Гърция-23

• 77 958
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
Момичета, случайно някой да има примерни тестове за изпита по гръцки делта ниво, който важи и пред АСЕП : http://www.greek-language.gr/greekLang/el/certification/index.html

# 256
закона не се отнася за тези дето се осигуряват в друга държава.

А как осигуряващите се в други държави ще доказват това?
Това условие противоречи точно на свободното придвижване на хора, заложено в европейските закони, което сега стачниците на границата възпрепятстват, а ние недоволстваме.
Освен това тази здравна карта важи само за ЕС. Ако пътуваш за страна извън ЕС, застраховката няма да се размине. Пак изпадаме в крайности и творим глупави закони.

Неки, за кое ниво ти трябват?

# 257
По въпроса със здравната карта за осигуряващите се в ИКА се попълва един формуляр и за 2-3 дни издават здравна карта. Важела докогато е афтоколитото във вивлиариото. Поне така ми обясниха. Аз ще си изкарвам тези дни.

Българският закон наистина е поредната безмислица. Аз с осигуровките в България приключих. Направих пълномощно на майка ми, която ми е попълнила декларацията, че живея в чужбина и сега при справка пише, че не съм в системата.

# 258

няма нужда да доказват мисля
Всеки си има досие в България. Предполагам ,че в него се вписва и кой и къде има постоянно пребиваване  и съответно къде се осигурява.
А ние в Гърция вече си имаме и АМКА, това според мен е достатъчно доказателство

# 259
Ааа делта, сори, недовидяла съм Mr. Green Не мога да ти помогна в този случай, мога само да ти кажа в София откъде можеш да си ги купиш.

# 260
  • загубено
Момичета едно въпросче.
Ако някой се е сблъсквал.
Пари пропуснати да се вземат от данъчна декларация ,
вярно ли е че се губят в рамките на 1 календарна година?

# 261
3 години е срока. Ако е от димосио до 5

# 262
  • загубено
3 години е срока. Ако е от димосио до 5

Хипатия,благодаря  bouquet

# 263

няма нужда да доказват мисля
Всеки си има досие в България. Предполагам ,че в него се вписва и кой и къде има постоянно пребиваване  и съответно къде се осигурява.
А ние в Гърция вече си имаме и АМКА, това според мен е достатъчно доказателство

Хипатия, не е достатъчно доказателство. Нямат системата, с която да проверяват дали се осигуряваш или не в чужбина. Когато попитах как да се освободя от осигуровки ми поискаха от България един формуляр от Гърция - Е101 или 103, не си спомням вече. Когато го поисках в ИКА ми казаха, че такова нещо не могат да ми дадат, давало се само на хора, напускащи Гърция за постоянно. Звънях къде ли не, в НАП, в НОИ . Понеже не ми се занимаваше, си платих осигуровките за една година, които дължах и си подадох декларацията за отказване от вноски.

# 264
За напускащите ГР е Е104,сега го направих.
В НАП и НОИ,нищо не знаят.Отива се направо в централата на здравната каса.

# 265
не знам, според мен граничните и полицейските служби са наясно кой постоянно живее и работи извън България.
Предполагам в досието ми го има и номера на гръцката ми лична карта, номера на АМКА -та  и АФМ и т.н.
 В международния ми паспорт пише постоянно пребиваване- Гърция, което ще рече,че този факт е добавен в досието ми.
Базата данни е много богата и взаимно свързваща си.
Естествено не мога да очаквам логично мислене от държавен служител:)

Ще видя какво ще стане като приемат закона. Ако го приемат.

steluka,
какъв е този документ?

# 266
Steluka, мисля че за същия документ ставаше въпрос. За напускащите Гърция да, но аз не напускам Гърция.... Документът ми го показаха и в него освен всичкото имаше и данни за пенсионното осигуряване.

# 267
По въпроса със здравната карта за осигуряващите се в ИКА се попълва един формуляр и за 2-3 дни издават здравна карта. Важела докогато е афтоколитото във вивлиариото. Поне така ми обясниха. Аз ще си изкарвам тези дни.

Българският закон наистина е поредната безмислица. Аз с осигуровките в България приключих. Направих пълномощно на майка ми, която ми е попълнила декларацията, че живея в чужбина и сега при справка пише, че не съм в системата.

Неки, и на мен ми казаха да приключвам с бг осигуровките - не разрешават да се осигуряваме в две държави. Даже за дъщеря ми от първия брак искат документ от бащата, че не я осигурява там  Rolling Eyes

Аз също се съм осигурена в ИКА, само формуляр ли се попълва? Всъщност правим си здравна карта в Елада за да пътуваме до България? Нещо не ми стана ясно...

Преди 2 години извадих на мен и двете деца - третото още беше на път. Моята изтече след година, на децата ще е валидна още...

# 268
я вижте една интересна тема по въпроса за здравните осигуровки

http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=75&page=12

Някъде от 7-8 страница е актуалното:)

# 269
Olympia, майка ми ми подаде в България тази декларация за отказване от здравните вноски : http://www.nap.bg/ospage?id=159 . (първия файл)

По принцип не трябва да се осигуряваме и в двете държави, но за да не се осигуряваш в България трябва да докажеш, че се осигуряваш в Гърция. Това става с документ, стига да можеш да получиш такъв от ИКА. Аз не успях, затова подадох декларацията горе. Преди това обаче всички останали здравни вноски от предишни години до този момент са ми погасени в България.

Общи условия

Активация на акаунт