Ваксини и Ваксинационни Програми 3

• 69 509
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Почетете тук за Азитромицин:
....................

Няма 5 дневни курсове за болшинството АБ, прилагани в обичайната практика. Всички без Азитромицин, не се прилагат в курсове от по 5 дена, освен по много специални и редки показания.

Няма какво да чета за Азитромицина.
Ако трябваше детето да пие Азитромицин, щяха да му изпишат Азитромицин, а не Сумамед, както изрично е упоменато.
Колкото до "болшинството", да, съгласна съм, но не може да говорите неща, от сорта на: "всеки АБ се приема минимум по 7 дни", пък после да се уточняваме специално.
Все пак Вас питат, не мен - бъдете точен, коректен и изчерпателен.

П.С. За да не кажете, че пак съм извън темата - ако искам да ваксинирам детето си, как да разбера към какво точно (към коя съставка) е алергично?
 Rolling Eyes
"Сумамед" е Азитромицин:
http://www.webapteka.ru/drugbase/name79.html

И се предписва като такъв, със схемата и по правилата на Азитромицин. Кой го произвежда, е без значение. Важна е генеричната субстанция.

Ако четете редовно "Зачатие", както това правят хиляди хора, ще разберерте защо и как употребявам фразата за " 7 дена АБ курс". Освен всичко, което писах по-горе.

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 15:44 от Birdie

# 361
Без да се включвам в полемиката, която се е развихрила тук, искам да задам въпрос.
На детето ми предстои реимунизация с Пентаксим. При вторият прием на Пентаксим имаше бучка на мястото на обождането. Преди третият изрично помолих доктора да стопли ваксината, преди поставянето, но въпреки това  крачето отече цялото. Не съм забелязала да има болка или друг дискомфорт. Сега много се чудя дали да слагаме четъртият прием, предвид това, че казват, че четъртият прием е с най-бурни реакции.
Та да си задам конкретно  въпросите:
1. Да поставям ли изобщо ваксината?
2. Може ли да се предположи на коя компонента реагира детето ми и ако да има ли алтернативна ваксина, която не я съдържа (нашият лекар каза, че има, но не се срещали скоро и още не сме обсъждали този прием на ваксината).

Предварително благодаря за отделеното време.
п.п. Убедена съм, че лекарят ни поставя правилно ваксината.
п.п. По-нагоре стана дума за ваксината МПР и практиките в БГ. На дъщеря ми беше сложена подкожно в ръчичката.

Здравей,
за Пентаксима. Ако трябваше отново да решавам дали да сложа 4-тия прием - нямаше да го сложа. С предходните 3 нямахме никакви оплаквания, с 4-тия обаче нещата бяха коренно различни. Това е нашата история с Пентиксима: на следващия ден след поставяне на 4-та доза пентаксим на 2 годинки убоденото краче на малкия се поду два пъти нормалното му състояние (без преувеличение - не вярвах на очите си че е възможно толкова да се разтегне кожичката на малко дете) и придоби цвят на разлагащо се месо (всякакви жълти-зелени-лилави-черникави петна). Малкия отказваше да стъпва на него два дена - пищеше. Петната изчезнаха след седмица, крачето нормализира размера си след месец. Поду се обаче ингвинален лимфен възел над убоденото място, който и до днес е подут - детето вече е на 2.8 г. Съобщих на ЛЛ. Поинтересува се само след коя ваксина е станало и толкоз. По друг повод водих детето на частен прием при лекарка от инфекциозна. Разказах й за тази случка, показах й и лимфния възел. Тя отсече - не е поставаксинална реакция от ваксината, а реакция от самата ваксината и съставките в нея. За протокола - малкия беше здрав и обстойно прегледан преди ваксинацията. Нашият ЛЛ внимава доста защото малкият прави фебрилни гърчове.
При твоето дете има градация в реакцията и затова аз не бих поставила ваксината, но решението си е ваше разбира се. То аз повече изобщо ваксина не бих сложила.
Извинявам се за дългия пост и успех.
Не може да постъпите изобщо по този начин, тъй като това нулира ваксинационната схема.
Описаното от Вас може да дължи на силните локални реакции, но може също да се дължи и на редица други неща- силни подсичания или рани по крачетата, например.

