Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
От кога започва приемането на заявления за винетки и има ли промени?
Какви са изискванията за получаване на безплатна винетка за деца с увреждания или винетка за дете с увреждания?
Какви са изискванията за получаване на винетка за деца с увреждания, ако колата не е на тяхно име и какви документи са необходими за кандидатстване за винетка за автомобил, който е собственост на родителите на дете с увреждане?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
От кога започва приемането на заявления за винетки и има ли промени?
-
Какви са изискванията за получаване на безплатна винетка за деца с увреждания или винетка за дете с увреждания?
Децата с увреждания до 18-годишна възраст имат право да получат безплатна винетка, ако отговарят на определени условия. За да кандидатстват, родителите или законните настойници трябва да подадат молба в дирекция „Социално подпомагане“ от 1 януари до 31 януари всяка година. Ако колата е регистрирана на името на детето, трябва да подадете молба в социално подпомагане и след около месец ще бъде издадена годишна винетка. Ако колата не е регистрирана на името на детето, в момента не се издава винетка без прехвърляне на собствеността; очаква се обаче промяна в закона, която да позволи получаването на винетка без прехвърляне на автомобила.
-
Какви са изискванията за получаване на винетка за деца с увреждания, ако колата не е на тяхно име и какви документи са необходими за кандидатстване за винетка за автомобил, който е собственост на родителите на дете с увреждане?
Според новата наредба децата до 16-годишна възраст с определен процент на увреждане трябва да бъдат собственици на лек автомобил, за да получат безплатна винетка. В случай че колата не е на тяхно име, те нямат право на безплатна винетка. За да подадете документи за винетка за автомобил, който е собственост на родителите на дете с увреждане, трябва да предоставите акт за раждане на детето (оригинал и копие), лична карта, малък и голям талон, застраховка "Гражданска отговорност" и решение от ТЕЛК. Освен това колата не трябва да надвишава 2000 кубически сантиметра и може да бъде регистрирана на името на родителите или детето.
-
Какви са стъпките и разходите за прехвърляне на автомобил на името на дете?
-
Какви са условията за освобождаване от данъци за автомобил, ако колата е на името на дете?
Не се ядосвай мила,не си заслужава!
Аз по принцип ползвам градски транспорт,мъжа ми из центъра не ходи с колата,но като ни се полага-ще вземем.Цял живот сме плащали за това-да дадем на тези,на които се полага
Не за винетката разбира се!
Как така аз не мога да върна родителите сутрин с обяснението ,че имам работа и да си гледат децата в къщи.Ей,тези работи ме дразнят та чак нервите ми стопиха.Навсякъде цари такава оправия,че края и не се вижда.
погледнахаме с учудване и едната служителка ме попита от къде знам за това.Побеснях,че като отворих една уста,само гледат като гръмнати.Мъжото е чул как се набирам(той с малката от вън пред вратата),че и той като влезе,стана една.После ми се извиняват,не искам извинение.Искам правата на нашите деца.
, че просто тази тема "безплатни винетки" ми е слабост. От 2006 г., март месец, ми казаха, че нямам право на винетка, защото колата не е на името на детето, което е със 100% с Ч.П., а аз тогава онемях, защото не знаех, че мога да си пиша колата тогава на 4-годишната ми дъщеря, но когато купувахме колата, кой ти знае, какво ни чака, че детето ще се окаже с проблем, и ще има ТЕЛК и т.н. и досега всяка година се боря с този казус и все нямаме право.
Писах на Ани Цолова за това как е приета наредба с която се отпускат винетни стикери на деца с увреждания,но за да се възползва от тази екстра едно дете то трябва да е собственик на автомобил
. Изразих своето възмущение защото смятам , че това не е правилно, защото ако в едно семейство се роди дете с увр. за да може да ползва винетка трябва да прехвърли сем. автомобил на името на детето(или ако няма такъв, като си го купува да е на детето) .Това условие поставя семействата в недоумение защо след като ние се грижим за нашите деца отговаряме за всички проблеми ,подаваме молби ,документи ,получаваме парите които им отпускат по чл. ,интегр.добавки ...а не може да получим винетен стикер??? Нали ние ги превозваме до болници ,те не могат да шофират,и да си купят кола?