Ваксини и Ваксинационни Програми 3

• 69 516
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
[Морбили
Възрастни, родени през 1957 и нататък, би трябвало да се ваксинират по отношение на Морбили

.......................................................................................

Кои имат нужда от ваксинация:

* възрастни родени през 1957 и нататък без документация за направена имунизация

............................................................................

Бърди, може ли по-конкретно какво разбирате по "и нататък" - преди 57г. или след 57г.?

# 61
[Морбили
Възрастни, родени през 1957 и нататък, би трябвало да се ваксинират по отношение на Морбили

.......................................................................................

............................................................................

Бърди, може ли по-конкретно какво разбирате по "и нататък" - преди 57г. или след 57г.?

Родените през 1957 и след нея. Тоест 1958, 1959 и т.н. до днес.
Логиката е да се обхване И 1957 година самата тя.

Защо тази 1957? Защото от тогава са започнали масовите имунизации в САЩ при деца вероятно, и затова считат че хората преди 1957 поради широката заболеваемост, сигурно са прекарали заболяванията и са имунни.

# 62
  • София
[Морбили

Благодаря за отзивчивостта!
 Знам,че ще получа отговор и на това:
1. Родена съм февруари 1974, по правило трябва да съм била ваксинирана  Thinking, но нямам документ и съвсем не съм спокойна дали имам имунитет изобщо. Моля да ми кажете как се проверява със сигурност имам ли изграден такъв и къде  да се насоча за изследването.
2. Ако евентуално съм ваксинирана,разумно ли е да си направя сега пак ваксина (заради бебка го правя). Според вашите наблюдения дали е надеждна защитата от направената преди толкова години ваксина.
3. И принципен въпрос: ако майката се ваксинира (отложих ТД ваксината мин. година заради бременността си), има ли негативи за кърмачето?

# 63
1. Проверява се със серологичен тест (антитела титър). Например за морбили и рубелла.
2.Ако сте се ваксинирали с "жива ваксина" през 1974 не е нужно сега отново да се ваксинирате. Ако типа на ваксината е неясна, или е била "убита" ваксина, пак подлежите на ваксинация. С една дума- нормално ваксинирано се счита лице с две дози "жива" ваксина срещу Морбили (Рубеола) и Заушка и поне ЕДНА доза "жива" Рубелла ваксина.

3. Ако решите да се ваксинирате сега->> две или една доза?

Втора доза е нужно да направят:
   - лица по погрешка ваксинирани (с нормалната "жива" ваксина) преди навършени 12м възраст. Всяка доза ММР поставена на дете преди навършени 12м възраст се счита невалидна.
   - ваксинирани със старата "убита" ваксина, или ваксинирани със старата "убита" ваксина + новата "жива" ваксина НО втората поставена грешно на по-малко от 4м интервал (4месеца е задължителен минимален интервал между две дози ММР).
   - ваксинирани преди 1968 с неясен вид ваксина.

3. Кърменето не е противопоказание да се ваксинирате с ММР нито по отношение на Вас, нито по отношение на детето, стига в момента на ваксиниране с ММР да не сте бременна, както и в следващите 4 седмици след ваксината да се пазите да не забременеете.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 22:14 от Birdie

# 64
Здравейте!
Не пускам отделна тема, но не знам дори дали съм и за тук.
Синът ми е ваксиниран с всички ваксини, за добро или зло по-скоро.
Сега е на 3, 10г.
Преди 4 дена точно преди лягане забелязах, че е подут под и пред ухото, каза че го боли.
На следващият ден хукнахме по доктори, гледаха го 3ма(джипи, УНГ,Инфекционист), никой не можа да потвърди със сигурност, че е заушка.
Пуснахме излседвания, те показаха, че е точно такова, обаче.
В същото време още на следващият ден отокът спадна и към днешна дата няма никакви изменения по лицето, жизнен е, без въобще да е вдигал Т, без подуване, нищо.
Но сме под карантина.
А аз не знам дефакто болен ли е наистина от паротит, или не.
Може ли въпреки ваксината да се разболее?