"Пентаксим" е известен със силните си локални реакции при големи деца. Да, неприятно е.
Затова, работещите с ваксини я избягват по принцип.
А може и ваксината да не е съхранявана правилно, или да е била към края на годността си.
А може и Хиб съставката да е разреждана със студено съдържание на спринцовката, ако Хиб съставката е била в отделен, сух флакон.

# 362
На път сте да ударите всичко, що е известно за химията в земята.  Tired
Не знаех, че монохидрат и дихидрат са едно и също нещо.  ooooh!
Не, че има значение в случая и не, че ме интересува, но пак да си дойдем на думата - някак не Ви се получава да се криете зад термини и знайни, и незнайни за нас, простосмъртните понятия. Tired
С това мисля да приключа спора за "консултациите" Ви в други Форуми и да се съсредоточа върху основния въпрос, който Ви зададох - как да разбера към коя съставка е алергично детето ми, според Вас.
 Rolling Eyes

# 363
  • София
[quote/] Не може да постъпите изобщо по този начин, тъй като това нулира ваксинационната схема.
Описаното от Вас може да дължи на силните локални реакции, но може също да се дължи и на редица други неща- силни подсичания или рани по крачетата, например.

"Пентаксим" е известен със силните си локални реакции при големи деца. Да, неприятно е.
Затова, работещите с ваксини я избягват по принцип.
А може и ваксината да не е съхранявана правилно, или да е била към края на годността си.
А може и Хиб съставката да е разреждана със студено съдържание на спринцовката, ако Хиб съставката е била в отделен, сух флакон.
[/quote]

Oooo, мога-мога и не само, че мога, но и никой не е в състояние да ме накара да продължа. Вече не.
Относно подсичанията - никакви подсичания не е имало, нито пък рани по крачетата. Подсичания изобщо при моето дете не е имало никога. Ваксината си я купих аз, директно от представителя - надявам се, че поне до там се спазват правилата за съхранение и транспортиране на ваксини (бащата на сина ми работеше във фармацевтично депо, та знам какви свищини се вършат). А относно срока на годност - нали не си мислите, че не съм го проверила - аз, както и ЛЛ. Дотук, детето ми има всички задължителни ваксини без МПР - която самия ЛЛ отлага по собствена воля и която категорично няма да слагам. В този ред на мисли, съмнявам се, че някога ще сложа каквато и да е ваксина оттук нататък.

# 364
  • София
Благодаря за отговора.
Ваксината е планувана да се сложи година след последната доза, затова е след 1г. и 7м. на детето ми.
Тетравак не включва ли само дифтерия, тетанус, коклюш? Пентаксим включва и полиомелит, нали? Какво правим с полиомелита? Хемофилус инфлуенца не е задължителна ваксина за набора на моето дете.
Хемуфилус инфлуенца (ако така се пише) ли е съставката, на която реагира детето ми според вас?
Защо се среща толкова често локална реакция от Пентаксим при големи деца? Колкото по-голямо е детето, толкова по-вероятна ли е реакцията?
Може ли да реагират така, защото вече имат изграден някакъв имунитет от предните ваксинации?
Арлина, благодаря, че се включваш. Съжалявам за това, което ви се е случило   bouquet

# 365
Здравейте д-р Birdie,
Преди да съм започнал този пост искам да ви кажа, че очаквах да се случи точно това - мои въпроси, които се коментират от вас, след това аз контра-коментирам, вие пак и така до безкрай...

Цитат на: Birdie
Тиoмерзал-a не е "живак", а органо-живачно съединение. Поведението на тази субстанция в организма е съвсем различно от това на живака.
Не искам да си предствям каква би била ситуацията, ако беше чист живак. Ваксините бързо ще загубят популярност след поредица от смъртни случаи, ако беше така.

