Ваксини и Ваксинационни Програми 3

• 69 386
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • в матрицата
Има дете, ама на аватара си, чийто очи са посинели от боденето с ваксини  Peace

# 436
Невежие, примитивизъм...
Знам ли? Но съм сигурна в едно и то е, 4е дори и в момента (с въведените излишни нововъведения) имунизационния календар на РБ е по-щадящ за децата, отколкото тукашният ни. Новородени и къма4ета им се въвеждат наведнъж толкова много ваксини, за които в Бг трябват няколко месеца. Аз тази съвременна практика я от4итам като минус за самите деца.
Но кой се интересува от тях?
По надолу ви публикувам указания за действие при ваксиниране с ММР в нашата област тук.
http://www.sp.san.gva.es/rvn/docs/200811_tv/Protocolo_Triple_Vir … Alergia_huevo.pdf
Има разяснения относно състава на ваксината. Интересно е, 4е съдържа яй4ен протеин, който е алерген. Но се под4ертава, не е противопоказание за ваксиниране. В същото време всеки педиатър прави таблица за храненето на всяко бебе, където е тройно под4ертано, 4е яй4ения жълтък се внася след 9 месец от живота на бебето. Преди това не, тъй като може да възниканат проблеми.
Освен жълтъка, има и други алергени. Плюс коктейла от тежки метали.
Разбира се, при нас ваксинирането е препоръ4ително. Не се нуждаем от ваксини, за да ни приемат децата в у4илище или да си полу4аваме данъ4ните облек4ения. Но има хора, които много държат да се ваксинират. Има и други, които просто не знаят да 4етат, а дори и да могат- не знаят къде да се осведомят относно ваксините и медикаментите за децата им.
За тях е таблицата на стр. 3, където се обяснява как се слага ваксината при леки и тежки реакции.
Лека реакция водят астмата. Когато имат такова дете за ваксинация, то тя би трябвало да се прави в поликлиниката, под медицински контрол и да остане 2 4аса след ваксинация. Би трябвало, но не, не се практикува.
Тежки са дихателна недостатъ4ност, цианоза, ниско кръвно налягане. При тежките- само в болница.
И това ако е съвременният на4ин, аз предпо4итам да не се възползвам от него. Не е оправдано.

Тази ваксина запо4ва да се поставя на 15 месеца. Предвид няколкото алергена, които съдържа, би трябвало педиатрите да дадат информация на родителите. Но не го правят, те просто не са предупредени. А когато детето прояви алергия- да предлагат им да не я повтарят пове4е. Извънредно хуманно, нали?

# 437
Невежие, примитивизъм...
Знам ли? Но съм сигурна в едно и то е, 4е дори и в момента (с въведените излишни нововъведения) имунизационния календар на РБ е по-щадящ за децата, отколкото тукашният ни. Новородени и къма4ета им се въвеждат наведнъж толкова много ваксини, за които в Бг трябват няколко месеца. Аз тази съвременна практика я от4итам като минус за самите деца.
Но кой се интересува от тях?
По надолу ви публикувам указания за действие при ваксиниране с ММР в нашата област тук.
http://www.sp.san.gva.es/rvn/docs/200811_tv/Protocolo_Triple_Vir … Alergia_huevo.pdf
Има разяснения относно състава на ваксината. Интересно е, 4е съдържа яй4ен протеин, който е алерген. Но се под4ертава, не е противопоказание за ваксиниране. В същото време всеки педиатър прави таблица за храненето на всяко бебе, където е тройно под4ертано, 4е яй4ения жълтък се внася след 9 месец от живота на бебето. Преди това не, тъй като може да възниканат проблеми.
Освен жълтъка, има и други алергени. Плюс коктейла от тежки метали.
Разбира се, при нас ваксинирането е препоръ4ително. Не се нуждаем от ваксини, за да ни приемат децата в у4илище или да си полу4аваме данъ4ните облек4ения. Но има хора, които много държат да се ваксинират. Има и други, които просто не знаят да 4етат, а дори и да могат- не знаят къде да се осведомят относно ваксините и медикаментите за децата им.
За тях е таблицата на стр. 3, където се обяснява как се слага ваксината при леки и тежки реакции.
Лека реакция водят астмата. Когато имат такова дете за ваксинация, то тя би трябвало да се прави в поликлиниката, под медицински контрол и да остане 2 4аса след ваксинация. Би трябвало, но не, не се практикува.
Тежки са дихателна недостатъ4ност, цианоза, ниско кръвно налягане. При тежките- само в болница.
И това ако е съвременният на4ин, аз предпо4итам да не се възползвам от него. Не е оправдано.

Тази ваксина запо4ва да се поставя на 15 месеца. Предвид няколкото алергена, които съдържа, би трябвало педиатрите да дадат информация на родителите. Но не го правят, те просто не са предупредени. А когато детето прояви алергия- да предлагат им да не я повтарят пове4е. Извънредно хуманно, нали?

Вижте, нещата са много прости.
Може да си купите кола "Лада", може да си купите "БМВ". Плащате съответно. Но и "плащате" изборът си също... .
Може да следвате имунизационни календари на много напреднали страни, на практика доказали годността на календарите си, и на подходите си, може да следвате всичкият останал боклук, който циркулира по света.
Ваш е изборът. Но именно от този избор зависи дали Бг ще върви напред или ще си остане същата.

Когато детето Ви е със сериозни проблеми, говорите за Германия, УК, САЩ с уважение и "трепет". И с надежда. Когато става въпрос за Имунизационни практики и Педиатрия- почваме със старата добре позната ни мизерия.

# 438
За колите сте прав. На всекиму според нуждата и джоба.
Изборът за или против ваксините ми бе много добре обмислен.
Предлагани са ми ваксини, които не фигурират в календара ни, като по-щадящи.

Детето ми наистина имаше сериозни проблеми, но не съм ползвала услугите на цитираните от Вас държави. Другаде се разреши проблема.

Аз много държа хората да са информирани. При желание за имунизация, би следвало родителите да полу4ават вси4ки необходими сведения. Както и те да информират, защото и най- дребният детайл е важен. А за жалост, на практика ваксините се поставят от сестра, набързо. Достъп до лекар по това време няма. Информацията е оскъдна. Не се взема предвид състоянието на детето в момента. Ето това за мен е проблем.

Жалбите и въпросите на хората като мен също от4итам като полезни за подобряване на ка4еството в здравния сектор.
Дори съм сигурна, 4е в България може да се подобри контрола, ако всеки пострадал или недоволен има къде да сезира.

# 439
За колите сте прав. На всекиму според нуждата и джоба.
Изборът за или против ваксините ми бе много добре обмислен.
Предлагани са ми ваксини, които не фигурират в календара ни, като по-щадящи.

Детето ми наистина имаше сериозни проблеми, но не съм ползвала услугите на цитираните от Вас държави. Другаде се разреши проблема.

Аз много държа хората да са информирани. При желание за имунизация, би следвало родителите да полу4ават вси4ки необходими сведения. Както и те да информират, защото и най- дребният детайл е важен. А за жалост, на практика ваксините се поставят от сестра, набързо. Достъп до лекар по това време няма. Информацията е оскъдна. Не се взема предвид състоянието на детето в момента. Ето това за мен е проблем.

Жалбите и въпросите на хората като мен също от4итам като полезни за подобряване на ка4еството в здравния сектор.
Дори съм сигурна, 4е в България може да се подобри контрола, ако всеки пострадал или недоволен има къде да сезира.
Не знам за коя държава говорите, но тук всички ваксини се поставят от Педиатър. Никой досега за толкова години не ми се е оплаквал от ваксините. Но те се поставят по строго определен начин, по добра схема и на правилното място.

Разбира се че тези неща в една бездуховна държавната мрежа не може да станат... . Е, понякога има и изключения.

# 440
Говоря за Испания, за да съм още по- то4на, Валенсия.
Такава е практиката при нас. След години търсене, си намерихме подходящ и добър педиатър. Но общата картина е лоша. Има много още какво да се изисква в педиатрията като персонал. Намират се и хора с желание за работа, да.

При нас миналата година имаше голям брой усложнения след ваксиниране. Това бяха ваксините ММР,  Варицела и VPH. Превенар също създава проблеми.
Ваксините са същите, които се използват в целия ЕС. Предполагам, 4е и съхраняването им е по еднакъв на4ин.

# 441
Говоря за Испания, за да съм още по- то4на, Валенсия.
Такава е практиката при нас. След години търсене, си намерихме подходящ и добър педиатър. Но общата картина е лоша. Има много още какво да се изисква в педиатрията като персонал. Намират се и хора с желание за работа, да.

При нас миналата година имаше голям брой усложнения след ваксиниране. Това бяха ваксините ММР,  Варицела и VPH. Превенар също създава проблеми.
Ваксините са същите, които се използват в целия ЕС. Предполагам, 4е и съхраняването им е по еднакъв на4ин.

Схемите и разстоянията между дозите са много важен елемент.
Както и иглите, с които се поставят.

Това са малки, но много,много съществени неща.
Разбира се че ако поставяте ДТаК в основната му схема през месец, А НЕ през два, шансовете да имате тежки локални странични ефекти са много по-вероятни.
Но то и затова в добрите програми разстоянието е 2 месеца, а не един.

Много страни си мислят че може да следват собствени схеми чисто поради въпрос на "гордост".
И докато за страни като Германия, Австрия, северните страни, това може да е "ок", за Средиземноморските страни и/или Бг това е комично. Ние не сме "за такива работи". За Руснаците пък да не говорим- скоро смениха мускулното полио с орално... безнадежден случай. И бедната Бг "в ръчичка" пак с най-изостаналите, най-големите комплексирани в Медицината и Педиатрията в частност.

Емигрирането не прави човек по "адекватен". Това произлиза от начина му да не мисли вече "по Български". За съжаление... . За голямо съжаление, нашата етническа принадлежност е поне за мен, досега винаги била "минус". ВИНАГИ. Огромен, нещо срещу което ако не се бориш, си загубен в света на по-нормалните човешки ценности.

# 442
...
Много страни си мислят че може да следват собствени схеми чисто поради въпрос на "гордост".
И докато за страни като Германия, Австрия, северните страни, това може да е "ок", за Средиземноморските страни и/или Бг това е комично. Ние не сме "за такива работи". За Руснаците пък да не говорим- скоро смениха мускулното полио с орално... безнадежден случай. И бедната Бг "в ръчичка" пак с най-изостаналите, най-големите комплексирани в Медицината и Педиатрията в частност.
...
ерго - не си ваксинирайте децата в България !?! Аз това разбрах от цитирания пост.

# 443
Не само всяка страна следва нужди и интереси при изготвянето на календар, а има и такива, които се разли4ават и по области. Аз не мисля да се занимавам с това. Интересът ми е друг.
Не можах да се убедя, 4е са единствената възможна профилактика. Не съм убедена и 4е контролът е достатъ4ен.
Колкото до емиграцията, народопсихологията, има други теми за тях.
До колко 4овек е адекватен, зависи не само от географията, а и от семейството, възпитанието и образованието, което е полу4ил. Като това е основата. И в България има небългарско мислещи, само 4е те са много самотни.

Valery m, имаше навремето едни въздишки "Ех, да им имаме ваксините" из лекарските кабинети. За тези които се използват извън България. Сега запо4наха да ги въвеждат в календара. Може би
  Birdie има предвид, 4е би следвало да се промени и схемата на приложение.
Мен ли4но ме интересува дали познават ваксините, с които работят, наясно ли са как се прилагат, дали са осведомени за вси4ки възможни страни4ни действия? Има ли нужда от определени ваксини, които се използват в 4ужбина на българска територия или просто следваме модата?

# 444
Не само всяка страна следва нужди и интереси при изготвянето на календар, а има и такива, които се разли4ават и по области. Аз не мисля да се занимавам с това. Интересът ми е друг.
Не можах да се убедя, 4е са единствената възможна профилактика. Не съм убедена и 4е контролът е достатъ4ен.
Колкото до емиграцията, народопсихологията, има други теми за тях.
До колко 4овек е адекватен, зависи не само от географията, а и от семейството, възпитанието и образованието, което е полу4ил. Като това е основата. И в България има небългарско мислещи, само 4е те са много самотни.

Valery m, имаше навремето едни въздишки "Ех, да им имаме ваксините" из лекарските кабинети. За тези които се използват извън България. Сега запо4наха да ги въвеждат в календара. Може би
  Birdie има предвид, 4е би следвало да се промени и схемата на приложение.
Мен ли4но ме интересува дали познават ваксините, с които работят, наясно ли са как се прилагат, дали са осведомени за вси4ки възможни страни4ни действия? Има ли нужда от определени ваксини, които се използват в 4ужбина на българска територия или просто следваме модата?

Няма нещо за "познаване"- има редица неща за научаване и следване. Работи се по утвърден Имунизационен Календар и препоръки относно начина на приложение. Колкото календарът е по-добър, толкова страничните ефекти са по-малко. Колкото качеството на ваксините е по-високо, страничните ефекти при правилно приложение са по-малко. За да имате "политика" в областта на ваксинациите, трябва да имате мощна епидемиологична служба и система за наблюдение и контрол. Служба по модерни стандарти. НЕ РИОКОЗ (ХЕИ), "тубдиспансери" и т.н. Руски глупости. Без тези неща, никаква политика по отношение на ваксините, ваксинационните практики и профилактиките не може да има.

За последните няколко години:

*жестоки и тежки странични ефекти от Made in Bg (?)ДТК "в гръбчето". Бг практики от десетилетия. Ваксината ли Ви е виновна? Да оставим настрана въпросът че от 2001 всички страни минаха на безклетъчна коклюшна съставка... .
* масивни полио епидемии в родилните домове- причина? т.нар. "нулеви" дози орално ( което вече не се ползва от 2000-2001) полио из родилните домове. Тайно и скрито премахнаха тези срамни практики. Ваксините ли са Ви виновни? че от 2001 никой не ползва вече орално полио? още по-малко в родилните домове... .
*масови епидемии от Хеп А. Ваксината ли е виновна щом от 2008-2009 има масирани ваксинации на всички деца навършили 12м възраст с Хеп А ваксината? А от 2003-2004 възрастта беше 24м ( минималната за приложение на Хеп А ваксината). Тоест, от 2003 има практика за масирани ваксинации с Хеп А ваксината на всички деца? Бг къде е? зяпа... .
*масивни епидемии от морбили ( рубеола). Ваксината ли Ви е виновна че в Бг правят 1-та доза на 15 м възраст, вместо на 12м възраст? както е прието? И че покритието с МПР в Бг е ниско?

*Ваксината ли Ви е виновна за това че, в Бг все още не знаят че морбили и рубеола е едно и също нешо?
http://en.wikipedia.org/wiki/Measles
"...Measles, also known as rubeola or morbilli".

Просто е.

# 445

*масивни епидемии от морбили ( рубеола). Ваксината ли Ви е виновна че в Бг правят 1-та доза на 15 м възраст, вместо на 12м възраст? както е прието? И че покритието с МПР в Бг е ниско?

*Ваксината ли Ви е виновна за това че, в Бг все още не знаят че морбили и рубеола е едно и също нешо?

Просто е.

уау, аз съм впечатлена и ... Shocked
Бихте ли обяснили, Бърди, защо на 12, а не на 15 м. МПР? И защо "морбили и рубеола е едно и също нешо", както и защо тогава ваксината е "МПР", какво има в нея? Тогава трябва да е само "МП" или РП?!? Това е голям хит - има ваксина, подробно обяснена срещу какви болести и какви съставки срещу тях, пък се оказва, че болестите не са точно тези, а съставките - да не ги мислим въобще, как става така... newsm78

# 446

Просто е.

