризмата на индрише. Слагам по един лист в бурканчето в което, ще ги наредя. Изсипвам горещи и затварям. Това е цялата философия. По същия начин правя и лимоните. В последно време обаче направо ги правя с портокалите, че даже и мандарини сложих тази седмица. Simple Smile

МИШЕЛ,благодаря ти за отговора! HugНямам търпение вече да ги направя твоите сладки,ама сега реших да си измайсторя първо коричките и тогава.Та отлагам операцията с 24 часа LaughingМъжът ми ще се учуди,че днес няма никаква офанзива в кухнята Laughing

# 29
Здравейте.   bouquet за темата. Следя ви и вече направих меденки (дано останат до Коледа). Сега съм хвърлила мерак на бонбоните Рафаело, но купих неподсладено кондензирано мляко. Въпроса ми е дали може да се подслади и каква захар ще ми препоръчате да сложа (пудра или кристална)? Дано има някой който го е правил и каже точно как и колко захар да сложа. Благодаря. Приятно печена на сладки и не поглеждайте кантара, че с тези вкусотии ........ badscale

Общи условия

Активация на акаунт