# 65
  • София
Извинявам се, че отново питам, но ми предстои да взема решение и затова отново да ви помоля за отговор на моя въпрос - ето го: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=453281.msg13822144#msg13822144
Благодаря предварително.

# 66
Извинявам се, че отново питам, но ми предстои да взема решение и затова отново да ви помоля за отговор на моя въпрос - ето го: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=453281.msg13822144#msg13822144
Благодаря предварително.
Нужно е да ваксинирате с Хиб ваксината, която я има в Пентаксим.
По принцип с Хиб ваксината се ваксинира по схема 2,4,6 и трета доза след годинката.
Но и сега не е късно да поставите Хиб ваксината.

# 67
Здравейте,
Имам следния въпрос: с дъщеря ми позабавихме ваксинките през първите 6м, тъй като се случваше да е все с някоя хрема или друго неразположение. Сега ни предстои третия прием на Пентаксим (2м след втория прием) и третата хепатитна ваксина (6м след втория прием). Бих искала да знам безопасно ли е да се направят двете ваксини наведъж, а също така до колко време може да се отложат, ако се наложи?
Благодаря предварително!

# 68
Здравейте, Birdie,

Ще съм благодарна ако имате възможност да отговорите на въпроса ми: могат ли хепатитната ваксина и Пентаксим да се сложат едновременно и до колко време могат да се отлагат, ако се наложи (без да трябва да се повтаря цялата серия имунизации до този момент)? Много благодаря!

# 69
Бърди, може ли малко разяснение за противохепатитните ваксини?
Децата имат редовните имунизации против хепатит В. От тази тема разбрах за ваксина и против хепатит А. Но вече буквално се изгубих в прочетеното, затова предпочитам да питам, вместо да се объркам повече.... Коя по-точно е тази ваксина като име и каква е схемата за поставянето й? Благодаря предварително!

# 70
Здравейте, Birdie,

Ще съм благодарна ако имате възможност да отговорите на въпроса ми: могат ли хепатитната ваксина и Пентаксим да се сложат едновременно и до колко време могат да се отлагат, ако се наложи (без да трябва да се повтаря цялата серия имунизации до този момент)? Много благодаря!
Да, могат. Но може да ги разделите на 1 седмица.
Колкото и да са отложени закъснелите дози, слагате само тях, и в никакъв случай не рестартирате сериите отново! Ако има други дози след закъснелите, следвате само правилото за минимално нужното разстояние между доза Номер: предпоследна и Номер: последна

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 17:38 от Birdie

# 71
Децата имат редовните имунизации против хепатит В. От тази тема разбрах за ваксина и против хепатит А. Но вече буквално се изгубих в прочетеното, затова предпочитам да питам, вместо да се объркам повече.... Коя по-точно е тази ваксина като име и каква е схемата за поставянето й? Благодаря предварително!
Хаврикс 720Е е ваксината. Две дози през минимум 6м-1година една от друга.
Някъде има и Епаксал, която също е много добра.

Има разбира се и комбинирани ваксини, в чийто състав влиза И Хеп А ваксината, но Ви препоръчвам да правите моновалентна Хеп А ваксина.

# 72
Хаврикс 720Е е ваксината. Две дози през минимум 6м-1година една от друга.
Някъде има и Епаксал, която също е много добра.

Има разбира се и комбинирани ваксини, в чийто състав влиза И Хеп А ваксината, но Ви препоръчвам да правите моновалентна Хеп А ваксина.

Благодаря!
Надявам се, че все някоя от ваксините се намира и определено ще си ваксинирам децата, защото за нещастие съм боледувала от хепатит А и предпочитам да им спестя този ужас!

# 73
А аз да попитам има ли ваксина против Варицела в Бг,питах тук-там и ми казват,че няма newsm78
И нещо друго-може ли Пневмококова и Хепатит А да се сложат на един ден?

# 74
  • софия
А аз да попитам има ли ваксина против Варицела в Бг,питах тук-там и ми казват,че няма newsm78]                                                                             

А изобщо има ли?

Общи условия

Активация на акаунт