Математически турнири - 3

• 75 386
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
Първо, голямо благодарско на Дидева  Hug

Второ, това със сбърканите точки е наистина е супер притеснително по принцип. Детето ми не е участвало на КМС, така че нямам никакъв интерес към раздухване на темата, освен принципен. Едно време класирането по математически състезания беше (в много голяма степен) честно и обективно. Сега от това, което чета, ми се изправят косите:
* "сбъркани" точки;
* избирателно незачетени решения;
* "поправени" отговори;
* подсказвания;
* лоша организация;
Е как, дявол да го вземе, да кажеш че математиката е точна наука. Как да запалиш детето си по състезанията, когато вероятността да му резнат крилцата, или да плюят на труда му, хич не е малка.
И пак да кажа, да не излезе че гроздето е кисело, че детето ми не е участвало в състезания.

Конкретно за случая на Четяща Мама (поздравления за детенцето!), ами наистина това ще стане, абс. всички родители, четящи тук, ще хукнат да си проверяват резултатите на децата. Това не е лошо, де, напротив.
Много лоша услуга на организаторите, обаче, е грешката сама по себе си.

Нека това бъде началото на инициатива за:
1. Принципност в оценяването
2. Организационни промени
3. Прозрачност на дейността на математиците...

Сега вече не могат да откажат на никого да отиде и да види работата на детето си или да го овъртат - щом са допуснали прецедент, сега да го следват.

Ами ако след проверка ви НАМАЛЯТ точките  Mr. Green

# 166
  • Бургас
Не съм чувала за случай на някой да му е отказано да си види работата или тази на детето си.  Peace

# 167
Няма лошо, всеки греши, но гледам пак от нищото се е появило дете с 60 точки (това за първи клас) и то от 227 място с 21,1 точки. Извинявайте, но как може да се получи такова разминаване????

# 168
  • Sofia
В списъка от София, 8 клас, има дете от 2-ро у-ще, с 15 точки, което си няма никакво име.
Има и деца от странното у-ще НЕП - вероятно това трябва да е Немската?!

Според мен тези списъци са правени от слабограмотни хора и не трябва да допускаме децата ни да стават техни изкупителни жертви.

Аз благодаря на Четяща мама, че сподели мейлите за връзка, на които можем да се оплачем за безобразията в списъка.

# 169
  • В офиса
Представяте ли си на колко деца може да са им сбъркани драстично резултатите. Без думи съм.

# 170
Да, така е -  до вчера едно от децата беше с 21 точки, но по простата причина, че умишлено са му били  орязали от точките и след една сериозна проверка днес истината възтържествува!!! Чудя се какви ли още шашми ще излезят наяве ако тръгнат и другите родители да проверяват работите на децата си! Повече от ясно е, че се махат точки с лека ръка, за да бъдат отнети първите места на деца, които не са в математическите отбори на въпросния организатор на състезанието - Димитров! Обществена тайна е, че досега има много такива случаи като от последните два дни - на дете от 3 клас се режат две точки от общия му резултат /по абсолютно нечестен начин/, като му отнемат първото място в страната на такова сериозно и трудно състезание като "Салабашев", после се оказва, че на друго дете са му отнели цели 39 т., за да го лишат от първо място в КМС за първи клас, представям си колко ли още такива случаи има!!! Как пък никой не намира начин да се справи със ситуацията и да потърси отговорност от виновниците?!? Thinking И как после да очакваме, че децата ни ще бъдат мотивирани да се явяват на състезания, да се борят и да показват на какво са способни, когато знаят, че в нашата мила Родина всичко е опорочено и че победата ни най-малко не зависи от тях!  Sad Те са още малки, но вече осъзнават този факт!!! Cry

# 171
Поздравления за куража да спорите с проверяващите!
Аз съм за това, ако са сбъркали да се поправят и да класирането може да се промени. Какво са воновни децата за да плащат за чужди грешки? Всеки проверяващ получава възнаграждение за проверка на работи. Никой частник не плаща за лошо свършена работа. В информатиката се публикуват решенията на участниците и се вижда кой е сбъркал. За доказателство ето ви линк:  http://www.math.bas.bg/infos/Shumen_2009.html
Това може да стане и в математиката. Зависи от нас родителите, учениците и доброто желание на организаторите, но след като няма такова, това поставя много въпроси....

# 172
  • Sofia
Да , явно трябва да отидем всички! Ако някой знае къде точно трябва да се отиде и с кого да се говори - моля да сподели.  От м.г.имаме проблеми на тези състезания ,не съм се разправяла , но май трябва!