уау, аз съм впечатлена и ... Shocked
Бихте ли обяснили, Бърди, защо на 12, а не на 15 м. МПР? И защо "морбили и рубеола е едно и също нешо", както и защо тогава ваксината е "МПР", какво има в нея? Тогава трябва да е само "МП" или РП?!? Това е голям хит - има ваксина, подробно обяснена срещу какви болести и какви съставки срещу тях, пък се оказва, че болестите не са точно тези, а съставките - да не ги мислим въобще, как става така... newsm78

На и около 12 м възраст се изчерпват майчините антитела към съставките на МПР. Затова въпреки че срокът е 12-15м възраст, се стремим децата след навършени 12м възраст да се ваксинират колкото се може по-скоро. Именно поради аналичието на тези антитела, ваксина поставена преди 12м Възраст (МПР) не е ефективна и не се брои в схемата.

МПР покрива морбили паротит, рубел(л)а. Rubella  е немска шарка, не е изобщо рубеола, и е специфично и различно заболяване.
http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine
http://en.wikipedia.org/wiki/Rubella

Рубелла-та причинява конгенитален рубелла синдром:
http://en.wikipedia.org/wiki/Congenital_rubella_syndrome

# 447
Ще питам педиатърката, но тя по принцип казва, че МПР до 2 г. може да се сложи, даже препоръчва, ако въобще родителят желае поставянето й, да е по-късно -към 2-те годинки. Не знам защо, но не разбрах и Вашето обяснение - какво значи "счита се"? Ами ако майката кърми по-дълго (2-3-4 и... години)? Значи, ако съм разбрала правилно, според Вас предадените от майката антитела се изчерпват и остава един "луфт" от момента на липса на антитела до ваксинацията МПР, в който детето няма антитела, поради което, след поставяне на ваксина на около 15 м., то вече е носител на морбили и/или рубеола/рубела, затова стават проблеми след ваксиниране?!? Много несигурно и объркано ми звучи.
С две думи - този "луфт" ли е причина за проблемите след ваксиниране на 15м. (в смисъл децата са толкова "незащитени" между 12 и 15 м. срещу МПР, че ваксината вече "не може да ги спаси")?

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 22:48 от Valery m

# 448
В България МПР се прави на 13 месеца, което е точно след 12, а не на 15 м.... Това, разбира се, не я прави по-ефективна... Ако неваксинираните са виновни за епидемията от морбили, тогава кой е виновен за неефективността на ваксината срещу паротит и рубеола?

Какви антитела има майка, която не е боледувала от тези болести или е ваксинирана за последно, когато е била 2-годишна примерно? Не се правят изследвания на майките, за да се прецени има ли нужда от тази ваксина и на каква възраст на бебето да се сложи тя...

# 449
Ще питам педиатърката, но тя по принцип казва, че МПР до 2 г. може да се сложи, даже препоръчва, ако въобще родителят желае поставянето й, да е по-късно -към 2-те годинки. Не знам защо, но не разбрах и Вашето обяснение - какво значи "счита се"? Ами ако майката кърми по-дълго (2-3-4 и... години)? Значи, ако съм разбрала правилно, според Вас предадените от майката антитела се изчерпват и остава един "луфт" от момента на липса на антитела до ваксинацията МПР, в който детето няма антитела, поради което, след поставяне на ваксина на около 15 м., то вече е носител на морбили и/или рубеола/рубела, затова стават проблеми след ваксиниране?!? Много несигурно и объркано ми звучи.
Става въпрос за предадени по кръвен път антитела ( плацентарно).
Те се изчерпват към 12м възраст ( при някои деца и много по-рано) и затова МПР ваксинацията е на 12м възраст за предпочитане. Ако не ваксинирате тогава, детето до 2г възраст е изложено на риск от заболяване.

Затова са и толкова случаите на морбили и/или паротит в Бг.

Общи условия

Активация на акаунт