Цитат
СЗО има категорично заключение по въпроса за Тиомерзала: http://www.who.int/vaccine_safety/topics/thiomersal/en/index.html
Сигурно и това е причината вече Тиомерзала вече да се среща все по-рядко във ваксините. "Пречистени" ваксини и пр.
За Алуминиевите съставки във ваксините е писано много тук: http://www.immunizationinfo.org/issues/vaccine-components/alumin … djuvants-vaccines
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/reprint/112/6/1394.pdf
"However, quantities of mercury, aluminum, formaldehyde, human serum albumin, antibiotics, and yeast proteins in vaccines have not been found to be harmful in humans or experimental animals." е цитат от pdf файла, който сте поместили. Не желая да навлизам в спорове, но нека подчертая пак, че живак и други тежки метали имат кумулативен (натрупващ се) ефект в тялото и вероятно оставят в него до смъртта на човек! Можем да спорим до безкай за верността на горопосочения източник, но пак ще кажа - водим война, която не е наша!

Цитат на: chukchi
10. Защо на неваксинираните деца се гледа като заплаха на ваксинираните, след като те са ваксинирани вече и няма да се заразят от въпросната болест?!
10. Защото ваксиналната трайност у ваксинираните лица е много вариабилна, и зависи И от тяхната генетична предиспозиция, адекватно да отговарят на ваксините. Тоест, редица от ваксинираните лица, може да нямат висок титър на защита, а само минимално допустимия. Второ, всяка епидемия поставя в риск не само част от ваксинираните, но и голяма част от неваксинирните ( по различни причини). Например, коклюшна ваксина преди 2м възраст не се поставя. Следователно, такова дете ( на възраст 1м, например) е пряко застрашено от коклюш, не поради неефективност на ваксината, а поради обективни обстоятелства.
Четох този коментар, но освен сменяне на темата и сложно изразяване друго не видях.... Въпросът за мен остава недоуточнен. Бих желал да стигнем до тук - Или ваксинираш и си защитен или не!, но явно простите неща са за друга тема...

Цитат
11. Защо се усложнява живота на неваксинираните деца и техните родители?
11. Защото обществото си има правила на поведение. И защото не може за безотговорните винаги да плащат отговорните. А и защото е въпрос на елементарни норми на човешко

поведение.
Безотговорен ли е родител, който иска най-доброто за детето си или който иска да има адекватна оценка риск-полза, или който не желае да се притеснява за бъдещо невролочно заболяване с доживотни последици?

Цитат
12. Кой печели и кой губи от масовото ваксиниране?
12. Печелят всички. Губят? едва ли някой губи.
Аз загубих! Родителити ми също покрай мен! Дъщеря ми също във все по-близкото бъдеще...

Цитат
13. Къде е правото на личен избор?
13. Тук не е място за личен "избор". Подобрете условията на живот в страната, и тогава както Норвегия или Дания, може и да не се ваксинирате срещу Хеп. Б и ТБЦ. Дотогава-съжалявам. Ще се ваксинирате. "Правото на избор" го оставете за супермаркета.
Е тук вече останах без думи! Правото на моят избор да го оставям на специалистите и докторите? А аз да си мълча и да вярвам в реламата на най-новата ваксина по еди коя си медия?! Не мисля така!

Цитат
14. Защо лекарите не дават да се прочетат възможните странични реакции от ваксина? Например от листовка на Тетраксим - http://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/25111s.pdf
14. Не прилагайте Бг реалии към световните практики.
Да, живеем в тази страна - БЪЛГАРИЯ. Или поне част от нас, но нека другите другите живеещи извън родината да кажат дали на тях им дават за прочетат листовка преди всяка ваксина!

Цитат
15. Как защитниците на ваксини ще коментират тази статистика - http://childhealthsafety.files.wordpress.com/2009/01/us-deaths-1900-1965.gif
15. Ами, кривата сама за себе си говори. Понижението в заболеваемостта ДО въвеждането на ваксините се дължи на прогреса в разбирането механизма на предаване.
На въпросната крива аз виждам как ваксината се въвежда в употреба след драстичното намаляване на броя на заболелите. Тълкуването и е недвусмислено от повечето лица, четящи настоящият форум.

Цитат
16. Защо неваксинираните деца са в прекрасно здраве, за което дори не могат дори да мечтаят ваксинираните: http://homeohelp.eu/rumenstoichevsblog/320-udivitelnoto-zdrave-n … za.html?showall=1
16. Оперирате с фриволни фрази, които са повече подходящи за реч на Др. Лилов.
Иска ми се въпросният другар да види това ваше становище и да даде своя коментар, но това няма как да се случи. Все пак въпросът ми е пряко свързан с цитираният от мен неофициален източник.