# 173
  • София
В това състезание - КМТ има нещо по принцип сбъркано.
В регламента на състезанието пише, че се организира, за да се изявят деца, които по една или друга причина не са в математически училища. Явно, за да не страдат децата от СМГ, че не могат да участват, за тях се прави отделно класиране и някои от задачите са променени. Е да, ама тези от математическата паралелка на 125-то (за 107 не съм сигурна) имат същия брой часове и учат по същата програма като в СМГ. Резултатите им на другите състезания също са съпоставими, като се има предвид, че там все пак е само 1 математическа паралелка. Естествено е при това положение те да оберат първите места! Някак си не ми се вижда много справедливо, а и идеята за самото състезание е опорочена. Споделих тези си мисли със сина ми (6 клас в СМГ), а той ми каза: "Още по-добре, че тези от 125-то не участват заедно с нас в класирането. Така имам шанс да съм по-напред!"   hahahaЕ, казвам му, ами децата, които не са в математически паралелки и училища, за тях някак си не е честно! А той: "Ами да си задраскат от списъка тия от 125-то и да видят реално на кое място са!" Peace
То май наистина така трябва да се направи newsm78

# 174
  • най-шареното място
Поста на четяща мама е редактиран и не знам колко е било орязано детето, но прочетох за  първолака с 60-39=21 точки....

Да, или трябва децата да спрат да участват... което в нашата родина е почти невъзможно... Или всеки да провери!
Като вдигнат ръце, ще внимават...

Аз съм възмутена как и с какво сърце орязват на първолак повече от половината точки /почти 2/3 реално/! И то на отличен математик в първо състезание!
И без никаква тежест!
Какво става след 3 или 6 година на изпитите???? може само да се гадае....

ПС За съпоставимостта, точно така трябва да направят!

# 175
 Shocked Стига бе! Възможно е да са сгрешени някой от работите, но да са отнемали НАРОЧНО точки?! А това с детето от 221во място да отиде на 1во и на мен ми е странно. Иначе и моето е на първо, но не познавам никого от организаторите Mr. Green

# 176
В нашия град КМС не се провежда, но аз редовно " пробвам" сина си( третокласник) на задачите. Днес той се усъмни, че организаторите, без да искат, са разменили задачите за трети и четвърти клас, понеже тези за четвърти клас били по-лесни.  newsm78
 Това, заедно с всичко останало, което прочетох тук ме кара доста да се замисля. Мислехме догодина да отидем в София, та да се яви на това състезание ( отдавна му е мерак), но май ще го направим в друг град. Нямам нито времето, нито нервите да му смятам точките, да сравнявам с публикуваното класиране и да се чудя, защо сметките ми не излизат.

# 177
  • Sofia
Shocked Стига бе! Възможно е да са сгрешени някой от работите, но да са отнемали НАРОЧНО точки?! А това с детето от 221во място да отиде на 1во и на мен ми е странно.
И на мен ми стана странно от 221 мяст да отиде на 1....
Иначе и моето е на първо, но не познавам никого от организаторите Mr. Green
Joy ще си кажеш ти ама по късно може би. Hug

# 178
Ali_sun, трябва да се обадиш в 125-то училище и да търсиш Димитров, предполагам. Той е организаторът на това състезание и както си личи неговите възпитаници от 125 училище винаги са сред първенците. Wink
Доколкото знам, той отговаря и за клуба по математика в 119-то, а от скоро и в ЧОУ "Св.Климент Охридски", където също забелязвам първи места тази година.  Wink И предишни години в това училище имаха страхотни резултати, но досега първи не са били. Предполагам, че вече на всички е ясно защо!  Laughing

На мен ми направи сериозно впечатление факта, че и двете деца с орязаните точки, чиито родители са подали жалби, са от едно и също училище, при това частно - може би на господина му се иска и там да го вземат в клуба по математика, а ако ли не - ще реже точките на техните ученици до безкрай!

# 179
Dideva, и мъжа ми се усъмни в същото - и на него му се сториха прекалено лесни задачите на 4 клас, за сметка на третокласниците! ХМ!

KSI, толкова смущаващи неща съм чувала за този Димитров, че въобще не би ме очудило нещо толкова "незначително" като орязването на точки. Но хайде да не ви разправям, че това е разговор за друга тема, свързана със сигурността на децата ни!!!

Общи условия

Активация на акаунт