Данни за БР в протокола от съдебното заседание за допускане на осиновяване!?

• 6 585
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Бобкас, в доклада не пише нищо - мисля че са стандартни - майката не може да полага грижи за детето, не среща подкрепа в баща си и майка си... дрън дрън та пляс.

# 16
А няма ли имена, адреси на БМ и ББ, разширено семейство?

# 17
  • София
Не знам - трябва да прочета - при нас тези данни ги има в съдебното решение, така че не съм се интересувала, но довечера ще провера.

Момичета, не знам доколко е добре да имате социалния доклад - аз например първо се чудя, къде ще го скрия докато ситния стане достатъчно голям и второ - не виждам да свърши някаква кой знае каква работа, освен евентуално да имате данните на БР, ако ги нямате в съдебното решение.

# 18
Ще си позволя да поправя Бррръм / изказвам професионално мнение/.

Страна по дело / каквото и да е то/ има право на достъп до всички документи, които се намират в кориците на делото, има право да води бележки по тях, има право на копия - заверени от съда или незаверени / решава си страната/.

По- особено стои въпросът със секретните дела, но те се засекретяват още при постъпване по тях на някакъв документ с гриф, отразяващ съответна степен на секретност, след приключването на секретно дело,то се съхранява в секретен архив. В този случай страната има право да се запознава, но не и да прави копия от секретни документи.

Делата за осиновяване не са секретни.

# 19
 В нашето съдебно решение пише всичко за БМ, а ББ е неизвестен. Аз не се интересувам от соц.доклад, защото от разговорите със соц. работник установих, че имам повече информация от него. По стечение на обстоятелствата, събрахме достатъчно информация за БМ и нейното семейство. Сега дори се чудя, защо ми трябваше да знам, толкова много.
 Моето мнение е, че на нас като настоящи родители, не трябва да ни се дава информация за БР, те също имат права, които не трябва да се нарушават.Аз не искам БМ да знае, къде и при кого расте детето, което е изоставила. Ако това се случи на моето семейство, този който е дал тази информация много ще съжалява Twisted Evil #2gunfire.
 Единственото на което трябва да се обръща огромно внимание е дали нашето съкровище е ген.обременено от болести. Но за тази цел, соц.служби трябва да си вършат работата и да не се налага, ние да си събираме сами, нужна и понякога ненужна информация. Когато детето стане пълнолетно и реши, че иска да види биологичните си родители, нека да отиде в съда и да му се даде тази информация.

# 20
  • София
Аз пък смятам, че е мое задължение когато детето ми порасне и ако поиска да потърси биологичните си родители, да му предоставя тази информация, вместо да ходи в съда и да се чуди, как да се докопа до нея (не знам сега, дали не промениха това в СК). Смятам, че биологичната му майка няма абсолютно никакво право на анонимност и никакви права, ако той реши да я търси. Естествено, това е мое мнение. Иначе съм съгласна, че БР не трябва да получават информация за детето - само и единствено детето някой ден може да вземе решението, дали иска да ги намери или не иска.

# 21
Аз пък смятам, че е мое задължение когато детето ми порасне и ако поиска да потърси биологичните си родители, да му предоставя тази информация, вместо да ходи в съда и да се чуди, как да се докопа до нея (не знам сега, дали не промениха това в СК). Смятам, че биологичната му майка няма абсолютно никакво право на анонимност и никакви права, ако той реши да я търси. Естествено, това е мое мнение. Иначе съм съгласна, че БР не трябва да получават информация за детето - само и единствено детето някой ден може да вземе решението, дали иска да ги намери или не иска.
това е и мое мнение! Simple Smile
иначе, в социалния доклад наистина няма съществена полезна информация, от цялото дело, щото не си спомням в кой документ точно е пишело, в повече от инфото от съдебното решение
(в което си пише име и егн на БМ) са няколко постоянни и настоящи адреса. в социалния доклад нищо не пише за разширено семейство и т.н. абсолютно бла-бла по форма, няма факти, има само много общи, клиширани изводи ... освен това и за малкото факти, май винаги се случват разни неточности с посочването на дати и номера ...
аз не успях да направя копия, че беше голям калабалък тогава и не ми беше удобно, но прочетох, спретнах едно резюме и й го пазя със копие от съдебното решение в интернет Simple Smile има си и-мейл с нейното име, ще й дам паролата един  ден Simple Smile това го наравих малко след делото, докато помня всичко, и  засега съм приключила с точно тази тема.

# 22
аз не успях да направя копия, че беше голям калабалък тогава и не ми беше удобно, но прочетох, спретнах едно резюме и й го пазя със копие от съдебното решение в интернет Simple Smile има си и-мейл с нейното име, ще й дам паролата един  ден Simple Smile това го наравих малко след делото, докато помня всичко, и  засега съм приключила с точно тази тема.
Незнам дали знаеш, че ако обществените мейликато .abv.bg, yahoo.com  предполагам и останалите не са активни определен период - азсъм имал проблеми с над 3 месеца, мейла адреса спира да е активен. При полседваща активация се губи всичката инофрмация.

Надявам се да си си оставила и друго копие:)

# 23
мерси, имам го предвид, слава богу, вече не всички така Simple Smile засега пощата съществува Wink
за мен това, освен начин за съхранени, на времето беше и начин да се застраховам един вид, чисто психологически, срещу себе си, да не би да ми хрумне да скрия ... не че сега не може, но някак вече е посегателство и срещу чужда лична поща, което за мен е голямо престъпление Simple Smile

# 24
  • космополитно
...изказвам професионално мнение/.

Страна по дело / каквото и да е то/ има право на достъп до всички документи, които се намират в кориците на делото, има право да води бележки по тях, има право на копия - заверени от съда или незаверени / решава си страната/.

Shapokliak, а 1. има ли някаква давност за това?
И другия ми въпрос към онези от Вас, които знаят отговора му: Нашите документи по делото вероятно са в архива, а съдът, в който се гледа делото  е в различно от настоящето ни населено място. Сега  пък се зачудих архивът дали си е към съотвентния съд или е  общ за цялата страна?
2.
Молбата за достъп до документацията може ли да бъде подадена с препоръчано писмо  или трябва да се внесе лично в съответния съд?

3.
Трябва ли да прикрепя към нея някакви документи (мои или на детето) и какви?

------
Да питам (като човек с големи съпротиви и недоверие към интернет)  и за съхранението на информация в него (в случая в електронна поща)- доколко е надеждно и  няма ли риск други хора да стигнат до информацията и дори да злоупотребят с нея!? Thinking

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 03:26 от Venecias

# 25
Venecias, сега се връщам от малка екскурзийка и ти отговарям:

1. няма давност да искаш документи, щом делото не е унищожено, но това се прави след доста, доста години
2. към всеки съд си има архив, молба подаваш по номера на делото
3. може да я подадеш и по пощата, но после трябва да провериш кога есложена резолюция и кога ще можеш да видиш делото
4. няма какво да прилагаш- пишеш си трите имена и какво искаш , и както посочих номера на делото
Успех!

# 26
  • космополитно
По- особено стои въпросът със секретните дела... Делата за осиновяване не са секретни.

Venecias, сега се връщам от малка екскурзийка и ти отговарям:
1. няма давност да искаш документи, щом делото не е унищожено, но това се прави след доста, доста години.
2. към всеки съд си има архив, молба подаваш по номера на делото
3. може да я подадеш и по пощата, но после трябва да провериш кога есложена резолюция и кога ще можеш да видиш делото
4. няма какво да прилагаш- пишеш си трите имена и какво искаш , и както посочих номера на делото
Успех!

Тези и другите отговори по темата ми весоха яснота и успокоявайки се, че няма давност, отложих процедурата за достъп до документите и информацията в тях за необозримо бъдеще (все пак друго населено място, предстояща зима имам си дете и нищо, което да ме кара да бързам)...

Вече нямам спомен дали преди тая тема или докато сме обсъждали в нея (във всеки случай мноого отдавна) , един мой познат адвокат, (с който не сме близки) в общ разговор спомена, че резултатите за дела на ВКС, могат да се следят през интернет в сайт на ВКС.

Попитах го дали по подобен  начин бих могла да открия  през интернет къде понастоящем са документите от делото ми за осиновяване и евентуално да получа достъп до тях?...

Както попитах така и си остана без отговор (разговорът беше минал в обсъждане на други теми)...

И вчера този човек ми звъни по мобилния и ме пита “Актуален ли е въпросът ти по делото ти за осиновяване и и информацията  в него?"

Бях толкова смутена, че в първия миг дори не се сетих за какво иде реч!? После смутолевих: “Амии в известен смисъл… Доколкото нищо не съм направила в тази насока!”

Той: “Дай ми тогава номер на делото, коя година и къде се е гледало! Да мога да проследя къде е документацията по него!”

Разбирам, че без тези данни не би могъл да провери каквото и да е! Пък и въпросът ми към него навремето беше дали има опция АЗ ДА ПРОВЕРЯ- дистанцирно….

Неговото информационно искане никак не ми допадна. Обзе ме страх:
* това не са ли твърде лични данни, които би трябвало да са поверителни за широк кръг хора?
* И ако той разполага с тях, както знае и трите ми имена, че и моят адрес и  ЕГН  би ли било възможно с тях да се добере до делото ни и документите по него без да се иска съгласие от мен?

Адресирам въпросите ми към юристите тук, защото си мисля, че те имат представа кой с какви данни и докъде би могъл да стигне!?
При положение, че "делата за осиновяване не са секретни"

Разбира се и другите, които са наясно ще ми бъдат в полза с отговорите си!Чудя се дали обзелата ме паника е основателен страх или параноя? Thinking

# 27
Venecias, мисля че притесненията ти са малко преувеличени.

Щом му нямаш вяра на човека не му давай информация.
Въпреки противоречивите становища относно правата на адвокатите по принцип / имам предвид правото на достъп до дела/, няма практика дела да се предоставят на адвокат, който не е упълномощен по делото от страната.

# 28
  • София
Мисля, че Венециас се страхува, данеби делата да бъдат качени в интернет и всеки да има достъп до тях. Не мисля, че това ще бъде направено, в момента със сигурност не е, а достъп до делото като е в архив имат само страните по него - т.е. ти.
БМ, ББ и т.н., както и всеки друг страничен човек, не може да получи достъп до твоето дело. Поне сега.

# 29
в интернет се качват решения и съдебни протоколи, но се чистят лични данни / ЕГН, адреси/, а имената се пишат само с първи букви.
 по закон публикуването е задължително за всеки съд, някои съдилища го правят

Общи условия

Активация на акаунт