Цитат
17. Защо при ваксинираните деца има бум на болести, за които същите са били скоро ваксинирани?
17. Данни моля. Криви, схеми, данни... .
Съжалявам, за момента не разполагам с такива, но ще направя каквото мога, за да намеря такива!

Цитат
18. Защо по телевизията никога не срещаме новини от сорта на тази - момче постъпва в болницата веднага след ваксиниране против грип - http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/local-national/boy-rushed … jab-14543347.html
18. Тук често има такива "новини". За Вас- не знам.
Лично аз не съм срещал, предполагам и повечето други хора не са.

Цитат
19. Защо има толкова много смъртни случаи и тежки странични реакции след употреба на ваксини? http://www.scumdoctor.com/Bulgarian/disease-prevention/STD/HPV/D … -Vaccination.html   http://donotinjectme.blogspot.com/2010/11/40-uk-children-killed- … mmr-and-true.html
19. Защото:
* ваксините имат странични ефекти, както всяко лекарствено средство.
* защото 100% сигурност няма в никоя човешка дейност.
* И най-вече >> защото се ползват грешни схеми, лоши ваксини, неподходящи места за поставяне. Попитайте колко се намалиха страничните ефекти, след като в Бг започнаха да се внасят качествени

ваксини и се престана с ваксините "в гръбчето". Следователно - образование, напредък, и не се срамувайте да "преписвате" от напредналите държави. Но затова в Бг трябва да спрат да се "молят" на

"Изток".
Това го слушаме постоянно и то от доста време насам. Това все пак не го намирам успокояващо за родителите, особено на такива, които са загубили дете в следствие на ваксина. Имам такъв познат.

# 366
Благодаря за отговора.
Ваксината е планувана да се сложи година след последната доза, затова е след 1г. и 7м. на детето ми.
Тетравак не включва ли само дифтерия, тетанус, коклюш? Пентаксим включва и полиомелит, нали? Какво правим с полиомелита? Хемофилус инфлуенца не е задължителна ваксина за набора на моето дете.
Хемуфилус инфлуенца (ако така се пише) ли е съставката, на която реагира детето ми според вас?
Защо се среща толкова често локална реакция от Пентаксим при големи деца? Колкото по-голямо е детето, толкова по-вероятна ли е реакцията?
Може ли да реагират така, защото вече имат изграден някакъв имунитет от предните ваксинации?
Арлина, благодаря, че се включваш. Съжалявам за това, което ви се е случило   bouquet
В Тетравак има Полио съставка.
По принцип НЯМА изискване за година от предишната доза. Това за ДТаП. Минималното разстояние между доза 3-4 е 6 месеца. Ако то е спазено, може да поставите веднага след навършване на 12м възраст. Няма "задължително 1 година разстояние между доза 3 и 4 - това са Бг "патенти", за съжаление. Дългото разстояние ( 1 година) между доза 3-4  само излага на риск децата. Така поне важи за повечето страни. Ето вижте за Германия, например:
http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/germany.html
ДТаП >> "...Given at least 4 weeks apart with a required minimum of six months between final (11-14 months dose) and penultimate dose."

Хемофилус ваксината е в състава на Пентаксим. Освен това е задължителна и световна ваксина от 1983-1985 година. Задължителна е във всички Имунизационни календари на страните от ЕС и САЩ.

Причините за силните локални реакции към "Пентаксим" са повече индивидуална особеност. Някои деца не реагират така остро, но повечето реагират. Вероятно ваксината е много реактогенна.
Освен това има тенденция в добрите схеми, Хемофилус да се прави отделно, защото в състава на комбинирани ваксини Хемофилус не е много надежден като резултат.

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 14:12 от Birdie

# 367
настръхнах от поста на chukchi... Ваксинирането по всичко личи, че е пример за това, че "Каквото човек сам си причини, никой друг не може да му причини" Cry

# 368
@chukchi

Нещата са прости. Трябва за Бг да се препише добра имунизационна схема- Американската или Немската са добър пример. Но нещата са вече доста унифицирани и големи разлики между двете няма.

