Математически турнири - 3

• 75 595
  • 733
  •   1
Отговори
# 405
Питах експерта в къщи ( т.е. щерката) как би решил задачата.
Нейната идея беше следната:
- Максималният брой точки е 240, а реалният е 201, или имаме 39 точки недостиг.
- Понеже всяка нерешена задача сваля оценката с 5 точки, а всяка сбъркана с 8 точки, то явно уравнението за недостигащите точки има вида 5х+8у=39
- Малък анализ: 5х завършва или на "5" или на "0". Ако приемем, че 5х завършва на нула, тогава 8у завършва на 9. Да, ама няма произведение на 8, което да завършва на 9 и да е по-малко от 39. Следователно 5х завършва на 5. Тогава 8у завършва на 4. Това се изпълнява само за 3.8=24.
- От горното следва, че у=3. От там пък следва, че 5х=15, от където следва, че и х=3.
- И щом нерешените са 3, а сбърканите също са 3, значи верните са 24.

# 406
  • В офиса
Щом има 201 точки, колко най-много задачи може да е решил? Най-много 25, защото 25*8 = 200 < 201 < 26*8.
Нека да е решил 25 задачи. Тогава от непопълнени му остава да има 1 точка, възможно ли е - не.
Нека тогава е решил 24 задачи, тогава от непопълнени му остава да има 9 точки => има 3 непопълнени, а другите са грешно решени.
Единствено решение ли е - да. Защо?
Точките от непопълнените задачи трябва да са 1 + к*8, к-естествено, т.е. 25 - к са верните задачи. (защото всяка вярна задача носи по 8 точки, т.е. имаме 8*(25-к) + 8*к + 1 = 201)
Но всяка непопълнена носи 3 точки => трябва  1 + к*8 да се дели на 3. Първото такова число е к = 1, вече го разгледахме; второто е к = 4. При к=4 лесно виждаме, че това означава, че верните зад. са 21, а непопълнените (1 + 4*8 )/3 = 11, т.е. сумарно повече от 30

Тази задача в общия случай може да е доста замотана, но в конкретния излезе доста проста, лесна и приятна.
Ох, не знам дали обясних, ама си е задача точно за 4-и клас.

# 407
Много ви благодаря, изключително отзивчиви и изчерпателни бяхте.
Убедихте ме, че 4 класник би я решил по пътя на проба-грешката, т.е. с логическо мислене. Аз също поех от 8х+3у=201, като тръгнах да замествам х от 20, и на 4-я опит се получи, но се колебаех правилно ли е да му давам такъв начин - понеже се упражняваме в къщи допълнително, в някои случаи аз решавам задачата по-сложно отколкото той  - това е резултат от адекватното обучение в курса, където педагозите използват начини подходящи за знанията на 4 класници. Но сърце майчино не трае-иска ми се да го науча на ВСИЧКО-и ако може да е по-бързо Laughing

# 408
  • най-шареното място
Сега я виждам задачата.
Най- лесното за дете можещо само да умножава според мен е да се ограничи до разсъждения. Иначе експерното мнение, тръгващо от нерешените е чудно. Ето го простото:

30 въпроса по 8т ->240т.
Верните отговори са под 30.
Могат да са максимум 25, но остава 1.т до 201т.
При 24 верни остават 9 точки или 3 неупеменати.
Остава да се провери има ли други комбинации удовлетворяващи 8х +3у=201.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 11:50 от арт мама

# 409
# 410
Много ви благодаря, изключително отзивчиви и изчерпателни бяхте.
Убедихте ме, че 4 класник би я решил по пътя на проба-грешката, т.е. с логическо мислене. Аз също поех от 8х+3у=201, като тръгнах да замествам х от 20, и на 4-я опит се получи, но се колебаех правилно ли е да му давам такъв начин - понеже се упражняваме в къщи допълнително, в някои случаи аз решавам задачата по-сложно отколкото той  - това е резултат от адекватното обучение в курса, където педагозите използват начини подходящи за знанията на 4 класници. Но сърце майчино не трае-иска ми се да го науча на ВСИЧКО-и ако може да е по-бързо Laughing
Този начин се нарича Диофантово уравнение( както виждаш всички предложени решения се основават на него). И да, правилно е да му го обясниш. Даже се изненадвам, че след като е четвърти клас не са им го обяснили на курса. В тази връзка решението на Някойси представлява отлична илюстрация затова, как се решават подобни уравнения.

# 411
И аз съм учудена, че не всичко, описано в математическата читанка за 4 клас се преподава в курсовете. Дано до края на май успеят да усвоят материала.

# 412
  • София
Здравейте момичета Simple Smile

Току що попаднах на нещо интересно за руско говорящите.
това са задачите от руското кенгуру от 2005 до 2009:

http://www.kenguru.sp.ru/allproblems.html

предполакам че има и на английски, но не съм търсила
Знаете ли кога ще се проведе българското "Европейско кенгуру"?

# 413
  • София и там където не се пуши
Знаете ли кога ще се проведе българското "Европейско кенгуру"?

Виж в първия пост на тази тема в Календарния план

# 414
20 март, мисля че беше. Руският сайт не е новост. Задачите в голяма степен се припокриват с даваните в България. Определен брой задачи във всяка тема се спускат, така да се каже, " централно" и всяка държава ги допълва до окончателния брой със собствени задачи. По-интересното е, че се случва " Кенгуру"-то в Русия ( а и в други държави) да се проведе преди това в България. Блазе им на пишещите си с руско другарче.  Joy

# 415
   По-интересното е, че се случва " Кенгуру"-то в Русия ( а и в други държави) да се проведе преди това в България. Блазе им на пишещите си с руско другарче.  Joy

За Кенгуруто не знаех, но за Турнира на градовете дори ги намирали в Интернет и се чудят как някои наши от възможни 4 да се решат за това време, нашете решават и 6-те.  Joy

# 416
  • София
Цитат
Виж в първия пост на тази тема в Календарния план
Благодаря!  Видях че е 20март. Не бях обърнала внимание на този линк ..., за което се извинявам

Иначе и аз видях, че голяма част от задачите са като тези в БГ. Там май има повече задачи. На който не му стигат задачите може да ги използва, за да се упражнява Simple Smile .

# 417
Момичета,срещам затруднение със следната задача:След отваряне на границата със европейския съюз Атанас ще тръгне за Гърция на 21 януари 2007г. и трябва да се върне за именния си ден на 18 януари през 2008г.Какъв ден от седмицата ще бъде тогава? Аз нямам никаква идея,освен да погледна календара  Embarassed

# 418
еli тези задачи децата ги решават, аз не зная как, без да гледат календара. Жокер може да е например днешната дата  и денят. Ама наблюдавала съм ги като заизчисляват, но да речем тази задача може да е давана на близка до тези дати дни.

# 419
Момичета,срещам затруднение със следната задача:След отваряне на границата със европейския съюз Атанас ще тръгне за Гърция на 21 януари 2007г. и трябва да се върне за именния си ден на 18 януари през 2008г.Какъв ден от седмицата ще бъде тогава? Аз нямам никаква идея,освен да погледна календара  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт