За Коледната пуйка

  • 57 311
  • 182
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 100
Здравейте,
Тази година съм решила да готвя за Коледа пуйка. За първи път ще ми е и затова започнах издирване на рецепти в нета. В много теми има и в други форуми, но ми се иска да ги съберем в една. Може би доста от вас също ще приготвят за Коледа.
Чакам нови рецепти, както и линкове от вече публикувани в нета.
Аз също ще сложа няколко линка по-късно.
След това ще показваме снимки     Wink

# 1
# 2
# 3
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 915
Записвам се да следя темата. Пуйката е вече осигурена, обаче нещо не ми се прави пак по традиционния начин.  Thinking Ще се оглеждам тук за интересни предложения.  Grinning

# 4
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


  Преди 2г. правих пуйката на Джемма.Както винаги рецептата беше страхотна.Помня, че тя също беше събирала идеи от форума.Дано Джемма да се появи в тази тема и да каже рецептата, защото тази година искам да направя същата сочна и вкусна пуйка.

# 5
  • Мнения: 1 731
А каква пуйка е хубаво да се вземе?В смисъл какво да и гледам ?Четох някъде, че имало китайски ли бяха и едни други ?Кои са за предпочитане? newsm78

# 6
  • София
  • Мнения: 2 100
на мен ми препоръчаха  Doux мисля, ако не се бъркам, с щервени и сини ивици на плиха, около 4 кг.

# 7
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 915
на мен ми препоръчаха  Doux мисля, ако не се бъркам, с щервени и сини ивици на плиха, около 4 кг.

Аз взех такава. Като произход са френски мисля. Само че си избрах по-малка - 2,800, защото не ми се занимава с голямо пернато. А и на масата ще имаме и други неща, така че по-малката при нас е за предпочитане.
Много ми се иска тази година да направя пуйка, пълнена с кестени. Някой има ли интересна рецепта или да си карам по традиционния начин. Thinking

# 8
  • Мнения: 1 236
У нас много се уважава плънка с кайма (с хляб и яйце), лук, ядки (варени кестени/печени лешници/орехи Пекан), сушени плодове (кайсии/ боровинки) и подправки (чубрица/градински чай). Получават се различни комбинации.   chef

Слагам плънка не само вътре, но и между кожата и бялото месо. Като се добави и масло/мас към плънката, по този начин пуйката се "полива сама" при печенето и бялото месо става по-сочно  Peace
Обикновено правя повече плънка, и останалата неизползвана я правя на малки "кюфтенца", които завивам отстрани с ивица бекон и по-късничко ги редя да се пекат с птицата.

Отгоре покривам с бекон (откъм бялото месо). Пека завита във фолио, като само последния половин час отварям за да се зачерви.

# 9
  • Мнения: 3 631
Ще ви следя. Peace

# 10
  • Мнения: 143
Тази коледна пуйка ще ми е десетата, която ям и 8-та, която правя, та нямам много опит.
И аз много искам да направя пълнена с кестени, но сътрапезниците държат да е традиционна - пълнена с ориз, гъби, лук и много зелени подправки, изпечена върху кисело зеле с праз.

Миналата година успях да прокарам нововъедение, вдъхновена от тази рецепта. Вместо панчета ползвах бекон, останалото направих по рецептата. Получи се много вкусно и ароматно бялото месо, с което обикновено не се погаждаме.

Тази година ще готвим домашна пуйка, затова мисля да я готвя "бавно печена", за да съм сигурна, че няма да е жилава. Но за плънка и овкусяване не съм мислила. Току виж съм успяла да пробутам и кеснени.  hahaha

# 11
  • Мнения: 98
Ivira,а дали ще може превода на тази рецепта.Изглежда доста апетитно.Благодаря предварително! Hug

# 12
# 13
  • Варна
  • Мнения: 3 889
И ние имаме мерак за пуйка, та се записвам да следя. Веднъж само ядох - в Германия, пълнена със сушени плодове, хич не съм възхитена.

# 14
  • Мнения: 143
devora3 , заповядай!

Пуйка с лимон, розмарин и панчета

4,5 – 5 кг пуйка, готова за печене;
25 г зелен розмарин;
25 г свежа мащерка;
2 лимона, тънко обелени;
80 г панчета, на кубчета (сушен бекон);
150 г маскарпоне;
2 глави лук, нарязани на ситно.

Грави:
1 с.л. брашно;
100 мл бяло вино (препоръчвам Грюнер Велтлинер);
600 мл пуешки или пилешки бульон.

Фурната се загрява на 200 градуса/180 с вентилатор/ 6 степен на газ. Пуйката се измива и подсушава. Откъсват се листенцата на половината розмарин и мащерка и се нарязват на ситно. Смесват се лимонената кора, зелените подправки, панчетата и маскарпонето. Посолява се.

Разполовяват се лимоните и заедно с клончетата от подправките се пълни пуйката. Кожата на пуйката при гърдите се отпорва и маскарпонената смес се намазва равномерно върху месото, под кожата.

Лукът се разстила в тавата, отгоре се слага пуйката и се покрива хлабаво с фолио. Пече се 3 – 3 ¾ часа, докато сокът на пуйката се избистри. Полива се със соса на всеки 30 мин., последните 30 минути се запича без фолио. Когато е готова, се премества в плато, покрива се с фолио и се оставя за 30 мин.

За соса Грави: Отстраняват се лукът и мазнините от тавата. Загрява се на среден огън. Поръсва се с брашното и се бърка 2 мин. Бавно се налива виното и бульона. Бърка се, докато заври като се обират частиците от стените и дъното на тавата. Вари се на слаб огън ок 15 мин. Сервира се с пуйката.

Общи условия

Активация на акаунт