За кривите на заболеваемостта- от началото на 20 век се положиха огромни усилия за контрол разпространението на инфекциозните заболявания. И това стана с напредъка в разбирането за пътищата на пренасяне. Затова и спадът в заболеваемостта. Но тези инфекциозни заболявания си имат естествен резервоар, и не може да се спре предаването, без да се ваксинира. Затова се и ваксинира- въпреки наличието на естествени условия за разпространение, заболелите да са критично малко. И това се постигна- някои страни нямат дифтерия от десетилетие.

За останалото- отговорих вече. Ваксинационната култура в Бг, що се отнася до масовите ваксинации, се нуждае от много работа още. Бг общество е много незряло, а и грешните практики ликвидират всякакво доверие във ваксините.
Отскоро ( 2-3 години) в Бг се внасят наистина добри ваксини. Но трябва изборът на ваксини  (марка) да става свободно. И да се наложи съвременна схема, необременена от "руски" "мнения".
Трябва също основно да се реформира Националната епидемиологична Служба по "мерките" на добра Европейска организация, както и да се ликвидира т.нар. ХЕИ (РИОКОЗ) ИЗ основи.

И тогава ваксините ще станат рутина в Педиатрията без значим риск.

# 369
Отскоро ( 2-3 години) в Бг се внасят наистина добри ваксини.

Искате да кажете, че преди това са внасяни "лоши"?!  Whistling

# 370

Всичко ново е по-добро, как иначе ще се наложи на пазара...  Laughing

Нещата са прости. Трябва за Бг да се препише добра имунизационна схема- Американската или Немската са добър пример.

Аз съм за немската, най-вече защото е пожелателна, самите ваксини не ме касаят въобще...   Laughing

# 371

Не знам какви ваксини са ползвали, произвеждали.
Но по отношение страничните им ефекти, бяха неприемливи по съвременните стандарти.
Колко са били ефективни? не знам. Проучвания не съм срещал.

А и Имунизационната схема бе крайно неприемлива- "нулевите" дози полио, безкрайните дози БЦЖ ( и колко други неща) са в пълна противоположност с валидните днес неща ( а и тогава валидни).

# 372
  • София

Причините за силните локални реакции към "Пентаксим" са повече индивидуална особеност. Някои деца не реагират така остро, но повечето реагират. Вероятно ваксината е много реактогенна.
Освен това има тенденция в добрите схеми, Хемофилус да се прави отделно, защото в състава на комбинирани ваксини Хемофилус не е много надежден като резултат.

Защо ли този абзац ми звучи леко абсурдно?
И защо все наблягате на "локалното" в тези силни реакции? Не ми се мисли тогава, кое е генералното, което не вижам... за сега. Отслабения имунитет на сина ми, всеки път след ваксинация, в продължение на месец-месец и половина, също ли е "локална реакция", или пък е някакво съвпадение (всеки път?)? А това, че откакто спрях с "ваксинационните упражнения" върху детето ми, то не боледува или боледува "на крак" - и това ли отново е някакво съвпадение? Не се заяждам, но се вбесявам от крайности, вашите включително. Някога ваксините вероятно са целяли спасяването на човешки животи, но нещата са различни днес и това го виждаме всички, дори и вие, убедена съм в това.

# 373
Пентаксим ли... нека препиша нещо от официалната листовка:

Други вещества:
захароза, трометамол, АЛУМИНИЕВ ХИДРОКСИД, среда Ханкс (без фенолово червено), оцетна киселина и/или натриев хидроксид за корекция на рН,
ФЕНОКСИЕТАНОЛ и вода за инжекции.

Помощни вещества с известен ефект: ФОРМАЛДЕХИД

Нека запознатите с максимални количества на съставните вещества дадат мнение за допустимите норми.

# 374
Цитат
Хемофилус ваксината е в състава на Пентаксим. Освен това е задължителна и световна ваксина от 1983-1985 година. Задължителна е във всички Имунизационни календари на страните от ЕС и САЩ.

Няма такова нещо! Да не заблуждаваме хората Naughty Ееееееееееееле пък световна. Моля, моля!!! Naughty

Общи условия

Активация на акаунт